Bilgi teknolojileri ile internet servis sağlayıcılarının temelini oluşturan sunucular, en önemli altyapı bileşenlerinden biri olarak birçok veriyi bünyesinde bulundurur. Teorik olarak bilgisayarlar ile aynı işlevi gösteren barındırma sistemi, donanımsal ve yazılımsal olarak farklı özelliklere ve çeşitlere sahiptir. Bu türler arasında bulunan kiralık sunucular, diğer server hizmetlerinden daha avantajlı bir konumdadır.
Kiralık Sunucu Nedir?
Kiralık sunucular, sistemsel olarak diğer sunucu türlerinden ayrılır. “Dedicated Server” olarak da adlandırılan sunucularda bütün sistem özellikleri paylaşımsız olarak tek bir firmaya, girişime veya kişiye ait olur. Yüksek trafiğe sahip web siteleri, işlem yoğunluğu olan e-ticaret siteleri ve uygulamaları gibi birçok alanda tercih edilen sunucu hizmeti, yedekleme amacıyla da kullanılabilir.
Kiralık sunucular, iş kapasitesi ve hacmi yüksek olan işletmeler ya da girişimler için ideal bir çözüm sunar. Site üzerinde çok fazla görsel veya metinsel içerik bulunduran ve verilerin paylaşımlı sunucularda bulunmasını istemeyenler için iyi bir performans sergiler. Sunucunun gereksinimlerini istediğiniz zaman değiştirme imkânı tanıyarak sitenizin verimliliğini artırır.

Sadece bir kişi ve kuruluş için ayrılmış sunucu hizmeti, web sitelerinin dışında mobil uygulamalar gibi çeşitli alanlarda da kullanılabilir. Kaynak alanında iyi performans sergileyerek projeleriniz için gereken altyapı özelliklerini seçebilme fırsatı tanır. Tamamen kendi kendine yeten bir donanıma sahip olan sistemiyle tam kontrol imkânı sunar.
Paylaşımsız olduğu için yüksek güvenlik performansı sergileyen kiralık sunucularda sistem sadece kullanıcı erişimine açıktır. Server adı ve verileri sadece sunucu sahibi tarafından görüntülenebilir. Örneğin, diğer sunucularda yer alan web sitelerde ve uygulamalarda oluşan açıkların sizin verilerinize zarar verme riski gibi bir durum söz konusu değildir.
Kiralık Sunucu Türleri Nelerdir?
Kullanım alanlarına göre pek çok türe sahip olan kiralık sunucular, performans kaybı yaşamayacağınız bir altyapıya sahip olmanızı sağlar. Bandwidth, server mirroring, e-mail, database, application dedicated server’lar gibi çeşitlerin yanı sıra temel seviye ve yüksek performanslı olarak da birçok seçenek sunan kiralık sunucu türleri, fonksiyonel olarak istediğiniz verimliliği yakalayabilmenize yardımcı olur.

Temel Seviye Kiralık Sunucu
Paylaşımlı server’larla karşılaştırıldığında işlemci ve RAM gibi kaynakların çok daha fazla olduğu bir sisteme sahiptir. Sitenizin veya uygulamanızın trafiğinin ve kaynak ihtiyaçlarının artması durumunda, daha yüksek bir performans elde edebilmenizi sağlar. Genel olarak tek işlemcili olarak kullanılan sunucu türü, güvenli ve kapsamlı bir çözüm sunar.
Yüksek Performanslı Kiralık Sunucu
Yüksek performanslı kiralık sunucular ise performans ve kaynak açısından yetersiz kalınan durumlarda tercih edilir. Yüksek oranda trafiğe sahip siteler ve büyük boyutlarda veri barındıran firmalar için idealdir. Ayrıca sanallaştırma teknolojileri için de uygun olan bu sunucu hizmetinde veri kaybını engellemek için raid kartı kullanılır.
Bandwidth Kiralık Sunucu
Bandwidth kiralık sunucular, yüksek bant genişliği sunarak canlı yayın yapılan ve çeşitli formatlarda video, ses dosyaları içeren web siteleri için kullanılan bir server hizmetidir. Yüksek işlemci gücüyle eş zamanlı transcoding yapabilme imkânı vererek video formatını hızlı bir şekilde değiştirme olanağı tanır. Sunucu konfigürasyonunun tek başına yetmediği durumlarda ideal bir çözüm sunar.

E-Mail Kiralık Sunucu
e-Mail dedicated server’lar, e-postalarınızı farklı sunuculara ulaştırabilmenizi sağlayan bir sisteme sahiptir. Yüksek disk kapasitesine sahip olan bu server, yüzlerce e-postayı sorunsuz bir şekilde diğer bir sunucuya gönderebilmenize imkân tanır. Spam ve virüslere karşı iyi bir performans sergileyen server hizmetini ücretli ve ücretsiz pek çok e-posta yazılımıyla birlikte kullanabilirsiniz.
Application Kiralık Sunucu
Application kiralık sunucular ise sahip oldukları özellikleriyle geliştiriciler için birçok avantaj sunar. Bu server’larda her türlü yasal uygulama barındırılabilir. İhtiyacınıza göre düzenleyebileceğiniz sistem kaynaklarıyla uygulamalarınızı çalıştırabilmenizi sağlayarak istediğiniz performansı yakalayabilmenize yardımcı olur. Ayrıca kurumsal kaynak planlamasında kullanılan ERP ve CRM gibi yazılım türleri için de tercih edilir.
Veri tabanı yönetimi için geliştirilen database kiralık sunucular, pek çok yazılımı çalıştırabilmenize yardımcı olur. MySQL, SQLite ve MS SQL gibi çeşitli sistemleri kullanabilmenize olanak sunarak her türlü işletimsel gereksinimlerinizi karşılar. Verileri depolayabilmenizi, sorgulayabilmenizi ve tanımlayabilmenizi sağlayarak yönetebilmenize imkân tanır. Application sunucuları genel olarak bu sunuculara bağlıdır.
Server Mirroring Dedicated Sunucular
Server mirroring dedicated sunucular ise verilerinizin aynı altyapıyı paylaşan iki farklı server’a kopyalanması ve yansıtılması üzerine geliştirilen bir sunucu sistemidir. Aktarım işlemi gerçekleştikten sonra verileriniz başka bir server’a gönderilir ancak aynı veriler senkronize olarak diğer sunucuya da kopyalanır. Server mirroring dedicated server’lar bu sunucular arasındaki network iletişiminin hızlı olmasını sağlar.