Her ne kadar sosyal medya mecralarının popülerliği ve bu mecralar üzerinden iş yapan kişi ve markaların sayısı çok artmış olsa da hem kişiler hem de firmalar için bir web sitesi sahibi olmak önemini hâlâ korumaktadır. İsminizin ya da markanızın saygın ve yaygın olması, insanların web sitenize girdiğinde edindiği intiba başta olmak üzere birçok faktöre bağlıdır.

Gerçek hayatta olduğu gibi dijital dünyada da ilk intiba çok önemli olduğu için tabii ki web sitenizin mümkün olduğunca profesyonel görünmesi gerekir. Ancak bu durum kimi zaman yüksek maliyet endişesini de beraberinde getirir. Oysa sizin ve markanızın tüm ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak kalitede bir web sitesi açmak, her zaman düşündüğünüz kadar maliyetli olmayabilir.
Eğer web sitenizin maliyeti sizin için önemli bir faktörse ve ucuz site açma yollarını merak ediyorsanız, size sunacağımız bazı tavsiyeler sayesinde uygun web sitesi açmak için yapmanız gerekenler konusunda fikir edinebilirsiniz. İşte ucuz web sitesi sahibi olmak için göz önüne alabileceğiniz ve zahmetsizce uygulayabileceğiniz 5 tavsiye:

WordPress’in Ücretsiz Seçeneklerini Hafife Almayın
Günümüzde internet sitelerinin üçte birinden fazlası WordPress altyapısını kullanır. Bu yüzden en uygun site arayışınız için ilk göz atmanız gereken yer WordPress’tir diyebiliriz. Açık kaynaklı ve ücretsiz bir yazılım olan WordPress sayesinde domain ve hosting giderleriniz haricinde herhangi bir ücret ödemeden güvenilir bir web sitesi sahibi olabilirsiniz.

Bu adresten indirip kurulumunuzu yaptıktan ya da hosting firmanızdan sizin yerinize kurulum yapmasını istedikten sonra, WordPress’in sunduğu ücretsiz tasarımlardan birini seçebilir ve kısa sürede web sitenizi yayına alabilirsiniz. SEO dostu ve yüksek güvenlikli site sahibi olmanıza imkân tanıyan WordPress’in teknik altyapısı, teknolojinin gelişen ihtiyaçlarına ayak uydurabilmesi için düzenli olarak güncellenir ve bu güncellemeler de ücretsizdir.

WordPress altyapısını kurduktan sonra seçeceğiniz tasarımı kendi ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilirsiniz. Kendi logonuzu ekleyebilir, kurumsal renklerinizi seçebilir, WordPress’in size sunduğu sayısız ücretsiz eklenti sayesinde sitenizi çok daha kullanıcı dostu bir hale getirebilirsiniz. Ayrıca bu eklentiler sayesinde raporlama ya da performans optimizasyonu gibi normalde ek bütçeler ayırmak durumunda kalabileceğiniz birçok özelliği ücretsiz olarak sitenize ekleyebilirsiniz.
WordPress’in tüm dünyada bu kadar yaygın kullanılmasının sebeplerinden biri de gönüllülük esasına dayanan ve birbirine yardımcı olmayı seven kullanıcıları bir araya getirmesidir. WordPress’i, temaları ve eklentileri kurarken ya da kullanırken aklınıza takılan soruları, WordPress’in online gruplarında bir araya gelen diğer kullanıcılara sorabilir ve tüm sorunlarınıza kısa süre içinde çözüm bulabilirsiniz.

Gerektiğinde Tasarıma ve Altyapıya Bütçe Ayırmaktan Çekinmeyin
Uygun web sitesi sahibi olmak her zaman ücretsiz bir seçeneği değerlendirmek zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Eğer ücretsiz seçenekler ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetmiyorsa gerek tasarım gerekse altyapı için web sitenize yatırım yapmaktan çekinmemelisiniz. Tabii ki bu yatırımı yaparken harcamalarınızı en düşük seviyeye indirmenin de birçok yolu var.
Eğer web sitenizin tasarımının çok profesyonel görünmesini istiyorsanız ancak internette benzer tasarımlara sahip başka sitelerin varlığı sizin için bir sorun teşkil etmiyorsa, ücretli web sitesi portallarından beğendiğiniz tasarımları standart lisansla indirebilirsiniz. Standart lisans, birden fazla kişinin aynı tasarımı indirip kullanabileceği anlamına gelir. Tabii indireceğiniz bu tasarımı da kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda özelleştirebilirsiniz.

Tasarım haricinde e-ticaret ya da e-mail listesi gibi altyapıya yönelik hizmetleriniz için de düşük maliyetli hatta ücretsiz çözümler bulabilirsiniz. Tıpkı tasarımda olduğu gibi sitenizin ihtiyaçları arttıkça bu hizmetlere belirli bir bütçe ayırmaktan da çekinmeyin. Zira bu tip hizmetlere ödeyeceğiniz ücret, karşılığında elde edeceğiniz gelirden düşük olduğu sürece uygun web sitesi açmak hedefinizden sapmış olmazsınız.

Ücretsiz Stok Fotoğraf Sitelerine Göz Atın
Web siteniz için düzenli olarak görsele ihtiyaç duyuyorsanız, bir grafik tasarımcı istihdam etmek ya da kullanacağınız her görsel için ayrı bir lisans ücreti ödemek çok ciddi bir maliyet yaratabilir. Ancak internette ücretsiz stok fotoğrafı indirebileceğiniz siteleri kullanarak bu maliyetten kurtulabilirsiniz. Böylece görsel olarak doyurucu içeriklere uygun bir şekilde ulaşmış olursunuz.

Günümüzde en çok kullanılan üç stok fotoğraf sitesi şöyle:
- Unsplash.com: Dünyanın dört bir yanından insanların ürettiği görselleri bir arada bulabileceğiniz bu sitede yüksek çözünürlüklü sayısız fotoğrafı dilediğiniz boyutta bilgisayarınıza indirebilirsiniz. İndirdiğiniz görselleri web sitenizde kullanmak için herhangi bir ücret ödemezsiniz.
- Pexels.com: Geniş bir arşive sahip olan bu sitede de görseller gönüllü tasarımcılar tarafından üretilir. Görselleri en fazla indirilen tasarımcılar arasında bir liderlik sıralaması yaparak rekabet sağlaması da sitedeki görsellerin kalitesine olumlu etki yapmaktadır.
- Pixabay.com: Çalışma mantığı Unsplash ve Pexels’e benzerlik gösteren Pixabay, fotoğraf arşivinin yanı sıra illüstrasyon, vektör ve video arşivlerine sahip olmasıyla iki rakibinden ayrılır. Üyelik gerektirse de Pixabay de rakipleri gibi ücretsizdir.

Ek Hizmetlere Ekstra Para Vermeyin
Uygun web sitesi açmak istediğinizde ödeyeceğiniz ücrete hangi hizmetlerin dahil olduğuna dikkat etmelisiniz. Web sitenizin hayatına sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayacak ek hizmetler için ekstra ücret ödemek durumunda kalırsanız, domain ve web hosting için ayırdığınız bütçenin çok düşük olması, aslında uygun fiyatlı bir web sitesine sahip olmadığınız anlamına gelir.
Günümüzde bazı hosting ve domain firmaları ilk bakışta çok makul gibi görünen ücretler sunsalar da çok basit ek hizmetler için ekstra para talep edebilir. Örneğin WordPress kurulumunu yapmayı bilmiyorsanız birlikte çalıştığınız firmanın bu kurulumu sizin yerinize mümkünse ücretsiz olarak, hiç değilse çok cüzi bir bedelle yapabileceğinden emin olmanızda fayda vardır.
Aynı şekilde olası bir problemde verilerinizi kaybetmemeniz için web sitenizin düzenli olarak ve eksiksiz bir biçimde, yani görseller dahil tüm datalarla birlikte yedeklenmesi gerekir. Hosting ve domain firmanızı seçerken bu yedekleme hizmeti için ileride sizden herhangi bir ek ücret talep edilip edilmeyeceğine de dikkat etmelisiniz.
Ücretsiz ve Hızlı Profesyonel Destek Veren Firmalarla Çalışın
Bir web sitesi sahibi olduğunuzda, tüm süreç boyunca irili ufaklı bazı problemler yaşamanız mümkündür. Ancak sitenize ulaşamadığınız ya da herhangi bir sorununuza muhatap bulamadığınız için siteniz üzerinden verdiğiniz hizmetlerin aksadığı durumlarda, aslında web sitenizin size getirdiği maliyet dolaylı olarak artıyor demektir. Bu yüzden profesyonel destek koşullarını da sitenizin maliyet kalemini etkileyen bir faktör olarak görmelisiniz.

Her ne kadar kullandığınız hizmetin firmanız tarafından ne kadar süredir kesintisiz bir şekilde verildiği gibi faktörler önemli olsa da gerek sorun yaşandığında gerekse herhangi bir konuda bir sorunuz olduğunda profesyonel desteğe hızlı ve ücretsiz bir biçimde ulaşabilmelisiniz. Bu yüzden firmanızın mesai saatleri dışında da ulaşabileceğiniz ve profesyonellerden oluşan bir destek hattı bulunduğuna emin olmalısınız.
Alacağınız profesyonel desteğin ücretsiz, profesyonel ve kesintisiz olması kadar, farklı iletişim kanalları üzerinden verilmesi de size zaman ve dolayısıyla para kazandıracaktır. Bu yüzden ihtiyaç duyduğunuz profesyonel desteği hem e-mail, hem ücretsiz bir telefon hattı, hem de kurumsal web sitesi üzerinden canlı olarak veren firmaları tercih etmelisiniz.