Bir tür kötü amaçlı yazılım olarak bilinen Malware, birçok farklı işlevle kullanılabiliyor. Bilgi toplama ve casusluk amaçlarıyla kullanılan bu yazılım türünden korunmak için çeşitli uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamalardan biri ve sıklıkla kullanılanı ise Malwarebytes. Malwarebytes Anti-Malware isimli uygulama, birçok farklı işletim sisteminde kullanılabiliyor ve kötü amaçlı yazılımları kaldırmaya yardımcı oluyor.
Malwarebytes gibi kötü amaçlı yazılımlar bilgisayar sistemine eriştiği zaman kullanıcının hiçbir şekilde haberi olmadan birçok bilgiyi çalabiliyor. Bilgi sızdırmanın yanı sıra bu tür yazılımlar bilgisayar sistemine zarar verme, sistemi sabote etme, para sızdırma, kredi kartı bilgilerini ele geçirme gibi amaçlar da taşıyabiliyor. Bu tür yazılımlar genellikle zararsız görünen dosyalara gizleniyor.
Malware Nedir?
Malicious Software ya da kısa adıyla Malware, Türkçede zararlı yazılım, kötü amaçlı yazılım gibi şekillerle adlandırılıyor. Kötü amaçlı yazılım şeklinde tanımlanabilen Malware, bilgisayarların, telefonların ve çeşitli elektronik cihazların çalışma sistemlerini bozuyor, işlevlerine zarar veriyor ve çeşitli kötü amaçlarla kullanılabiliyor. Bu da kullanıcıların kötü sonuçlarla karşılaşmasına sebebiyet verebiliyor.
Bilgisayarların ve mobil cihazların işlevlerini bozan Malware, kritik bilgileri toplama, özel bilgisayarların sistemlerine erişim sağlama, istenmeyen reklamları kullanıcılara gösterme gibi çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor. 1990 yılından önce bu tür yazılımlara yalnızca bilgisayar virüsü adı veriliyordu. Ancak Yisrael Radai 1990 yılında bu tür zararlı yazılımlara “Malware” adını koydu.
Kötü amaçlı yazılımlar birçok farklı türde görülebiliyor. Bu türlerden biri parazit veya asalak şeklinde adlandırılıyor. Parazitler, yazılım parçalarını çalışan ve yürütülebilen içeriklere eklemek amacıyla kullanılıyor. Eklenen bu yazılım parçaları çalışmakta olan mevcut uygulamanın işlevini bozuyor. Hatta bu parçalar, sistem üstünde çalışan programları, bilgisayar sistemlerini ve daha fazlasını da ayağa kaldırabiliyor.
Neden Malware Kullanılır?
Malware isimli kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcılara göre çeşitli davranışlar sergileyebiliyor. Kullanıcıların gereksinimlerini daima bilen bu yazılımlar, gereksinimlere karşı davranışlar ortaya çıkarıyor ve buna göre işlemler yapıyor. Kötü amaçlı yazılımlar, sistem yetersizliği sonucunda oluşabilen rastgele sorunlar oluşturmuyor ve buna bağlı yazılım parçaları içermiyor.
Malware, bilgisayar sistemine bulaştığında uzun bir süre boyunca sistemin ve buna bağlı olarak kullanıcının haberi olmadan sistemde işlemler yapabiliyor. Bilgi toplama ve casusluk gibi işleri habersizce gerçekleştirebilen Malware, bu işlemlerin yanı sıra bilgisayar sistemine zarar verme, internetten ödemeler sırasında para sızdırma gibi kullanıcıya büyük ölçüde zarar verebilecek işlerde de kullanılabiliyor.
Malware ismi, bilgisayar virüsü, solucan, casus yazılım, reklam destekli yazılım, truva atı, fidye virüsü de dahil olmak üzere birçok farklı zararlı yazılım türünün her birine verilen adlandırma oluyor. Malware’lar, betik, aktif içerik, çalıştırılabilir kod da dahil olmak üzere diğer farklı yazılım türleriyle de kullanıcıların karşısına çıkabiliyor.
Genellikle zararsız görünen dosyaların içerisine yerleşen Malware, bazı ülkelerde bilgisayar kirleticisi veya zarar veren madde gibi isimlerle yasalara geçiyor. Yazılım türleri arasında yerini alan solucanlar ve truva atları ise en büyük ve aktif tehlikelerin çok geniş bir kısmını oluşturuyor.
Malware’lar, bazı durumlarda internet sayfalarına gömülü hâlde bulunabiliyor. Şirketler tarafından sağlanan bu tür indirilebilir yazılımlar, kullanıcı internet sitesine giriş yaptığında otomatik olarak bilgisayar sistemine yerleşiyor. Kullanıcıların hareketlerini izleyen Malware, şirketler tarafından satışa sunulan CD, bellek gibi ürünlerde yer alabiliyor ve kişilerin alışkanlıklarına dair istatistikler tutabiliyor.
Malware Nasıl Bulaşır? Malware’den Nasıl Korunurum?
Kötü niyetli kişilerin çeşitli suçları işlemek amacıyla kullandıkları, şirketlerin kullanıcıları takip etmek için tercih edebildikleri Malware isimli yazılımların tümü, çeşitli yollarla bilgisayar ve mobil cihaz sistemlerine erişebiliyor. Bu kötü amaçlı yazılımlar, genellikle uygulamaların içerisine gizleniyor. Bilgisayara, mobil cihaza indirilebilir durumda olan internet tabanlı uygulamalar, içerisinde Malware yazılımlarının çeşitli türlerini barındırabiliyor.
Uygulamaların yanı sıra Malware türleri, legal olmayan internet sitelerinde de yer alabiliyor. Kullanıcıların bu sitelere erişimleri anında Malware otomatik olarak sisteme yerleşebiliyor. Bu bakımdan kullanıcıların erişmeye çalıştıkları sitelere, indirmek istedikleri uygulamalara çok dikkat etmeleri, onaylanmış ve tanımlanmış uygulama üreticilerini tercih etmeleri Malware’den korunma konusunda büyük fayda sağlıyor.
Malware türleri, yalnızca internet tabanlı sistemlerde yer almıyor. Bu tür kötü amaçlı yazılımlar, sabit diskler ve sürücülerde de bulunabiliyor. Malware’lerin en yaygın bulaşma biçimi ise USB’ler. Sisteminde Malware bulunan bir bilgisayara USB takıldığında virüs belleğe de yerleşiyor. Daha sonra belleğin yerleştirildiği her bilgisayarda yer edinen Malware, birçok sisteme saldırıda bulunabiliyor.
Malware’den korunma konusunda öncelikle kullanıcıların ücretsiz olarak sunulan uygulamalara ve sitelere dikkat etmeleri gerekiyor. Sürücüler, CD’ler ve USB’lere de dikkat edilmesi bu hususta önem arz ediyor. Aynı zamanda bilgisayar ve mobil cihaz sistemlerinde mutlaka bir anti-virüs programının bulunması gerekiyor. Anti-virüs programları kötü amaçlı yazılımları sisteme girmeden hızlıca tespit ediyor.
Malware Nasıl Temizlenir? Malwarebytes Nedir?
Kullanıcılar her ne kadar korunmaya çalışsa da Malware türleri bir yolunu bulup sistemleri ele geçirebiliyor. Bu tür durumlarda ise anti-virüs programları devreye giriyor. Bu programlardan biri Malwarebytes. Malwarebytes isimli anti-virüs programı Microsoft Windows, macOS, Chrome, Android ve iOS da dahil olmak üzere birçok farklı işletim sisteminde kullanılabilen bir Anti-Malware programı.
Malwarebytes, Ocak 2006’da kullanıcılara sunuldu. Bu uygulamanın çeşitleri versiyonları da yer alıyor. Bunlardan biri ücretsiz versiyonu. Malwarebytes Anti Malware uygulamasının ücretsiz versiyonu, el ile başlatılıyor ve bu başlatmada bilgisayarı tümüyle tarıyor. Tarama sonucunda bulunan kötü amaçlı yazılımlar uygulama tarafından hızlıca siliniyor. Ücretsiz versiyon, kullanıcıların birçok ihtiyacını karşılamayı başarıyor.
Malwarebytes full versiyon ise ücretsiz versiyona göre daha programlı ve sistematik bir biçimde çalışıyor. Otomatik taramalar gerçekleştirebilen Malwarebytes Premium, açılan veya indirilen dosyaları otomatik olarak tarıyor, kötü amaçlı sitelerin IP adreslerini engelliyor. Malwarebytes Key ile premium versiyona hızlıca geçilebiliyor.
Malwarebytes Premium Key ile kötü amaçlı yazılımlara karşı bilgisayarınız daima koruma altında oluyor. Malwarebytes Crack şeklindeki sürümler ve versiyonlar da bilgisayarınızın korunmasına ve bilgilerinizin güvende olmasına katkı sunuyor.
Malwarebytes edinmek ve ömür boyu güvende kalmak son derece kolay ancak bu aşamada dikkat edilmesi gerekiyor. “Malwarebytes indir” şeklinde birçok uygulama indirme sitesi bulunabiliyor. Ancak bu sitelerin Malware’lere karşı koruma sağladığını bilmek gerekiyor. Bu aşamada Malwarebytes indirdiğiniz sitelere de mutlaka dikkat etmeniz, gerekirse bir yazılımcıdan yardım almanız önem arz ediyor.
Malware’dan Kimler, Ne Fayda Sağlar? Malwarebytes Ne Kadar Etkilidir?
Özellikle internet suçları için bir araç olan Malware, kötü niyetli kişiler tarafından sıklıkla kullanılıyor. Casuslar, kullanıcıların bilgisayarlarına Malware yerleştirerek tüm özel bilgilere, verilere erişebiliyor. Sistemde yer alan adres, kredi kartı gibi bilgilere de ulaşabilen casuslar, bu bilgilerle kullanıcılara maddi ve manevi zararlar verebiliyor.
Aynı zamanda çeşitli şirketler, uygulamalarının kullanım sıklıklarını, kullanım şekillerini takip etmek amacıyla ürünlerine Malware yerleştirebiliyor. Bu şekilde kullanıcıların ürünleri kullanma şekillerini kontrol edebilen şirketler, bu bağlamda istatistikler oluşturarak yeni ürünlerini geliştirebiliyor.
Malware isimli yazılımlar, bunun yanı sıra birçok şirket, kötü niyetli kişi ve kullanıcı tarafından çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor. Bu tür yazılımların kullanılması kullanıcılara ve özellikle bu konuda bilgi sahibi olmayan kişilere büyük problemler oluşturabiliyor.