Günümüzde en yaygın kullanılan ve en etkili olan pazarlama araçlarından bir tanesi e-posta pazarlama yöntemi. Şirketler ve hatta küçük işletmeler; e-posta pazarlama yöntemini kullanarak çok daha geniş kitlelere ulaşabiliyor ve hedeflerini gerçekleştirebiliyor. E-posta pazarlama stratejisi doğru oluşturulduğunda ve doğru şekilde hayata geçirildiğinde büyük avantajlar sağlıyor.

E-posta pazarlamasının yanlış şekilde yapılması, şirketin itibarını bir anda zedeleyebiliyor. Dolayısıyla e-posta pazarlaması yapmadan önce sistemi iyi bir şekilde incelemek ve hem artılarını hem de eksilerini değerlendirmek gerekiyor. Son yıllarda yaygın olarak kullanılan Mailchimp gibi araçlar sayesinde e-posta pazarlama faaliyetleri çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Mailchimp Nedir?
E-posta pazarlaması ile müşterilere özel teklifler, ürün tanıtımları, etkinlik haberleri, güncellemeler ve çeşitli tavsiyeler e-posta aracılığıyla iletilebiliyor. Böylece müşterilerle uzun soluklu bir iletişim kurmak kolaylaşıyor. Müşterilerin sürekli aklında kalmak ve markanın devamlı kendini hatırlatabilmesi açısından oldukça işe yarıyor. 2001 yılında kullanılan Mailchimp de bu çalışmaları çok kolay bir hale getiriyor.

20 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan Mailchimp, ücretsiz olarak hizmet veriyor. Mailchimp ile iyi tasarlanmış kampanyalar oluşturulabiliyor, geniş kitlelere ulaşılabiliyor ve güçlü veri analizleri sayesinde orta ve uzun vadeli stratejiler ideal şekilde planlanabiliyor. Aylık olarak belirli ücretler ödenerek çok daha kapsamlı hizmetlerden ve ekstra özelliklerden yararlanılabiliyor.
Mail Marketing Nedir?
Firmanın bültenine abone olmuş onaylı e-posta adreslerine toplu şekilde e-posta gönderilmesine mailing adı veriliyor. Buna karşılık bazı kampanya mailleri gelen kutusuna değil de spam mail kutusuna düşüyor. Böyle durumların yaşanmaması adına yapılan pazarlama faaliyetine mail marketing deniyor. Mail marketing ile spam kutusuna düşmeden müşteri kazanmak amacıyla tanıtımlar ve duyurular yoluyla iletişim kurulabiliyor.

Mailchimp Özellikleri Nelerdir?
Mailchimp’in ana amaçları arasında e-posta bültenleri ve otomatik e-posta göndermek bulunuyor. Kullanıcılar e-posta listesi oluşturabiliyor ve listelerini içe aktarabiliyor. Mailchimp aracılığıyla tek seferde 1.000 kişiye mail gönderilebiliyor. Bültenler, e-posta listeleri ve kitle segmentleri doğrultusunda kişiselleştirilebiliyor. Potansiyel müşteriler ve ürünü beğenen ama listede bulunmayan kişiler için reklamlar oluşturulabiliyor. Burada Google, Facebook ve Instagram kitlelerinden yararlanılıyor.
Shopify, WooCommerce, Magento, BigCommerce ve PrestaShop gibi çok sayıda e-ticaret uygulamasıyla entegre şekilde çalışabiliyor. Böylece e-ticaret sitesine entegre edilen Mailchimp sayesinde çok daha doğru hedefli kampanyalar oluşturulabiliyor. Kullanıcılar siparişleri doğrultusunda müşterilerine özel e-postalar gönderebiliyor. Üstelik her bir e-postanın okunup okunmadığı da kullanıcılar tarafından görüntülenebiliyor.

Mailchimp’in sunduğu detaylı raporlar sayesinde e-postaları kimlerin açtığı, hangi bağlantılara tıklandığı, spam şikayeti yapılıp yapılmadığı, forward sayısı ve abonelik iptalleri detaylı şekilde öğrenilebiliyor. Kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan Mailchimp, daha önce herhangi bir e-posta pazarlama aracı kullanmamış olan kişiler için de pratik ve basit bir kullanım vadediyor.
Mailchimp’te yer alan işlevsel şablonlar sayesinde farklı tasarımlar oluşturulabiliyor. Farklı şablonlar üzerinde logo, resim ve metin düzenlemesi yapılabiliyor. Aynı zamanda yazılım tarafından e-posta gönderilmeden önce spam klasörüne düşmesine neden olacak hatalar detaylı şekilde taranıyor. Kampanyalar; kullanıcılar tarafından Twitter ve Facebook üzerinden de paylaşılabiliyor.

Mailchimp ile kampanyalar müşteri tercihlerine ve davranışlarına göre farklı şekillerde hedeflenebiliyor. Gelişmiş segmentasyon özelliği sayesinde cinsiyet, yaş aralığı ve satın alma etkinliği gibi kombinasyonlara uygun hedeflenen kampanyalar oluşturulabiliyor. Aynı zamanda bütün bu kampanyaların nasıl oluşturulacağı ve e-postaların gönderileceği ile ilgili Mailchimp’te detaylı kılavuzlar da bulunuyor.
E-Posta Pazarlaması Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
E-posta pazarlaması yaparken markanın itibarını her şeyin üzerinde tutmak gerekiyor. Dolayısıyla bir toplu mail göndereceğiniz zaman gönderdiğiniz maildeki görsellere ve metinlere ekstra özen göstermeli, bir hata olup olmadığını tekrar tekrar kontrol etmelisiniz. Mail hazırlarken oluşturulan üslup ve hitap tarzı da büyük önem taşıyor. Mailin konu başlığının da ilgi çekici ama yanıltıcılıktan uzak olması gerekiyor.
Sahip olduğunuz kişi listelerini devamlı olarak güncellemelisiniz. Çünkü bazı kullanıcıların elinde çok sayıda mailden oluşan ve maillerin çoğu aktif olarak kullanılmayan listeler olabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca kalabalık değil güncel listelere sahip olmaya özen göstermelisiniz. Örneğin; uzun süredir Mailchimp üzerinden gönderdiğiniz e-postaları açmayan ya da e-postaların hiç iletilmediği kişileri listenizden çıkarabilirsiniz.

Konu başlığı; e-posta pazarlamasındaki en önemli noktalardan bir tanesi. Bu nedenle ilgi çekici ve call-to-action niteliği olan başlıklar belirlemek gerekiyor. Müşteriler her ne kadar e-posta almayı kabul etmiş olsalar da önemli olduğunu düşünmedikleri e-postaları okumadan direkt olarak çöp kutusuna gönderebiliyor. Bu riski almamak adına e-posta başlıklarında ilgi çekici bir üslup kullanılması gerekiyor.
Mail içeriği de üstünde durulması gereken konuların başında geliyor. Kaliteli, işlevsel, ihtiyaçları karşılayan ve müşterileri gereksiz bilgilerle meşgul etmeyen bir içerik; pazarlama açısından gerçekten işe yarayabiliyor. Bu nedenle e-posta pazarlaması ile amaçladığınız konu her neyse, içeriğinizin bütün amaçları karşılayacak nitelikte olduğundan emin olmalısınız. Abartılı ifadelerden ya da yanlış bilgilerden kaçınmalısınız.

Satış odaklı bir pazarlama çalışması yapıyorsanız e-postanızın içeriğinin; müşterilerinizin “Bu ürünü neden almalıyım?” sorusuna cevap vermesi gerekiyor. Örneğin; mail içeriğinin markayı fazla övdüğü metinler de müşterilerin soğumasına yol açabiliyor. Dolayısıyla olabildiğince sade ve anlaşılır cümleler kurmak; büyük bir önem taşıyor. Mail içeriklerinin yanlış kurgulanması; pazarlamanın satışa dönmemesinin yanı sıra marka itibarını da olumsuz etkileyebiliyor.
E-posta pazarlaması yapılacağı zaman, maillerin ne zaman gönderileceğine de dikkat etmek gerekiyor. Zamanlaması kötü olan e-postalar bazı müşteriler için fazlasıyla can sıkıcı olabildiğinden müşteri kaybına neden olabiliyor. Bu yüzden müşterileri iyi tanımak gerekiyor. Bu doğrultuda müşterilerin kaçta uyandıklarından, hangi günler müsait olduklarından ya da günün hangi saati e-postalarını kontrol edebileceklerinden haberdar olmak kıymetli oluyor.

Müşterilerinizi yeterince tanıdıktan sonra onlara hitap edebilecek içeriklerle ve onların e-posta almayı isteyebilecekleri saatlerde e-posta pazarlaması yaparak hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Ayrıca müşterilerinizin değişimleri hakkında da notlar alarak dönem dönem iyileştirmeler yapmalısınız. Örneğin; daha fazla tık alan mailleri belirleyebilir ve diğer tüm maillerinizi bu doğrultuda düzenleyebilirsiniz.
Maillerinizi mümkün olduğunca kişiselleştirmeye dikkat etmelisiniz. Her müşterinize özel bir mail yazamayacak olsanız dahi en azından sistemin her kullanıcıya ismiyle hitap edecek mailler göndermesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede müşteriler kendilerini çok daha özel ve marka tarafından değer verilmiş hissediyor. Marka adına olumlu bir imaj sağlayacak olan bu durum, çalışmaların satışa dönüşmesine destek oluyor.

Her pazarlama faaliyetinde olduğu gibi e-posta pazarlamasında da yapılan çalışmaların raporlanması büyük önem taşıyor. Raporlar sayesinde çalışmaların ne kadar işe yaradığı ölçülebiliyor ve bir sonraki hamleler çok daha sağlam şekilde atılabiliyor. Ayrıca detaylı raporlar kullanılarak bir sonraki pazarlama çalışmasının içeriğinden aracına kadar çok sayıda özelliği yeniden düzenlenebiliyor. Başarılı bir e-posta pazarlaması için raporlamaya odaklanmak gerekiyor.
Raporlama sayesinde kaç kişinin mailinizi açtığını öğrenerek mail başlıklarını çok daha özenli yazmaya yönelebilirsiniz. Devamlı olarak maillerinizi açmaktan uzak duran bir kişiyi mail listenizden çıkartarak çok daha doğru ve etkili bir mail listesiyle yola devam edebilirsiniz. Dolayısıyla oluşturduğunuz her kampanya için detaylı bir raporlama çalışması yaparak bir sonraki kampanyanızı daha ideal biçimde şekillendirebilirsiniz.