Bir e-posta adresi kullanan hemen hemen herkesin karşılaştığı spam konusu ve spam mailler, bir zaman sonra kullanıcılar için çok can sıkıcı bir hal alabiliyor. Bu spamleri tamamen ortadan kaldırmak çok mümkün görünmüyor olsa da bazı önlemler ve engelleyici yöntemler kullanılarak yarattıkları hasarı minimuma indirgemek ihtimal dahilinde olabiliyor.

Spam Nedir?
Spam kelimesinin anlamı “istenmeyen” olarak açıklanabiliyor. Ağırlıklı olarak istenmeyen e-postalar için kullanılan bu tabir, aslında bilişim dünyasında yorumlardan tutun da spam post ve hesaplara kadar pek çok konuda kendine karşılık bulabiliyor. Genellikle spam denildiğinde akıllara ilk olarak spam mail geliyor. Konunun yaygınlaşmasıyla beraber spam atma, spam yemek ve spamlamak gibi yeni tabirler de çıkıyor.
Spam Mail Nedir?
İstenmeyen e-postaları tanımlamak için kullanılan bir ifade olan spam mailler, genellikle belirli bir konuda kamuoyu oluşturmak ya da ticari amaçla reklam yapmak maksadıyla toplu olarak gönderiliyor. Spam e-mail, alıcının rızası dışında ve herhangi bir talebi olmadan iletilen mailler olarak geçiyor. Aynı mesajın bazen milyonlarca kişiye tek seferde iletildiği bu mail türü, zorlayıcı niteliğe sahip.

Hatta spam mail, bazen farklı amaçlar için de gönderilebiliyor. En yaygın görülen spam gönderi türleri ticari reklamlardan, pazarlama çalışmalarından, kampanyalardan ve duyurulardan oluşuyor olsa da bazen gerçek olmayan vaatler ve yanıltıcı çağrılar da içerebiliyor. Bunların yanı sıra yasal olmayan ya da yarı yasal olan servislerin duyuruları da yapılabiliyor.
Aynı zamanda belirli bir konu hakkında kamuoyu yaratmak ya da ideolojik bir görüşün propagandasını yapmak için de atılabiliyor. Ancak bütün bunların dışında spam maili en tehlikeli yapan konu ise kimlik avı saldırısı oluyor. Bu nedenle insanlar spam mailleri açmadan silme yoluna gidiyor ve bu mailleri almayı önlemeye çalışıyor.
Spam Mail Nasıl Engellenir?
Hemen hemen herkesin başına bela olan spam maillerden kurtulmak için bazı yollar bulunuyor. Örneğin; spam engelleme işlemi yapan antivirüs programları kullanılabiliyor. Hatta mail servislerinin de spam engelleme konusunda hizmetleri oluyor. Gmail ya da Hotmail servislerini kullanıyorsanız birkaç adımda posta kutunuza gelen spam mailleri kolayca engelleyebilirsiniz.

Gmail için belirlenmiş spam mesaj iletisi altında bulunan spam bildir butonunu kullanabilirsiniz. Bu işlemin ardından Gmail, spamlı olan maili spam klasörüne ekliyor ve bu kişiden mail gelmesini önlüyor. Hotmail’de ise ekranın sağ üst köşesinde yer alan çarka tıklayıp daha fazla ileti ayarı yazan butona basabilirsiniz. Ayarlar menüsü üzerinden güvenli ve engellenen gönderi kısmını seçebilirsiniz.
Engellenen gönderiler menüsü içinde istediğiniz spam mesajı seçip engelleyebilirsiniz. Böylece engellediğiniz her adres bu kutuya düşerek bir daha sizin için sorun yaratmıyor. Ancak elbette bu uygulamalar bir daha hiçbir zaman spam mail almayacağınız anlamına gelmiyor. Spam mail alma ihtimalinizi en aza indirmek için kendinizce bazı önlemler uygulayabilirsiniz.

Öncelikle hem bilgisayarınızda hem de telefonunuzda güvenilir bir antivirüs programı kullanmalısınız. E-posta adresinizi çeşitli forumlara, ziyaretçi defterlerine, sosyal medya platformlarına, kişisel web sitenize ve çalıştığınız kurumun web sitesine eklememelisiniz. Aynı zamanda spam mailleri kesinlikle açmamalı, açtıysanız da içerisindeki herhangi bir bağlantıya tıklamamalısınız. Buna “e-mail listesinden çık” bağlantıları da dahil.
İşiniz dolayısıyla toplu mail göndermeniz gerekiyorsa diğer kişileri BCC’ye ekleyip mail adreslerinin gizlenmesini sağlamalısınız. Bu önlem sizden çok çevrenizdekileri koruyor. Bir web sitesine kayıt olacağınız ve bilgilerinizi vereceğiniz zaman sitenin güvenlik önlemlerini sağladığından emin olmalısınız. Forumlar ve alışveriş siteleri için mümkün mertebe önemli bilgilerinizi ve önemli mailleri içermeyen bir e-posta adresi kullanmalısınız.

Spam Maillerin Zararları Nelerdir?
Bazı durumlarda spam mail, göndericiden çok alıcıyı zora sokabiliyor. Örneğin; sürekli olarak spam mail alan bir kullanıcı, bu e-postaları silmek ya da engellemek için tahmininizden çok daha fazla zamanı boşa harcıyor. Ayrıca bazen herhangi bir spam mailden çıkmak için mesajdaki bağlantıya tıklandığı zaman çok daha fazla spam maile maruz kalındığı da olabiliyor.
Bunların yanı sıra spam mailler sistem yöneticileri için de çeşitli zararlar barındırıyor. E-posta sisteminde bir ileti alıcıya ulaşmadığında göndericiye, gönderici ve alıcıya ulaşmadığında da postmaster hesabına geri dönüyor. Spam iletilerde genellikle uydurma hesaplar kullanıldığı için bu ulaşmayan iletiler direkt olarak postmaster hesaplarında birikiyor. Yani e-mail sistemlerindeki aksaklıkları takip edebilmek amacıyla kullanılan postmaster aşırı yükleniyor.

Postmaster’a gelen iletilerdeki gerçek aksaklık ile spam iletileri ayıklamak için vakit harcamak da sistem yöneticisinin iş yoğunluğunu bir hayli artırıyor. Üstelik sırf bu yoğunluk yüzünden e-mail sistemi içerisinde meydana gelmiş gerçek aksaklıklar fark edilemiyor ya da fark edilmesi çok uzun sürüyor. Elbette bu durum da başka sorunlara yol açabiliyor.
Spam’a Düşmemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Eğer ki siz bir toplu mail gönderecekseniz maillerinizin alıcıların spam kutularına düşme ihtimali bulunduğunu unutmamalısınız. Ancak bu ihtimali de çok yüksek oranda engellemek mümkün. Bunun için birden fazla yöntem uygulamak gerekebiliyor. Öncelikle mail içeriğinizi optimize etme yoluna gitmelisiniz. Toplu mail göndermeden önce içeriğinize kafa yormalı ve içinde güvenilmeyen sitelere link verilmediğinden emin olmalısınız.

Aksi takdirde hesabınız ve içeriğiniz bir spam botu olarak görülüp servis sağlayıcılar tarafından skorunuz düşürülebiliyor. Bu noktada gönderici adının anlaşılır olması, yanıltıcı konu başlıkları bulunmaması, ek dosya içermemesi, fazla görsel kullanılmaması ve HTML içeriğinin temiz olması gerekiyor. Aynı zamanda bu e-postayı almak istemeyen kullanıcılar için abonelikten çıkma imkanı da sunmalısınız.
Bunlara ek olarak mail başlığınızın tamamını büyük harflerle yazmaktan kesinlikle kaçınmalısınız ve içeriğinizdeki yalnızca önemli olan yerleri bold yapmalısınız. İçeriğinizde yazım yanlışları ve eksik iletişim bilgileri de bulunmaması gerekiyor. Metinlerinizde ise fazla renk ve çeşitli fonta da yer vermemelisiniz. Fazla şekillendirilmiş mail içerikleri doğru bir tercih olmuyor.
Bunların yanı sıra toplu e-postaları spam testine de sokabilirsiniz. İçeriğinizi doğru şekilde optimize ettiğinizden emin olduktan sonra göndermeyi planladığınız e-postalarınızı spam testine sokup spam skorunu görebilirsiniz. Aynı zamanda spam kapanlarından da kaçmalısınız. Servis sağlayıcıların spamlere karşı aldığı önlemlerden olan spam kapanları, maillerin geldiği adresleri öğrenmek için geçersiz adresleri kullanıyorlar.
Spam kapanlarından kaçabilmek için e-posta pazarlama kişi listesini daima güncel ve temiz tutmalısınız. Bu noktada domain ile ilgili bazı kontroller de yapmanız gerekiyor. Özellikle DKIM ve SPF ayarlarınız kontrol etmelisiniz. E-postalarınızın güvenli görünmesi için domain ve server’ın da güvenilir olduğunu kanıtlamak gerekiyor. SPF ile hangi göndericinin hangi alan adıyla mail gönderebileceği doğrulanıyor.

İnternet servis sağlayıcıları tarafından SPF’ler otomatik kontrol ediliyor; bu yüzden SPF toplu mail spam skoru için büyük bir önem taşıyor. DKIM ise domain’in güvenilirliğini belirleyen bir kimlik doğrulama sistemi oluyor. DKIM sayesinde gönderilmiş olan e-postaların gerçekten belirtilen adresten gönderilip gönderilmediği doğrulanıyor. DKIM doğru ayarlamadığınızda e-postalar, alıcılar tarafından spam ya da şüpheli olarak algılanabiliyor.
Aynı zamanda kesinlikle bir yanıtlama adresi belirlemek gerekiyor. Bu konu direkt olarak toplu mailin spam’e düşmesini engellemiyor olsa da maillerin çok daha güvenli görünmesine yardımcı oluyor. İnternet servis sağlayıcıları da yanıtlama adresi olan maillerin güvenli diye kategorilendiriyor. Yanıtlama adresinin aynı alan adı üzerinde farklı bir mail adresi olması gerekiyor.