İnternette özgürce dolaşabilmek ve sınırlı olan kimi servislere kolayca ulaşabilmek için bazı VPN servisleri kullanmak gerekiyor. Özellikle erişim engeli olan sitelere girebilmek için kullanılabilecek en iyi çözüm VPN oluyor. Ancak güvenliğiniz ve çok daha kaliteli bir hizmet alabilmeniz için VPN konusunda detaylı bilgiye sahip olmalı ve VPN servisi seçerken dikkat etmelisiniz.

Ayrıca VPN kullanmak sanılanın aksine suç sayılmıyor. Tabii bu noktada yasal bir şekilde VPN kullanmanız gerekiyor. İnsanlara kolaylık sağlamak adına çok sayıda firma, VPN uygulamaları ve servisleri konusunda hizmet veriyor. Ancak bilgi güvenliği sağlamak ve hızlı hizmet alabilmek adına güvenilir ve kaliteli hizmet sağlayıcıları tercih etmek gerekiyor.
VPN Nedir?
VPN aslında Virtual Private Network kelimesinin kısaltılmış halini temsil ediyor. Türkçeye çevirmek gerektiğinde Sanal Özel Ağ olarak tanımlanabiliyor. VPN programı ile amaçlanan şey, fiziksel olarak bulunulmayan bir ağa kullanıcıyı uzaktan bağlamak oluyor. Buradaki esas amaç da güvenli bir iletişim yolu kurarak çeşitli kurumsal çözümlere ulaşmak.

Her ne kadar sistemin böyle kurumsal ve kullanışlı bir amacı olsa da fiziksel konumun dışından bir ağa bağlanmayı mümkün kıldığı için engelli olan sitelere erişim sağlamak da mümkün hale geliyor. Fakat sistem çok da kolay olmayan bir işi başardığı için VPN servisi yavaş çalışabiliyor. Bu noktada da hızlı VPN tercih etme ihtiyacı ortaya çıkıyor.
VPN Neden Kullanılır?
VPN’in ana görevi sizi normal şartlarda bağlı olmadığınız bir ağa güvenli bir şekilde bağlamak oluyor. Bu bağlamda VPN, birkaç farklı amaç için kullanılabiliyor. Bunlardan bir tanesi okul ya da iş ağına uzaktan ulaşabilmek. Bu durumda hizmet okul veya iş yeri tarafından sağlanıyor ve genellikle hem güvenlik hem de hız açısından ücretsiz VPN programları tercih edilmiyor.

Bunların yanı sıra sosyal medya platformlarının ya da belirli internet sitelerinin sıkça yasaklandığı ortamlarda yasaklı olan web sitelerine girebilmek için kullanılıyor. VPN sunucuları genellikle farklı konumlarda olduğu için ve verileri de şifreleyip gönderdiği için engellenmiş olan web sitelerine erişmek mümkün oluyor. Özellikle bu tip kısa süreli kullanımlarda ücretsiz VPN değiştirme programları tercih edilebiliyor.
Bazı durumlarda da güvenliği ve gizliliği artırabilmek için VPN tercih ediliyor. Eğer bağlantılarınızı ve iletişiminizi meraklı gözlerden korumayı amaçlıyorsanız mümkün mertebe ücretli olan güvenilir bir servisten hizmet almanız gerekiyor. Örneğin, bir kafeye gittiğinizde ve buradaki şifresiz ağa bağlandığınızda VPN’iniz sayesinde güvensiz olan ağın açıklarından hiçbir şekilde etkilenmiyorsunuz.

Öte yandan VPN kullanarak farklı ülkelere özel olan hizmetleri kullanmak da mümkün oluyor. Örneğin, ülkenizde kullandığınız Netflix platformunda yalnızca ülkenize özel olarak açılmış olan içerikleri görüntüleyebiliyorsunuz. Ancak VPN kullanarak başka bir ülkeye özel olan içerikleri de âdeta orada yaşıyormuş gibi izleyebilirsiniz. Fakat bu noktada da her VPN servis sağlayıcısı işlevsel olmayabiliyor.
VPN kullanmak konusunda genellikle iki seçeneğiniz bulunuyor. Bunlardan birincisi ücretli bir hizmet satın almak oluyor ve bu yöntem çok daha güvenli bir kullanım sağlıyor. Diğer seçenek ise ücretsiz bir yazılım tercih etmek veya ücretsiz uygulamaları kullanmak oluyor. Eğer teknik kabiliyetiniz bulunuyorsa cihazınızın ağ ayarlarından kendiniz de VPN kurulumu yapabilirsiniz.
VPN Nasıl Çalışır?
VPN, internete bağlandığınız anda cihazınızı sanal bir şekilde farklı bir konumdaymış gibi gösteriyor. Bunun için de karşıdaki ağda kriptolu bir tünel açıyor. Aktarılan bilgiler de bu tünel üzerinden karşılıklı şekilde paylaşılıyor. Örneğin; Vikipedi’ye VPN ile bağlanıyorsanız cihazınız ile bağlandığınız VPN ağı arasında bir çeşit veri akışı gerçekleşiyor. Kriptolu olan bu akış, dışarıdan görüntülenemiyor.

Örneğin; Kanada üzerinden bağlanmış olarak görünüyorsanız yaptığınız tüm hareketler ve trafikler de Kanada üzerinden gerçekleşiyor. Yani Kanada’daki ağ usullerine göre internette dolaşıyorsunuz. VPN programları veya mobil uygulamaları bu kurulan tünele erişebilmeniz için bir ağ sürücüsü kuruyorlar. Sanal bir ağ bağdaştırıcısıymış gibi davranan bu program, bağlanmak istediğiniz ağdan tarafınıza bir IP adresi veriyor.
Bu IP adresi bir nevi bağlantınızın kimlik numarası oluyor. Bu adres sayesinde otomatik olarak hedeflediğiniz ağ üstünden dilediğiniz internet sitesine erişebiliyorsunuz. Temel olarak 3 tür VPN bulunuyor. Bunlardan bir tanesi evinizdeki bilgisayardan ofisinizdeki kurumsal ağa bağlanabilmenizi sağlayan VPN’ler oluyor. SEÇSİS – YSK örneği de bunlardan bir tanesi oluyor.

Bir diğeri ise trafiği toplu biçimde alıp farklı konumdan bağlantı kuran VPN servisleri oluyor. Genellikle başka ülkeden internete erişim olanağı sunuyor, kamuya açık oluyorlar. Güvenlik riski yüksek olan bu hizmetler, bilgi sızıntısı ve saldırılara karşı açık bir ortam yaratıyor. Sonuncusu ise oyunlardaki yanıt süresini hızlandırmak üzere kullanılan VPN’ler oluyor ve oyunlara özel şekilde kuruluyor.
Ücretli VPN Servisleri
Aslında satın alabileceğiniz çok sayıda ücretli VPN servisi bulunuyor. Mobil cihaz ya da bilgisayar için VPN tercihi yaparken ücretli servis kullanmak güvenliği de büyük oranda arttırırken aynı zamanda çok daha hızlı bir kullanım sağlıyor. Sıkça tercih edilen ücretli servislerin başında WiTopiaa geliyor. ABD’de bulunan servisin farklı kıtalarda çeşitli çıkış sunucuları da var.

Aynı zamanda servis, kullanıcılarla eşleştirilebilecek bilgileri kaydetmiyor ve günlükleri de haftalık olarak siliyor. Yalnızca kayıt bilgileriyle ödeme detayları kalıyor. Fiyatları ise yıllık 50 dolar ile 70 dolar arasında değişiyor. Bunun yanı sıra Private İnternet Access de sıklıkla tercih ediliyor. ABD merkezli olan hizmetin İngiltere, Romanya, Hollanda, Kanada ve İsviçre’de çıkış sunucuları bulunuyor.
Bu hizmet de etkinliğinizi kaydetmiyor ve paylaşımlı IP kullanarak verilerinizi gizli tutacağını belirtiyor. Aylık 7 dolardan ve yıllık 40 dolardan başlayan fiyatları hizmetin kapsamına göre değişkenlik gösterebiliyor. Bir diğer ücretli servis ise Batihost oluyor. Türkiye’de bulunan servisin çıkış sunucuları seçmiş olduğunuz pakete göre değişkenlik gösteriyor. Fiyatları aylık 17 TL’den, senelik ise 150 TL’den başlıyor.
Ücretsiz VPN Servisleri
Piyasada kullanabileceğiniz çok sayıda ücretsiz VPN servisleri bulunuyor. Ancak özellikle hizmet ücretsiz olacağı zaman secure VPN konusuna dikkat etmek gerekiyor. Bilgisayarlarda ve telefonlarda en sık kullanılan ve stabil olduğu için popüler olan Opera VPN bulunuyor. Eğer bir Opera tarayıcısı değil de Microsoft Edge veya Chrome kullanıyorsanız çeşitli eklentiler edinmelisiniz.
Bunların yanı sıra VPN Private, Super VPN, Easy VPN ve VPN Master gibi çok sayıda servis bulunuyor. Mobil işletim sistemlerinde ise durum biraz daha farklı oluyor. Her ne kadar manuel VPN kurulumu mümkün olsa da tavsiye edilmiyor. Bunun yerine App Store veya Google Play Store üzerinden Turbo VPN ve Hola Free VPN gibi uygulamalar indiriliyor.

Ayrıca TorVPN ve ProXPNP gibi servislerin hem ücretli hem de ücretsiz hizmetleri bulunuyor. Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise; bazı internet sitelerinde gördüğünüz “VPN indir” butonlarının da en az güvensiz VPN hizmetleri kadar riskli olabilmesi. Bu yüzden güvenli bir VPN servisi seçmek ya da bu hizmeti güvenli sitelerden indirmek de oldukça önemli oluyor.
VPN Chrome Eklentileri
Genellikle VPN servislerinin kendi tarayıcıları bulunuyor ve bunları kullanmanızı istiyorlar. Ancak eğer bu tarayıcıları kullanmak istemiyorsanız kendi Chrome tarayıcınıza ilgili Google Chrome eklentilerini yüklemeniz gerekiyor. En yaygın şekilde kullanılan servisler ve eklentiler de Opera VPN Chrome, ZenMate VPN Chrome ve Hotspot Shield VPN Chrome oluyor.