Bir pazarlama stratejisi oluşturduktan sonra bu doğrultuda çalışmaları gerçekleştirirken başarıya ulaşabilmek için bazı yöntemlerden yer almak gerekiyor. Örneğin; hedef kitleyi olabildiğince iyi anlayabilmek için çeşitli veriler toplamak mühim. Bu ve benzeri verileri size sağlayacak olan araçlara ise UTM ismi veriliyor. UTM konusunda çok daha fazla bilgi edinerek pazarlama stratejinizi etkin bir şekilde hayata geçirebilirsiniz.

UTM Nedir?
UTM ibaresinin açılımı “Urchin Tracking Model” yani Türkçesiyle “Urchin İzleme Modülü” olarak geçiriyor. İsmini ise oluşturulduğu yazılım şirketi olan Urchin Software Corporation’dan alıyor. Urchin, genel olarak pazarlamacılara yönelik web analizleri sağlayan bir yazılım olarak sektörde biliniyor. UTM de bu çalışmaların bir parçası olacak şekilde hızla yaygınlaşıyor.
UTM bir modül olarak pazarlama profesyonellerinin ve girişimcilerin web sitelerine trafiğin geldiği yeri belirlemek için, hazırladıkları içeriklerin performanslarını incelemek için ve yaptıkları kampanyaların etkilerini ölçebilmek için uygulamaya koydukları her pazarlama stratejisinde sürekli olarak kullandıkları bir araçtır. Bu yönü ile UTM, pazarlama stratejilerinin vazgeçilmez bir parçası olarak görülüyor.

UTM Ne İşe Yarar?
UTM kodu kullanarak web sitesine gelen ziyaretçiler hakkında çeşitli bilgiler elde etmek mümkün. Bu bağlamda ziyaretçilerin hemen çıkma oranlarına ya da dönüşüm oranlarına kolayca ulaşılabiliyor. Böylece stratejistler, pazarlamacılar ve girişimciler; web siteleriyle alakalı en temel etkileşim bilgilerine kolayca sahip oluyorlar. Bu bilgileri de hem raporlarında kullanıyorlar hem de stratejilerini yeniden bu bilgiler ışığında şekillendirebiliyorlar.
Eğer gerçekten güçlü bir dijital pazarlama kampanyası ve reklamcılık faaliyeti gerçekleştirmek istiyorsanız UTM tarafından sunulan parametrelere mutlaka ihtiyaç duyacaksınız. Bu parametrelerin en kayda değer avantajlarından bir tanesi de gelirlerin kaynağını izleme imkanı sunmasıdır. Elbette bunların yanı sıra UTM daha pek çok işe de yarıyor. Modülü kullanma yönteminize göre farklı faydalar elde edebilirsiniz.

Aynı zamanda UTM ile web sitenize gelen kıymetli trafiği artırabilmek adına hangi çeşit içeriklerin çok daha ideal olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra UTM, şirketin farklı departmanlarında bulunan ekiplerin, kendi hedeflerine uygun şekilde kampanyalar oluşturması konusunda da işe yarıyor. Böylece modülün çapraz işlevsellik özelliğinden yararlanılabiliyor.
Bütün bunların yanı sıra UTM adı verilen aracı kullanılarak mevcut stratejinizi daima optimize edebilirsiniz. Dolayısıyla hem oluşturduğunuz stratejilerin başarı kazanmasını sağlamak hem de gelirlerinizi düzenli bir şekilde artırmak için mutlaka UTM kullanmanız gerekiyor. Pek çok sektör profesyoneli ve girişimci, UTM parametrelerini oluşturdukları iş modelinin yatırım getirisini artırabilmek amacıyla kullanıyor.
UTM Kodu Nasıl Oluşturulur?
UTM link oluşturma çalışması kapsamında URL’nize eklemeniz gereken 5 çeşit UTM parametresi veya kodu bulunuyor. Medium, term, content, source ve campaign ismi verilen bu UTM parametreleri sayesinde web sitenize gelen ziyaretçilerin ve web sitenizde oluşan trafiğin izleme bilgilerini daratmanız kolaylaşıyor. Bu da ihtiyaç duyduğunuz bilgilere daha rahat ulaşmanıza yardımcı oluyor. Kampanyalarınıza UTM kodu eklemeyi unutmamalısınız.

Eklediğiniz “source” etiketi sayesinde web sayfanıza gelmiş olan trafiğin LinkedIn, Twitter, Facebook, haber bülteni ya da arama motoru gibi platformların hangisinden gelmiş olduğunu bilmeniz kolaylaşıyor. Örnek olarak link şu şekilde düzenleniyor: &utm_source = facebook
Medium ile sitenizdeki ziyaretçilerin buraya ne tür trafikten geldiği anlaşılabiliyor. Sosyal medya, marka ortaklıkları, tıklama başına ödeme yapılan reklam türleri, organik ziyaret, banner veya e-posta gibi ziyaretçileri yönlendiren kanallar görülebiliyor. Ör: &utm_medium=e-posta
Campaign ise anahtar kelime analizi yapmak için kullanılıyor. Belirli ürünlerin tanıtımı için kullanılabiliyor. Ayrıca trafikle sonuçlanan kampanyaların performansları izlenebiliyor. Örnek: &utm_campaign=ad “Ad” kelimesi yerine slogan ya da kampanya adı gelebiliyor.

Content ise içerikli hedefli reklamlarla A/B testi için kullanılıyor. Bunun sayesinde call-to-action test edilebiliyor. Aynı URL’ye sahip bağlantılar farklılaştırılabiliyor. Hangi bağlantının kullanıldığını öğrenmek için utm_content kullanılıyor. Örnek: &utm_content=buraya-tıkla
Tıklama başı ödeme yapılan reklamlarda yer alan çeşitli keyword’ler için utm_term kullanılıyor. Bu sayede reklama tıklayan insanların aslında ne aradığı görünebiliyor. Ancak ürün ve kategori kullanmak gerekiyor. Örnek: &utm_term=tenis-topu
UTM Kodu Neden Kullanılır?
UTM kodu kullanmak için kişilerin sahip olabileceği çok sayıda fayda bulunuyor. Bunlardan bir tanesi deneme yanılma amaçlı yapılan stratejilerde hata payını en aza indirgemek. Çünkü pek çok pazarlamacı özellikle yeni pazarlarda hangi stratejinin işe yarayıp yaramayacağını bilmediğinden deneme yanılma yöntemi izlemek zorunda kalıyor. Fakat bu tip kampanyalar yürütmek kampanyaların maliyetini fazlasıyla artırıyor.

İşte bu noktada UTM parametreleri devreye giriyor ve deneme yanılmaların zaman aralığı sınırlanıyor. UTM builder sayesinde dönüşümleri anlamak da kolaylaşıyor. Örneğin; sosyal medya kanallarından gelen dönüşümler gibi bazı dönüşümlerin maliyeti bulunmuyor. Örneğin; Instagram’da paylaşılan fotoğraf altı yazılarda insanların tıklayabileceği URL’ler bulunmuyor dahi olsa, trafiğin büyük bir çoğunluğu Instagram üzerinden gelebiliyor.
Benzeri şekilde hiçbir beklentinizin olmadığı çok küçük ve niş bir internet sitesinden çok sayıda dönüşüm alabilirsiniz. İşte bu noktada UTM etiketi devreye giriyor ve dönüşümlerin hangi kanallardan gelenlerinin çok daha iyi performans gösterdiğini ölçmek kolaylaşıyor. Dolayısıyla maliyet analizi yaparken de Instagram, niş bir blog ya da büyük haber kanalından hangisinin daha işlevsel olduğu anlaşılabiliyor.
Bunların yanı sıra UTM raporlama konusunda da çeşitli faydalar sağlıyor. Özellikler, işverenler ya da müşteriler, pazarlamacılarının yaptıkları kampanyaların etkinliklerinin kanıtlanmasını istiyor. Bu kanıtları size sunacak en ideal yöntem de UTM parametreleri oluyor. Yani bir rapor hazırlarken hangi kampanyaların işe yaradığını ve yatırım getirilerini çok rahat bir şekilde işvereninizin ya da müşterinizin gözleri önüne serebilirsiniz.

Satış ortaklığı anlaşmaları da dijital dünyada yer alan en önemli kampanya türlerinden bir tanesi. Çok sayıda insan bu çalışmaları yaparak hem para kazanıyor hem de satış gerçekleştirebiliyor. Ancak pazarlamacıların hangi satış ortaklığı anlaşmalarının iyi performans gösterdiğini anlayabilmesi için bir çeşit izleme yöntemine ihtiyaç duyuluyor. UTM parametreleri satış ortaklığı anlaşmalarının izlenmesi için de işe yarıyor.
Eğer ki markanızı temsil etmesi ya da ürünlerinizin satışını artırması için bir influencer ile anlaştıysanız bu anlaşmayı yaparken UTM parametreleri de kullanmalısınız. UTM parametreleri kullanarak sosyal medya fenomeni ya da blog yazarının yaptığı çalışmaların en etkili olanlarını görebiliyor ve satış ortaklarına çok daha doğru komisyonlar ödeyebiliyorsunuz. Bu da bütçenizi boşa harcamanızın önüne geçiyor.

Dolayısıyla ne kadar iyi bir pazarlama stratejisi kurgulamış olursanız olun bu pazarlama stratejilerini uygulama aşamasına geçtiğiniz zaman iyi bir şekilde takip etmez ve sonuçlarını sorgulamazsanız başarıya ulaşmanız neredeyse imkansız görünüyor. Elbette pazarlamacıların kullandığı çok sayıda araç ya da modül bulunabiliyor. Ancak bunlardan en etkili olan yöntemlerden bir tanesi, pazarlama profesyonelleri tarafından UTM olarak kabul ediliyor.
Siz de pazarlama stratejinizi ortaya koyduktan sonra farklı araçlarla hayata geçirmeden önce tüm platformlarda bu parametrelerin kullanılabilmesini sağlamalısınız. Aksi takdirde kullanmayı atladığınız bir trafik sağlayıcının ulaştığı yüksek başarıyı fark edemeyebilir ve sonraki kampanyalarınızı yanlış bir şekilde kurgulayabilirsiniz. Üstelik bu çalışmalar, hedef kitlenizi tanımak ve hedef kitleye yönelik yeni işler üretmek konusunda da işlevsel oluyor.