Softaculous Nedir?
Softaculous; Joomla, WordPress ya da Drupal gibi pek çok içerik yönetim sisteminin kurulumu için hazırlanan ve herhangi bir teknik bilgi gerektirmeyen ücretsiz bir web sitesi ve eklenti kurulum yazılımıdır. Bu eklenti sayesinde forum, blog, portal, e-ticaret, anket, foto galeri gibi pek çok hazır uygulaması ile web sayfanızı saniyeler içerisinde kurabilirsiniz.
Softaculous, kurulum aşamasından sonra gelen güncellemeleri de kolay şekilde yükleyebilme özelliği sunar. Kurulum işlemleri yalnızca saniyeler sürer. Gerekli olan her türlü yapılandırma işlemi (dosya ayar ve izinleri, MySQL veritabanları vb) uygulama tarafından otomatik olarak gerçekleşir. Kısacası Softaculous ile bir web sitesi hazırlamak ve yayına hazır hale getirmek yalnızca birkaç dakikanızı alır.
Softaculous, hâlihazırda Türkiye’de faaliyet gösteren pek çok hosting firması tarafından cPanel kontrol paneli ile beraber ücretsiz olarak sunulur. cPanel’in yanı sıra ISP System, Plesk, H-Sphere, Interworx, Parallels, ISPConfig, ISP Manager Direct Admin gibi hosting kontrol panellerini destekler. Bu nedenle Softaculous hosting servisi yapan kişiler için müşterileri cezbedecek bir eklentidir de denilebilir.
Softaculous’a Nasıl Giriş Yapılır?
Bugünkü yazımızda cPanel üzerinde Softaculous kurulumunu anlatacağız. Softaculous kurulumu için ilk önce cPanel yönetim menünüze giriş yapmanız gerekir. Bu alandaki Softaculous menüsünü bulduktan sonra kurulum yapabileceğiniz ekrana geçebilirsiniz. Eğer WordPress tabanlı bir web sitesi kullanıyorsanız, “Install Now” sekmesine tıklayabilirsiniz. Burada karşınıza gelecek olan başlıklar, özellikleri ve varsa yapmanız gerekenler şu şekilde listelenebilir:

Choose Installation URL: Softaculous’u hangi web siteniz için kuracağınızı ve ister “https://” isterseniz de “http://” kurulumunu seçebilirsiniz. Eğer SSL sertifikasına sahip değilseniz “http://” olanı seçmeniz gerekir. Ayrıca “www” ile başlayacak şekilde ya da “www” olmadan da seçim yapabilirsiniz.
Choose the Version You Want To Install: Bu alandan WordPress sürümünüzü seçebilirsiniz. Ancak genelde default (varsayılan) değerlerin kalması tavsiye edilir.
Site Name: Bu alana site adınızı yazabilirsiniz. Dilerseniz daha sonra yönetim panelinden değiştirebilirsiniz.
Site Description: Web sitenize ait açıklamalarınızı bu alana yazabilirsiniz.
Enable Multisite: Eğer sitenizde WPMU(WordPress MultiUser) kullanmayacaksanız bu alanı işaretlemenize gerek yoktur.
Admin Username: Bu alandan yönetim panelinizde giriş için kullanacağınız kullanıcı adını belirleyebilirsiniz.
Admin Password: Tercih edeceğiniz kullanıcı şifresini belirleyeceğiniz alandır. Şifrenin belirli bir zorluk seviyesinde olması gerekir.
Select Language: Web sitenizin dilini bu alanda belirleyebilirsiniz.
Limit Login Attemps: Şayet yönetim paneline çok fazla giriş denemesi(brute force saldırısı) yapılıyorsa, limit hatası vermesini sağlayan özelliktir..
Advanced Options: Bu alanda veritabanı adı, kullanıcı ile şifre oluşturulur. Sistem default olarak oluşturulduğundan ekstra düzenleme yapmanız önerilmez.
Bunların dışında cPanal’de arayüzünden değil de sunucu SSH bağlantısı üzerinden kurulum yapmak istiyorsanız, kurulum ekranına aşağıdaki kodları yazabilirsiniz. Elbette kurulum biraz zaman alacaktır ancak Softaculous’un desteklediği tüm scriptler sunucunuza çekilir.
- cd /usr/local/cpanel/whostmgr/docroot/cgi
- wget -N http://www.softaculous.com/ins/addon_softaculous.php
- chmod 755 addon_softaculous.php
Eğer cPanel kullanıyorsanız kurulumu cPanel üzerinden gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.
Softaculous ile Hangi Uygulamalar Kurulur?
Softaculous ile pek çok blog, portal, CMS, forum, galeri, reklam yönetim uygulamaları, Wiki uygulamaları, takvim, proje yönetimi, anket ve metrik uygulamaları, kurumsal kaynak plânlama, müşteri destek, framework, eğitim, veritabanı, müzik, dosya yönetim, RSS ve e-posta uygulamaları kurulabilir. Bunlara örnek verilirse, en çok tercih edilenler şunlardır:

1.Blog Uygulamaları:
Pubvana, Dotclear, Nucleus, Pixie, eggBlog, FlatPress, Leafpub, Serendipity, Textpattern, Chyrp, HTMLy, StatusNet, Storylr, PageCookery.
2.İçerik (CMS) ve Portal Uygulamaları:
Joomla, Geeklog, PHP-Fusion, Zikula, CMS Made Simple, Website Baker, jCore, PyroCMS, Tiki Wiki CMS, Kirby, ImpressPages, Sitemagic CMS.
3.Forum Uygulamaları:
phpBB, SMF, MyBB, Vanilla, Phorum, FUDforum, Carbon Forum, My little forum, Beehive, XMB, LayerBB, bbPress, Elkarte, FluxBB, TangoBB.
4.Foto Galeri Uygulamaları:
Coppermine, Zenphoto, TinyWebGallery, 4images, Lychee, Gallery, Piwigo, phpAlbum, Chevereto Free, Pixelpost, iGalerie, Plogger.
5.Wiki Uygulamaları:
WikkaWiki, MediaWiki, DokuWiki, PmWiki.
6.Sosyal Ağ Uygulamaları:
Dolphin, Oxwall, Jcow, pH7CMS, HumHub, Etano, Open Source So, Elgg, PeoplePods, UNA, Family Contact, GNU Social, Hubzilla, Beatz.
7.Reklam Yönetim Uygulamaları:
Revive Adverser, GPixPixel, OSClass, Yclas.
8.Takvim Uygulamaları:
Booked, WebCalendar, phpcalendar, LuxCal, SuperCali, ExtCalendar.
9.E-Mail Uygulamaları:
phpList, poMMo, WebMail Lite, Roundcube, SquirrelMail, Webinsta Mail, Open News Letter, ccMail, RainLoop Webmaster, ccMail, PostfixAdmin.
10.Metrik ve Anket Uygulamaları:
Matomo, LittlePoll, phpESP, Advanced Poll, Simple PHP Poll, LimeSurvey, Aardvark Topsites, Open Web Analytics, EasyPoll, Logaholic, Framadate, CJ Dynamic Poll, Little Software.
11.Proje Yönetim Uygulamaları:
Feng Office, eyeOs, Collabtive, Project Pier, PHP Projekt, Task Freak, Kanboard, Flyspray, SOPlanning, ZenTao, Traq, ProjeQtor, Bugs, Snipe-IT, The Bug Genie, QdPM, Eventum, Test Link, Burden, Manage Your Team.

12.E-Ticaret Uygulamaları:
AbanteCart, PrestaShop, OpenCart, CubeCart, Loaded Commerce, The Hosting Tool, Tomato Cart, Magento, X-Cart, Quick Cart, Simple Invoices, Alegro Cart, Axis, Zeus Cart, Invoice Ninja, osCommerce, Open eShop, Seo Toaster, Logic Invoice.
13.Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) Uygulamaları:
Vtiger, SugarCRM, FrontAccounting, Akaunting, Sentrifugo, Tine 2.0, Group Office, Dolibarr, Yeti Force, X2CRM, webERP, OrangeHRM, EPESI, iQDesk, Zdoo, IceHrm, Jorani, EspoCRM.
14.Müşteri Destek Uygulamaları:
Vision Helpdesk, HESK, Mibew Messenger, Open Supports, phpMyFAQ, Trellis Desk, Attendize, FreeScout, Faveo Helpdesk.
15.Ziyaretçi Defteri Uygulamaları:
Advanced Guest, BellaBook, VX GuestBook, Lazarus, RicardGBook.
16.Eğitim Uygulamaları:
Omeka, ILIAS, OpenSIS, Savsoft Quiz, Xerte Online Toolkits, eFront, Dokeos, DoceboLMS, TCExam, ATutor, Gibbon, Chamilo, Moodle.

17.Veritabanı Araçları:
phpMyAdmin, Adminer, SIDU, phpLiteAdmin, RockMongo, Chive, Vty, SQLiteManager, MyWebSQL.
18.Video Uygulamaları:
CumulusClips, VidiScript, ClipBucket.
19.Müzik Uygulamaları:
Ampache, Impleo, AmpJuke, kPlaylist, Podcast Generation.
20.RSS Uygulamaları:
FressRSS, Gregarius, Feed on Feeds, selfoss, SimplePie, Reader Self.
21.Dosya Yönetim Uygulamaları:
ProjectSend, Nextcloud, eXtplorer, OpenDocMan, SeedDMS, FileRun, Pydio, Arfooo, ownCloud, LetoDMS.
Softaculous Avantajları Nelerdir?
1. Pratik Kullanıcı Arayüzü
Softaculous kullanıcı arayüzü oldukça pratik kullanım sunar. Uygulamada Ajax ve jQuery kullanıldığından deneyimlerini kişiselleştirmeyi sevenler için menü ve ayarlar isteğe bağlı olarak düzenlenebilir. Kısacası her şeyi kendi tercihlerinize göre özelleştirebilirsiniz.

2. Faydalı Hazır Komutlar
Softaculous, her gün güncellenen birçok komut dosyasına sahiptir. Bu komut dosyaları gerekli ihtiyaçlarınızı ve gereksinimlerinizi karşılamak için dizayn edilmiştir. Çok sayıda kategori sunan hazır komutlar, herkesin işine yarayanı seçmesi için sunulur.

3. Yedekleme ve Kurtarma Özelliği
Softaculous arayüzü kullanılarak tasarlanan ve kurulumu yapılan web siteleri her daim yedekleme seçeneğine sahiptir. Böylece verilerinizi başka bir alanda yedekleyebilir ya da depolayabilirsiniz. Bu sayede dosyalarınız daima güven altındadır.
4. Düzenli Güncelleme Özelliği
Açık kaynak kodlara sahip web siterleri, spam ya da hack konusunda sorun yaşayabilir. Bu nedenle yazılım sürekli güncellenmelidir. Softaculous, daima en son sürümü indirmenizi sağlayan güncellemeler sunar.
5. İnceleme ve Yorumlar
Softaculous, mevcut komut dosyalarının kalitesi ve kullanışlı olup olmadığı konusunda müşterilerinden gelen yorumları destekler. Böylece kullanıcılar, incelemeler, demolar ya da derecelendirme konusundaki görüşleri inceleyerek en doğru yazılım için karar verebilir.

6. Herhangi Bir Yazılımın Demo Sürümü
Softaculous, kullanılan uygulamalardan herhangi birini yüklemeden önce demo ön izleme ve özelliklerini gösterir. Böylece uygulamaları deneyerek ilgili yazılımın ihtiyaçlarınız ya da kuruluşunuzun ihtiyaçlarına uygun olup olmadığına karar vermeniz daha kolay olur.