İnternetin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesiyle birlikte firmalar da artık dijital dünyada kendilerine yer edinmek için yarışıyor. Birçok marka ve şirket, teknolojinin imkanları sayesinde ticaret ağlarını genişletmek amacıyla e-ticaret sistemine yöneliyor. Piyasadaki ücretli e-ticaret yazılımlarının yüksek maliyetli oluşu ise firmaları ücretsiz e-ticaret sitesi açmaya yönlendiriyor.

Diğer yazılımların aksine açık kaynak kodu sunan ve ücret ödemeden yararlanılabilen e-ticaret yazılımları için daha sık tercih ediliyor. Bu alternatif e-ticaret yazılımlarına örnek olarak Magento, Prestashop, osCommerce ve WordPress WooCommerce gibi sistemler de olmasına rağmen en çok kullanılan ücretsiz e-ticaret yazılımı OpenCart olarak biliniyor.
OpenCart bu sistemlerin içinde en yaygın ve en kolay kullanıma sahip olan ücretsiz e-ticaret yazılımı olduğu için pek çok işletmeye hitap ediyor. OpenCart diğer açık kaynak kodlu sistemlere göre çok daha geniş bir modül/eklenti, tema ve teknik destek içeriyor. OpenCart hakkında birçok Türkçe forum ve blog bulunabildiği için farklı kaynaklardan destek alınabiliyor.

Web sitesi açma süreci daha da hızlı bir şekilde ilerliyor. Bu sebeple, sistemin kullanımı hakkında bilgi edinebilmek oldukça kolaylaşıyor. OpenCart, ilk kez Mayıs 2006’da Sourceforge.net’de yayınlanan v0.3 versiyonu ile internet dünyasında adını duyuruyor. Sistemin temeli ise 2005 yılına kadar uzanıyor. OpenCart sahip olduğu yönetim paneli sayesinde birden fazla sayıda çevrimiçi mağazanın yönetilebilmesini mümkün kılıyor.
Kullanımının kolay olması ve açık kaynak kodlu (Opensource) bir yapıda olması da OpenCart’ı diğer çevrimiçi e-ticaret yazılımlarına göre daha cazip hale getiriyor. Yönetim panelinin gelişmiş özellikleri, yalnızca gerekli formları doldurarak ve bilgileri kaydederek mağazaları ihtiyaçlara yönelik olarak kişiselleştirebilmeyi sağlıyor. OpenCart sisteminin kurulumundan sonra mağaza sipariş almaya hazır oluyor. Peki, OpenCart nedir ve kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlıyor?
OpenCart Özellikleri Nelerdir?
Bir e-ticaret platformu oluşturabilmek için ilk olarak PHP’yi destekleyen bir hosting kullanılıyor. Daha sonra hedefe uygun bir domain ve tema seçilerek site kurulumu yapılması gerekiyor. Kurulumun ardından mağazayı kişisel hale getirmek için gerekli olan ayarlar yapılıyor. Sonrasında ise sitede yer alacak olan ürünler yüklendiğinde siteden satış yapmak mümkün hale geliyor.

OpenCart’ın sunduğu eklenti bölümünden ihtiyaca uygun eklentiler seçilebiliyor. Satın alma seçeneğini kullanarak ya da PHP developer yardımı alarak da istenilen eklentiler geliştirilebiliyor. OpenCart alt yapısına profesyonel şirketlere ait sitelerde rastlamak mümkün oluyor. Ancak orta ölçekli pek çok şirket de yine OpenCart yazılımını kullanıyor.
Bu yazılımın en fazla ön plana çıkan özelliği ise kod yazma tecrübesine sahip olmayan ve internet kullanımı hakkında üst düzeyde bilgi sahibi olmayan kişilerin yazılımı rahatça kullanabilmesi oluyor. OpenCart site açma yöntemiyle ziyaretçilere hızlı bir kullanım sunmak da avantajlar arasında yer alıyor. OpenCart sistemini kullananlar siteye istenilen sayıda ürün girerek tanıtımını yapabiliyor.

Sistem çok sayıda kategori ve bayilik oluşturup kaydedebiliyor. Bir diğer avantaj olarak pek çok dilde destek veriyor. Dolayısı ile yurt dışı ticareti için de oldukça uygun bir sistem olarak biliniyor. Çeşitli para birimlerine yönelik ticaret yapmaya da olanak sunuyor. Bunun yanı sıra OpenCart, otomatik resim boyutlandırma özelliği ile de kullanıcılara site düzenlemesinde büyük kolaylık imkanı veriyor.
OpenCart Nasıl Kurulur?
OpenCart ücretsiz e-ticaret sitesi tercihinde bulunmak yatırım maliyetlerini azaltması bakımından oldukça önemli oluyor. OpenCart’ta basitçe şablon arası geçişler yapılabiliyor ya da mevcut sitenin OpenCart’a taşınması şablonlar yardımıyla sağlanabiliyor. OpenCart sisteminde kullanıcıların ihtiyaçları her zaman göz önünde bulunduruluyor. Kullanıcılar için gerekli olan işlevlerin istenildiğinde arttırılabileceği modül tabanlı yazılımı sayesinde OpenCart her ihtiyaca uyum sağlıyor.

OpenCart’ta 11 modül yer alıyor. OpenCart yönetici alanı SEO için gerekli anahtar kelimeleri tanımlanması, teslimat seçeneklerinin belirlenmesi, popüler ödeme seçeneklerinin eklenmesi için uygun oluyor. OpenCart web sitesi aynı zamanda 17 dili kapsayan dil desteği özelliği sayesinde sitenin çok sayıda dilde kullanılabilmesi avantajını da içeriyor. İstenilen dil paketini OpenCart sistemine yükleyerek ve yönetim paneline ekleyerek bu özellikten yararlanılıyor.

Bu özellik ile dilleri temsil eden bayraklara tıklayarak oldukça kolay bir şekilde sitenin başka dillere de hizmet vermesi sağlanabiliyor. Gelişmiş yönetim paneli ile birden fazla mağaza aynı yönetim panelinden herhangi bir karışıklık söz konusu olmadan yönetiliyor. Çoklu mağazalarda birbirinden farklı temaların seçilebilmesi özelliği ile mağazaların özgünlüğü korunmuş oluyor. Aynı zamanda yönetilen mağazalar için farklı dil seçeneklerini ve farklı para birimleri ile ödeme yapılabilmesi de mümkün oluyor.

Yönetilen mağazalarda her biri için isteğe göre toptan ya da perakende satış yapılabiliyor. OpenCart’ta bulunan çoklu vergi oranları seçeneği sayesinde, birden fazla vergi bölgesi belirlenebiliyor. Satın alınan ürünlerin gönderileceği ülkeye uygun olarak vergilendirilmesi ve doğru vergi oranlarının seçilmesi bu özellik sayesinde kolaylaşıyor. SEO optimizasyonu, e-ticaret sistemini kullanan orta ölçekli veya profesyonel tüm siteler için sunuluyor.
SEO optimizasyonu arama motorlarının sonuç sayfalarında üst sıralarda yer alabilmek için çevrimiçi olarak satılan ürünlerle ilgili doğru anahtar kelimelerin seçilmesi anlamına geliyor. Doğru anahtar kelimelerin seçilmiş olması, sitenin ve ürünlerin popülerliğini arttırmayı sağlıyor. OpenCart sistemi tüm arama motorlarına uygun şekilde optimize edildiği için sistemi kullanan sitelerin ziyaretçilere daha hızlı ulaşmasına olanak tanıyor.
OpenCart Ödeme Kanalları Nelerdir?
OpenCart’ta varsayılan olarak bulunan ödeme kanalları ile hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme yapılabiliyor. OpenCart’ın desteklediği ödeme kanalları, yönetim panelinde bulunuyor. Bu ödeme kanalları ise şu şekilde:

- Çek/Banka Havalesi
- Vadesiz Ödemeler
- Teslimatta Ödeme
- Mağazada Ödeme
- LiqPay
- WorldPay
- PayPal
- PayPal Website Payment Pro
- PayPoint
- eWay
- Authorize.Net
- Moneybookers
- 2Checkout
- AlertPay
- Realex Ödemeleri
- BluePay
- Klarna
- SagePay
- Paymate
OpenCart Sipariş Gönderim Seçenekleri
E-ticaret için en önemli özelliklerden biri de sipariş gönderim seçeneklerinin yeterliliği oluyor. Taleplere uygun sipariş gönderim seçeneklerinin olması, sitenin tercih edilebilirliğini arttırıyor. OpenCart yazılımında yer alan sipariş gönderim seçenekleri, her ihtiyaca uygun olarak düşünüldüğü için buna uygun olarak tasarlanıyor. Sistemde varsayılan olarak belirlenmiş olan çeşitli gönderim seçenekleri bulunuyor.

Bu seçenekler arasında sabit fiyat, ücretsiz gönderim, ürün başına gönderim, ağırlığa göre gönderim, mağazada teslimat, posta yoluyla gönderim, UPS, US Postal Service ve Citylink gibi gönderim seçenekleri yer alıyor. Gönderi seçeneklerinden herhangi birini veya birkaçı işaretlenebiliyor. Gönderim seçeneğini belirlemek için sistem kurulumunda bulunan uzantılar sekmesinde yer alan gönderim seçenekleri menüsüne girerek istenilen gönderim seçeneğine tıklanması gerekiyor. Gönderim seçeneğinin yüklenmesinin ardından ihtiyaca göre bu seçenek daha sonra tekrar yapılandırılabiliyor.
OpenCart Satış Raporları
Satış raporları siteden yapılan satışların gün, hafta ve aylık şekillerde olmak üzere analizlerini sunuyor. OpenCart üzerinden satışların istatistik tablosu görüntülenebiliyor. Sistemde 3 farklı rapor tipi bulunuyor. Satış raporu tipi tüm satışların istatistiğini gösterirken, incelenen ürünler raporu ise en çok görüntülenme sayısına sahip ürünleri veya ziyaretçilerin ilgisini çeken ürünleri gösteriyor.

Satın alınan ürünler raporu kısmında ise satılan tüm ürünlere ve en çok hangi ürünün tercih edildiği bilgisine ulaşılıyor. Satış raporları şirketin satış performansının ne durumda olduğunu göstermesi bakımından önem taşıyor. OpenCart üzerinden ulaşılabilen istatistik bilgileri sayesinde, e-ticaretteki verimliliği arttırmaya yönelik çalışmalar için gereken bilgiler elde ediliyor.