Yazılım mühendisliği, bilgisayar sistemleri yazılım ve uygulama yazılımlarının geliştirilmesini ve oluşturulmasını içeren bir bilgisayar bilimi dalıdır. Gelişmekte olan endüstriler ve teknoloji çözümlerine duyulan ihtiyaç nedeniyle, şu anda yazılım mühendisliği en çok yatırım yapılan iş kollarından biridir.

Yazılım Nedir?
Yazılım, en genel anlamıyla, bir bilgisayara belirli görevleri yapması için talimat veren bir dizi talimat veya programdır. Komut dosyaları, uygulamalar, programlar ve bir dizi talimat, genellikle yazılımı tanımlamak için kullanılır. Yazılım; sistem, programlama ve uygulama olmak üzere genellikle üç kategoriye ayrılır.
Sistem yazılımı, uygulama yazılımı için bir temel görevi görür. Aygıt sürücülerini, işletim sistemlerini, disk biçimlendiricileri, metin düzenleyicileri ve bilgisayarın daha verimli çalışmasına yardımcı olan diğer yardımcı programları içerir. Ayrıca, donanım bileşenlerinin yönetiminden ve temel işlevlerin sağlanmasından da sorumludur. Programlama yazılımı, geliştiricilere program yazmada yardımcı olan araçlardır.

Uygulama yazılımı belirli görevleri yerine getirmeyi amaçlar. Uygulama yazılımlarına örnek olarak ofis paketleri, oyun uygulamaları, veritabanı sistemleri ve eğitim yazılımları verilebilir. Uygulama yazılımı tek bir program veya küçük programlardan oluşan bir koleksiyon olabilir. Bu tür yazılımlar tüketicilerin en çok “yazılım” olarak düşündükleri yazılımdır.
Yazılım Mühendisi Nedir?
Yazılım mühendisliği, kullanıcı gereksinimlerini analiz etme ve daha sonra bu gereksinimleri karşılayacak yazılım uygulaması tasarlama, oluşturma ve test etme süreci olarak tanımlanır. Uluslararası standartlar yazılım mühendisliğini, yazılımın geliştirilmesi, işletilmesi ve bakımı için hesaplanabilir bir yaklaşım olan sistematik, disiplinli bir uygulama olarak tanımlar.

Yazılım mühendisleri programlama dilleri, yazılım geliştirme ve bilgisayar işletim sistemleri hakkında geniş bilgiye sahiptir ve yazılım ilkelerine mühendislik ilkelerini uygularlar. Bu mühendislik prensiplerini, ihtiyaç analizinden yazılım sürecine kadar geliştirme sürecinin her aşamasına uygulayarak, bireysel müşteriler için özelleştirilmiş sistemler oluşturabilirler.
Yazılım mühendisi ihtiyaçları analiz eder. Daha sonra bu ihtiyaçları karşılamak için bilgisayar yazılımını tasarlar ve geliştirir. İşlemler oldukça karmaşık olduğundan bilgisayara ne yapılacağını söylemek için diyagramların, akış şemalarının ve algoritmaların oluşturulması gerekir. Bu talimatların bir bilgisayar diline (kodlama / programlama) dönüştürülmesi genellikle bir bilgisayar programcının sorumluluğundadır.
İşletim sistemleri, bilgisayar oyunları, ara katman yazılımları, iş uygulamaları ve ağ kontrol sistemleri gibi bir yazılım mühendisinin geliştirebileceği birçok yazılım türü vardır. Teknolojideki değişiklikler ve yeni uzmanlık alanları bu mesleğin hızla gelişmesine katkıda bulunur.

Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar?
Yazılım mühendisleri, müşterinin ihtiyaçlarını teknolojik çözümlerle birleştirerek yazılım geliştirir. Yazılım geliştirmek için mühendislik kavramlarını kullanır ve belirli işlevleri sağlamak için sistematik olarak süreçler oluşturur.
Öte yandan, yazılım mühendisleri ile sıklıkla karıştırılan yazılım geliştiriciler tüm geliştirme sürecinden sorumludur ve programların arkasındaki yaratıcı gücü yönlendirir. Genellikle kavramsal bir tasarım oluşturmak için müşteri ile birlikte çalışır. Daha sonra bilgisayar programcısının yazılımı çalıştırmak için gereken programlama kodunu oluşturmasını sağlar.

Özetle, bir yazılım mühendisi genellikle yazılım geliştirmeyle ilgilenir. Bununla birlikte çok az yazılım geliştiricisi mühendistir. Yazılım mühendisliği ve yazılım geliştirme arasındaki temel fark, birinin mühendisliği denetlemesi, diğerinin ise işlevsel programlar oluşturmaya odaklanmasıdır.
Yazılım Mühendisi Nasıl Olunur?
Yazılım mühendisi olmak, analitik becerilerin yanı sıra problem çözme becerileri de son derece iyi olan biri için mükemmel bir kariyer seçimidir. Yazılım mühendisleri içgüdüsel problem çözücülerdir, başkalarıyla iyi çalışırlar ve başarılı bir şekilde tamamlanmalarıyla ilgili sorunları görmeye odaklanırlar.
Bir yazılım mühendisinin programlama ve kodlama, bilgisayar biliminin temelleri, tasarım ve mimarlık, algoritmalar ve veri yapıları, bilgi analizi, hata ayıklama yazılımı ve test yazılımı konularında bilgili olması beklenir. Teknik açıdan yetenekli iletişim kuran bireylerin kariyer fırsatları açısından kullanabileceği birçok seçenek vardır.

Deneyim kazanan adaylar zamanla, Kıdemli Mühendis, Takım Lideri ve Müdür gibi çeşitli pozisyonlara hak kazanabilirler ve sonunda üst yönetime geçebilirler. Kariyer yolunun ilerleyiş hızı, teknik yetenek, öngörü, analitik düşünme ve mükemmel iletişim becerileri gibi yeteneklere bağlıdır.
Yazılım Mühendisi Hangi Sektörlerde Çalışabilir?
Programlama uzun zamandır popüler bir konu olmasına rağmen, yazılım mühendisliği üniversitelerde nispeten yeni bir beceridir. Ancak bu, işverenler tarafından talep görmediği anlamına gelmez. Tam tersine yazılım mühendislerine her geçen gün artan bir talep vardır. Büyük veri, uygulama ve akıllı telefonların pazarı, yetenekli yazılım mühendislerine olan talebin itici gücüdür.

Yazılım mühendisi ne yapar, sorusunun cevabı, büyük ölçüde uzmanlık alanına bağlıdır. Yazılım mühendisleri uygulama ve sistem mühendisleri olarak iki kategoriye ayrılabilir. Uygulama mühendisleri, son kullanıcının ihtiyaçlarını analiz ederek işletmeler ve kuruluşlar için uygulamalar oluşturur veya uyarlar. Bu uygulamaların veya programların tasarımı, kurulumu ve bakımı ile ilgilenirler.
Sistem mühendisleri ise bir işletmenin veya kuruluşun bilgisayar sistemlerinin oluşturulmasını, bakımını ve büyümesini koordine eder. Çok sayıda sektördeki bilişim altyapısı nedeniyle, yazılım mühendisleri teknoloji, sağlık, otomotiv, yeşil enerji, havacılık, kamu ve finans kuruluşları da dahil olmak üzere birçok alanda kariyer yapabilirler.
Yazılım Mühendisleri Hangi Pozisyonlarda İş Bulabilir?
Yazılım mühendisliği dışında bir kariyer yapmayı seçseniz bile, eğitiminizde edindiğiniz beceriler size diğer sektörlere girme şansı verecektir. Gelişen BT endüstrisi, siber güvenlik pazarı ve yapay zekâ her zaman yetenekli bilgi işlem uzmanlarına ihtiyaç duymaktadır.

Yazılım mühendislerinin çalışabileceği öne çıkan temel alanlar; sanallaştırma ve bulut bilişim, programlama dilleri, temel bilgi işlem kavramları, etik hackleme, uygulama ve web geliştirme, algoritmalar ve modelleme, ağ ve işletim sistemleri ve sistem ortamlarıdır.
Yazılım Mühendisliği Bölümleri Nerede?
Yazılım mühendisi olmak için üniversitelerin 4 yıllık Yazılım Mühendisliği bölümünden mezun olunması gerekir. Hem özel hem de devlet üniversitelerinde Yazılım Mühendisliği eğitimi alınabilir. Yazılım mühendisliği taban puanları sayısal puan türü ile belirlenmekle birlikte, üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterir.
Bir yazılım mühendisi olarak çalışmak, ortalama kariyere kıyasla genellikle daha yüksek zeka seviyeleri gerektirir. Yazılım mühendislerinin disiplinleriyle ilgili yeni şeyleri aktif olarak öğrenmeleri ve karmaşık sorunları çözmeleri beklenir.

Yazılım mühendisinin işi, sadece problemleri çözmek ve mümkün olduğunca çok sayıda kod satırı yazmak değil, başarılı bir ürün üretmektir. Bu, diğer mühendisler, geliştiriciler, yöneticiler, kalite kontrol çalışanları ve müşteriler vb. ile iletişim kurmak, onlara saygılı ve anlayışla davranmak anlamına da gelir.
Yazılım Mühendisliği Maaşı Ne Kadar Olur?
Yüksek maaşlar, güçlü istihdam fırsatları ve dünyayı değiştirebilecek şeyler inşa etme şansı ile yazılım mühendisliği her zamankinden daha fazla insan tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu meslekte başarılı olmak kodlama yeteneğinden daha fazlasını gerektirir. En iyi yazılım mühendisleri, herkesten farklı olmalarını sağlayan belirli niteliklere sahiptir.
Yazılım mühendisi maaşları, diğer teknoloji mesleklerinin çoğundan daha yüksektir. Örneğin, bir yazılım mühendisi, bilgisayar sistemleri analistinden ya da bilgisayar programcılarından çok daha fazla kazanabilir. Yazılım mühendisliği maaşları, deneyim seviyenize göre değişeceğinden belirli bir rakam belirtmek genellikle zordur. Bir kuruluşla deneyim kazandıkça maaşınızın artmasını bekleyebilirsiniz.

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve küçük şirketler daha düşük maaş teklifleri sunarken, Microsoft, Google, Facebook, LinkedIn ve Amazon gibi küresel şirketler daha yüksek teklif verme eğilimindedir. Yazılım mühendisliği mesleğinde tüm dünyadaki en yüksek ücretler California, San Francisco ve Seattle merkezli global teknoloji şirketleri bünyesinde verilmektedir. Yazılım mühendislerinin% 90’ı tam zamanlı olarak,% 10’u yarı zamanlı olarak çalışmaktadır.