Makaleler kullanıcılara bilgi verici nitelikte olan, aradıklarını en doğru şekilde sunan ve ilgi alanlarına göre kullanıcıların öğrenmek istedikleri konularda daha detaylı bilgilere ulaşmasını mümkün kılan yazılardır. Makaleler aynı zamanda SEO çalışmalarına da büyük katkı sağlayan kullanıcı ve arama motoru odaklı içeriklerdir.

SEO yani arama motoru optimizasyonu çalışmaları son yıllarda dijital reklam çalışmaları için oldukça önemli hale gelmiştir. SEO ile hedeflenen, arama motorlarında yapılan tüm aramalarda, rakiplerinizden daha üst sıralarda olmanızı kolaylaştırmaktır. Bir başka deyişle, SEO sayesinde arama motorları için kullanıcılara sunulan ilk kaynaklar arasında yer alabilirsiniz. Bu da içeriğinizin okunma oranını diğer içeriklere göre çok daha yüksek tutacaktır.
Bu tür makale yazımlarında belli başlı konular ön plana çıkmaktadır. Planlamayı, makale yazmaya başlamadan önce ilk olarak kağıt üzerine notlar alarak ve değineceğiniz noktaları belirleyerek yapabilirsiniz. Makale yazımını planlarken yazacağınız konuya göre değişkenlik gösterebilen birçok kıstas olsa da ziyaretçiler ve arama motorları için önemli olan kriterlere dikkat etmeniz, SEO uyumlu makale yazmanız için yeterli olacaktır.

Makale yazımlarından, içeriğin planlanmasına kadar her şeyin SEO odaklı düşünülmesi gerektiğini asla unutmamalısınız. SEO merkezli düşünmek demek sadece arama motorlarını dikkate almanız gerektiği anlamına gelmemektedir. Makale hazırlarken site içi uyum kriteri de son derece önemlidir. Makale nedir sorusunun cevapları arasında bu detaylar yer almaktadır. Peki makale nasıl yazılır ve SEO uyumlu makaleler için hangi noktalara dikkat edilmelidir?
Özgün Makale SEO için Önemli Midir?
Makalenin SEO uyumlu olması için ilk dikkat etmeniz gereken nokta her zaman özgün içerik üretmek olmalıdır. Özgün olmayan bir içerik, asıl içeriklere göre aramalarda kendisine çok daha geride yer bulacaktır. Aynı zamanda bu içerikler sitenize de zarar verecektir. Makalenin özgünlüğü bu sebeplerden dolayı son derece önemlidir.

Makalenin özgünlüğü yalnızca içerik ile değil, içeriği zenginleştiren diğer materyallerle birlikte değerlendirilmelidir.
İçerikte kullanılan etiketler, içerik başlığı ve içerikte kullanılan görseller de makalenin özgünlüğünü sağlayan faktörler arasındadır. Görsellerin özgünlüğü demek ise görselin ismi ve alt etiketinde yazanların özgün olması anlamına gelmektedir.
Makalede Konu Bütünlüğü Nasıl Sağlanır?
Makale, içerisinde kullanılan tüm görseller, konu etiketleri ve konu başlığının makale ile bir bütünlük oluşturması gerekir. Kullanılan tüm materyaller makale ile doğrudan ilgili olmalıdır. Bunu sağlayabilmek için de makalede yer alan anahtar kelimelerin yoğunluğunu göz önünde bulundurmak işe yarayacaktır. Makalede en sık kullanılan kelime ve kelime grupları belirlenerek, mutlaka bu kelime gruplarına göre etiket oluşturulmalıdır.

Makalede Önem Sırası Nasıl Belirlenir?
Arama motorları site taramalarını soldan sağa ve yukarıdan aşağıya doğru yapmaktadır. Taramaların bu şekilde yapılması, kullanıcıların alışık olduğu göz gezdirme tarzına ve ilgisine göre belirlenir. Sitenin tasarımı ve makale yazımı da tıpkı bir kitap gibi düşünülerek soldan sağa doğru ve sırasıyla aşağıya inecek şekilde düşünülmeli ve buna göre hazırlanmalıdır.Makalenin içinde kullanılmakta olan anahtar kelimeler mümkün olduğunca makalenin üst kısmında olmalıdır.
İlk 100 kelime içinde anahtar kelimelere yer vermek, makalenin arama motorlarında üst kısımlarda çıkması için büyük avantaj sağlayacaktır.Makalenin önem sırasını, ilk olarak konu girişiyle yapmak doğru olacaktır. Konunun ne olduğu açıklandıktan sonra girişi sonlandırıp, gelişme kısmında konuyu detaylandırmanız gerekir. Makalede anlatılmak istenen tüm detaylar önem sırasına göre aşağıya doğru anlatılmalıdır.

Heading Etiketleri Makalede Nerede Yer Almalıdır?
Heading etiketleri yani H1, H2 şeklinde adlandırılan etiketler, sayfadaki ana ve alt başlıkların doğru kategorize edilebilmesi için oldukça önemlidir. Her sayfada mutlaka 1 adet H1 olması gerekir. Ana başlık bu olmalıdır. Makalenin devamında yer alacak diğer başlıklar ise H2 etiketleri arasında olacaktır. Arama motorları bu etiketlerdeki başlıkların küçükten büyüğe doğru sıralanmasına dikkat etmektedir bu nedenle etiketlerin düzgün sıralanması makaleniz için faydalı olacaktır.
Makalede İmla Kuralları ve Kelime Vurgusu
Makalenizi yazarken yaptığınız yazım hataları arama motorları tarafından ilk tespit edilen noktalardan biri olduğu için, imla kurallarına özen göstermemeniz makalenizde ve sitede olumsuz bir etki yaratacaktır. Bu sebeple, makalenizde Türkçe’yi düzgün kullanmanız hem arama motorları için hem de kullanıcılar üzerinde olumlu bir etki bırakmanız için gereklidir.

Yazılarınızda, konuyla ilgili önemli olduğunu düşündüğünüz kelimeleri vurgulamak için kalın, italik ve ya altı çizili yazı yöntemini kullanabilirsiniz. Bu şekilde yazılan kelimeler arama motorlarında makalenizin üst sıralarda çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca ziyaretçiler makaleyi okurken bu şekilde yazılan kelimeleri daha önce fark edeceği için, makalenin konusu hakkında ilk izlenimi edinmeleri daha hızlı olacaktır.
Anahtar Kelime Yoğunluğu Nasıl Olmalıdır?
SEO uyumlu makale yazmak için yazıda kullanılan kelimelerin analizini yapmanız gerekmektedir. Anahtar kelime yoğunluğu analizini yapmanız her zaman yararınıza olacaktır. Bir makalede anahtar kelime yoğunluğu toplam içeriğin %5 ile %6’sını oluşturmalıdır. Eğer anahtar kelime yoğunluğu bu orandan fazla ya da az olursa bu durum sitenin spam riski nedeniyle filtreye girmesine sebep olabilir.
Makaleniz için Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Sitelerinde sizin gibi SEO uyumlu makalelere yer veren rakiplerinizin analizini yapmanız gerekmektedir. Sektörde güçlü rakiplere karşı tercih edilebilmek için anahtar kelimelerinize tekrar tekrar göz atmanız faydalı olacaktır. Rakip analizi yaparken içeriğinizin fiziksel görüntüsü de her zaman okunma oranına etki ettiği için önemli bir nokta olarak değerlendirmeniz gereken unsurlardandır.

Okuyucuların içeriklere göz atarken geçirdiği sürenin ortalama 10 saniye gibi çok kısa bir süre olduğunu unutmamanızdır.
Bu kısa sürede içeriğiniz ilgi çekiciyse ve merak edilen konu hakkında okuyucuya doğru bilgileri sunabiliyorsa, rakiplerinizden daha önde olursunuz. SEO odaklı makaleler için de aynı durum söz konusudur. Çünkü arama motorları kullanıcıların sayfada geçirdikleri zamanı, gezilen sayfa sayısını ve sayfadan çıkma süresinin uzunluğunu tespit edebilmektedir.
Bunun sonucunda da eğer kullanıcılar içeriğinizde daha uzun süre vakit geçiriyorlarsa bu durum sizin için artı puan olacaktır.Kullanıcıları daha uzun süre içeriğinizde tutabilmek için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise makalenizin, ürün sayfanızın ya da kategorilerinizin görüntüsüne önem vermenizdir. İçeriklerinizde bol bol paragraf kullanmanız, yazı tipine ve büyüklüğüne özen göstermeniz kullanıcının gözünü yormamanız önemlidir.

Kötü biçimlendirilen bir sayfa içeriğin okunurluğunu büyük ölçüde azaltacaktır. Ara başlıklara ayırdığınız uzun paragraflar kullanıcılara daha rahat okuma imkanı sağlar. Bu sebeple, uzun paragraflardan kaçınmalısınız. İçeriğinizin görsel durumu arama motorlarındaki sıralaması için de etkili olduğu için bu detayı da atlamamanız iyi olacaktır.
Görsel Kullanımına Özen Gösterin
İçeriklerinizin daha geniş kitleler tarafından erişilebilir olmasını istiyorsanız içeriklerinizi mutlaka görseller ile destekleyin. Görsellerinizin içeriğinizin konusu ile alakalı olmasına da dikkat edin. Görsel açıdan zengin olan içerikler ziyaretçilerinizin internet sitenizde de daha fazla kalmasını sağlayacaktır.

Görseller aynı zamanda SEO çalışmaları açısından da önemlidir. Doğru şekilde optimize edilmiş olan görseller ile süslediğiniz sayfalarınız ve içerikleriniz arama motorları tarafından daha değerli olarak algılanacaktır. İçeriklerinizi görseller ile süslediğiniz zaman rakiplerinizin oluşturduğu diğer içeriklere karşı da daha güçlü içerikler yaratmış olursunuz.