MySQL ve MsSQL veritabanları ile projelerinizde yer alan veriler için tablolar oluşturabilir, verilerinizi çok daha kolay bir şekilde işleyebilirsiniz. Veritabanları hakkında kendini geliştirmek, veri saklama ve kullanma süreçlerini ideal biçimde kontrol etmek amacında olanların merak ettiği MySQL nedir ve MSSQL nedir gibi temel soruların yanıtları ve veritabanı yönetim detayları bu içerikte!

MSSQL ile MySQL arasındaki farklar da merak edilen konulardan bir tanesi. İki sistemin üreticileri, satış politikaları, arayüz seçenekleri, dil destekleri, kaynak kodları, işletim sistemi destekleri, disk gereksinimleri, kullanım özellikleri birbirinden farklı. Bu da tercih aşamasında bu değişkenleri incelemenizi gerektiriyor. Örneğin ücretsiz, açık kaynak kodlu bir araç düşünüyorsanız MySQL’i kapalı kaynak kodlu bir ürün düşünüyorsanız MSSQL’i satın alabilirsiniz
SQL Nedir?
Bilgisayar ortamına aktarılan ham bilgiler veri olarak değerlendiriliyor. Yani bilgisayarda saklanıp işlenebilen her şeye veri deniliyor. Bu verileri depolama birimi olan cihazlarda saklamak daha sonra ulaşma amacına hizmet ediyor. Structured Query Language teriminin kısaltması olan SQL, Türkçe “yapısal sorgulama dili” anlamına geliyor. Sorgulama dili görevi gören SQL veritabanı, dağınık haldeki verilerin düzenlenmek sureti ile depolanmasına yarıyor.

SQL düzenleme özelliği sayesinde bilgiler rahatlıkla kategorize edilebiliyor. Kategorizasyon toplam veri arama süresini kısaltarak zamandan tasarruf etmeyi de mümkün kılıyor. SQL, dağınık dosyaların klasörlenmesini sağladığı için gereksiz alan kaplama sorununun önüne geçiyor. Bunlara veri sunumu ve sorgulaması görevleri de eklendiğinde SQL’in şirketler, kütüphaneler ve elektronik işlem yürüten mecralar için önemi kendini belli ediyor.
SQL yeni veri alımı, veri gruplarının kümelenmesi, mevcut verilerin kaydedilmesi, tüm verilerin güncellenmesi, veri sorgulaması ve çeşitli güvenlik ayarlarının yapılması gibi işlevleri ile de ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bu sistemin kullanım alanı ise veritabanları oluyor. Yani MySQL, MssSQL ve Microsoft SQL Server gibi yazılımlar SQL sistemi ile sorgulama yapıyor.
MYSQL Nedir?
MySQL, en fazla tercih edilen açık kaynak veritabanlarından biri olarak öne çıkıyor. Web Hosting teknolojisinde kullanılan MySQL temel olarak web siteleri için geliştirilen özel bir sunucu yazılımı ve internet uygulaması anlamına geliyor. Yüksek boyutlu verilerin özel teknolojiler ile depolanmasını ve istenildiğinde hızlı biçimde verilere erişilmesini sağlıyor. Bu da web geliştiricilerinin database’leri MySQL yardımı ile kontrol etme taleplerini artırıyor.

GNU (Genel Kamu Lisansı) lisansı ile korunan ve SQL teknolojisini kullanan MySQL, open source açık kaynak web yazılımı olması ve düşük maliyet avantajını içermesi dolayısı ile hosting firmalarının ilgisini çekiyor. Oracle firması tarafından geliştirilen MysSQL veri analistlerinden yazılım geliştiricilere ve veri tabanı uzmanlarına değin geniş bir kesim tarafından kullanıma uygun bir yapı çiziyor.
MSSQL Nedir?
MSSQL yani uzun adı ile Microsoft SQL Server temel olarak içerisinde verilerin depolandığı bir sistemdir. Daha detaylı ifade ile verilerin depolanmasını ve birden fazla kullanıcının aynı anda erişmesini sağlayan kurumsal çaplı ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Bir internet sitesi içerisinde yer alan metinler, yazılara yönelik yorumlar, kullanıcıların bilgileri de dahil pek çok veri buraya depolanabiliyor.

Verilerin bütünsel ve güvenli biçimde saklanmasını sağlayan bu sistem birbiriyle ilişkili tüm verilerin sistematik biçimde kaydedilmesine olanak tanıyor. Ayrıca ihtiyaç halinde bu verilerden beslenen diğer uygulamalar tarafından da kullanılabiliyor. Bu da işletmelerin bilişim teknolojilerinin veri aktarım süreçlerini problemsiz biçimde yönetmelerinde etkili oluyor. Windows tabanlı serverlar için ve programlama dillerinde özellikle tercih ediliyor.
MSSQL Ne İşe Yarar?
Windows firmasına ait bilgi yönetim ve depolama ürünü olan MSSQL, işletmeler için önemli bir sistem. Microsoft SQL Server ile veri işleme, indeksleme, sorgulama, raporlama gibi çeşitli işlemler yapılabiliyor. Bu veritabanı gelişmiş özellikleri belli meblağlar karşısında sizlere sağlıyor. Masaüstü uygulama ve programları kullanacak olanların ve internet sistemleri tasarlayıp hazırlayanların veritabanı gereksinimini iyi derecede karşılıyor.

Sağladığı veritabanı özelliklerinin diğerlerine oranla daha iyi sonuçlar veriyor olması Microsoft temelli veritabanı yönetim sistemi ürününün başarısını olumlu etkiliyor. SQL Server, İngilizce tabiri ile Relational Database Management System olarak adlandırılan “İlişkisel Veritabanı Sistemi” ve kısaca RDBMS olarak da biliniyor. Bu sistem içerisinde veriler tablo şeklinde tutuluyor. Tablolar birbirleri ile ilişkisel açıdan bağlantılı olabiliyor.
Microsoft SQL Server 2017 sürümlerin ölçeklendirme özellikleri farklılık gösteriyor. Örneğin maksimum çekirdek sayıları, bellek kapasiteleri, arabellek havuzu boyutları, maksimum veritabanı boyutları versiyonlara göre değişiyor. Bunlar veri kaybı yaşanmaması için özel bir çalışma mantığından güç alıyor. Profesyonel yazılım uzmanları, büyük ölçekli e-ticaret ağları SQL Server sürümlerine yöneliyor, süreçlerin işleyişine uygun olarak paket versiyonları arasında değişikliğe gidebiliyor.
SQL Server Sürümleri Neler?
Microsoft SQL Server sürümleri farklı amaçlara hizmet ediyor. Express, Web, Workgroup, Developer, Standart, Enterprise, Business Intelligence sürümleri 2012 SQL Server içerisinde yer alıyor. Bunlar arasında Express versiyonlar ücretsiz olarak sunuluyor ve daha ziyade eğitim odaklı olarak kullanılıyor. 2017 SQL Server satın almak isterseniz Enterprise, Standart, Express, Developer sürümleri arasından dilediğinizi tercih edebilirsiniz.

Compact sürüm mobil cihazların bulunduğu sistemleri birbirine bağlarken Web sürüm küçük ölçekli internet sitelerinin uygulamaları kullanılıyor. Developer 2017’nin tüm özelliklerini içeren sürümü üretim dışı ortamlarda uygulamalar oluşturmanıza, bunları test edip tanıtmanıza imkan tanıyor. Tüm özelliklerin yüklü olduğu Enterprise ise özellikle iş açısından son derece önemli. Servisler için log shipping ve database mirroring gibi hizmetler sunuluyor.
Özellikle kurumların tercih ettiği Enterprise 2017 sürüm, ileri düzey analitik içeren iş yükleri için ölçekleme, üst düzey güvenlik, yüksek erişilebilirlik ve performans maksimizasyonu sağlıyor. Standart versiyon zengin program içeriği, güvenlik, hız ve performans sunuyor ve Enterprise sürüme kolaylıkla yükseltilebiliyor. Express versiyon ile 10 GB’a ulaşabilen internet uygulamaları ve mobil uygulamalar oluşturulabiliyor ve Express ücretsiz olarak kullanılabiliyor.
MYSQL Ne İşe Yarar?

- MySQL kendi klasmanı içerisinde son derece kabiliyetli bir veritabanı olarak biliniyor. Temel işlevler arasında gösterilen, büyük verilerin ideal koşullarda saklanması ve istenildiğinde herhangi bir veri parçacığına erişim sağlanması görevlerini başarı ile yerine getiriyor.
- Önceden yapılmış olan belirli sayıdaki sorguları önbelleğe alabiliyor ve bunu bir sonraki sorgulama sırasında geri sunuyor. Sorguyu önbelleğe atma özelliği sayesinde, sonraki sorguda sonuçlar daha hızlı alınıyor ve sunucu işlemcisi daha az kullanılarak sayfaya gönderiliyor.
- MySQL sistemi ayrıca geniş komut dizinlerine sahip olması ile adından bahsettiren bir veritabanı. Mevcut komut dizinleri büyük bir kütüphane görevi görüyor ve böylece kullanıcılar gereksinimlerine bağlı olarak yüzlerce farklı sorgu yapabiliyor.

- Kolay sorgulama altyapısını destekleyen önemli bir diğer nitelik de sahip olduğu geniş komut dizinlerine yönelik açıklamaların internette ayrıntılı şekilde anlatılması ve çeşitli örneklerle desteklenmesi oluyor. Bu yeni başlayanlar ve profesyoneller için doğrudan avantaj sağlıyor.
- MySQL’de dünya üzerindeki farklı diller ve bu dil alfabeleri uygun biçimde depolanıyor. Böylece dil alfabeleri arasındaki geçişler son derece hızlı ve kolay biçimde yapılıyor. Böylece örneğin sık karşılaşılan Türkçe dil desteği sorunu bertaraf ediliyor.
- Oracle destekli veritabanı sistemi MyISAM motor teknolojisinden besleniyor. Bu özel sistem veritabanı dahilinde yer alan bilgilerde tam görünüm araması yapmak mümkün oluyor. İç arama için geliştirilen sistem kullanım aşamasında konforu doğrudan artırıyor.