Web sitenizle başarıya ulaşmak istiyorsanız atmanız gereken birkaç adım var. Artık eskisi gibi sadece bir web sitesi açmak ya da web sitesine reklam vermek yeterli değil. Çünkü internetin hayatımızın iyice içinde yer almasıyla internetten pek çok yeni özelliği bekler olduk. Bu nedenle milyonlarca web sitesinin varlığı düşünülürse, aralarından sıyrılmanız, hedef kitlenize sesinizi duyurabilmeniz ve hedefinize ulaşmanız için bazı gereklilikleri yerine getirmelisiniz.
Web sitenizin başarıya ulaşması amacınıza yönelik hazırlanmış, özgün içerikle beslenmiş, okunabilir ve formatına uygun şekilde tasarlanmış ve SEO kurallarına uygun olarak düzenlenmiş olması gerekir. Bunlardan birinin eksikliği, sitenizin elde edeceği performansın istediğiniz seviyeye ulaşmamasına neden olabilir. Günümüzün en büyük problemleri de genel olarak SEO konusunda çıkıyor.
SEO neden önemli?
SEO (search engine optimization), arama motoru optimizasyonu olarak Türkçeleştirilen, arama motorlarında web sitenizin ilgili anahtar kelimelerde daha üst sıralarda çıkmasını sağlayan bir uygulamadır. SEO uyumlu site ise SEO kurallarına göre optimize edilmiş web sitesi demektir.
Sitenizi SEO’ya göre optimize ederek SEO uyumlu web sitesine sahip olabilir, hedeflediğiniz anahtar kelimelerde daha üst sıralara çıkabilirsiniz. Böylece kullanıcılar sizin konunuzla ya da ürününüzle ilgili bir arama yaptığında, sizin web sitenize ve size daha kolay ulaşabileceklerinden, hedef kitlenizle birebir iletişim kurabilirsiniz. Tabi bu noktada SEO’nun uzun vadeli bir yatırım olduğunu, anlık yükselişleri değil, adım adım ilerlemeyi hedeflemeniz gerektiğini de hatırlatmak isteriz.
Peki SEO uyumlu site için ne yapılmalıdır?
SEO uyumlu altyapı: Web sitenizin altyapısının SEO uyumlu olduğuna dikkat etmelisiniz. Örneğin WordPress, hem kullanım kolaylığı, hem SEO uyumu, hem de SEO çalışmaları için mağazasında bulunan çok sayıda eklentisiyle web siteleri için çok iyi bir seçenek.
Tasarım: Sitenizin kolay okunabilir olmasının yanı sıra HTML tabanlı olması, mobile uygunluğu gibi konuların hepsi tasarımdır ve bu direkt olarak SEO’yu etkiler.
Anahtar kelime araştırması: İlk olarak alanınızla ilgili kelimeleri belirleyip anahtar kelime araştırması yapmalı, arama motorlarında hacmi en yüksek olan veya yükselmesini istediğiniz kelimeleri belirlemelisiniz.
Anahtar kelimelerle özgün içerik üretimi: Belirlediğiniz anahtar kelimeleri hem başlıkta, hem de metinde kullanarak alanınıza uygun özgün içerikler üretmelisiniz. Bu hem organik trafikte yükselmenize, hem de kullanıcıların sitenize gelmesine ve sitenizde zaman geçirmesine yardımcı olur. Tabi içeriklerinizi düzenli olarak sitenize yüklemeniz gerektiğini de belirtmemiz gerekiyor.
Optimizasyon: Sadece içerik üreterek değil, optimizasyonla da SEO uyumlu bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Optimizasyonda aslında sayfaların optimizasyonu ve görsellerin optimizasyonu olmak üzere iki ana başlık mevcut. Sayfaların optimizasyonu, web sitenizde yer alan tüm sayfaların meta title ve meta description alanlarının SEO’ya uygun hazırlanması demektir. Görsellerin optimizasyonu ise sitenizdeki mevcut görsellerin imaj linki, imaj alt metni, imaj adı gibi özelliklerinin hazırlanıp eklenmesidir.
URL yapısı: URL dediğimiz sayfa linklerinde rastgele rakamlar ya da harfler kullanmak, sitenizin SEO değerini düşürür. Bu nedenle o sayfa her ne hakkında ise ona uygun bir URL yapısı belirlemelisiniz. Aynı şekilde URL’inizin çok kısa ya da çok uzun olmaması da yine avantajınız olacaktır. Örnek için bu sayfanın URL’ine bakabilirsiniz.
Web sitenizin stabilitesi de bu konuda önemlidir. Sitenizin birkaç dakikalığına dahi kapalı kalması SEO’daki arama sonuçlarınızı doğrudan etkiler ve arama motorlarında görünürlük kaybı yaşayabilir, uzun zamandır üzerine enerji harcıyor olduğunuz SEO çalışmalarınızın önemli bir kısmı boşa gidebilir. Bunun önüne geçmek için web sitenizin stabilitesinin devamlılığını sağlayabilecek bir altyapıya sahip olmanız gerekmektedir.
Siz de Vargonen web hosting ve cloud sunucu ile yedekli çalışan network altyapısına ve %99,99 uptime garantisine sahip olabilir, web sitenizin ve üzerine inşa ettiğiniz çalışmaların devamlılığını sağlayabilirsiniz.