Son yılların en popüler teknolojik cihazları arasında, drone seçenekleri de yer alır. Ağırlıklı olarak “uçan kamera” şeklinde hava çekimleri için tercih edilen drone çeşitleri, basit bir eğlenceden çok daha fazlasıdır. Ticaret platformları, kolluk kuvvetleri ve havacılık kuruluşları tarafından kullanılan drone türleri hakkında merak ettiğiniz detayları bu yazının devamında bulabilirsiniz.
Drone Nedir, Ne İşe Yarar?
Güncel teknolojiyi takip edenler, “drone nedir” sorusuyla karşı karşıya kalır. Drone nedir kısaca öğrenmek isteyenler; “Drone nedir Vikipedi?” ve “Drone nedir TDK?” gibi sorularla meraklarını gidermeye gayret eder. Drone nedir pdf aramalarının da en sık sorulan sorularındandır. Eğer “drone nedir ne işe yarar kullanım alanları nelerdir” sorularının yanıtını arıyorsanız, doğru yerdesiniz.
Drone’lar, son yıllarda geliştirilen “insansız hava aracı” modellerinin en yaygın ve popüler şekilde kullanılan versiyonlarıdır. Dışarıdan bakıldığında oyuncak görünümü verseler de, multikopter tasarımları esasen son derece gelişmiş bir teknoloji yansıtır.
Günlük yaşamda karşılaşılan drone’lar, ağırlıklı olarak bireysel kullanım için üretilen küçük ölçekli modeller olsa da multikopter türleri bu modellerle sınırlı değildir. Bireysel kullanım için üretilen drone kameralı seçenekleri, drone teknolojisiyle üretilen cihazların bir türüdür. Diğer multikopter türleri ise erişilemeyen noktalara ulaşmak ve teknolojiye hız kazandırmak amacıyla üretilen daha gelişmiş araçlardır.
“Drone nedir nerelerde kullanılır” sorusunun yanıtına gelmeden önce bu cihazlar hakkında daha detaylı bilgi edinmenizde yarar bulunur. Bireysel kullanım için üretilen multikopter türleri, kişisel eğlence etkinliklerinde tercih edilebildiği gibi profesyonel sinema filmi, televizyon dizisi, belgesel ve program çekimlerinde tercih edilebilir. Büyük boyutlu multikopter çeşitlerinin kullanım alanı ise son derece geniştir.
Drone Tarihçesi
Drone nedir tarihçesi nasıldır sorusunun yanıtını arayan pek çok kişi, büyük bir sürprizle karşılaşır. Son yıllarda yaygınlaşması sebebiyle keşfedilme tarihinin yeni olduğu düşünülen multikopter türlerinin kökeni, esasen 1930’lu yıllara kadar dayanır. Bu tarihlerde keşfedilen insansız hava araçları, elbette ki bugünün multikopter modelleriyle kıyaslandığında son derece hantal ve ilkeldir.
1930’lu yıllarda keşfedilen cihazlar, her ne kadar ilkel bir teknolojiyle tasarlanmış olsalar da insansız hava aracı teknolojisinin ilk adımları olması sebebiyle büyük önem taşır. Bu teknolojinin gelişmesi ve bugünkü hâlini alması ise 1980’li yıllardan 2010’lu yıllara dek yaşanan teknoloji atağı sayesinde hız kazanır.
2010’lu yılların ortalarına dek ağırlıklı olarak kapalı devre ticari sistemlerde kullanılan multikopter çeşitleri, 2014’te Amazon’un gerçekleştirdiği bir girişimle dünya geneline yayılır. Drone modellerinin video çekiminde kullanılması fikri, ilk kez bu tarihte Amazon tarafından ortaya konur ve promosyon videolarının çekiminde multikopter ’ler kullanılır. Bu gelişme, drone teknolojisi için milat kabul edilir.
Sonraki yıllarda yaygınlaşan multikopterler, pek çok teknoloji firmasının en çok ilgi gören ürünleri arasındadır. Hem havacılıkla hem de çekim yapmakla ilgilenen çoğu kişinin favori hobi objesi hâline gelen multikopter türleri, profesyonel amaçla da kullanılabilir. Profesyonel olarak multikopter kullanmak için drone pilotluğu eğitimi alınması ve multikopter ehliyeti sahibi olunması gerekir.
Drone Kullanım Alanları Nelerdir?
Drone nedir sunum seçeneklerine göz atarsanız, bu teknolojik ürünün son derece farklı alanlarda rahatlıkla kullanılabildiğini görebilirsiniz. Akla ilk gelen kullanım alanlarının dışındaki sektörlerde de değerlendirilebilen multikopter seçenekleri, kullanışlı yapıları ve farklı çeşitleriyle günlük yaşamın en önemli parçalarından biri konumundadır. Her geçen gün artan multikopter kullanım alanlarının bir bölümü ise şöyledir.
- Kameralı multikopter çeşitleri; ticari işletmelerin tesis, fabrika, depo gibi alanlarının müşterilere sunulacak tanıtım videolarının çekilmesinde kullanılabilir. Yüksek çözünürlüklü kameraya sahip olan modeller, ticari işletmelerin promosyonlarını daha etkili bir şekilde tanıtabilmelerine de yardımcı olur.
- Drone seçenekleri; polis, askeriye, jandarma gibi kolluk kuvvetlerin sokak ve cadde denetimlerinde de tercih edilebilir. Geniş açılı lenslere sahip olan multikopter çeşitleri, kolluk kuvvetlerinin denetlemek istedikleri alanı son derece tatmin edici bir açıdan izleyebilmelerini sağlar.
- Drone türleri, e-ticaret siteleri tarafından müşterilere sipariş teslimatı yaparken de kullanılabilir. Uzaktan kontrol edilebilmeleri ve yüksekten uçabilmeleri sayesinde son derece kullanışlı bir yapı sergileyen multikopter çeşitleri, müşteri siparişlerini kargo şirketlerine göre daha hızlı teslim edebilir.
- Drone alternatifleri, mühendislik faaliyetlerinde de sıklıkla tercih edilir. Özellikle yol, tünel, baraj, köprü gibi büyük ölçekli yapıların inşa edilme sürecinde faydalanılan multikopter modelleri, keşif ve hesaplama süreçlerini kısaltır ve kolaylaştırır.
- Askeri istihbarat faaliyetleri de drone çeşitlerinin fayda sağladığı alanlar arasındadır. Her yere kolayca ulaşabilen multikopter türleri, askeri amaçlı bilgi toplama işlemlerinin insan kullanılmadan, güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.
- Multikopter modelleri, internet erişimi için yeterli altyapısı bulunmayan ve fiziksel zorluk sebebiyle altyapı kurulamayan bölgelerde kablosuz internet modemi olarak da değerlendirilebilir ve bu sayede en elverişsiz alanlarda bile yüksek hızda internet kullanılabilmesini sağlar.
- Multikopter türleri, afet durumlarında da hayat kurtarıcı bir görev üstlenir. Yıkıcı afetlerin gerçekleşmesi durumunda zorda kalan vatandaşların tespit edilmesi, durum değerlendirilmesinin yapılması, halka internet ve telefon şebekesi sunulması gibi işlemlerin multikopter seçenekleri aracılığıyla gerçekleştirilmesi planlanır.
Nasıl Yapılır?
Drone teknolojisinden yararlanmak isteyen pek çok kişi, “multikopter nedir nasıl yapılır” sorusunun yanıtını arar. Drone türleri, farklı tasarım şekillerine sahiptir ve yüksek teknolojiyle üretilen üst modellerin ev imkânlarıyla yapılması mümkün değildir. “Quadcopter” ya da “multicopter” ismi verilen dört pervaneli multikopter çeşitleri ise herkes tarafından kolayca yapılabilen seçeneklerdir.
Drone yapımı için ilk olarak multikopter motoru edinmeniz gerekir. Multikopter için kullanılan motorlar, fırçasız elektrik motorlarıdır ve bu ürünleri herhangi bir teknoloji mağazasından rahatlıkla bulabilirsiniz. Sonrasında motora bağlanacak pervaneleri edinmeniz önerilir. Pervanelerin motor boyutuyla uyumuna da dikkat etmenizde yarar bulunur. Standart bir motor için 40 – 55 cm’lik pervaneler almanız yeterlidir.
Edinmeniz gereken üçüncü parça, multikopter’i kontrol etmenizi sağlayacak kontrolcüdür. Bu noktada cihazı nasıl kontrol etmek istediğinize karar vermeniz önem taşır. Yalnızca uzaktan kumanda kullanacaksanız, düşük bütçeli kontrolcülerden yararlanabilirsiniz. Multikopter modelinizi cep telefonunuz ya da tablet bilgisayarınız üzerinden yönetmek istemeniz durumunda ise GPS özellikli kontrolcüler almanız gerekir.
Cihazınız için ihtiyaç duyacağınız son iki parça, batarya ve uzaktan kumandadır. Bataryanızın li-po özellikli ve seçtiğiniz motoru çalıştıracak kapasitede olması gerekir. Uzaktan kumanda modelinizin de 6 kanallı bir radyo kontrol sistemine sahip olması yeterlidir. Tüm bu parçaları edindikten sonra bataryayı motora, pervaneyi multikopter gövdesine ve motor çıkışlarına bağlamanız, cihazın çalışmasını sağlar.
Fiyatları Nasıl?
Multikopter nedir, fiyatları nasıldır soruları, bu heyecan verici teknolojiyle tanışmak isteyen herkes tarafından sorulur. Drone fiyatları; üretici markalara, cihazların kamera özelliklerine, motor kapasitesine ve menziline göre değişir. Size en uygun multikopter modelini bulabilmek için cihazın gerçekleştirmek istediğiniz işlemlere uygun olup olmadığını kontrol edebilir ve güvendiğiniz yakınlarınızdan multikopter tavsiye etmelerini isteyebilirsiniz.
Drone satın alırken ürünün diğer özelliklerine de dikkat etmenizde yarar bulunur. Cihazın motor gücü, şarj süresi, kamerasının kalitesi gibi özellikler, multikopter modelinden alacağınız performansı etkiler. Eğer uzun süreli uçuşlar gerçekleştirecekseniz ve profesyonel çekimler yapmak istiyorsanız üst düzey multikopter modellerini tercih etmenizde yarar bulunur.