E-ticaret üzerine bir start-up’a atılan girişimcilerin aklına takılan konuların başında sanal POS geliyor. Nasıl kullanılacağı ve ne işe yaradığıyla ilgili kafaların karışık olduğu konu hakkında zihinlerdeki pürüzleri gidermeden başarılı bir çalışma yürütmek mümkün olmayabiliyor. Ödeme işlemini fiziksel mağazalardaki gibi işlemin yapıldığı an gerçekleştirmeye yarayan sanal POS hakkında detaylı bilgi edinerek doğru hamleler yapabilirsiniz.

Sanal Pos Nedir?
Mağazalardaki alışverişlerde kredi kartlarıyla ödeme yaparken kullanılan POS cihazlarının internetteki alışverişlerde kullanılan versiyonlarına POS-VPOS ya da Sanal POS adı veriliyor. Sanal POS’un genel mantığı, tıpkı fiziksel bir mağazada kredi kartı cihaza okutulduğu anda ödeme işleminin gerçekleşmesi gibi online mağazada da bilgiler girildikten ve ödeme onaylandıktan sonra bedelin alıcı hesabına aktarılması esasına dayanıyor.
Sanal POS, internetten satış yapan tüm internet sitelerinden kullanılabiliyor. Güvenli, zahmetsiz ve kolay bir alışveriş imkanı sunan sanal POS, ürünlerin yanı sıra hizmetlerin de internet sitesi üzerinden satışında sıklıkla tercih ediliyor. Havale/EFT gibi yöntemlerden daha pratik olan sanal POS, e-ticaretin gelişmesine de büyük katkılar sunuyor. Kullanıcıların online alışverişe ısınmasında sanal POS etkisi oldukça fazla.

Sanal POS Neden Kullanılır?
Bir web siteniz varsa ve bu web sitesinden ürün ya da hizmet satıyorsanız ödeme alabilmek için sanal POS kullanabilirsiniz. Çünkü kullanıcıların online alışverişlerini kredi kartları ile gerçekleştirme oranları giderek artıyor. Bu nedenle e-ticaret sitelerinin online alışverişlerde kredi kartı kullanmayı tercih eden kullanıcılardan tahsilat yapabilmek için sanal POS kullanma yoluna gitmesi gerekiyor.
İnsanların online alışveriş eğilimleri günden güne değişkenlik gösteriyor. Günümüzde bir e-ticaret sitesi kurup da o siteden yalnızca insanların sık tercih etmediği bir yöntemle ödeme almaya çalışmak, sitenin başarı kazanmasının önündeki en büyük engel olabiliyor. Bu nedenle e-ticaret sitelerinin müşteri ödeme alışkanlıklarına uyması ve ona uygun ödeme seçenekleri sunması gerekiyor.

Sanal POS Nasıl Alınır?
Hemen hemen tüm bankalar, e-ticaret siteleri için sanal POS hizmeti sunuyor. Bunların en bilinenleri arasında Akbank – Akpos, Vakıfbank – VPOS-724, Yapı Kredi Bankası – POSNET, Garanti BBVA – Garanti Sanal POST, Finansbank – Finans WebPOS, Ziraat Bankası – Ziraat Sanal POS ve Türkiye Ekonomi Bankası – TEB Sanal POS yer alıyor.
E-ticaret işletmelerinin bir sanal POS hizmeti alabilmesi için bankalara ya da BDDK onaylı ödeme kuruluşlarına başvuru yapmaları gerekiyor. Bankaya başvuru yapmak için de e-ticaret sitesinin içerisinde satışı yapılacak ürünlerin olması, Üyelik Sözleşmesi, Satış Sözleşmesi, İade ve İptal Prosedürleri ve Mesafeli Satış Sözleşmesi gibi bazı standart metinlerin eksiksiz yer alması gerekiyor.

Bunların yanı sıra sanal POS başvurularında nüfus cüzdanı örneği, imza sirküleri, ortaklık sözleşmesi ve vergi levhası gibi bazı evrakların tamamlanmış olması bekleniyor. Sanal POS başvuruları, belirlenen süreç içinde banka tarafından onaylandığı zaman bankanın yolladığı bilgiler, sitede kurulu olan sanal POS modülü ile sisteme entegre ediliyor. Bu sayede e-ticaret sitesi, kredi kartıyla ödeme alabilecek hale geliyor.
Ayrıca bütün bu işlemler gerçekleştirilirken süreci hızlandırmak ve yaşanabilecek sorunları ortadan kaldırmak için sanal POS hizmeti sağlayan firmalardan da destek alınabiliyor. Birbirinden farklı avantajlar, paketler ve ödeme planları sunan hizmet sağlayıcı firmalardan birini seçerek işlemlerinizi pratik şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bütün bankalara tek tek başvuru yapmaktansa bütün bankaları tek platformda toplayan bu firmalarla çalışmak daha kolay oluyor.

Sanal POS hizmeti sağlayan aracı firmalardan hizmet alınacağı zaman e-ticaret şirketlerinin karşısına farklı komisyon oranları ve farklı ödeme süreleri çıkabiliyor. Aynı zamanda her bir firma, müşterilerine farklı avantajlara sahip özel paketler de sunabiliyor. Bu nedenle bir firma seçimi yaparken tüm firmaların sunduğu paketleri detaylı bir şekilde incelemek ve şirketiniz için en avantajlı olanı bulmak gerekiyor.
Sanal POS Güvenli mi?
Sanal POS sistemini, bir e-ticaret işletmesinin internet sitesine entegre etmesi için bütün bankalar bazı güvenlik önlemlerinin sağlanmasını zorunlu tutuyorlar. Üstelik bütün denetimler eksiksiz şekilde gerçekleştirilmeden internet sitesinin sanal POS kullanmasına izin verilmiyor. Dolayısıyla sanal POS kullanmanın bir kredi kart kullanımından daha fazla riski bulunmuyor. Bu yönüyle sanal POS sistemlerinin güvenli olduğundan bahsetmek mümkün olabiliyor.

Yine de son kullanıcıların dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu bağlamda bütün online alışveriş yapan kullanıcıların bilgisayarlarında yer alan güvenlik yazılımlarının güncelliğini daima kontrol etmesi gerekiyor. Aynı zamanda güvenli olduğundan emin olunan internet sitelerinden alışveriş yapmak gerekiyor. Sanal POS kullanabilmek için web sitesinde SSL sertifikası olması şartı da bulunduğundan kullanıcılar bunu da kontrol edebilirler.
E-ticaret sitelerinde bulunması bankalar tarafından zorunlu tutulan SSL sertifikası, web sitesinden yapılan alışverişlerde, müşterilerin kredi kartı bilgilerinin transfer esnasında kötü niyetli kişilerin ellerine geçmesini önlemek için yer alıyor. SSL sertifikası, müşteri kredi kartı bilgilerinin iletim esnasında korunması maksadıyla kullanılan oldukça güçlü bir şifreleme sistemi oluyor.

SSL sertifikası şifreleme sistemi sayesinde sanal POS dolandırıcılığının ciddi oranda önüne geçilebiliyor. Bunun yanı sıra güvenliği biraz daha artırmak ve ekstra güvenli sağlamak için 3D Secure sistemi de kullanılabiliyor. E-ticaret sitelerinin daha da güvenli olması için oluşturulan 3D Secure sistemi, banka hesabına bağlı olan GSM numarası üzerinden çalışıyor.

3D Secure sistemi sayesinde ödeme işlemi yalnızca kredi kartı sahibi onay verdiği zaman gerçekleştiğinden biraz daha güvenilir kabul ediliyor. Her ne kadar sanal POS, güvenli bir ödeme alma yöntemi olsa da bu sistemin güvenilirliğini artırmak için hem e-ticaret işletmelerinin hem de son kullanıcı olan müşterilerin alması gereken bazı önlemler bulunuyor.
Sanal POS Hizmeti Sağlayan Firmalar
Iyzico
- Oldukça hızlı büyüyen ve giderek yaygınlaşan aracı ödeme firmalarından olan lyzico, müşterisi olan şirketlere avantajlı komisyon oranları ve ödeme seçenekleri sunuyor. Bu yönüyle rakiplerinden daima farklılaşan firma, yükselen bir başarı grafiğiyle çalışmalarına devam ediyor.

HepsiPay
- Hepsiburada ödeme sistemi olan HepsiPay, e-ticaret işletmelerine online ortamda ödeme alabilmek için kolay ve kullanışlı yöntemler sağlıyor. Kullanım kolaylığı ile ayrışmayı hedefleyen HepsiPay, kısa kurulum süreçleri vadediyor. Ayrıca müşterilerine satışlarla alakalı rapor ve analizler sunuyor.
PayU
- Türkiye’de özellikle taksitli alışverişlerde en sık kullanılan aracı firmalardan olan PayU, avantajlı komisyonları sayesinde popüler olan çok sayıda e-ticaret sitesine ödeme seçenekleri sunuyor. Aynı zamanda farklı para birimleriyle tahsilat yapma özelliği de sağlıyor.

PayNet
- Son zamanlarda daha fazla kullanılır olan PayNet, müşterilerine başarılı entegrasyon, arayüz özelleştirme imkanı, finansal işlem raporları, haftalık ödeme alma, kullanıcı dostu arayüz ve işleme göre değişkenlik gösteren komisyon oranları gibi özellikler sunuyor.
iPara
- iPara kullanıldığı zamanda tek entegrasyonla 7 büyük bankanın kredi kartı ve banka kartı sanal POS’larına yalnızca 1 günde sahip olunabiliyor. Aynı zamanda rakipleri gibi iPara da tek çekim veya taksitli alışveriş imkanlarında çeşitli avantajlar sunuyor.

TürkPOS
- Çok sayıda bankanın sanal POS sistemini tek platform içinde bulunduran sanal POS hizmeti firmalardan biri olan TürkPOS, sanal POS kurulumu için ücret istemiyor. Ödemeler ise alışverişlerin niteliğine göre belirlenen komisyon oranları doğrultusunda alınıyor.
NOT: Yukarıda belirtilen sanalpos firmaları bilgilendirme amacı ile yazılmıştır. Sanalpos seçiminden önce, hizmet şartlarını ve güvenlik prosedürlerini mutlaka gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.