Elektronik ve dijital ürünlerin vazgeçilmez olduğu, boyutlarının çok daha kompakt ve kolay taşınabilir hale geldiği günümüzde öne çıkan ürünlerden biri de SSD diskler. Geçmişte bir oda büyüklüğüne sahip bilgisayarların artık elde taşınacak kadar ufaldığı ancak içerisindeki verilerin her geçen gün çoğaldığı bir ortamda depolama araçlarının önemi de artıyor.

Akıllı cep telefonları, TV ve sinema sistemleri, bilişim ve elektronik ürün gruplarındaki üstün dijital özellikli ürünlerin her birinde tahmin edilemez boyutlarda veri saklayabilmek de mümkün oluyor. Birçok markanın IT & Hafıza kategorisinde yer alan hafıza/depolama ürünleri şık tasarımlarıyla beğeni kazanırken masaüstü bilgisayar veya laptop modellerinde veri depolanmasını sağlayan harddisk aparatları yerine artık SSD dikkat çekiyor.
SSD Disk Nedir?
Bilişim teknolojinin gelişmeye başladığı dönemlerden itibaren bilgisayarların temel donanım araçları arasında ana kart, işlemci, RAM ve hard disk parçaları öne çıkıyor. Tüketicilerin veya kurumsal firmaların verilerini depolayabilmeleri için kiraladıkları sunucuların kendisi de aslında birer bilgisayar. Yüksek performans sağlanabilen ve güvenli alan oluşturabilen RAM ve disk kapasitelerine dikkat edilmesi gerekiyor.
Günümüzde yaşanan veri yoğunluğu ve hızlı dönüş yapabilme gereksinimi sebebiyle de veri okuma ve yazmanın çok daha iyi sağlanabilmesine olanak veren SSD teknolojisi gelişmeye devam ediyor. Artık veride depolama alanı olarak da kullanılan diskler SSD modellerinden seçiliyor. Sıradan harddisk ürünlerine göre neredeyse 100 kat daha hızlı çalışabilen elektronik depolama birimleri olan SSD’ler artık çok daha fazla tercih ediliyor.

Kişisel bilgisayar kullanıcıları tarafından daha yüksek bilgi işlem performansı ve güvenilirliği için özellikle alınan SSD modelleri ideal bir seçim oluşturuyor. 520 MB/saniyeye kadar sıralı yazma ve okuma hızları ile çoklu görevleri daha önce hiç olmadığı kadar süratli şekilde gerçekleştirmek mümkün oluyor. Sürekli kullanılan uygulamaların, işletim sisteminin ve render uygulamalarına ait verilerin SSD’ler üzerinden çalıştırılması avantaj sağlıyor.
Bilgisayarlarda veri depolama yapabilen nitelikteki yeni nesil ürünler olan SSD’ler, sabit disk sürücülerinin içinde bulunan ve eskiyen teknolojiyle kıyaslandığında çok daha hızlı, sessiz ve daha serin çalışıyor. Ayrıca hiçbir hareketli parçaları olmadığı için sabit disk sürücülerine nazaran daha güvenli ve dayanıklı oluyor.
SSD Ne İşe Yarar?
SSD ürünlerinin yüksek hız sunmaları sayesinde bilgisayar ve programlar çok daha hızlı açılabiliyor. Herhangi bir bekleme veya tutukluk yapmadan istenilen programların açılabilmesi konusunda kullanıcılara üstün konfor sunabilen SSD disk donanımlar uygulama kalitesini de arttırıyor. Sık kullanım ve aşırı veri yüklemesinden dolayı zamanla yavaşlayan ve temel işlevlerini yaparken hata verme riski artan bilgisayarlar programları SSD ile yeniden hızlı ve kusursuz çalışmayı mümkün hale getiriyor.

Format veya benzer işlemler denense bile hızlanma gerçekleşmeyen durumlara karşı kesin çözüm sağlayan SDD’ler sayesinde bilgisayardaki tüm işlevlerde çok daha yüksek performans sağlanıyor. Yüksek hız avantajı haricinde bilgisayarların ısınma problemini de en aza indirgeyebilen SSD’ler normal harddisklere göre minimum 5 kat daha hızlı çalışıyor.
SSD Performansı Bilgisayarı Nasıl Etkiler?
i3, i5 işlemciye sahip orta düzeyde nitelendirilecek bir bilgisayar sistemi için performans sorunları yaşanması durumunda sadece HDD disk kullanmak yerine SSD takılması kesin hız artışı yaşanması için gerekli hale geliyor. İster iş amacıyla ister eğitim veya oyun amacıyla olsun masaüstü ve dizüstü bilgisayarların eski sistemleri tamamen yenileniyor.
SSD disk eskiyen sistemi canlandırarak yapılabilecek her türlü işlemi hızlandırmak ve zamanı verimli kullanmak için ideal bir çözüm sunuyor. Katı hal sürücüleri olarak bilinen SSD’ler, minimum yazma hızı yaklaşık 150mb/sn olan mekanik bir sabit disk ile karşılaştırıldığında 560mb/sn hıza ulaşıyor.
Bilgisayar performansını arttırmasının haricinde eski sistemlere can vererek sahip olunan sistemi iyileştirmek ve uygulamaları daha hızlı açabilmek mümkün oluyor. Böylece birçok kullanıcı yeni bir bilgisayar satın almasına gerek kalmadan maliyetten tasarruf edebiliyor.
SSD Maliyet Avantajları Nelerdir?
Solid State Drive diye adlandırılan SSD ürünleri içerisinde yeni nesil tarza sahip olan elektronik depolama birimleri arasında pek çok farklı kaliteli marka bulunuyor. Üstün okuma ve yazma becerileri dışında oyun kapasiteleri ve akıllı yapılarıyla öne çıkan modeller donanımlarına göre değişen cazip fiyat avantajları ve indirim imkanları ile satışa sunuluyor.

İster online satış sitelerinden ister eletronik mağazalardan tüketicilerle buluşan SSD diskler kapasitelerine her bütçeye uygun seçenekler sergiliyor. Gb/sn arabirim oranlarına göre değişen fiyatlarla alınan SSD’ler sayesinde bilgisayarın açılmasından USB tanımasına, gaming veya haber içerikleri ve daha pek çok uygulamanın hızlı yüklenmesine yardımcı oluyor.
Bilgisayarlardaki dosyaların ve işletim sisteminin sadece dakikalar içinde kopyalanabilmesi ve depolama işlemleri için yapılacak SSD eklemesi ile birçok konuda yüksek performans almak mümkün hale geliyor.
Hangi SSD Özellikleri Öne Çıkıyor?
Farklı fiyat aralıklarına göre değişik modelleri bulunan SSD diskler Nand teknolojisine sahip hızları sayesinde kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor. Sıralı yazma hızı gibi teknolojileri ile artan bilgisayar belleği ile veriler sistem seviyesinde işleniyor.

Hızlı modlarıyla PC’lerin performansını geliştiren SSD disk çeşitlerişifreleme teknolojisi ile de güvenle kullanılabiliyor. Özel geliştirilen donanım tabanları sayesinde şifreleme motoru ile çalışan modeller performans düşüşü de yaşatmıyor. Yeni nesil yazılımlarla ömürlerinin daha uzaması sağlanan SSD modellerinde verileri kurtarmak daha kolay hale geliyor.
HDD’ler gibi hareketli parçaları bulunmadığı için olası darbe ve sarsıntılardan olumsuz etkilenme riskleri de olmuyor. Özellikle uzun süre kullanılan dizüstü veya masaüstü bilgisayarların motorlarından gelen rahatsız edici düzeydeki uğultular ve disk kafasından gelebilen çıtırtılar HDD’lerde çok sık görülürken SSD ürünleri tamamen sessiz çalışıyor.

Ofislerde ve evlerde daha huzurlu bir ortam yaratılmasını sağlayan SSD’ler, herhangi parçalanma veya müdahale edilmesi gereken bir sorun da yaşatmıyor. Benzer sebeplerle birçok son kullanıcı bilgisayarlarının işletim sistemi ve önemli uygulamalarını, harddisklere göre çok daha verimli kullanım sunan SSD’lere yükleyerek hız avantajından faydalanıyor.
Yeni Nesil SSD Modelleri Nasıl Çalışıyor?
Son derece hafif ve küçük kasalar içinde yüksek performans sağlayan SSD disk modelleri özellikle daha çok dizüstü bilgisayarlarda ve oyun amacıyla kullanılan bilgisayarlardaki güç avantajıyla dikkat çekiyor. Dayanıklılığa ve performansa yeni bir boyut getiren SSD modelleri her tercihe göre bulunabilecek farklı bit ve teknolojilerde üretiliyor.

Çekirdek sayılarına göre değişen çeşitleri genellikle enerji tasarruflu bir donanım sergiliyor. Bazı yenilikçi SSD markaları diskler bilgisayara takıldıktan sonra kendi resmi web siteleri üzerinden sağladıkları yazılımların indirilmesiyle aktifleştirilebilen farklı modları ile çok daha yüksek hızlara erişilmesini mümkün kılıyor.
Diskteki hücrelerin boyutlarını küçülterek ya da sabit yatay bir düzeneğe sığdırmak yerine hücre katmanlarını birbiri üstüne yerleştirerek yüksek yoğunluk ve küçük ayak izi bırakarak daha güçlü bir performans yaratılmasını mümkün hale getiriyor.
SSD Sunucu Nedir?
Web sitelerinin oluşturulabilmesi ve barındırılabilmesi için gerekli olan serverler gibi SSD sunucular da bilgisayarlardaki dataların işlenmesini ve kullanılmasını sağlıyor. PC içerisinde yer alan disklerin daha iyi çalışmasına olanak sağlayan donanım ürünü olan SSD sunucular birden fazla işlemin aynı anda sorunsuz çalıştırılmasına imkan verirken zaman tasarrufu yaratıyor.

Hosting hizmeti sağlayan sunucular artık HDD’ler yerine maksimum hıza ulaşmak için SSD’ler kullanarak, güçlü erişim performansını düşük enerji maliyeti ile mümkün hale getiriyor. Sunucularında SSD kullanan Hosting firmaları artık verdikleri hizmeti SSD sunucu olarak tanımlıyor. Daha iyi hizmet sunulabilmek için bulut sunucularda SSD depolama cihazları kullanılıyor.
SSD Server hizmet alan kişi ve işletmeler hem aramalarda daha hızlı üst sıralarda yer alıyor hem de daha çok müşteri kazanabiliyor. Enerji tüketimi açısından da çevre dostu bir kullanım sunan SSD’ler daha keyifli ve kesintisiz bir erişim sağlıyor.