Xampp, internet sitesi kurarken ve yönetirken faydalanabileceğiniz son derece kullanışlı ve yararlı bir web sunucusu yazılım sistemidir. İnternet sitenizi hazırlarken ve geliştirirken sunucunuza yükleyebileceğiniz Xampp; Php, Apache, Perl, MariaDB, Tomcat, MercuryMail ve Filezilla gibi sistemleri size bir arada sunar ve böylece internet sitenizi kolayca yayınlayabilmenize imkân tanır.
Xampp Nedir?
İnternet sitesi kurulum ve yönetim safhalarında web sitesi tasarımcılarına ve sahiplerine büyük bir kolaylık sağlayan Xampp. Zengin içeriği sayesinde sitenizi internet üzerinden dilediğiniz gibi yayınlayabilmenize imkân tanır. Sunucunuzu web sunucusu olarak kullanmanızı kolaylaştıran yazılımdır. Bu sayede kendi sunucunuzu bir hosting ortamına dönüştürür.

Son derece basit bir arayüze ve pratik bir kullanım şekline sahip olan Xampp, yalnızca sunucunuz üzerinden çalışır ve dışarıdan erişimi engeller. Bu sayede internet sitenizin hosting güvenliğini sağlayan yazılım paketi, tüm işletim sistemlerinde çalışabilir. Windows, Linux ve MacOS için ayrı sürümleri bulunan yazılım, hem masaüstü hem dizüstü bilgisayarlarda kullanılabilir.
Xammp ismi, yazılımın içerdiği sistemlerin ve özelliklerin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. X harfi “Çapraz Platform” özelliğine atıfta bulunurken diğer harfler ise Apache, MysQL, Php ve Perl sistemlerini sembolize eder. Açık kaynak kodlu olan Xampp, web sitenizin sunucusu için gerekli olan tüm bileşenleri içerir ve kusursuz bir hizmet sunar.
Xampp Nasıl Kurulur?
Xampp kurulumu, son derece basittir. Yazılımın resmi internet sitesindeki “Xampp indir” butonuna tıklamanız, kurulum dosyasının bilgisayarınıza inmesi için yeterli olur. Sonrasında dosyanın yönlendirmelerini takip ederek yazılımı sunucunuza kolayca yükleyebilirsiniz. Xampp kullanımı, yazılımın çapraz platformlu, yani tüm işletim sistemleri için farklı versiyonlara sahip bir ürün olması sebebiyle her platformda farklılık gösterir.

Kurulum yaparken ilk olarak işletim sisteminize uygun dosyayı indirdiğinizden emin olmanız önerilir. Sonrasında kurulum ekranını açmanız ve Xampp üzerinden sunucunuza kuracağınız sistemleri seçmeniz gerekir. Apache ve Php sistemleri, otomatik olarak kurulu gelir. Diğer sistemler ise size bir menü hâlinde sunulur ve ihtiyacınıza göre yüklenecek dosyaları belirlemeniz beklenir.
Kullanacağınız sistemleri belirledikten sonra kurulum talimatı vermenizle birlikte Xampp yazılımı ve seçtiğiniz sistemler bilgisayarınıza yüklenir. Yükleme işlemleri tamamlandığında önünüze gelen ekrandan yazılımı kullanacağınız dili seçmeniz gerekir. Dil seçimini de tamamladıktan sonra kontrol panelinin açılması komutunu vererek Xampp kullanmaya ve internet siteniz için kendi bilgisayarınızı hosting ortamına dönüştürmeye başlayabilirsiniz.
Neden Xampp Kullanılır?
Xampp yazılımının en büyük avantajı, internet siteniz için sunucu işlemlerini evinizden ya da ofisinizden yapabilmenize olanak tanımasıdır. Xampp WordPress kurulumu da kolay olduğu için kendi sitesini hazır şablonlardan hazırlayanlar tarafından da rahatlıkla kullanılabilir.

Xampp kullanmanın bir diğer avantajı ise acil durumlarda doğrudan müdahale edebilmenize imkân tanımasıdır. Xampp sayesinde sitenizin hosting işlemleriyle ilgili bir problem oluşması durumunda sunucunuz üzerinden müdahalede bulunabilir ve sorununuzu vakit kaybetmeden çözebilirsiniz. Bu sayede sitenizin geçici süreyle de olsa ulaşılmaz hâle gelmesini önleyerek ziyaretçi trafiğinizin azalmasını önleyebilirsiniz.
Son derece kullanışlı bir sisteme sahip olan Xampp, tüm işlemlerinizi pratik ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmenize olanak tanımasıyla da size vakit kazandırır. Düzenli olarak yayınlanan güncelleme paketleriyle de geliştirilebilen yazılım, bu sayede içerdiği sistemlerin en güncel versiyonlarını kullanabilmenize imkân tanıyarak en gelişmiş hosting işlemlerinden yararlanabilmenizi sağlar.
Xampp kullanımının bir diğer avantajı ise gizliliğinizi kolayca sağlayabilmesidir. Hosting işlemlerinizi bizzat idare edebilmenize olanak tanıyan yazılım, bu sayede internet sitenizle ilgili tüm önemli bilgileri saklı tutabilmenize yardımcı olur. Sitenizin güvenliğini ilgilendiren bilgileri üçüncü kişilerle paylaşmanızı engelleyen yazılım, bu sayede kötüye kullanım riskini de en aza indirir.
Xampp Alternatifleri Nelerdir?
Xampp, son derece etkili ve başarılı bir yazılımdır ve internet sitesinin hosting işlemlerini sunucu üzerinden yürütmek isteyen çok sayıdaki kişi tarafından tercih edilir. Dünya genelinde “Xampp alternative” olarak adlandırılan alternatif yazılımlar ise Xampp’ın size sağladığı tüm faydaları sağlamaları ile öne çıkar. En çok tercih edilen Xampp alternatifleri ise şöyledir.

- Lamp Server: Linux işletim sistemi için yazılan Lamp Server, en etkili Xampp alternatifleri arasında gösterilir. Dört farklı açık kaynaklı sistemin birleşiminden oluşan Lamp Server; Apache, HTTP, MySQL ve PHP sistemlerinden yararlanabilmenize olanak tanır.
- Wamp Server: Windows işletim sistemli sunucularınızı web server dönüştürebilmenize olanak tanıyan Wamp Server; Apache, SSL, OpenSSL, MySQL ve PHP sistemlerini kullanımınıza sunar ve kullanışlı arayüzüyle hosting işlemlerinizi yaparken vakitten tasarruf edebilmenizi sağlar.
- Mamp Server: MacOS işletim sistemiyle çalışan bilgisayarlar için tasarlanan bir web sunucusu yazılımı olan Mamp Server, ücretsiz olması sayesinde internet sitenizin hosting işlemlerini bütçenizi aşmadan kolayca gerçekleştirebilmenize imkân tanır.
- Wimp Server: İşletim sistemi Windows olan bilgisayarlarda kullanabileceğiniz bir diğer yazılım olan Wimp, ücretli ve ücretsiz paket seçeneklerine sahiptir. Bu sayede hem düşük hem de yüksek yoğunluklu sitelerde kullanılabilen yazılım, yüksek bir performansa sahiptir.
Lamp Server Nedir?
Lamp Server, ismini Linux, Apache, MySQL ve PHP’den alan ve Linux kullanıcıları için son derece etkili olan bir sunucu yazılımıdır. Xampp’ın yetersiz kaldığı ya da Linux versiyonunda istenen performansı sergileyemediği durumlarda tercih edebileceğiniz Lamp Server, açık kaynaklı sistemlere sahiptir ve ücretsiz bir yazılım olması ile size büyük bir avantaj sağlar.

Yüksek trafikli ve hacimli sitelerde de güvenle kullanılabilen Lamp Server; e-ticaret, sosyal medya, video streaming gibi farklı sitelerin sunucu üzerinden yönetilebilmesine imkân tanır. Site ziyaretçilerine hızlı ve memnun edici bir kullanıcı deneyimi sunan yazılım, içerdiği açık kaynaklı sistemleri düzenli olarak güncellemesiyle de ön plana çıkar.
Wamp Server Nedir?
Windows işletim sistemli sunucularınızı hosting alanı olarak kullanabilmeniz amacıyla yazılan Wamp Server, dünya genelinde en çok tercih edilen Xampp alternatiflerinden biridir. Son derece pratik bir kullanım şekline sahip olan yazılım, HTTP ve PHP temelli internet sitelerini internette yayınlamadan önce localhost adresi üzerinden test etmenize ve sorunlarını görmenize de yardımcı olur.

En kullanışlı sunucu yazılımlarından olan Wamp Server, Windows’un pek çok sürümü üzerinde kullanılabilir. Windows işletim sistemleri versiyonları için ayrı sürümlere sahip olan yazılım, düzenli olarak güncelleme alması sayesinde bilgisayarınızdaki işletim sistemi güncellemeleriyle de uyum yakalar ve böylece işletim sistemi problemlerini önleyerek hosting işlemlerinizin devamlılığını sağlar.
Mamp Server Nedir?
MacOS işletim sistemine sahip olan bilgisayarlarınızı sunucu ortamına dönüştürmek için başvurabileceğiniz yazılımlardan biri olan Mamp Server, birçok yazılım dilini desteklemesi sayesinde size büyük bir avantaj sunar. Kendi sunucu ortamınızı dakikalar içinde kullanıma hazır hâle getirebilmenizi sağlayan Mamp Server, internet sitenizin tüm hosting ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmenize olanak tanır.

Kurulum esnasında dilediğiniz sistemi seçebilmenize imkân tanıyan ve böylece hosting çalışmalarınızı web sitenize en uygun şekilde gerçekleştirebilmenizi sağlayan Mamp Server, bilgisayarınızı admin olarak tanımlar ve böylece hosting işlemlerinize dışarıdan erişimi engeller. İnternet sitenizin güvenli bir şekilde yayınlanabilmesine olanak tanıyan yazılım, MacOS işletim sisteminin tüm sürümlerinde çalıştırılabilir.