Günümüzde iletişim yöntemlerinin en önemlilerinden biri de elektronik posta alışverişidir. Farklı cihazlar aracılığıyla e-posta alabilir, kolay bir şekilde dilediğiniz kişiye ya da kurumsal bir elektronik posta adresine elektronik posta atabilirsiniz. Bu işlem için bazı kurallar gerekir ve tüm işlemler bu önceden belirlenmiş kurallar çerçevesinde gerçekleşir. Kısaca SMTP, internet üzerinden posta gönderimi yapmanızı sağlar.

SMTP Nedir?
Posta kutunuzda bir ileti oluşturduğunuzda bu ileti SMTP olarak bilinen Simple Mail Transfer Protocol yani Basit Posta Aktarım Protokolü ile karşı tarafa teslim edilir. Mail alışverişini yoğun şekilde kullanan kişi ya da kurumlar sistem üzerinde oluşan yükü hafifletmek adına SMTP sunucu kullanmayı tercih eder. Bir mail protokolü olan SMTP hakkında tüm detaylı bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Sunucu ve İstemci Nedir?
SMTP için öncelikle sunucu ve istemci konuları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekebilir. Sunucu yani Server, internet ortamında istekte bulunan bilgisayara yanıt vermek üzere özel olarak tasarlanmış bilgisayardır. İnternet ortamında veri paylaşımını sağlayan bu özel bilgisayarlardan istekte bulunan bilgisayara ise İstemci denir. Yüksek performansa sahip bu bilgisayarlar işlemleri kısa sürede gerçekleştirdiğinden tüm süreç saniyeler içerisinde gerçekleşir.

Elektronik Posta Nasıl Gönderilir?
Dilediğiniz yerde ya da zamanda bir elektronik posta hazırlayıp gönderebilir, saniyeden daha kısa süreler içerisinde gönderilen bir elektronik postayı dünyanın herhangi bir yerinden kolay bir şekilde alabilirsiniz. Bu hızlı sistemin altyapısında olan unsurların en önemlilerinden biri olan SMTP ne işe yarar diye merak ediyorsanız ihtiyaç duyacağınız gerekli bilgilere yazının devamında ulaşabilirsiniz.
SMTP Ne İçin Kullanılır?
SMTP, iki bilgisayarın belirli bir dili konuşması şeklinde özetlenebilir. Bu konuşma, belirli kodlarla alıcı sunucuya ulaşan istemci sunucunun isteğine onay verilmesi şeklinde gerçekleşir. SMTP, masaüstü bilgisayarı, taşınabilir bilgisayar ya da mobil cihazınızdaki posta kutunuzdan göndermek istediğiniz e-posta iletilerinizin alıcının adresine ulaşmasını sağlar. Hesabınız için oluşturduğunuz bilgileriniz ve sunucu bilgileriniz ile bir SMTP bağlantısı oluşturulur.

SMTP Nasıl Çalışır?
Bu bağlantı alıcı sunucusu ile bağlantı kurar ve sunucunun onay vermesi ile e-posta iletiniz karşıdaki kişinin gelen kutusuna düşer. Tüm maillerin gelen kutusuna düşmesi gibi bir kesinlik söz konusu olmayabilir. Bazı durumlarda e-postalar istenmeyen ya da spam kutusuna da düşebilir. A kullanıcısının B kullanıcısına e-posta göndermek istediği bir durum üzerinden SMTP nasıl çalışır konusu hakkında bilgi edinebilirsiniz.
E-Posta İçin Port Numaraları Nelerdir?
A kullanıcısının Client adı verilen istemcisi ilk olarak B kullanıcısının mail sunucusuna istek gönderir. Bu isteğin gönderilme işlemi SMTP tarafından gerçekleştirilir. Elektronik postada istenmeyen bir veri bulunup bulunmadığını kontrol eden sunucu, bazı kontrollerden sonra onay verir ve posta B kullanıcısının mailindeki gelen kutusuna düşer. Simple Mail Transfer Protocol, Türkçe kullanımıyla Basit Posta Aktarım Protokolü genellikle 25, 465 ve 587 numaralı portları kullanır.

SSL ve TLS Nedir?
Öte yandan bu protokol, 3 farklı güvenlik katmanı da kullanır. Bunlar SSL ve TLS’dir. 25 numaralı port, mail gönderen ve alan sunucular arasında kullanılırken, eğer güvenli alışveriş isteniyorsa SSL veya TLS katmanlarından biri kullanılarak 465 numaralı port tercih edilir. Kısacası 25 numaralı portta kimlik denetimi zorunlu değildir. Spam mailleri engellemek amacıyla genel olarak 587 numaralı port ile birlikte TLS katmanı kullanılır.
IMAP Nedir?
IMAP, Internet Message Access Protocol’ün ilk harflerinden oluşur. İlk olarak 1986 yılında Stanford Üniversitesinde kullanılan IMAP, 1988 yılında IMAP 2 olarak yayımlandı ve tüm dünyaya yayıldı. Daha sonraki versiyonlarından biri olan IMAP3, 1991 yılında yayımlandı. Ancak tüm sürümler konusunda stabil bir durum sağlanamadı. Sonunda, 1994’te IMAP4 protokolü geliştirildi ve o günden bu yana da IMAP4 kullanılmaktadır.

SMTP IMAP Farkı Nedir?
IMAP, SMTP gibi bir e-posta iletişim protokolü olarak bilinir. SMTP protokolünden farkı, uzak bir bilgisayardan ulaşan elektronik postanın bilgisayara indirilmesi işlemini üstlenmesidir. IMAP protokolü, masaüstü ya da mobil cihazınıza ulaşan e-postanın tüm cihazlarda senkronize şekilde indirilmesini sağlar. Bu anlamda POP protokolünden ayrılır. SMTP mail göndermek için kullanılan bir protokolken, IMAP mailleri okuyabilmek için gereklidir.
IMAP’in posta iletisini bilgisayara indirmesi demek sadece o bilgisayarda kullanılabilir olacağı anlamına gelmez. Bu işleyiş, aslında IMAP kurulu tüm cihazlarınızdan bu iletiye ulaşabileceğiniz anda indirildiği anlamına gelir. Dünyanın neresinde olursanız olun tüm cihazlarınızda bu e-postalar okunmaya hazır şekilde mail kutunuzda sizi bekler. Siz elektronik postalarınızı okusanız dahi cihazlarınızda gelen kutusunda kalmaya devam eder.
SMTP Tarihçesi ve Gelişim Süreci
Çıktığı dönemde yalnızca askeri tesislerde, üniversitelerde ya da büyük şirketlerde kullanılan internette, e-posta göndermek ve almak oldukça güvensiz ve yavaş gerçekleşiyordu. 1960’lı yıllarda, kullanıcılar ana bilgisayarlar arasındaki iletişimler için farklı yöntemler denediler. Ancak 1981 yılında Jonathan Postel tarafından kullanılmaya başlanan SMTP, günümüze kadar ulaşan en başarılı internet e-posta protokollerinden biri oldu.

SMTP Mail Ayarları Nasıl Yapılır?
SMTP ayarları normal şartlarda sizin bir işlem yapmanızı gerektirmez. Ancak bazı durumlarda aşağıdaki adımları izlemeniz gerekebilir. SMTP Sunucu Adresi bölümüne mail.adresiniz.com yazın. SMTP Kullanıcı Adı bölümüne adını[email protected] yazın. SMTP şifreniz mailiniz için belirlediğiniz şifrenizdir. Onu da istenen satıra yazdıktan sonra SMTP portu satırına da 587 yazmalısınız. Daha sonra ayarlarınızı kaydederek yönlendirmeyi takip etmeye devam edebilirsiniz.
Giden Posta Sunucusu Ayarları
Giden Posta Sunucusu Ayarları olarak bilinen SMTP ayarları, oluşturduğunuz e-postaları posta sunucusuna yüklemek için yapmanız gerekenleri bildirir. Aslında SMTP Mail Ayarları ile aynı işlemleri içerir. Ancak farklı bir ağda olduğunuzda aşağıdaki SMTP ayarlarını kullanabilirsiniz. Giden posta sunucusunun adını yani kullandığınız domain adını smtp.domain.com şeklinde yazın. Bağlantı noktası numarasını yani Kapı numarasını yazın.

SSL ve TLS Şifrelemesi Gerekli mi?
SSL veya TLS şifrelemesini destekleyip desteklemediğini soran SSL Kullan bölümünü, e posta sağlayıcınız giden posta için kimlik doğrulaması kullanıyorsa evet olarak seçebilirsiniz. Elektronik posta sağlayıcınız tarafından belirtildiği şekilde parolanızı yazın ya da parolanız yoksa Yok seçeneğini işaretleyin. Unutmayın birçok e-posta servisi gereken ayarları otomatik olarak size sunar. Ancak yukarıdaki adımları izleyerek kendi kurulumunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
SMTP Ayarları Hakkında İpuçları
- Değişik e-posta sunucularının farklı ayarları bulunabilir. Böyle durumlarda mail ayarlarınızı talep edebilirsiniz. Manuel ayarlar sırasında bir sorunla karşılaştığınızda e-posta sağlayıcınızdan yardım talep edebileceğinizi unutmayın. Bir postanın birden çok alıcıya gönderilmesi sırasında SMTP kullanılır.
- Yoğun şekilde mail alımı ya da gönderim işlemleri yapıyorsanız ayarlarınızı SMTP ayarları olarak güncelleyebilirsiniz. Posta gönderimi sonrasında mailiniz ya sunucu tarafından kabul edilir ya da olumsuz yanıt vererek sizin e postanıza bir bildirim maili gelir.

- Dilerseniz gönderdiğiniz e-postaların alıcı kişilerin e-posta sunucuları tarafından teslim alındığına dair ya da teslim alan kişi tarafından okunduğuna dair kendi mailinize bildirim gelmesini de sağlayabilirsiniz. Bunun için sunucunuzun bu ayarlara izin vermesi gerekir.
- 3. parti mail uygulamaları arasında; Outlook, Eudora, Kmail, Thunderbird, Evolution, Sylpheed sayılabilir. Siz de bu 3. parti uygulamalarından birini kullanıyorsanız SMTP ayarlarını manuel olarak kendiniz girmeniz gerektiğinde belirtilen ayarları uygulayabilirsiniz.