Sunucu Yönetimi
Windows Sistem Dosyalarının Onarımı
05.04.2023
System File Checker, Windows sistem dosyalarında bozulma ya da eksik dosya olup olmadığını tarayan bozuk dosyaların ve eksik dosyaların geri yüklenmesine olanak veren Windows işletim sistemi uygulamasıdır.
SFC çalıştırmak için Powershell ya da komut satırını açarak aşağıdaki komutu çalıştırınız.
sfc /scannow
SFC çalıştırmak için Powershell ya da komut satırını açarak aşağıdaki komutu çalıştırınız.
sfc /scannow
İşlem tamamlandıktan sonra Windows işletim sisteminizde sorun ya da hata yok ise, “Windows Resource Protection did not find any integrity violations.” yazısını göreceksiniz.
sfc /scannow komutu tüm korunan sistem dosyalarını tarar ve bozuk dosyaları windows\System32\dllcache path'inde bulunan önbelleğe alınmış kopyasıyla değiştirir.
NOT: Doğrulama %100 tamamlanana kadar bu Komut İstemi penceresini kapatmayın. Bu işlem tamamlandıktan sonra tarama sonuçları gösterilir.
Eğer işletim sisteminizde sorun var ise, “Windows Resource Protection could not perform the requested operation” yazısını göreceksiniz.
Windows Resource Protection could not perform the requested operation çıktısı ile karşılaştığınızda sisteminizi safe mode olarak başlatınız. Bu sorunu çözmek için, SFC taramasını güvenli modda gerçekleştirmeden windows\WinSxS\Temp dizininde PendingDeletes ve PendingRenames klasörlerinin bulunduğundan emin olun.
Safe Mode'da Powershell ya da komut satırını çalıştırarak tekrar sfc /scannow komutunu uygulayınız.
Tarama sonrası “Windows Resource Protection found corrupt files and successfully repaired” yazısını göreceksiniz. Bu işleminizin başarı ile tamamlandığını, arızalı olan dosyaların onarıldığını belirtecektir.
“Windows Resource Protection found corrupted files, but some could not” bu yazı ile karşılaştıysanız taramanın bittiğini ancak onarılamayan dosyalar olduğunu belirtiyor, bu durumda windows\Logs\CBS\CBS.log dizinine giderek logları incelemenizi ve sorunlu olan dosyayı tespit etmenizi ve düzgün çalışan bir kopyası ile değiştirmenizi öneririz.
Bu işlemleri gerçekleştimek için iki yöntem mevcuttur. Birincisi işletim sistemi kurulum medyanız ile sisteminizi boot ederek açınız ve repair modu seçiniz. Bu bölümden sistemi komut satırında başlatarak eksik dosyayı ilgili dizine kopyalayınız. Ya da safe mode sisteminizi açarak aynı işlemi gerçekleştiriniz.