İnternet hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Hemen hemen her konuda aranılan her bilgiye internetin geniş kapsamı içerisinde ulaşılabiliyor. Kişiler mesleki ya da ilgi duydukları konularda bilgilerini aktarıyor. Bu tür bilgi aktarımlarının yapıldığı mecralardan biri de blog olarak adlandırılıyor. Peki blog nedir? Blogger nedir?
–Blog nedir?
Temel olarak insanların bilgilerini büyük kitlelerle paylaşmasına imkân veren bir mecra olan blog, web tabanlı bir bilgi paylaşım ağı olarak karşımıza çıkıyor. İnternet ortamında kendine ait kişisel bir sayfa sahibi olmak isteyenler, adını weB-LOGin kelimelerinin kısaltmasından alan blog sayfalarını tercih ederek bildikleri veya öğrendikleri konularda çok çeşitli paylaşımlar yapabiliyor.
Blog İle İnternet Sitesinin Farkı
Blog ile internet sitesi birçok kullanıcı tarafından karıştırılıyor. İnternet siteleri kendi aralarında alt kategorilere ayrılıyor. Blog da bu alt kategorilerden birini oluşturuyor. Diğer internet sitesi kategorilerinin içerikleri statik nitelikte olurken blog içerikleri dinamik özellik taşıyor. İnternet siteleri başlıklar halinde biçimlendiriliyorken blog sayfalarının tarihe göre sıralanıyor olması da bir diğer temel farkı teşkil ediyor.

Yeni Nesil Bir Meslek Türü Olarak Blogger Nedir?
Blogger en kısa tanımıyla blog yazarlığı yapan kişidir. Bunu kendine ait bir blogda yapabileceği gibi başkasına ait şahıs veya şirket bloglarında da yapabilir. Bu iş hobi veya para kazanma amaçlı yapılabiliyor. Bloggerlar ilgi duydukları ve bilgi paylaşımında bulunmak istedikleri herhangi bir konuda yazı ve fotoğraflar paylaşarak günlük formatında bir mecra oluşturuyor.
Blogger Olmak İçin Gerekenler
Blog açmak isteyenler için her biri tamamen güvenilir olan iki farklı platform sunuluyor. Genel olarak her iki blog sistemi birbirine benziyor. Google tarafından ücretsiz olarak sunulan Blogger Sistemi genellikle bu işe yeni başlayan kişiler tarafından tercih ediliyor. Yeni başlayanlar bu sistemde blog kurup işleyişini öğreniyorlar. İşi devam ettirmek isteyenler ise WordPress Sistemi’ni tercih ediyor.

Blogger Sistemi İle Blog Kurulumu
- Yeni başlayanlar Google tarafından sunulan Blogger Sistemi’ni ücretsiz olması açısından daha çok tercih ediyor. Bu sistemde blog adresinin uzantısı blogspot.com şeklinde oluyor. Kontrolün blogger’da olmaması ve blog sayfasının kapatılabiliyor olması sistemin dezavantajını oluşturuyor.
WordPress Sistemi İle Blog Kurulumu
- Ücretli olan bu sistem, SEO uyumluluğu, mobil uyumluluk, sosyal medya platformları ile entegre olabilme, hızlı açılabilme gibi özellikleri nedeniyle ön plana çıkıyor ve bu nedenle dünyada pek çok kurum ve kişi tarafından tercih ediliyor.
Blog Türleri Nelerdir?
Kurumsal Blog
- Günümüzde şirketler kendileriyle ilgili haber ve duyuruları kurumsal blog sayfaları üzerinden yaparak hedef kitleleri ile iletişim sağlıyorlar. Bunu yaparken profesyonel ve samimi bir hitap dili kullanıyorlar. Bu sayede hedef kitleleri ile aralarında bir bağ oluşturabiliyorlar.
Kişisel Blog
- Kişiler becerilerini ve ilgi alanlarını internette bireysel olarak oluşturulan kişisel blog sayfalarında anlatabiliyor. Ayrıca mesleki bilgiler de bu sayfalarda paylaşılabiliyor. Sinema, teknoloji, çocuk gelişimi, edebiyat, eğlence gibi bir çok konuda kişisel blog sayfası oluşturulabiliyor.

Temasal Blog
- Belirli bir konu üzerine yoğunlaşılan ve yalnızca bu konuyla ilgili bilgi ve paylaşımların sunulduğu blog türleri temasal blog olarak nitelendiriliyor. Belli bir tema dahilinde kurulan bloglar çok çeşitli konu başlıkları altında kurulabiliyor.
Moda Blogları
- Moda endüstrisi, trend kıyafetler ve giyim tarzları üzerine bilgi ve paylaşımların yapıldığı bloglar moda blogu olarak adlandırılıyor. Başarılı moda blogger’ları bu sayfaları sayesinde moda dünyası tarafından tanınabiliyor ve burada kendilerine yer edinebiliyor.
Seyahat Blogları
- Gezmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve bunlarla ilgili bilgi paylaşmayı sevenler seyahat blogu yazabiliyor. Seyahat blogları ilgili yerlerin doğal güzellikleri, turistik yerleri, yeme-içme alışkanlıkları gibi konularda bilgiler içeriyor ve buralara gitmeyi planlayanlar için rehber niteliğinde oluyor.
Teknoloji Blogları
- Mal ve hizmet üretiminde kullanılan yöntem, beceri, işlem ve teknikler ile ilgili bilgi paylaşımlarının yapıldığı bloglar teknoloji blog olarak nitelendiriliyor. Bu blog sayfalarında ayrıca bilimsel araştırmalarla alakalı içerikler de bulunabiliyor.
Hobi Amaçlı Bloglar
- İnsanlara çeşitli hobi fikirlerinin sunulduğu blog sayfaları hobi amaçlı olarak nitelendiriliyor. Yaratıcı fikirler, evde yapılabilecek el işleri, cam boyama, ahşap boyama, örgü, dantel ve bunlara benzer hobiler bu sayfalara konu olabiliyor.
Blog Yazmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Son yıllarda hem kişisel bloglar hem de diğer blog türleri oldukça popüler ve sayıları sürekli artıyor. Hazır web sitesi araçları ile ucuz veya ücretsiz yapılabiliyor olması, özel bir yazılıma ihtiyaç duyulmaması, içeriklerin kolaylıkla güncellenip yayılabilmesi ve buna benzer birçok kolaylığı sebebiyle birçok kişi ve kurum blog sayfaları oluşturmaya yöneliyor. Blog yazmak için bazı noktalara dikkat etmek önem taşıyor:

- Blog sayfanızla ilgili hem kısa hem de uzun vadeli hedefleriniz olmalı. Ulaşmak istediğiniz kitleyi ve bu kitle ile nasıl bir bağ kurmak istediğinizi belirlemeli, daha sonra bu amaca ulaşmanıza sağlayacak türden içerikler paylaşmalısınız.
- Sayfanızda mutlaka güncel konulara yer vermelisiniz. Güncellik, blog sayfanızın temasıyla alakalı güncel konuları takip edip bunları paylaşmanın yanı sıra hitap ettiğiniz kitle ile ilgili güncel konuları da takip etmenizi gerektirir.
- Blog sayfası yazarken süreklilik önemlidir. Düzenli olarak içerik oluşturmanız ve hedef kitlenize yeni değerler katmanız gerekir. İnsanlar blog sayfanıza girdiklerinde sürekli güncel paylaşımlarla karşılaştıkları zaman sayfanızın devamlı takipçisi olurlar.
- Sayfanızda özgün konular ve yazılar paylaşmalısınız. Böylece hedef kitlenize bir katma değer sağlamış olursunuz. Blogunuzda hangi yazılarınızın daha çok dikkat çektiğini tahlil etmeli ve içeriklerinizi bu veriler doğrultusunda güncel tutmalısınız.

- Görsellik birçok konuda olduğu gibi blog düzenleme konusunda da önemli noktalardan biridir. Sayfanıza giren bir kişinin birkaç saniye içinde dikkatini çekmeli ve merakını uyandırmalısınız. Bunun için blog sayfanızın tasarımına özen göstermelisiniz.
- Temanızla ilgili paylaşımlar yaparken ilgi çekici görseller kullanmak önemlidir. Görsellerinizi her yerde bilinen klasik resimler yerine farklı konseptlerde seçerseniz okuyucularda merak uyandırabilirsiniz. Ayrıca videolara yer vermek hedef kitlenizle daha etkili bir bağ kurmanızı sağlayabilir.
- Çeşitli anketler yaparak okuyucularınızla etkileşiminizi arttırabilir ve onların ihtiyaçlarını, sorularını anlayabilirsiniz. Bunları iyi analiz ederek blog sayfanıza yön verebilirsiniz. Ayrıca paylaşımlarınızın altına yapılan yorumları takip etmeniz de size aynı yönde fayda sağlar.
Blog İle Para Kazanmak Mümkün Mü?
Tamamen hobi amaçlı olarak yazılabileceği gibi blog para kazanmak amacıyla da yazılabiliyor. Hobi amaçlı başlanan bir blog sayfası bir yandan da para kazanma amacına dönüştürülebiliyor. Bir emek verildiği göz önüne alındığında blog sayfalarının maddi bir getirisi olması da gerekiyor. Bunun için aşağıdaki yöntemlerden biri ya da birkaçı kullanılabiliyor:

Ürün Satışı Yapmak
- Blog sayfanızın konusuyla alakalı olan ürünleri sayfanız üzerinden satışa sunabilirsiniz. Örneğin el işleri ile alakalı bir blogunuz varsa kendi yaptığınız el işi modellerinin satışını yapabilir ve böylece maddi getiri sağlayabilirsiniz.
Sponsorlu İçerikler Yazmak
- Blog sayfanızın konusu ile ilgili ürünler satan bir firma ile anlaşabilir ve içeriklerinizde bu firmanın ürünlerini tanıtabilirsiniz. Örneğin makyaj konusunda bir blog sayfanız varsa bir makyaj ürününden bahsederken anlaştığınız firmanın bir ürününü tanıtmanız mümkün.

Satış Ortaklığı Yapmak
- Kendi sitenizden ortak olduğunuz siteye müşteri gönderebilirsiniz. Makyaj ile ilgili blog sayfası örneğinden devam edersek, sayfanız üzerinden makyaj ürünleri satan firmalarla bağlantı kurabilir ve sizin siteniz üzerinden oraya yönlenip alışveriş yapan müşterilerden kazanç elde edebilirsiniz.
Sayfanıza Reklam Almak
- Google Adsense ile sitenizde ziyaretçilerinize reklam gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Bir Google servisi olan bu sistemle reklam gösterimi ve ziyaretçilerin tıklaması sonrasında size ödeme yapılır ve bu sayede blog sayfanızdan gelir elde etmeniz mümkündür.