Freelance çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte “home office” olarak tabir edilen evden çalışma veya “remote” yani uzaktan çalışma kavramları karşımıza çıkmaya başladı. Covid – 19 salgını nedeniyle pek çok işletme çalışanlarının ve çevresinin sağlığını riske atmamak adına evden çalışmasını isteyerek önlem almaya çalışıyor. Uzaktan çalışanların ise ofis çalışanlarından daha verimli olduğu araştırmalarda ortaya çıkıyor.
Uzaktan çalışan insanlar yolda, asansörde, toplu taşımada geçirecekleri saatleri daha verimli kullanma şansına sahipken, trafik çilesi ve geç kalma stresi gibi olumsuzluklardan da uzaktırlar. Ofisin dikkat dağıtıcı unsurlarından kaçınırlar. İş günlerinde 9 – 6 mesaisi yerine zamanın kontrolü kendilerindedir. Sevdiklerine, arkadaşlarına ve hobilerine ayırmak için daha fazla zamanları vardır.

Ancak hepimizin bildiği bu avantajların dışında aslında size farklı bir nedenden de bahsetmek istiyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz bu avantajlar ofisten uzakta olmak gibi bir konum bağımsızlığının sonucu değil, asenkron iletişimin yan ürünüdür. Yani, uzaktan çalışanların takım arkadaşlarıyla iletişim kurarken kontrol sahibi olmalarından kaynaklanmaktadır.
Uzmanlar, uzaktan çalışmanın gelecek olduğunu düşünürken, Asenkron iletişimin ekibiniz uzaktan çalışıyor olsun ya da olmasın, takım çalışmalarındaki verimliliği arttırmada önemli bir faktör olduğuna inanıyor. Asenkron iletişim sadece en iyi iş sonuçlarını üretmekle kalmaz, aynı zamanda insanların daha anlamlı işler yapmasını ve daha özgür, daha tatmin edici hayatlar yaşamasını sağlar.

Asenkron Yani Eşzamansız İletişim Nedir?
Basitçe söylemek gerekirse, anında yanıt beklemeden mesaj gönderdiğinizde asenkron iletişimdir. Örneğin, bir e-posta gönderirsiniz ve cevabının gelmesini beklemezsiniz. E postayı gönderdiğiniz kişi iletiyi aldığı anda bir isle meşgulse, işini bitirdiğinde e-postayı açıp yanıtlayabilir. Yani bu da demek oluyor ki, email iletilerinize saatler sonra cevap gelebilir.
Buna karşılık, eşzamanlı iletişim, bir mesaj gönderdiğinizde ve alıcının bilgiyi işlediği ve hemen yanıt verdiği zamandır. Toplantılar gibi yüz yüze iletişim, tamamen eşzamanlı iletişimin örnekleridir. Takım arkadaşınıza bir şey söylediğinizde, söylediğinize anında yanıt vererek size bekletmemesii bu iletişimin karşılıklı ve o an içerisinde gerçekleşmesi, eşzamanlı iletişim olarak adlandırılmaktadır.

Ofis İçi İletişim Bazen Yorucudur
Ofis ortamında özellikle de açık ofis gibi alanlarda birden fazla takım arkadaşınızla birlikte çalışmak durumunda kalıyorsanız, sürekli iletişim halinde olmanız kaçınılmazdır. Bu durum dikkatinizin sık sık dağılmasına ve odaklanma problemleri yaşamanıza neden olmaktadır. Pek çok ofis çalışanının kulaklıkla çalışma alışkanlığı edinmesinin nedeni ofiste maruz kaldığı dikkat dağıtıcı iletişimlerdir.
Bunun dışında yüzyüze görüşmeler, toplantılar gibi unsurlar, çalışanların iş saatleri içerisinde ayırması gerektiği anlamına gelir. Oysa uzaktan çalışanlar e posta ve mesajlaşma uygulamaları ile takım arkadaşlarından gelen bildirimleri yanıtlayarak çalışmalarına kaldığı yerden devam edebilir. Bu durumun en güzel tarafıi bildirimlerin ine zaman kontrol edeceğini kendi belirleyebilmesidir.

Ayrıca mobil teknolojinin gelişmesinin bir olumsuz yanı da, işyerindeki iletişiminin artık fiziksel işyeri ya da çalışma saatleri ile sınırlı olmamasına neden olması. Ofisteki iletişiminiz artık İnternetin olduğu her yerde. Gündüz veya gece, istediğimiz zaman e-postaları kontrol edebilir ve mesajlara yanıt verebiliriz. Sonuç olarak, hiçbir zaman tam olarak kapalı değiliz.
Daha Asenkron Bir İşyerinin Faydaları
Çoğu insan dikkat dağıtıcı unsurları ve kesintileri iş yapmanın bir parçası olarak kabul eder, ancak Doist, Gitlab, Zapier, Automattic ve Buffer gibi bazı yenilikçi bilişim şirketleri, daha asenkron bir yaklaşımı benimser. Çalışanlara, ekipleriyle iletişim kurmak için bağlandıklarında daha fazla kontrol sahibi olmanın temel avantajlarından bazıları şunlardır:
Çalışma gününü kendileri planlayabilmeleri = daha mutlu ve daha üretken çalışanlar

Zaman uyumsuz bir ortamda, belirlenmiş çalışma saatleri yoktur. Çalışanlar, iş günlerini yaşam tarzlarına ve sorumluluklarına uyacak şekilde nasıl yapılandırdıklarını neredeyse tamamen kontrol ederler. Bazı çalışanlar gece çalışmak onlara dah uygun olduğu için gece çalışır. Bazı çalışanlar ise çocuğunu okula bıraktığı sabah saatinden okula almaya gideceği saate kadar kendine uygun çalışma ortamı yaratır.
Daha iyi planlama daha az strese yol açar. İş rutininizi kendiniz planladığınızda ve bunun dışına çıkmadığınızda, son dakikada ortaya çıkan toplantı talepleri ve istekler olmadığı için daha huzurlu bir çalışma ortamı elde edersiniz. Ayrıca bu sayede takım arkadaşlarınız iş yüklerini ve işbirliklerini daha dikkatli planlamayı öğrenir ve diğer takım arkadaşlarına talep isteklerini görmeleri ve cevaplamaları için yeterli zaman tanır. Bu, daha az stresli işbirliklerine ve nihayetinde de daha verimli çalışmaya yol açar.

Evden veya uzaktan çalışmanın zaman tasarrufu dışında farklı avantajları da var. Bu avantajlar, sağlıklı beslenme olanağı, kaliteli bir uyku düzeni, sosyal yaşamdan uzak kalmama olanağınızın olması. Ayrıca, uluslararası bir platformda hizmet veriyorsanız, saat farkı nedeniyle iş ortaklarınızla mesai saatleriniz tutmayabilir. Ancak evden çalışma konforuyla istediğiniz saatlerde çalışabileceğinizden, yurtdışındaki iş ortağınızdan gelen toplantı talebi uykunuzu bölmeyecektir.
Yemeklerinizi Evinizin Konforunda Yiyebilirsiniz.
Sağlıksız beslenmenin ilerleyen dönemlerde karşınıza çıkaracağı sorunları hiç düşündünüz mü? Pek çok ofis çalışanı gibi siz de evinizde yemek yapmaya fırsat bulamıyorsanız dışarıdan sağlıksız yiyecekler tüketmek veya atıştırmalıklarla günü geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Ancak evden çalıştığınız süre zarfında yemek yapmaya vakit bulabilir, kendi mutfağınızın sihirli dünyasında kaybolabilirsiniz. Bu sayede sağlıklı yiyecekler tüketir, yemek yapma yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.

Evden çalışmak yani home office çalışmak veya daha az bilinen tabiriyle remote çalışmak, oldukça cazip gibi görünse de pek çok dezavantajı mevcut. Gün boyunca evde olmak size tembel ve miskin yapabilirken sınırsız vaktiniz olduğu yanılgısına kapılarak işlerinizi sürekli erteleyebilirsiniz. Bununla birlikte hareketsiz bir yaşam size beklediğinden ne kadar yediklerinize dikkat etseniz de sağlığınızı riske atabilirsiniz.
Uzaktan çalışmanın verimliliğinize engel olmaması için öz disiplin oldukça önemli. Başınızda işlerinizi takip eden ve sizin ne yaptığınızı kontrol eden bir yöneticiniz olmadığı için kendi iş takibinizi kendiniz yapmalısınız. Ayrıca kalabalık bir evde yaşıyor ve evinizden çalışıyorsanız, ailenizi tatlı tacizlerle dikkatinizi dağıtmaması için uyarmanız gerekebilir.
Uyanma Saatiniz Hep Aynı Olsun

Trafik sorunu veya işe geç kalma gibi kaygılarınızın olmaması size daha huzurlu yapar. Ancak uyanma saatleriniz ve işe başlama süreniz düzensiz olursa zihniniz evinizin konforuna çabucak alışacaktır. Bu sizin üretkenliğinizi arttırarak gün boyu miskinlik yapmanıza neden olabilir. Her sabah aynı saatte uyanarak işe başlama zamanınızı rutine dönüştürmelisiniz.
Pijamalarla Oturmayın
Evinizin konforunda çalışmak size oldukça cazip gelse de, gün boyu pijamalarla gezmek çalışma motivasyonunuz azaltır. Bunun yerine her sabah aynı saatte uyanma alışkanlığınıza, rahat kıyafetler giymeyi de ekleyebilirsiniz. Uyandığınızda pijamalarınızı bir kenara bırakıp günlük kıyafetler giymek faydalı olacaktır. Böylelikle zihniniz bir hazırlık yaptığınızı anlayarak çalışmaya başlarken motivasyonunuzun yüksek olmasını sağlayacaktır.

Kendinize Bir Çalışma Alanı Belirleyin
Kendinize bir çalışma alanı belirleyin ve mümkünse o alanı yalnızca iş yapmak için kullanın. Özellikle yatak odanızda bir çalışma alanı belirlemeniz, bir süre sonra uyuma isteğinizi arttırarak motivasyonunuzu azaltacaktır. Yeterli büyüklükte bir çalışma masası, iyi aydınlatılmış bir ortam ve rahat oturabileceğiniz (çok da rahat olmayan) bir sandalye sizin için yeterli olacaktır.
Çalışma ortamınızda dikkat dağıtıcı unsurlar olmamasına özen gösterin. Masanızın etrafında renkli objeler veya oyuncaklar, eşya yığınları olması çalışırken dikkatinizin bu nesnelere yönelmesine neden olur. Ayrıca çalışma ortamınızda bir televizyon bulunması veya yüksek sesle müzik dinlemek de size olumsuz etkileyen unsurlardan.