Teknolojinin ve internetteki bilgi kaynaklarının gelişmesiyle birlikte neredeyse herkes internetten bilgi edinir hâle gelmiştir. İnternetten herhangi bir konuda bilgi edinmek isteyen biri için birçok farklı kaynak yani birçok farklı web sitesi bulunur. Bu sitelere hem arama motorlarının gösterdiği sonuçlar aracılığı hem de web sitesinin kendi adı yazılarak ulaşılabilmektedir.

Web sitesinin kendi adresini yazarak aradığı bilgiye ulaşan birçok kişi URL’leri kullanır. URL’ler, web sitesinin adını, içeriğini ve bulunulan sayfanın kategorilerini gösterir. Arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almayı hedefleyen web sitelerinin de URL yapısına dikkat etmeleri gerekir. SEO için en iyi URL yapısının oluşturulmasında etkili olan faktörler, internet kullanıcılarının da aradığını daha kolay bulmasına yardımcı olmaktadır.
URL Nedir?
URL; “Uniform Resource Loader” olarak bilinen terimin kısaltmasıdır. Teknoloji ve web dünyası ile ilgili olmayan pek çok kişi, bir web sitesinin adını yazıp istediği bilgiye ulaşırken URL’leri kullandığının farkında değildir. Türkçe karşılığı “Tekdüzen Kaynak Bulucu” olan URL, bir web sitesinin alan adı, kullanıcının bulunduğu sayfanın kategorisini ve web sayfasının içeriğini içeren bilgidir.

Kısaca; tarayıcılarda, site adresinin bulunduğu kısımdaki yazılar URL‘dir. URL’ler, internet üzerindeki bir kaynağın yerini belirtir. Her web sitesinin, içerisindeki bilgileri saklayabilmek için sahip olduğu sanal bir alan vardır. Bu alan sunucu olarak adlandırılır. Web sitesi görüntülendiği anda sunucudaki bilgiler, ilgili başlıkların altında görünür hâle gelir. Sunucudaki bu bilgilerin yerinin gösterilmesi ve web sitesinde kullanıcıya sunulmasını sağlayan ise URL’dir.
Sunucuda bulunan bu bilgiler, normal şartlarda IP adresleri vb. bilgileri içeren sayılarla ifade edilir. URL, bilgisayarın sunucu ile iletişim kurmasını sağlar ve bunu okunabilir metinler hâline getirir. URL sayesinde görüntülenen bilginin bulunduğu web sitesi, kategorisi ve başlığı anlaşılabilir. Sunucuda aranan bilgiye kolayca ulaşılmış olur. Bu nedenle URL, hatasız çalışan bir web sitesinin olmazsa olmazlarındandır.
URL Ne İşe Yarar?
URL’lerin temel amacı IP adreslerini metin hâline getirmektir. URL’ler aynı zamanda web sitelerinin dosya yapısını da belirler. URL’ler protokol, domain yani web sitesinin adı ve sayfa yolundan oluşur. Normalde IP adresi ile ifade edildiğinde kullanıcı için bulması oldukça zor olan bu içerik URL’ler sayesinde kısa sürede tanımlanabilir.

Aynı zamanda URL yapısı, arama motorlarının sıralaması ile de doğrudan ilişkilidir. Çünkü arama motorları, web sitesi içeriklerini sıralarken URL’lerin web sitesi içeriği ve kullanıcının aradığı terim ile ne ölçüde alakalı olduğunu da değerlendirirler. Bu nedenle URL sayısal verileri metin hâline dönüştürmeye yarayan bir gösterge olduğu gibi SEO için de oldukça önemlidir.
Doğru planlanmış bir URL, web sitesinin organik arama sonuçlarında (reklam ya da sponsor desteği olmadan) en üst sıralarda görünmesini sağlayabilir. Anahtar kelimelerin URL’de görünmesi ve URL’nin kolay anlaşılması, web sitesinin arama motorları tarafından bulunmasını sağlar. SEO ile birlikte farklı linklerin web sitesinde kullanılması da bir web sitesinin daha fazla kullanıcıya ulaşmasını sağlayan, önemli etkenlerden biridir.
URL Neden Önemlidir?
Bir internet kullanıcısı, URL’yi yanlış girdiğinde aradığı web sayfasına ulaşamaz. Dolayısıyla aradığı bilgiye ulaşamaz ve web sitesi işlevini yerine getiremez. Aynı zamanda kullanıcı URL ile ulaşmak istediği adreste farklı bilgilerle karşılaşırsa URL tam anlamıyla doğru planlanmamış demektir. URL’nin doğru çalışması, web sitesindeki bilgilerin doğru şekilde görüntülenmesini sağlar. URL, web sitesinin sunucu ile iletişim kurmasını sağlayan anahtardır.

URL kolay okunur ve anlaşılır olduğunda kullanıcı deneyimini iyileştirir. Dolayısıyla kullanıcılar web sitesinde aradığını daha kolay bulduğu için web sitesinde zaman geçirmekten daha çok keyif alırlar. Arama motorları da bu kriteri göz önünde bulundurur. Kullanıcının bilgiye erişiminin daha kolay olacağını ve içeriğin web sitesinin bütünlüğü ile tam olarak örtüştüğünü saptayarak web sitesini daha görünür kılar.
URL Bölümleri Nelerdir?
URL; web sitesinin ve web sayfasının bilgilerini içeren bazı bölümlerden oluşur. URL’lerde her zaman bir “subdomain” ve “root domain” bulunur. Tarayıcıya web sitesinin adını yazarken ilk girilen bilgi olan “www” subdomain; “websitesininadi.com” olarak ifade edilen bölüm ise root domain olarak adlandırılır. Her URL subdomain ve root domain içerir. Ayrıca URL’nin doğru çalışması için tüm bölümlerinin eksiksiz olması gerekir.
URL’nin bölümleri ise tarayıcının kaynaktan bilgi alması, web sitesini tanıması ve altında bulunan klasörleri tanımlaması amacıyla metin olarak ifade edilen üç ayrı kısımdan oluşur. Bunlar; protokol, domain ve yol olarak adlandırılır. Protokol, tarayıcının kaynak hakkında bilgi almasını sağlayan kısımdır. Genelde http:// ya da https:// (güvenli web siteleri için) standardı kullanılır.

Dosya aktarımları için ise “ftp:” ya da mail kaynakları için “mailto:” kullanılabilir. Protokolden sonra gelen kısımda domain yani web sitesinin adı bulunur. Web sitesinin adı doğrudan sunucunun kaynağına işaret eder ve bilgisayarın ilgili alanı kullanıcının önüne getirmesini sağlar. URL’nin bu kısmı; web sitesi için bir arsa gibidir. Tüm yapısını ve içeriğindeki bilgileri bunun üzerine inşa eder.
Web sitesinin adı “.com” ile sonlanır. Domainden sonra “/” ile başlayan kısım ise aranılan dosyanın yoludur. Sunucuda, web sitesine ait tüm bilgiler klasörler ve alt klasörlerde depolanır. URL’nin yolu, gösterilen web sayfasının sunucu da hangi klasörde bulunduğunu gösterir. URL’nin yolu ile birlikte web sitesinin adını tarayıcının arama çubuğuna yazan bir kullanıcı aradığına kısa sürede ulaşabilir.
SEO Uyumlu URL Yapısı Nedir?
İnternet kullanıcıları, arama sonuçlarında gördüğü linklere tıklayarak web sitelerine ulaşır. Bu nedenle bir web sayfasının linkinin nasıl göründüğü önemlidir. Kullanıcılar, yeniden aynı sayfaya ulaşmak için web sayfasının URL’sini kullanırlar. SEO uyumlu URL yapısı, kısa ve doğru ifade edilmiş URL yapısıdır. Aranılan anahtar kelimeleri içerir ve web sayfasında neler olduğunu kısaca özetler.
SEO İçin En İyi URL Yapısı Nedir?
SEO için iyi bir URL yapısı, kullanıcıya sezgisel olarak yol göstermelidir. Örneğin kadın giyim kategorisinde elbise arayan bir kullanıcı için kadın-giyim/elbiseler uygun bir URL yapısı olacaktır. Eğer URL çok uzun olursa kullanıcıya yol göstermedeki başarısı da o kadar düşük olacaktır. SEO odaklı URL yapısı;

*Mutlaka sayfalarla ilişkili olacak şekilde düzenlenmelidir. Tam olarak web sayfasının içeriğindekilere değinen ve içerikteki verilerin hepsini kapsayan URL’ler kullanıcı deneyimini iyileştirir ve arama motorlarının web sitesini daha çabuk fark etmesini sağlar.
*Kategori ve alt kategori sıralamasına dikkat edilmelidir. URL’nin yolu öncelikle ana kategoriyi sonra alt kategorileri içermelidir. Bu noktada aşırı spesifik ifadelerden kaçınmak gerekir. Böylece kullanıcı sitenize ulaşmak istediğinde zaman kaybetmez.
*Tüm anahtar kelimelere yer vermenin URL’yi daha ön plana çıkaracağı düşünülse de bu doğru değildir. URL’de yalnızca ana anahtar kelimeye yer vermek ve URL’yi mümkün olduğu kadar kısa tutmak SEO için en iyisidir.

*URL’deki kelimelerin kolay anlaşılması için tire (-) kullanmak önemlidir. Tire kullanılmadığı takdirde arama motorları bu URL yapısını kullanıcı deneyimi açısından karmaşık olarak algılar ve web sitesini ilk sayfalarda ön plana çıkarmak mümkün olmaz.
–URL yalnızca anlamlı kelimelerden oluşmalıdır. Ancak, ama, fakat, öyleki gibi kelimelerin URL’de yer alması SEO açısından tercih edilen bir durum değildir. Bunun yerine içeriği tam olarak tanımlayan, özetleyici kelimeler tercih edilebilir.
URL Karakter Sınırı Nedir?

Web sitenizin sahip olduğu URL mümkün olduğunca kısa olmalı fakat web sitenizin içeriği hakkında yeterli bilgiyi vermelidir. URL’nin aşırı uzun olursa tüm tarayıcılarda düzgün şekilde görüntülenemeyebilir. Kısa ve anlaşılır URL’ler tüm tarayıcılarda doğru şekilde görüntülenir ve daha fazla kullanıcının sitenize erişmesini sağlar. URL’nin tüm tarayıcılarda görüntülenebilmesi için 2083 karakteri aşmaması tavsiye edilmektedir.