Hosting araştırması yaparken Reseller Hosting kavramı ile sıkça karşılaşmışsınızdır. Orta ve daha büyük ölçekli işletmelerin sıklıkla tercih ettiği Reseller yani Bayi Hosting teriminin ne anlama geldiğini, çalışma şeklinin nasıl olduğunu ve Reseller Hosting ile neler yapabileceğinizi sizin için açıklamaya çalışacağız.
İnternet dünyasında pek çok terim gibi Reseller Hosting de İngilizce “reseller” kelimesinin anlamı olan yeniden satış şeklinde dilimize çevrilmiştir. Ancak kelimenin tam olarak anlamını Türkçe olarak açıklamak gerekirse, “bayi” kelimesini kullanabiliriz. Bu nedenle reseller hosting paketleri, bayi hosting şeklinde de adlandırılmaktadır.

Kelimenin anlamından da anlaşılacağı üzere, hosting satışı yapmak isteyen bir işletmenin satın aldığı hosting çeşidine reseller hosting denir. Reseller hosting hizmeti alan bir satıcı, almış olduğu hizmeti birden fazla web sitesine, kendi belirlediği kaynaklar ile dağıtarak, bir hosting bayisi gibi çalışmalarını sürdürebilmektedir.
Reseller hosting paketi, birden fazla web sitesi barındırma imkanı sağlarken, Hosting satışı yapmak isteyen kişi ya da firmalara yönelik piyasaya sürülen bu pakette, yönetim panelinin çeşitli yerlerine logo ve banner konularak; firmanızın markasını ön plana çıkarabilmenize de olanak sağlar.

Reseller Hosting Nasıl Çalışır?
Reseller hosting paketlerinin çalışma mantığının diğer web hosting paketlerinden bir farkı yoktur. Reseller hosting paketi bir fiziksel bir sunucu ya da bulut sunucudan sanal olarak bölünmek suretiyle ayrılan kısım, bir yazılım aracılığıyla daha küçük parçalara bölünerek müşteriye sunulur. Kullanılmak istenen reseller hostingin donanım özellikleri arttırılmak isteniyorsa tek başına fiziksel bir sunucuya da kurulabilir.
Reseller hosting daha da basit bir şekilde örneklendirmek gerekirse, bayi hosting paketini bir apartmana benzetebiliriz. Hosting paketi talep eden müşterilere, binanın içinde uygun bir daire kiralanır. Ancak burada unutulmaması gereken nokta, sunulan dairelerin müşteri ihtiyaçlarına göre inşa edilmesidir. Yani, hosting paketleri apartman dairelerinden farklı olarak, hazır vaziyette bekletilmemektedir.

Ayrıca, müşterileriniz sizin izinleriniz doğrultusunda, kendi hosting hesaplarını kullanıcı düzeyinde yönetebilir. Yani apartman örneği üzerinden detaylandırmak gerekirse, müşterilerinizin dairesinde yapacağı değişikliklere izin vermeniz halinde, hosting paketi üzerinde basit revizyonlar yapma şansları olacaktır. Müşterilerinizin kendi paketleri üzerinde yapacağı tüm düzenlemeler kiraladığı daire ile sınırlıdır. Müşterinize sunacağınız barındırma alanı, site trafiği gibi özellikler sizin tanımladığınız sınırlar dahilindedir.
Reseller Hosting Özellikleri Nelerdir?
Reseller Hosting paketleri; HDD, RAM, CPU gibi çeşitli donanım özellikleri ve trafik seçenekleri ile piyasaya sürülürler. Hatta birçok Reseller Hosting paketi, kullanıcının kaynaklarını kendi belirlemesine olanak tanır. Hosting firmaları seçilen özelliklere göre fiyatlandırma yaparak müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun paketleri kullanmasını sağlar.

Kullanıcı ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilebilen Reseller Hosting paketlerinin yanısıra, bazı bayi hosting paketlerinde ise hesap sayısı sınırlaması vardır. Örneğin, bir reseller hosting paketi 20 site barındırma ile sınırlı ise, HDD alanında boş yer olsa dahi 21. siteyi bünyesine ekleyemez. Bu nedenle, satın alacağınız hosting paketinde hesap sınırı olup olmadığını kontrol ederek işlemi gerçekleştirmelisiniz.
Reseller Hosting Paketlerini Kimler Tercih Etmeli?
Reseller Hosting paketleri, hosting satışı yapmak isteyen kişilere yönelik satılıyor olsa da, birden fazla web sitesi olan veya kendine ait tema gibi içerikler oluşturarak bunların satışını yapmak isteyen web geliştiriciler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir.

Kendi yazılımlarını geliştiren yazılımcılar Reseller Hosting paketleri aynı alan içerisinde hem yazılımlarının demolarını yayınlayabilirler, hem de müşterilerine sattıkları yazılımların hosting hizmetini sağlayabilirler. Reseller Hosting bu avantajları nedeniyle birden fazla web projesi olan webmasterlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Reseller Hosting Avantajları Nelerdir?
Reseller Hosting paketlerinin en büyük avantajı, birden fazla hostingin tek panelden yönetilmesini sağlayarak yönetim karmaşasını ortadan kaldırmasıdır. Bu sayede yönetim panelinizden web sitelerinize bağlı tüm hosting paketlerini kolaylıkla yönetebilirsiniz. Hatta web sitelerinize tanımladığınız hosting şifrelerini bilmeseniz dahi, bu hesaplara yönetici olarak giriş yapabilirsiniz.

Tek panelden yönetim olanağı sağlayan Reseller Hosting paketlerinin diğer avantajlarını da inceleyelim. Bayi Hosting paketinizde bulundurulan web sitelerinin kaynakları ihtiyaçlarına arttırılıp azaltılabilir. Trafik ve hosting alanı gibi yüksek kaynak ihtiyacı olan bir sitenin, bu kaynakları arttırılabilir. Eğer kaynak tüketimi az ise düşürülebilir.
Bununla birlikte, her site için ayrı ayrı web hosting paketleri satın almak ayrı maliyetlerle uğraşmanıza sebep olur. Web siteleriniz için ayrı ayrı hosting paketleri almak yerine reseller hosting tercih edebilir, yüksek maliyetlerle uğraşmak yerine hosting masraflarınızı optimum seviyeye indirebilirsiniz.
Reseller Hosting Dezavantajları Nelerdir?

Yazının başında da bahsettiğimiz gibi, Reseller Hosting paketlerinde site barındırma sınırı bulunmaktadır. Reseller satılmak için kullanılan sunucular içerisinde genellikle bir çok Reseller paketi bulunmaktadır. Barındırılan site sayısının artması halinde, paketinizin kapasitesini arttırmak ya da üst pakete geçmek istediğinizde sunucu değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.
Reseller Hosting İle Para Kazanabilir miyim?
Reseller Hosting paketlerini kendi web sitelerinizi barındırmak amaçlı veya bir hosting bayisi gibi müşterilerinize sunacağınız hosting paketlerini barındırmak amaçlı satın alabileceğinizi belirtmiştik. Bu doğrultuda, bayi hosting paketinizi hangi amaçla kullanmaya karar verdiğiniz önemli. Reseller Hosting paketi ile bir veri merkezinde sunucusu olmadan, kendi paketi üzerinde oluşturduğu hosting hesaplarını satarak para kazanan binlerce kişi bulunduğunu belirtmek isteriz.

Özellikle web site tasarımı yapıyorsanız, Reseller Hosting’den para kazanmanız mümkün. Çünkü tasarladığınız her web sitesini yayınlamak için bir hosting hesabına ihtiyacınız vardır. Sizden web sitesi tasarımı talep eden müşterilerinize hosting hizmeti de sunmanız, sizi rakiplerinizin bir adım ötesine taşıyabilir.
En İyi Reseller Hosting
Hosting paketlerinde kaliteyi belirleyen en önemli unsur, hizmet alacağınız firmadır. Eğer Reseller Hosting satın aldığınız firma; satış sonrası hizmetiyle ön plana çıkan, tanınmış ve uzun süredir hizmet veren bir firma ise alacağınız hizmet sizin için en iyi Reseller Hosting paketi hizmetidir.
Ayrıca, olası kapasite arttırma taleplerinizde ve sunucu değişikliği gibi durumlar söz konusu olduğunda, veri kaybı yaşamamanız için ücretsiz destek veren bir hosting firması ile çalışmak oldukça önemlidir. Çözüm odaklı profesyonel teknik destek ekibimiz ve 20 yılı aşkın tecrübemizle Vargonen olarak Reseller Hosting ihtiyacınızda da yanınızdayız.

Reseller Hosting ve Paylaşımlı Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?
Reseller hosting ve paylaşımlı hosting arasındaki en büyük fark, barındırılan web sitesi sayısıdır. Reseller Hosting, paylaşımlı hosting hesapları oluşturabileceğiniz gelişmiş bir ürün grubudur ve paketinize tanımlanan sayı kadar web sitesi barındırmanızı sağlar. Paylaşımlı hosting hesapları ise bir adet web sitesi barındırmak içindir.
Reseller Hosting ve VPS Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?
VPS hosting paketlerinde de birden fazla site barındırmak mümkündür. Bu nedenle genellikle VPS Hosting ve Reseller Hosting birbirine karıştırılmaktadır. Fakat Reseller Hosting’den farklı olarak, VPS Hosting’de sanallaştırma teknolojisi kullanılarak, fiziksel sunucuların yeni sunuculara bölünmesi işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede bir VPS hesabında, sunucu ile alakalı her türlü yazılımsal işlemi yapabilme imkanınız vardır.

Reseller hosting paketlerinde ise, sunucuya erişiminiz olmadığı için sunucu tarafında yapabileceğiniz işlemler sınırlıdır. Eğer sunucuya sürekli müdahale etmeniz gerekiyor ise, Reseller Hosting yerine VPS tercih etmeniz gerekir. Fakat WordPress gibi bir CMS sistemi kullanıyorsanız ve site dosyalarına erişim sizin için yeterliyse, Reseller Hosting tercih edebilirsiniz.
Reseller Hosting ve Dedicated Server Arasındaki Farklar Nelerdir?
Dedicated Server, barındırma hizmetinin verildiği fiziksel sunuculardır. Bir Dedicated Server üzerinde tek başına bir site barındırılabileceği gibi; Reseller Hosting, VPS veya Paylaşımlı Hosting paketleri de barındırılabilir. Dedicated Serverlar, Trafik ve CPU ihtiyacı yüksek olan web projeleri için veya hosting satışı gerçekleştiren firmalar için uygundur.

Reseller Hosting satın alırken dikkat edilmesi gereken birkaç konu vardır. Öncelik uygun maliyetli hizmet almak olsa da, hizmet alınan firmanın sektörde ne kadar süredir hizmet verdiği de oldukça önemlidir. Çünkü Reseller Hosting paketleri genelde yıllık ücret ödeyerek satın alınan hizmetlerdendir.
Eğer sadece uygun fiyatlı diye seçtiğiniz firma, sektörde oldukça yeni ise, hizmet almaya devam ettiğiniz süre içerisinde paketiniz kapanabilir. Zira hosting satışı yapmak için yola çıkan firmaların yarısından fazlası, bir seneyi doldurmadan ticari varlığını sonlandırmaktadır. Bunun gibi bir durum söz konusu olduğunda, yalnızca paranızı değil; yedeklediğiniz verileri de kaybetmiş olursunuz.

Bayi Hosting fiyatlarını belirleyen bir diğer unsur ise, hizmet aldığınız firmanın sunucu barındırma alanının büyüklüğüdür. Çok sayıda sunucuya ev sahipliği yapan bir web hosting firması, olası bir sunucu arızasının gerçekleşmesi halinde; bayi hosting paketinizi kısa sürede bünyesindeki diğer sunuculardan birine taşıyarak mağdur olmanızı engeller.