E-Ticaret Nedir?
Günümüz değişen tüketim alışkanlıklarının yükselen trendi E-Ticaret, alıcı kadar satıcıya da sağladığı kolaylıklarla da ön plana çıkıyor. İlk olarak 1995 yılında gündeme gelen kavram, ticaretin online olarak yapılması olarak tanımlanabilir. Üretilen mal ve hizmetlerin, tanıtım, satış, dağıtım ve ödeme gibi aşamalarının elektronik olarak yapılması e-ticaret olarak nitelendirilebilir.

E-Ticaretin Dünyada ve Türkiye’deki Genel Durumu
- Son Dönemdeki Pazar Büyüklüğüne Ait Veriler
E- Ticaretin küresel pazardaki yeri her geçen gün artıyor. Online ticaret pastasından en büyük payı sırasıyla Çin, ABD, Japonya, İngiltere, Almanya alıyor. Online ticaret getirileri B2C modelde global ekonomideki durgunluğa rağmen yakaladığı %40 civarındaki ivme ile büyüme trendine devam ediyor. Türkiye’de %42 büyüme payıyla büyüyen global e ticaret pazarındaki rolünü daha da etkin hale getiriyor.
Online ticaret akımları, müşteri tüketim alışkanlıklarına paralel olarak şekil değiştiriyor. Millenial kuşak olarak anılan 2000 sonrası doğan neslin tüketim alışkanlıklarında anlık promosyon ve indirimler önemli bir yer tutuyor. Bir önceki nesil olarak anabileceğimiz 90’larda doğan kuşak ise, tüketim alışkanlıklarında müşteri deneyimine daha çok önem veriyor. Satış sırası, sonrası destek bu neslin tüketim kararlarında rol oynuyor.

Özellikle Türkiye pazarı için, iki yıl içinde online ticarette büyüme hızının iki katına çıkması bekleniyor. Dijitalleşen dünyadaki köklü değişime uyum sağlayan Türk işletmeciler de bu trende uyum sağlıyor. İşletme faaliyetlerini elektronik ortama taşımanın ilk adımlarından biri olan e-ticaret sitesi açmak için, tüketici ihtiyaç ve alışkanlıklarını takip ederek, müşteri deneyimini üst seviyeye taşıyacak tasarımlardan faydalanabilirsiniz.
- E-Ticaret Kullanıcı Sayısı
Geçtiğimiz yıl raporları doğrultusunda yapılan alışverişlerin 20’de 1’i online pazar üzerinden gerçekleştiriliyor. E-ticaretin en yaygın olduğu ülkelerden Çin’de ise her 4 alışverişten biri online sistemler üzerinden yapılıyor. Türkiye’de 1 sene içinde online alışveriş yapanların sayısı 25 milyonu bulurken, erkeklerin %46’sı online alışverişi perakende alışverişe tercih ediyor. Kadınlarda ise bu oran %28 dolaylarında seyrediyor.

E-Ticaret Sitesi Nasıl Açılır?
E-ticaret sitesi üzerinden satış yapabilmek için ilk yapmanız gereken bir şirket kurmak. Elektronik ortamda elde ettiğiniz en küçük karın bile kayıtlı olması gerekiyor. Online satış yapabilmek için elektronik ödeme sistemlerinden faydalanabilirsiniz. En popüler yöntemlerden biri olan online kredi kartı ile ödeme için bankalar ile anlaşabilirsiniz. Bu adımların ardından e-ticaret altyapınızı seçerek birkaç gün içerisinde e-ticaret sitesi nasıl kurulur sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
WooCommerce: Kolayca değişiklik yapabileceğiniz zengin e-ticaret temalarıyla, ürünlerinizi elektronik ortamda satışa çıkararak e-ticaret para kazanmak adına ilk adımları atabilirsiniz. WordPress tabanlı ücretsiz e-ticaret site kurmak için, sistemde açık kaynak kodlar kullanılarak template’ler oluşturuluyor. Bu şablonlar üzerinde gerekli içerik düzenlemelerini yaparak ürün ya da hizmetleriniz için uygun hale getirebilirsiniz, ücretsiz e-ticaret sitesi kurmak için harekete geçebilirsiniz.
OpenCart: Çevrimiçi mağaza yönetimi için özelleşmiş bir sistemdir. MySQL veri tabanı kullanılan sistem, HTML bileşenleri ile desteklenir. PHP tabanlı yazılım yardımıyla e-ticaret sitesi kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. İhtiyaçlarınıza uygun farklı e-ticaret paketleri sunan OpenCart ile internet sitesi sahibi olmak için bir defaya mahsus ödeme yaparsınız, düzenli ödeme yapmanız gerekmez. İsterseniz şablon satın alarak, site kurulumunu çok daha pratik hale getirebilirsiniz.
Joomla: Joomla ücretsiz e-ticaret site kurulumu yapabileceğiniz, açık kaynak içerik yönetim sistemidir. MySQL ve PHP veritabanlı sistemle stok kontrol, veri raporlama, özel ürün katalogları, e-ticaret sistemlerinin entegrasyonu, rezervasyon işlemleri ve iletişim seçenekleri oluşturabilirsiniz. Kullanıcılarına ücretsiz video eğitim desteği sunan sistemi, kolayca öğrenerek ihtiyaçlarınıza uygun olarak şekillendirebilirsiniz.

PrestaShop: Ücretsiz açık kaynak kodların kullanımına imkân tanıyarak, ihtiyaçlarınıza uygun bir e-ticaret sitesi oluşturmanızı sağlar. Ücretsiz online satış temaları üzerine içerik düzenlemesi yaparak, ihtiyaç duyduğunuz özgün satış sitesini oluşturabilirsiniz. Ürünlerinizi PrestaShop şablonlarına kolayca girebilir, kendi tasarladığınız banner’ları yükleyerek kampanyalar oluşturabilirsiniz. Gelişen online satış pazarında minimum emek ve sermayeyle yer tutmak için PrestaShop’tan faydalanabilirsiniz.
E-Ticaret Sitesi Açarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
1- E-Ticaret Alt Yapısının Seçimi
E-Ticaret sitesinin alt yapısı kullanıcı deneyimi açısından yüksek önem taşıyor. Kod yazma konusunda uzman değilseniz, hazır e-ticaret sitesi altyapılarından faydalanmak sizin için daha kullanışlı olabilir. Altyapı seçerken;

- Tasarım ve düzenleme seçeneklerinin zenginliğine,
- Arama motoru optimizasyonu uyumuna,
- Online ödeme seçeneklerinin zenginliğine,
- Ürün envanter yönetim panelinin kullanışlı olmasına,
- Raporlama ve müşteri destek sistemine
önem göstermeniz, verimli bir e-ticret sitesi kurmak için etkili olacaktır.
2- Ürün Tedarikinin Yapılması
Elektronik ortamda problem yaşamadan satış yapabilmek için tedarik zincirini doğru oluşturmak son derece önem taşıyor. Bu açıdan stok takibini sağlayarak belli bir limitin altına indiğinde alım yapmak sizin için etkili bir yöntem olabilir. Ürün tedariki için siz de e-ticaret sistemlerinden faydalanarak pratik bir çözüme ulaşabilirsiniz.
3- Kargo Seçenekleri
Online satışın en önemli bileşenlerinden biri de kargo şirketleri olarak nitelendirilebilir. İşinizin önemli bir kısmını kapsayan lojistik, online satışta kargo şirketleri aracılığıyla sağlanır. Bu yüzden düzenli gönderim sağlayacağınız şirketlerle özel anlaşmalar yaparak bu adımı daha ekonomik hale getirebilirsiniz. Gönderim sağlayacağınız anlaşmalı kargo şirketlerini sitenizin paneli üzerinden belirtebilirsiniz.

4- Hedef Kitle Analizi
Her iş kolunda olduğu gibi online satış ve pazarlamada da hedef kitle analizi yüksek önem taşıyor. Hatta gerekli reklam ve pazarlama çalışmalarında bu hedef kitlenin özelliklerini belirleyebileceğiniz için kâra olan etkisinin daha yüksek olduğu bile söylenebilir. Sitenizi kurmadan önce hedef kitle belirlemeniz halinde tasarımınızdan içerik diline kadar kitlenin beğenilerini göz önünde tutarak online satış platformunuzu geliştirebilirsiniz.
5- Bütçe Planlaması
Online iş modelinde bütçe planlaması başarıya giden yolun yapı taşları arasında yer alıyor. Bütçe planlamasının en önemli adımı giderlerin belirlenmesi olarak nitelendirilebilir. Depo kirası, hosting ve domain ücretleri, vergi gibi düzenli ödemeler bütçe planlaması için göz önünde bulundurulmalıdır. Dönemsel giderleri belirleyerek ihtiyaç duyacağınız minimum likiditeyi hesaplayabilirsiniz.

Bundan sonraki aşamada sabit gelirleri ve sermayenizi dahil ederek bir bütçe planlaması yapabilirsiniz. Bu bütçe planlaması sırasında beklenmedik ödemeler adına bir miktar nakit ayırmanız finansal stabiliteniz için çok önemlidir. Dönemsel gelirlerinize ek sabit gelirleriniz toplam gelirinizi oluşturuyor. Bütçe planlaması giderlerden arta kalan likiditeyi maksimum fayda sağlayacak şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilir.
Ücretsiz e-ticaret programları, ürün ve hizmetlerinizi piyasaya sunarken mesafeleri ortadan kaldırmasıyla işinizi kolaylaştırıyor. Online satış platformları müşterinin kolay ulaşabilirliğini sağlar. Bu durum lokal mağazaların kapasite darlığından kurtulmanızı sağlıyor. Bu şekilde ürünlerinizin hedef kitlesi, mağazanızın önünden geçenlerle sınırlı kalmayıp bütün Türkiye’yi kapsıyor.
Online ticaret lokal mağazanızın da bilinirliğini artırır. Fiziksel alış verisi tercih eden kitle, internet üzerinden ürünlerinizi inceleyerek, lokal mağazanıza gelip alış veriş yapma imkânı bulabilir. Ekonomik olarak da fiziki mağazadan çok daha az sermayeyle daha büyük kitlelere ulaşmanızı sağlayan online satış siteleri sayesinde işletmenize yeni bir boyut kazandırabilirsiniz.
Siz de değişen tüketim alışkanlıklarına uyum sağlayıp, dijitalleşen dünyada yerinizi almak istiyorsanız ücretsiz e-ticaret sistemlerinden faydalanarak online mağazanızı kurabilirsiniz. Ürünlerinizi satış paneli üzerinden satış sistemine aktarıp e-ticaret ile para kazanmaya başlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, firmanıza uygun tasarım ve içerikleri belirleyip harekete geçmek.