Dijital iletişim ortamlarının günümüzde geldiği nokta düşünüldüğünde hızlı, güvenilir ve işlevsel olmak bir web sitesi için olmazsa olmaz unsurların başında geliyor. Web 2.0 ile birlikte hayatımıza giren açık kaynak kodlu iletişim ortamları da çevrimiçi dünyada birçok farklı açıdan içerik üretimi gerçekleştirilmesini sağlıyor. Bu içerik üretimini sağlayan platformlardan biri de WordPress.

Üstelik bu içerik üretimleri tüm meslekler için çok önemli hale gelmişken web sitesi oluştururken, teknik konuların yanı sıra bu unsurları daha da değerli kılan tasarım faktörlerine de dikkat etmek gerekiyor. Web sitesi ve blog açmak için tüm dünyanın tercih ettiği açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemi olan WordPress’te (Content Management System), MySQL ve PHP kullanılıyor.
GPL lisansına da sahip olan WordPress, web sitelerinin altyapılarını düzenlemeye yarayan ve ücretsiz içerik yayımlayabilmeyi sağlayan bir kodlamayla çalışıyor. Yayıncılık açısından kişiselleşmenin web dünyasındaki önemli temsilcilerinden biri olan WP’yi kullanırken önem taşıyan konulardan biri ise tema seçimi. Kullanım kalitesini etkileyen bu durum WordPress tema seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken unsurları başlıklar altında incelemek gerekliliğini ortaya çıkarıyor.
Tema Seçiminin İşlevselliğe Katkısı
İyi bir WP tema tercihinde bulunmak web sitenizin geleceğini belirliyor. Tasarım açısından iyi bir tema seçmek web sitenizin sadece daha güzel hale gelmesini sağlamıyor, arama motorları içerisinde sahip olacağı puan açısından da büyük önem taşıyor. Web sitenizin tasarımında seçeneceğiniz tema, web sitenizin arama motoru optimizasyonu (SEO) için oldukça değerli hale gelmiş durumda.

WordPress tema seçimi yapmanın tasarım unsurları açısından en önemli püf noktalarından biri SEO ile uyumlu bir altyapıya sahip olup olmadığınızla ilgili. İçerik yönetim sistemleri (CMS) içerisinde SEO ile en uyumlu şekilde çalışan sistem olan WordPress’i iyi bir SEO eklentisiyle kullandığınızda web sitenizin içerik üretimi ve arama motorlarındaki görüntülenme sıklığında bir adım öne geçmiş oluyorsunuz.
Fakat seçtiğiniz tema SEO açısından kötü kodlanmış ise değil bir adım önde başlamak daha sonradan telafi edilemeyecek bir kurulum yanlışının da içine düşmüş oluyorsunuz. SEO, kurulum aşamasında iyi ayarlanmadıysa sonradan yapılacak düzenlemelerle sonuç vermesi ancak uzun vadede mümkün olabiliyor. En iyi WP temaları seçimi yaparken temanın SEO açısından uygunluğunu kontrol etmeniz gerekiyor.

SEO Nedir, Ne İşe Yarar?
SEO (Search Engine Optimization) ya da Türkçe ifadesiyle Arama Motoru Optimizasyonu, arama motorlarının web sitelerinin içeriklerini daha iyi anlayacak şekilde düzenlenmesi, web sitelerinin hedeflediği anahtar kelimelerin arama sonuçlarında yükseltilmesi anlamına geliyor. Bu da web sitenizin görünürlüğünü ve trafiğini artırmanın en organik ve uzun vadede en iyi sonuç veren yöntemi olarak dikkat çekiyor.
Web sitenizin görünlüğünü ve organik trafiğini artırmanın en organik yöntemi olarak dikkat çeken SEO’nun uzun vadedeki temel faydalarından biri de fikirlerinizin daha fazla kullanıcıya ulaşması oluyor. Şöyle ki trafiğinizin artması daha çok görüntülenme ve daha fazla tekil kullanıcı anlamına geldiği için hem trafiğiniz artıyor hem de web sitenizdeki fikirler sürdürülebilir şekilde farklı kullanıcılara ulaşıyor.

İyi Kodlama ve Tarayıcı Uyumluluğu
Teknik detaylara çok fazla girmeden şunu belirtmek gerekiyor ki WordPress’te seçtiğiniz temanın iyi kodlanmış olması web sitenizin işlevselliği açısından çok önemli. Seçtiğiniz temanın herhangi bir sayfasını GTmetrix web adresinde teste sokmanız kodlama kalitesini göstermesi açısından yeterli oluyor. Eğer seçtiğiniz sayfa sistemde 80 ve üzeri bir puan alırsa bu o temayı gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz anlamına geliyor.
Kodlamayla ilgili bir diğer önemli husus da HTTP request sayısıyla ilgili. Bir ziyaretçi web sitenizin herhangi bir sayfasına tıkladığında CSS, JS, HTML ve fotoğraf dosyalarının toplamı toplam HTTP request sayısını veriyor. Örneğin sayfada 10 fotoğraf, 10 CSS, 5 JS ve 2 HTML kodu varsa o sayfanın toplam HTTP request sayısı 27’dir.

Bir nevi çağrı sayısı anlamına gelen HTTP request ne kadar yüksek olursa web sitesinin açılma hızı o kadar yavaşlıyor. WP blog temaları seçimi yaparken Pingdom aracını kullanarak HTTP request sayısıyla ilgili ölçüm yapmanız gerekiyor. Burada ideal HTTP request değerinin 50 ila 70 arasında olmasının ideale en yakın durum olduğu ifade ediliyor.

Tarayıcı uyumluluğu konusu da en az diğer kodlama unsurları kadar önemli. Zira kullanıcıların web sitenizi hangi tarayıcıda açacağını öngörerek tema tercih etmeniz ileride yanlış bir karar olarak karşınıza çıkıyor. Bu nedenle WP site teması seçimi yaparken temanın her tarayıcıda çalışabilir olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Web sitenizin teması her tarayıcıyla uyumlu çalışmıyorsa trafik kaybetmeniz çok olası.

Ek Özellikler
- Responsive Olmak: Web siteniz için seçeceğiniz temanın responsive olması gerekiyor. Başka bir deyişle web sitenizin dizüstü bilgisayar, notebook, tablet, cep telefonu gibi araçlarda görüntü kaybı olmadan çalışmaması olası mobil trafiğinizin önemli bir bölümünü kaybedeceğinizi gösteriyor.
- Sektör Odaklı Olmak: Tasarım ve kodlamaya ek olarak web sitesinin hitap edeceği sektör odaklı tema seçmek önemli. Örneğin WP e-ticaret temaları ve WordPress haber teması özelliklerini yansıtan seçenekler bu alanlarda web sitesi tasarlamak istiyorsanız size farklı alternatifler yaratıyor.
- Fikirle Uyumlu Olmak: En iyi WP tema seçimi yapmanın yöntemlerinden biri de temanın fikrinizle uyumlu olması. Web sitenizi ziyaret edecek kullanıcılara fikrinizi aktaracak bir tema seçmeniz tekil kullanıcı sayınızın artmasını ve sitenizi daima ziyaret eden kullanıcılar oluşmasını sağlıyor.

Temanıza Göre Eklentiler Seçin
Hangi WordPress sürümünü kullandığınıza bağlı olmakla birlikte seçtiğiniz tema için mutlaka doğru eklentileri kullanmanız gerekiyor. Sözgelimi güncel WP sürümünün üstünde veya çok eski bir sürüm kullanıyorsanız eklenti seçerken performansı daha çok göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Zira WordPress sürümüyle uyumlu olmayan bir eklenti seçerseniz web sitenizin daha yavaş çalışması oldukça olası.
Eklenti seçimi web sitenizin responsive olması açısından da önem taşıyor. Web siteniz responsive olsa bile sitenizi ziyaret eden kullanıcılar eklentilerin mobil görünümde çalışmasıyla ilgili sıkıntı yaşıyorsa bu kullanıcıların bir süre sonra mevcut tasarımda ziyaretlerini azaltması oldukça olası. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için seçeceğiniz temanın her boyutta çalışabilir olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Responsive ve eklenti konusuna bağlı olarak kullanıcıların web sitenizi ziyaret etme sıklığının azalması Google’dan gelen organik trafiğin de azalmasına neden oluyor. Bu da web sitenizin arama sonuçlarında uzun vadede gerileme göstermesine neden olduğu gibi Google arama motoru değerlerinde de düşüşü ifade ediyor. Bu durumun oluşmaması için eklenti seçerken dikkatli davranmak önemli hale geliyor.
Fakat güncel sürümü kullandığınızda da web sitenizin performans değerlerine göre sayfa açılışlarını yavaşlatmayacak eklentiler seçmeye dikkat etmeniz tavsiye ediliyor. Ayrıca seçtiğiniz eklentilerin temaya tamamen uyumlu olması önemli zira aksi bir durumda web sitenizde güvenlik açıkları oluşması kaçınılmaz bir sonuç oluyor. WP temaları seçerken bunlara dikkat etmek web sitenizin güvenilirliği, performansı ve tasarımı açısından oldukça önemli.
Temanın kodlama niteliği, SEO uyumu ve HTTP request sayısı gibi unsurlar performansı ve işlevselliği etkilerken tarayıcı uyumluluğu, responsive olması ve tasarım özellikleri doğrudan web sitenize gelen organik ziyaretçiyi ve tekil kullanıcı sayınızı etkiliyor. Tüm bu nedenlerle WordPress teması seçerken hem kodlama ve hem de tasarım unsurlarının özelliklerini çok dikkatli belirlemek büyük önem taşıyor.