Şirketlerin, sunucu olarak nitelendirilen, özel amaçlara hizmet eden işletim sistemlerine ve güçlü donanımlara sahip bilgisayara çeşitli nedenlerle ihtiyacı olabiliyor. Fiziksel olarak bir sunucu kurulumu gerçekleştirmek için temel donanımlar ve lisanslı işletim sistemleri kullanılsa veya fiziksel sunucular kiralansa dahi yüksek bütçelerle karşı karşıya kalınabiliyor. Bu noktada kullanıcıların sunucu gereksinimlerine VDS server çözümleri yanıt veriyor.

VDS Nedir?
Sistem kaynaklarının donanımsal ve yazılımsal bakımdan kullanıcıya ait olduğu, özel sunucu hizmeti VDS (Virtual Dedicated Server-Sanal Adanmış Sunucu) şeklinde tanımlanıyor. Gerçek bir fiziksel sunucunun, sanal olarak donanımının bölünmesi ve kullanıcıların ihtiyaç duyduğu işletim sistemiyle yapılandırılarak hazırlanan sunucularda, kullanıcıya doğrudan yönetici yetkisi tanımlanıyor. Bu sayede sunucu yöneticisi, güncelleme ve yazılım kurulumu gibi işlemleri kolayca gerçekleştirebiliyor.
Şirketlerin operasyonel faaliyetlerini sorunsuz şekilde sürdürebilmelerinde önemli rol oynayan VDS server çözümleri; Microsoft’un Server ailesi işletim sistemleriyle ya da Linux tabanlı alternatif işletim sistemleriyle gelebiliyor. VDS kiralama aşamasında sunucuların hangi işletim sistemine sahip olacağını, doğrudan doğruya kullanıcılar belirleyebiliyor. Böylece şirketlerin yazılım altyapılarıyla uyumlu sunucularla çalışılabiliyor.

Donanım konusu, VDS sunucuların kullanıcılara büyük esneklik sağladığı unsurlardan biri oluyor. İşlemci yapısı ve performansı, RAM kapasitesi, depolama biriminin kapasitesi ve yapısı gibi parametreler, VDS fiyatları doğrultusunda değişiklik gösteriyor. Bu aşamada şirketlerin IT sorumlularının ve yöneticilerinin, kurumun gereksinim duyacağı iş yükünü, depolama kapasitesini ve hatta ağ trafiğini de dikkate alarak doğru bir seçim yapması gerekiyor.
VDS kiralama hizmeti veren firmaların ağ trafiğini yüksek tutmaları, kullanıcılar için ilk etapta olumlu gibi görünse de ağ trafiğinin hangi lokasyondan sağlandığı, en az trafik hızı kadar önem arz ediyor. Daimi olarak başvurulacak bir VDS sunucunun merkezinin Türkiye olması öneriliyor. Bu sayede sunucuya bağlanma ve işlem gerçekleştirme sürecinde herhangi bir yavaşlama ve tıkanıklık meydana gelmiyor.
VDS Server Çözümlerinin Avantajları
Sunucular, doğaları gereği genel itibarıyla önemli verilerin saklandığı, çok sayıda bilgisayarın belirli yazılımları veya dosyaları kullanmak üzere bağlandığı, standart bilgisayarlardan farklı donanımlara ve yazılımlara sahip özel bilgisayarları temsil ediyor. Böylesi özel bilgisayarların art niyetli kişilerin yazılım ve donanım bazlı saldırılarına maruz kalması, genellikle kaçınılmaz hâle geliyor. Bu durum da şirketler için bir risk anlamı taşıyor.

Şirketlerin fiziksel sunucularını saldırılardan korumak için sunucu bilgisayarlarına ek yazılımlar kurmaları, işletim sistemleri üzerinde özel yapılandırmalar gerçekleştirmeleri, düzenli yedek almaları ve sunucunun, internete çıktığı network araçlarını, özenle seçmeleri gerekiyor. Tüm bu süreç IT sorumluları için yönetilebilir ve nihai noktaya ulaştırılabilir olsa da gözden kaçırılabilecek en ufak bir ayrıntı bile güvenlik açığı oluşmasına neden olabiliyor.
Burada IT sorumluları ve yöneticilerinin bilgi birikimleriyle birlikte deneyimlerinin de devreye girmesi gerekiyor. Sunucunun optimum güvenlik seviyesine taşınması başta olmak üzere yapılabilecek saldırılardan etkilenmemesine yönelik atılacak adımların tamamı, fiziksel sunucunun/sunucuların belirli sürelerde devre dışı bırakılmasına kadar gidebilecek olumsuzlukları beraberinde getirebiliyor. VDS sunucu çözümlerinde ise güvenlik ve stabilite kol kola giriyor.
VDS satın alan müşterilerinin sorunlarına 7/24 prensibiyle çözüm sunarken daha en başından VDS server çözümlerinin güvenliğini sağlayan kiralama servisleri, sunuculara gelebilecek saldırıları yazılımsal ve donanımsal olarak engelliyor. Özelleştirilmiş firewall’lar ile başta DDoS saldırıları olmak üzere veri ve işlem gücü kaybına neden olabilecek negatif durumları elimine eden VDS sunucular, yedekleme konusunda da kullanıcıları yalnız bırakmıyor.
Çoğu VDS sunucu, depolama birimi olarak ya tekil olarak ya da RAID konfigrasyonuyla hazırlanan SSD’leri kullanıyor. Bu durum, VDS yöneticisi müşterilerin, şirketlere özel kullanım senaryolarında ekstra performans artışı elde etmelerine yardım ederken aynı zamanda yedekleme gibi işlemleri de zaman kaybetmeden manuel veya otomatik olarak gerçekleştirebilmelerine zemin hazırlıyor. Böylece veri kaybıyla ilgili endişelerin tamamı ortadan kalkıyor.

VDS sunucuların, fiziksel sunuculara göre avantajlarından biri de gereksinim hâlinde donanım özelliklerinin değiştirilebilmesi olarak değerlendiriliyor. Fiziksel sunucular için donanım upgrade işlemi, maliyet açısından her şirket için altından kalkılabilecek bir yük olamayabiliyor. VDS çözümlerinde ise donanım özelleştirme işlemi, küçük birer paket değişikliği neticesinde ya da doğrudan kiralama servisleriyle gerçekleştirilecek görüşmelere bağlı olarak tamamlanabiliyor.
VDS Server Kiralama Fiyatları
VDS fiyatları, kaynakların artırımı veya azaltımı neticesinde değişiklik gösteriyor. Yeni client bilgisayarları bünyesine katan şirketler, küçük maliyet artışlarıyla VDS altyapısını güçlendirme yoluna gidebilirken sunucu gereksinimi çeşitli nedenlerle azalan ama tamamen sunucudan kopmaması gereken şirketler ise VDS donanım özelliklerini biraz daha zayıflatarak gider kalemlerini kolayca düşürebiliyor.
Fiziksel sunucularda meydana gelebilecek donanım arızaları, beraberinde çok büyük mali yükleri, şirketlerin omuzlarına yüklüyor. Buna bir de çeşitli nedenlerle zamanında yapılmayan yedeklemeler de eklenince bu maliyetler, geri dönüşü epey zor olan noktalara ulaşıyor. Donanım garantisi ise VDS sunucuların, fiziksel sunuculara kıyasla en avantajlı olduğu noktaların belki de başında geliyor.

VDS satın alanlara verilen donanım garantisi, sunucunun tüm donanım bileşenlerini kapsıyor. Belirlenen arıza neticesinde yetkililer, zaman kaybetmeksizin gerekli olan donanım yenilemelerini gerçekleştirerek sunucunun çalışır hâle gelmesini mümkün kılıyor. Yedekleme konusunda birden fazla opsiyon sunan VDS server çözümleri, yaşanması muhtemel veri kayıplarını da bu sayede engellemiş oluyor.
Şirketlerdeki fiziksel sunucuların getirebileceği iş ve güvenlik yükünden kurtulmak isteyen şirketler, VDS sunuculara yönelebiliyor. Ancak başta IT yöneticileri ve şirket yetkilileri, geçiş sürecinin nasıl işleyeceği konusunda fikir sahibi olamadıkları için geçiş işlemini erteleyebiliyor. VDS sunucu kiralayan firmalar, ücretsiz olarak fiziksel sunucudan VDS’e geçiş desteği sağlıyor. Bu sayede veri kaybı gibi istenmeyen durumlar tamamen ortadan kalkıyor.
VDS Sunucularla Neler Yapılabilir?
Donanımsal ve yazılımsal bakımdan kullanım deneyimi noktasında fiziksel sunuculardan farklı bir yanı bulunmayan VDS sunucular, doğrudan doğruya yönetici/administrator yetkisi sağladığı için bireylerin ve şirketlerin ihtiyaçları çerçevesinde şekillendirilebiliyor. Özellikle Windows Server ailesi işletim sistemleriyle güçlendirilen sunucular, IT sorumlularına, işletim sistemi ve yazılım yapılandırması sürecinde, oldukça fazla esneklik sunuyor.

Standart bir bilgisayarda yürütülemeyecek düzeyde yüksek sistem gereksinimlerine sahip araçlar, web uygulamaları VDS server çözümlerinde çalıştırılabiliyor. Bireysel ve kurumsal elektronik posta hizmetleri ve çok sayıda kullanıcının erişim sağlayacağı web uygulamaları, VDS sunucularda barındırılabiliyor. Şirketlerin kurum içi iletişim araçları ve muhasebe uygulamaları; güvenlik, performans ve verimlilik doğrultusunda VDS sunucularda yürütülebiliyor.
Yüksek hızda internet altyapısına sahip şirketler, geniş kapasiteli ve hızlı depolama birimine sahip VDS server çözümleri kiralayarak kurum içindeki masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarla birlikte akıllı cihazların yedekleme işlemlerini yapabiliyor. Donanım bazında sanallaştırıldığı için dışarıdan yetkisiz kimsenin erişemeyeceği veriler, daima güvende kalıyor ve gereksinim duyulduğu takdirde ilgili veriler, tekrar yedeklenebiliyor.

Bireysel VDS sunucu kiralama işlemlerinde ise kullanım senaryoları, sunucunun sağladığı donanım gücü ve kullanıcıların hayal güçleriyle sınırlanıyor. Güçlü bir bilgisayara gereksinim duyan ve hazırladığı projeleri böyle bilgisayarlarda test etmek isteyen öğrenciler, kendini sanal sunucular üzerinde geliştirmek isteyen Junior IT teknikerleri ve daha pek çok teknoloji tutkunu, gereksinimleri doğrultusunda kendilerine uygun VDS paketlerini seçebiliyor.
VDS kiralama fiyatları, sunulan donanım ve yazılım desteğinin maliyetleri doğrultusunda ve genellikle döviz üzerinden hesaplanarak belirleniyor.