Kişisel hedefleri ya da işi için bir web sitesi kurmaya veya yaptırmaya karar veren herkes, mutlaka “WordPress” ile tanışıyor. Pratik şekilde ve kısa sürede ihtiyaçlara uygun bir web sitesi hazırlamaya yardımcı olan WordPress, belirli temalar çerçevesinde sitenizi şekillendirmenizi sağlıyor. Biraz bilgi ve tecrübe edinerek siz de WordPress ile kendi web sitenizi veya blogunuzu oluşturabilirsiniz.

WordPress Nedir?
WordPress, temel olarak bir içerik yönetim sistemine karşılık geliyor. Kullanıcıların içerik üretip yayınlayabildiği bu sistem; ilk olarak blog maksatlı ortaya çıkmış olsa da artık farklı amaçlara uygun web siteleri oluşturmayı da sağlıyor. E-ticaret sitelerinden portfolyo sitelerine kadar çok geniş bir kullanım alanı olan WordPress, teoride her çeşit site konseptini oluşturmanıza yardımcı oluyor.
Basit bir kuruluma ve kullanıma sahip olan WordPress, aynı zamanda kullanıcılara ücretsiz tema desteği de sunuyor. Bu nedenle çok sayıda kullanıcı, site tasarımı ile uğraşmak yerine hazır olan WordPress tema seçeneklerine göz atarak kısa sürede sitesini yayına açabiliyor. Ayrıca çok daha geniş fonksiyonlara sahip ve çok daha özgün olan ücretli tema alternatifleri de bulunuyor.

WordPress Teması Nedir?
WordPress teması; altta çalışmakta olan WordPress yazılımını kullanarak web sitesinin görünümünü ve işlevini belirliyor. Temayı bir anlamda kıyafet olarak düşünmek mümkün. Seçilen temaya göre web sitesi; ciddi, enerjik, resmi, çocuksu, rahat ya da eğlenceli görünebiliyor. Elbette web sitesinin görünümünün yanı sıra işlevleri de temadan temaya farklılık gösteriyor. WordPress temaları ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılıyor.
Tema değiştirmek neredeyse bir tuşa basmak kadar kolay olsa da her bir tema farklı özellikleri desteklediği için tema değişiminden sonra ayarları yeniden düzenlemek gerekiyor. Bu nedenle web sitesi için WordPress teması belirlerken sitesinin tüm ihtiyaçlarını belirlemek ve gelecek planlamasını yapmak önem taşıyor. Büyüme ve gelişim hedefleri en başından belli olduğunda iyi bir tema seçmek kolaylaşıyor.

En Çok Kullanılan WordPress Temaları
WordPress yazılımında kullanılacak ücretli ve ücretsiz çok sayıda tema bulunuyor. Bunların bazıları popüler temalar olarak çok sayıda kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Popüler temaları kullanmak her ne kadar pratiklik ve güvenlik oluştursa da rakiplerden ayrışmayı hedefleyenlerin bu noktada özenli davranması gerekiyor. Genellikle tema paketlerinin içinde farklı tasarım seçenekleri de sunuluyor.
Kullanım kolaylığı, performans, ücret ve teknik destek bakımından en sevilen temalardan olan Avada, blog teması olarak kullanılabilir alanlara sahip. En çok satan temalardan olan Avada alışveriş, otel, moda ve seyahat gibi amaçlarla sıkça kullanılıyor.
Popüler temalardan bir tanesi olan Enfold, sürükle bırak mantığı ile çalışmasıyla kullanıcı dostu bir nitelik taşıyor. Sitedeki çok sayıda detay, Enfold ile başarılı bir şekilde değiştirilebiliyor. Özellikle e-ticaret teması olarak sıkça tercih ediliyor.

Sade, tek sayfalı ve ücretsiz temaların en popülerlerinden bir tanesi olan Zerif LITE, hızlı yüklenen bir web sitesi arayışında olanların tercihleri arasında yer alıyor. Şirketlerin yanı sıra freelance çalışanlar ve fotoğrafçılar tarafından sıklıkla kullanılıyor.
WordPress tema seçenekleri arasında bulunan Zillah; sınırsız renk paleti, arka planda video oynatma özelliği, hızlı yüklenme süresi, hızlı kurulum ve mega menü gibi cazip özellikleriyle dikkat çekiyor. Minimalist ve modern bir tema arayanların tercihi.
WordPress tema alternatifleri arasında hızıyla meşhur olan Astra; Google’ın istediği gibi 2 saniyeden kısa bir açılma süresi sunuyor. SEO dostu bir yapıya sahip olan Astra, markaya uygun font ve renk bulma konusunda da oldukça kullanışlı.

WordPress Tema Kurulumu Nasıl Yapılır?
Kurulum işlemi için öncelikle bir hosting ve bir alan adına ihtiyaç duyuluyor. Bu durum ücretli siteler için geçerli oluyor. Ücretsiz sürüm için WordPress’in kendi sitesinde yer alan adımları izlemek yeterli oluyor. Ücretsiz sürümlerde markanın kendine özel bir alan adı olmadığı için çeşitli dezavantajlar ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda bazı plugin’ler ücretsiz sürümlerde kullanılamıyor.

Alan adı ve hosting aşamasından sonra WordPress’in sitesinde son sürümü bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Sıkıştırılmış olan bu dosyayı Zip ya da Winrar gibi programlar ile açabilirsiniz. Ardından dosya içeriğini sunucuya yüklemeniz gerekiyor. Adres çubuğuna WordPress’i kurmak istediğiniz web sitesinin adresini yazdıktan sonra kurulumu otomatik şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ekrandaki yönergeler takip edilerek kurulum başarıyla yapılıyor.
Tema kurulumu ise resmi dizin içinden WordPress tema şablonu seçilerek yapılabiliyor. Burada hem ücretsiz hem de premium temalar bulunuyor. Yönetici kontrol panelindeki görünüm bölümünde “yeni ekle” diyerek tema seçimi yapılıyor. Doğru tema bulunduktan sonra “kur” butonuyla yükleme gerçekleştiriliyor. Ardından “etkinleştir” butonuna tıklayarak tema kullanmaya hazır hale geliyor.
Bir diğer tema kurulum yöntemi ise el ile manuel olarak tema kurmak oluyor. Genellikle üçüncü parti kaynaklardan indirilmiş olan temalar ve premium temalar için bu yöntem tercih ediliyor. Bunun için aynı şekilde “yeni ekle” bölümündeki “tema yükle” butonuna tıklayarak bilgisayarınızdaki Zip dosyasını seçebilir ve siteye aktarabilirsiniz.
“Hemen yükle” butonuna tıkladıktan sonra “canlı önizleme”, “etkinleştir” ya da “tema sayfasına geri dön” seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Temanızın siteniz için uygun olduğundan emin olduysanız “etkinleştir” butonuna tıklayarak kurulumunuzu tamamlayabilirsiniz. Ardından gerekli gördüğünüz eklentileri de kullanarak sitenizi ihtiyaçlarınıza uygun hale getirebilirsiniz. Tema değişikliği yaptıysanız eksik olan özellikleri tespit edip yerine gereken eklemeleri de yapmalısınız.
WordPress Tema Seçimi Nasıl Yapılır?
WordPress için tema seçimi yaparken ilk olarak web sitesinden beklentiyi ve ihtiyaç duyulan noktaları belirlemek gerekiyor. Bu doğrultuda ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi bütünüyle karşılayabilecek bir tema seçebilirsiniz. Aynı zamanda temaların içerisinde bulunan özelliklerin de web sitenizin fonksiyonlarıyla paralel olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü kullanılmayan özellikler, site için yarar yerine zarar oluşturabiliyor.

WordPress tema seçiminde temanın görünümü ve özellikleri kadar performansı da önemli oluyor. Temaların performansları çeşitli sitelerden kontrol edilebiliyor. Ayrıca temanızın mobil uyumluluğuna da özen göstermelisiniz. Günümüzde internet sitelerine ağırlıklı giriş, mobil cihazlardan gerçekleşiyor. Bu nedenle seçtiğiniz temanın hem mobilde güzel görünmesi hem de başarılı şekilde çalışması gerekiyor.
Çeşitli test araçları sayesinde temaların W3 standartlarına uygunluğu da kontrol edilebiliyor. Seçeceğiniz temayı bu araçlarla kontrol ederek World Wide Web standartlarına uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Tasarım olarak ise gözü yormayan ve sade bir yapıya sahip tasarımlara ve renk kombinasyonlarına yönelmek gerekiyor. Bu tarz tasarımlar; kullanıcıların aradığını bulabilmesi ve verilen mesajı anlayabilmesi açısından etkili oluyor.
Kullanıcıların sitede vakit geçirirken zorluk yaşamaması adına WordPress tema seçiminde düzenli ve uyumlu tasarımlara yönelmek gerekiyor. Böylece kullanıcılar, sitede dolaşmaktan memnun kaldıkları için siteye yeniden girme konusunda istekli oluyorlar. Aksi takdirde kötü bir tema, siteyi bir kez ziyaret edenlerin bir daha siteye girmek istememesine sebebiyet verebiliyor.
Bir temanın AMP uyumluluğu, CSS ve Js dosyalarının sayısı, bootstrap kütüphanesini harici şekilde çekiyor olmaması, temadaki destek yorumları, temanın yayınlandığı tarih ve temadaki eklentilerin ücretleri gibi faktörler de seçim sırasında önemli bir rol oynuyor. Ayrıca seçtiğiniz temanın ürününüzü ya da markanızı iyi bir şekilde yansıttığından ve gerektiğinde esnetilebilir olduğundan emin olmalısınız.