Belirli zamanlarda hata düzeltme ve güvenlik sorununu ortadan kaldırmak amacıyla işletim sistemi ve uygulama yazılımlarında çeşitli güncellemeler yapılır. Güncellemeler bağlantı kaynaklı güvenlik sorununu ortadan kaldırmanın yanı sıra kullanışlılığı da artıran çözümlerdir. Peki güncelleme nedir ne işe yarar? Neden gereklidir? Otomatik güncelleme açma kapama nasıl yapılır?
Güncelleme Nedir Ne İşe Yarar?
Yaşamı büyük oranda kolaylaştıran akıllı telefonlar, bilgisayarlar, tabletler istenilen eylemi gerçekleştirmek için yazılımlardan faydalanırlar. iOS, Windows ve Android gibi işletim sistemlerinin yanı sıra kullanılan cihazlardaki tüm uygulamalar özel bir dil ile kodlanarak uyarlanan bir yazılım aracılığıyla çalışır. Uygulamalar ve yazılımlar çoğu kez hedef kitlenin talep ve gereksinimlerine bakılarak oluşturulur.
Bu istek ve ihtiyaçlar sıkı, disiplinli bir çalışmayla süreklilik göz önüne alınarak uygulama ve yazılımların meydana getirilmesine yardımcı olur. Geliştiriciler sundukları bir ürünün verimliliğini sürekli hale getirmek için uzaktan birkaç küçük ayar ile belli zamanlarda yazılım güncellemeleri yaparlar.
Yazılım yükseltmelerinden farklı olarak büyük olmayan sık aralıklarla küçük iyileştirmelerin bir yoludur. Yazılım güncellemesinin gerçekleşebilmesi için yalnızca hali hazırda bir yazılımın olması yeterlidir. Ürünlerin başarılı bir şekilde çalışması için güncellemeler ya otomatik olarak arka planda ya da ücretsiz indirme şeklinde yapılabilir.
Neden Güncelleme Yapmalıyız?
Mevcut yazılımınızı düzenli olarak geliştiren, düzelten ve değiştiren yazılım güncellemeleri, en baştan titiz testlerden geçer. Fakat öngörülemeyen hata ve sorunların tamamı ağlar aracılığıyla işletim sisteminde aksaklıklara neden olabilir. Güncellemeler bu sorunların ortadan kaldırılabilmesi için çeşitli düzenlemeler yaparak cihazınızın sorunsuz çalışmasını sağlar.
Hataları düzelten ve işlevselliği artıran bu müdahaleler; performansı artırma, cihazlarda sonradan fark edilen güvenlik sorunlarını düzeltme ve yeni eklenen donanımlar ile uyumlu bir şekilde çalışma imkanı sunar. Eski yazılımı kullanmaya devam etmek özellikle güvenlik ihlali riski oluşturur. Bu da cihazınızın yeni keşfedilen hatalara ve kötü amaçlı yazılımlara karşı savunmasız olacağı anlamına gelir.
Güncellemeler ise koruma sağlamak için bu riskleri azaltmaya yönelik düzenlemeler yapar. Tasarım değişiklikleri de içerebilen güncellemeler, bilgisayar, tablet ve telefon performansının iyileştirilmesi açısından tercih edilir. Geliştiricilerin güncelleme yapmalarının temel nedeni yazılımı sizin için daha kullanışlı ve güvenli hale getirmektir
Otomatik Güncelleme Nasıl Yapılır?
Cihazınızın hatasız ve güvenli bir şekilde çalışması için yayınlanan en son güncelleştirmeleri istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Bilgisayar ve tabletlerin etkili şekilde çalışmasına, korunmasına yardımcı olan düzeltmeler çoğu zaman otomatik olarak yeniden başlatıldığı anda tamamlanır. Güncelleştirmelerin yükleneceğine dair bildirim aldığınız durumlarda internet ve elektrik bağlantınıza dikkat etmelisiniz.
İşletim Sistemlerini Güncelleme
Bilgisayarınızı, akıllı telefonunuzu ya da tabletinizi en son işletim sistemine göre güncel tutmalısınız. Bu güncellemeler genel olarak cihazların performansını artırdığı gibi meydana gelebilecek güvenlik sorunlarını da düzeltmeyi amaçlar. Windows, iOS ve Android gibi işletim sistemleri belli aralıklarla çeşitli güncellemeler yayınlar. Otomatik güncelleme olarak ayarlayabileceğiniz gibi elle farklı adımlar izleyerek de her birinin güncellemelerini yapabilirsiniz.İşletim sistemlerinin kendi güncellemelerini otomatik olduğu gibi elle de yapabilirsiniz. Fakat kullanıcılar için geliştirilen uygulamaların güncellemelerini elle tek tek yapmak zor gelebilir. Bunun için yapabileceğiniz otomatik güncelleme ayarları her işletim sistemi için başkadır. Android için Google Play Store’u, iOS için App Store’u, Windows için Microsoft Store’u kullanabilirsiniz.
Android Uygulamalarını Güncelleme
Bünyesinde çokça uygulama barındıran Android işletim sistemi kullanıcıları onlarca uygulamayı elle güncellemek yerine otomatik güncellemeyi tercih edebilir. Geliştirilen son özelliklere erişmenizi sağlayan güncellemelere Google Play üzerinden ulaşabilirsiniz. Uygulamaları otomatik güncellemek için ilk önce Google Play Store’a erişim sağlamalısınız. Sol üst taraftaki simgeye tıkladığınızda açılan menü kısmından Ayarlar’a giriş yapın.
Ardından ‘Uygulamaları Otomatik Güncelleme’ seçeneğini göreceksiniz. Artık uygulamaları otomatik olarak güncellemeyi aktif hale getirebilirsiniz. Böylece uygulamalarınıza gelen yenilikler kendiliğinden güncellenecektir. Bu işlemin mobil internet paketinizden gerçekleşmesini istemiyorsanız ve WİFİ’ye bağlandığınız zaman otomatik olarak arka planda çalışsın istiyorsanız yalnızca WİFİ aracılığıyla güncelleme seçeneğini seçebilirsiniz.
Android uygulamalarını elle tek tek güncellemek için cihazınızdaki Google Play Store uygulamasını kullanabilirsiniz. Bunun için Google Play sayfasını açın. Menü kısmından Uygulamalarım ve Oyunlarım’a tıklayın. Aktif olarak güncelleme gerektiğini gördüğünüz uygulamayı buradan güncel duruma getirebilirsiniz. Genelde güncellemesi gereken uygulamalarda “Güncelle” uyarısı görünür. Bazı durumlarda ise güncellemenin gerçekleşmesi için cihazınızı yeniden başlatmanız gerekecektir.
iOS Uygulamalarını Güncelleme
Diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi iOS için de otomatik güncelleme talimatı verildiğinde cihazdaki tüm uygulamalar arka planda kendiliğinden yenilenecektir. Hangi uygulamanın otomatik güncelleme yapacağına Android işletim sisteminden farklı olarak siz karar verebilirsiniz. Bazı uygulamalar için otomatik güncelleme açıkken aynı zamanda bazıları için kapalı durumda kalabilir.
iOS cihazınızda otomatik güncelleme yapabilmek için Ayarlar menüsüne gidin. Burada iTunes ve App Store seçeneğini görebilirsiniz. Buraya giriş yaptıktan sonra altta Güncellemeler butonunu aktif duruma getirdiğinizde otomatik güncelleme talimatı vermiş olursunuz.
Güncelleme yazısının üzerinde tablet ya da telefonunuzda yüklü olan uygulamaları göreceksiniz. Buradan istediğiniz uygulamayı otomatik olarak tek tek belirleyebilirsiniz. Arasından herhangi bir uygulamanın güncelleme yapmasını istemediğinizde yine buradan güncellemeyi kapatabilirsiniz.
iOS işletim sistemi yazılım güncellemesi yapmanız için bir ileti almış olmanız gerekir. Böyle bir durumda şimdi Yükle’ ye tıklayın. Tabii öncesinde aygıtınızı prize takın ve Wi-Fi aracılığıyla internete bağlanın. Ardından ayarlar ve sonra Genel’ e gidip Yazılım Güncelleme başlığına tıkladıktan sonra indirip yüklemeye başlayabilirsiniz.
Daha fazla hafıza alanına ihtiyaç duyulduğunu bildiren uyarı gördüğünüzde yazılım güncellemesi yapabilmeniz için bazı uygulamaları geçici olarak kaldırabilirsiniz. Çünkü iOS kaldırdığınız uygulamaları tekrar yükler. Hemen güncellemeyi yüklemek istediğinizde Yükle’ye tıklayabilirsiniz.
Eğer o anda güncellemek istemezseniz Sonra’ya dokunabilirsiniz. Alternatif yükleme zamanı olarak Bu Gece’yi ya da Daha Sonra Anımsat’ ı da tercih edebilirsiniz. Fakat Bu Gece Yükle ‘yi seçerseniz yatmadan önce cihazınızı güç kaynağına taktığınızda gece otomatik olarak güncellemeye başlayacaktır.
Windows Uygulamaları Güncellemek
Yayıncılar bazen uygulamalarına yeni bir özellik eklediğinde ya da hataları giderdiğinde güncelleştirmeler yayınlar. Microsoft Store’un güncellemeleri genelde otomatik olarak yüklenebilir. Windows 10 kullanıcılarının izleyeceği adımlar şöyledir. Başlangıç ekranına gidin ardından Microsoft Store’u seçin. Sağ üstteki hesap menüsünü ardından da Ayarlar ı seçin.
‘Uygulama Güncelleştirmeleri’ yazısının altında uygulamaları otomatik olarak güncelleştir seçeneğini göreceksiniz buradan ayarları Açık olarak değiştirebilirsiniz.
Windows Update uygulama güncellemelerinde değişiklik yapmak için izleyeceğiniz yol şöyledir. Önce Başlat menüsünü açıp arama kutusuna Update yazmak. Windows Update’i tıklatın. Sol bölümde yer alan Ayarları değiştir’ e tıklayın. Karşınıza çıkacak seçenekler şunlardır:
· Önerilen seçenek otomatik olarak güncellemeleri yükleme.
· Güncelleştirmelerin karşıdan yüklenmesinden sonra kurma kararını kullanıcıya bırakma.
· Güncelleştirmeleri denetlenmesi bununla ilgili bildirim alınması fakat karşıdan yükleme ve kurma kararı için kullanıcıya sorulması.
· Önerilmeyen seçenek güncelleştirmeleri hiçbir zaman denetlememe.
· Otomatik güncellemeleri zamanlamak ve yeni güncellemelerin yapılacağı günü ve saati belirleme.
· Bilgisayarı kullanan tüm kullanıcıların güncellemeleri yüklemelerine izin verme. Bu seçeneklerin aksine otomatik güncelleştirmeler kullanıcıya bakılmaksızın yüklenir.
Yapmak istediğiniz eylemi seçin ve Tamam’ı tıklayın. Yönetici parolası ya da onay istenildiğinde parolayı yazın onayınızı verin. İşlem böylelikle tamamlanacaktır.
Otomatik Güncellemeleri Windows 10 İçin Nasıl Kapatabilirsiniz?
Bilgisayarlardaki yazılımların otomatik güncellemeleri yaptığınız tüm işleri yavaşlatacaktır. Film izlerken veya oyun oynarken önemli bir anda sistemin yavaşlamaması için program güncellemelerini manuel olarak ayarlamanızda fayda var. Windows işletim sistemi kurulduğu ilk zamanlarda genelde güncelleme işlemi otomatik olarak gerçekleşir. Kullanıcılar işletim sistemini kullanırken Windows güncellemelerinin otomatik yapıldığını bilmelidir.
İşletim sistemlerindeki hataları kullanarak cihazlara kötü amaçlı yazılımların sızma girişimlerinin önüne geçmek için bu güncellemeler gereklidir. Fakat otomatik olarak güncellendiklerinde de duraksamalara neden olur. Bunun için güncellemeleri kolay yoldan kapatmak için şunları yapabilirsiniz.
Başlat menüsündeki arama kısmına ‘hizmetler’ ya da ‘services’ komutunu yazın ve bilgisayarınızın arka planda çalışan uygulamalarını açın. Bu yeni pencerede Windows Update’ i açarak seçeneklerden Devre Dışı’nı işaretleyin ve ‘durdur’ seçeneğini seçin. Yapılan bu işlemden sonra Windows 10 işletim sistemi yeni güncellemeleri otomatik yapmayacaktır.