Günümüzde giderek yaygınlaşan ve internet bağlantısına sahip olan herkesin kullandığı sosyal mecralar, hedef kitlenin de orada olması nedeniyle işletmeler için büyük önem taşıyor. Dijitalleşen dünyada bir işletmenin farklı müşterilere ulaşabilmesi, ürünlerini tanıtabilmesi ve satışlarını artırabilmesi için mutlaka kullanması gereken sosyal medya; doğru stratejiler uygulandığı zaman işletmelerin hedefleri doğrultusunda mükemmel sonuçlar sağlayabiliyor.

Sosyal Medya Nedir?
Sosyal medya; kullanıcıların kendi ürettikleri içerikleri yayınladığı ve paylaştığı online bir ağ olarak geçiyor. Sosyal medya yalnızca kişiler tarafından değil, kurumlar tarafından da aktif şekilde kullanılıyor. Böylece insanlar arasındaki mesafeler ortadan kalkıyor; kullanıcılar düşüncelerini, ilgilendikleri haberleri ve fotoğraflarını istedikleri kişilerle kolayca paylaşabiliyor. Sosyal medyayı bir kelimeyle açıklamak gerekirse kullanılacak en doğru kelime; “paylaşmak” oluyor.
Sosyal Medya Pazarlaması Nedir?
İnsanların hayatının vazgeçilmezi haline gelen sosyal medya; tam da bu nedenle markalar için önemini artırıyor. Bir markanın insanlara ulaşabilmesi ve satışlarını arttırabilmesi için insanların devamlı bulunduğu yerlerde görünür olması gerekiyor. Önceleri bu mecralar; trafiğin yoğun olduğu noktalardaki billboardlar, AVM’ler, TV ve gazeteler olurken son yıllarda ideal mecra olarak sosyal medya kabul ediliyor.

Çağımızın en etkili pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştiği platform olarak sosyal medya görülüyor. Sosyal medya pazarlaması da bir ürünün ya da hizmetin sosyal medyadaki ağlar üzerinden tanıtılması, reklamının yapılması ve bilinirliğinin artırılması ve hatta satışının gerçekleştirilmesi yöntemlerinin tamamına karşılık geliyor. Dolayısıyla sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen bütün pazarlama stratejileri bu şekilde adlandırılıyor.
Sosyal Medya Pazarlama Kanalları Nelerdir?
Facebook Ads
Sosyal medyanın en etkili ve en büyük mecralarından bir tanesi olan Facebook’ta reklamlar Business Manager aracılığıyla veriliyor. Kullanıcılar Facebook Ads aracılığıyla farklı hedef kitlelere yönelik farklı reklamlar tanımlayabiliyor. Marka bilinirliği sağlamak ya da yüksek erişime ulaşmak için reklamlar hazırlanabiliyor. Üstelik reklam bütçeleri de tamamen kullanıcının inisiyatifinde oluyor.

Dönüşümlerin ve etkileşimlerin de reklamın türüne göre önceden planlanabildiği Facebook Ads sayesinde markalar takipçi sayılarını arttırabiliyor, e-ticaret sitelerine müşteri çekebiliyor, marka bilinirliğini yükseltebiliyor ve bir aplikasyonları varsa onları indirtebiliyor. Business Manager üzerinden bir reklam kampanyası başlatırken verilen farklı opsiyonları değerlendirerek farklı reklam setleri hazırlanabiliyor. Reklamı yapılacak görsellerin ise belirli kriterler doğrultusunda markalar tarafından belirlenmesi gerekiyor.
Instagram Reklamları
Facebook’un tahtını yıktığı iddia edilen Instagram da son yılların en popüler sosyal medya pazarlaması platformları arasında bulunuyor. Influencer Marketing yükselişi ile giderek daha da fazla kullanılan Instagram’da reklam vermek için çok sayıda yöntem bulunuyor. Facebook’la hemen hemen aynı metotlara sahip olan Instagram reklamları; story ya da gönderi olarak hatırlanabiliyor.

Markalar Instagram reklamları aracılığıyla marka bilinirliğini artırmanın yanı sıra satış odaklı pazarlama stratejileri de uygulayabiliyor. Instagram’ın sunduğu alışveriş özelliği sayesinde kullanıcıların hesabınıza olan ilgisini satışa dönüştürmek kolaylaşıyor. Facebook reklamlarında olduğu gibi Instagram reklamları da bütçe konusunda kullanıcılara hiçbir kısıtlama getirmiyor. Ancak bütçe arttıkça reklamın etkisi de doğru orantılı olarak artıyor.
LinkedIn Reklamları
Facebook’un iş dünyasındaki versiyonu olarak bilinen LinkedIn, profesyonellerin sosyalleşmek için kullandığı mecralar arasında yer alıyor. İletişim dilinin ve reklam tarzlarının oldukça farklılaştığı LinkedIn, çok sayıda marka tarafından pazarlama aracı olarak kullanılıyor. Reklam bütçeleriyle alakalı alt limit bulunan platformda, kullanıcıların sektörlerine, yaşlarına ve eğitim durumlarına göre farklı filtrelemeler yapılarak hedef kitle seçilebiliyor.

Twitter Reklamları
Twitter’da tweet, hesap ve trendler üzerinden çok farklı reklam türleri uygulanabiliyor. Olabildiğince alakalı kullanıcılara alakalı reklamlar göstermeye gayret eden Twitter, reklam verme seçeneklerinde de son yıllarda bazı değişikliklere gidiyor. Önceleri yalnızca yüksek bütçelerle reklam kampanyaları hazırlanabilirken artık dileyen herkesin reklamveren olarak Twitter’ı kullanabilmesi için düşük bütçeler de kabul ediliyor.
Sosyal Medya Pazarlamasının İşletmeler için Avantajları Nelerdir?
İşletmeler açısından sosyal medya pazarlamasının tercih edilmesinin en önemli gerekçesi; geleneksel pazarlama yöntemleri tarafından istenilen hedef kitlenin tam olarak yakalanamaması ve yüksek maliyetler gerektirmesi oluyor. Buna karşılık sosyal medya pazarlaması ile çok daha düşük bütçeler kullanılarak çok daha doğru ve nokta atışı hedef kitlelere ulaşılabiliyor.

Sosyal medya sayesinde işletme ve potansiyel müşteriler arasında çift taraflı etkileşim sağlanıyor. Bir müşteri bir ürünle alakalı sorun yaşadığında; marka sorundan hemen haberdar olup aksiyon alabiliyor. Böylece kriz, fırsata dönüştürülüyor ve müşteri memnuniyeti en üst seviyelere taşınabiliyor. Aynı zamanda sosyal medya sayesinde markalar hedef kitlelerini ve müşterilerini daha iyi tanıyabiliyor.
Müşterilerini ve hedef kitlelerini iyi tanıyan markalar; hem ürünlerini hem de reklam yöntemlerini onların beklentileri doğrultusunda düzenleyerek çok daha kısa sürede çok daha iyi sonuçlar alabiliyor. Sosyal medyanın artık tüm markalar tarafından kullanılıyor olması da işletmeler için sosyal medyayı kullanmaya yönlendirici güç oluyor. Gerçek hayattaki rekabetten geri kalmamak için dijitaldeki rekabette de yerini almak gerekiyor.
Sosyal medya pazarlama kanallarında, reklamların ve etkileşimlerin satışa dönüşmesini sağlamaya yardımcı çok sayıda araç bulunuyor. Böylece markalar, e-ticaret sitelerinin satışlarını artırabiliyor. Bir e-ticaret sitesi bulunmasa dahi marka bilinirliği sayesinde müşterilerin alışveriş yapacakları zaman akıllarına gelen ilk marka olma ayrıcalığı sunuluyor. İşletmeler; sosyal medyada normalde varlıklarından haberdar dahi olamayacakları müşterilere ulaşabiliyorlar.

Üstelik bütün bu faaliyetler çok düşük maliyetlerle gerçekleştirilebiliyor. Kullanıcılar reklamlarını doğru şekilde analiz edebilirlerse ve bütçelerini başarılı biçimde yönetebilirlerse giderek çok daha az bütçelerle çok daha iyi geri dönüşler sağlayan reklamlar hazırlayabiliyorlar. Özellikle reklam çalışmaları ve pazarlama faaliyetleri için bir profesyonelle ya da reklam ajansıyla çalışılmadığı zaman stratejileri uygulamak çok daha ucuza gelebiliyor.
İçinde bulunulan çağda dijitalleşme ve dijital dünyada var olma her markanın mutlaka uygulaması gereken hamleler arasında yer alıyor. Geleneksel pazarlama yöntemlerinin giderek önemini yitirdiği bu dönemde çağa ayak uydurabilen markalar yalnızca uzun vadede değil, kısa vadede de kazanıyor. Eskiden olduğu gibi bir internet sitesi tek başına hiçbir işletme için yeterli olmuyor.
Günümüzde işletmelerin büyük bir çoğunluğu; iş ortağı ve çalışan bulmak için LinkedIn’i, müşteri bulmak ve ürünlerini sergilemek için Facebook ve Instagram’ı, daha çok konuşulmak için Twitter’ı aktif olarak kullanılıyor. Geleneksel pazarlama yöntemlerinde tek yönlü iletişim ve etkileşimsizlik varken sosyal medyada insanlar markaları bir arkadaş gibi görüp onlarla etkileşime geçebiliyor.

Yöntemlerin tamamı; markanın sosyal medyadaki her doğru iletişim hamlesi ve mesajıyla yeni bir müşteri kazanmasına yardımcı oluyor. Bir işletme gerçekten büyümek, bilinmek ve satışlarını artırmak istiyorsa öncelikle dijital dünyada güçlü bir varlığa ihtiyaç duyuyor. Benzer şekilde dijital dünyada olmayan ya da kötü bir pazarlama stratejisi yürüten işletmelerin de düşüşü hızlanabiliyor.
Sosyal medya pazarlaması sayesinde tüketicilerin satın alma kararlarına direkt olarak etki edilebiliyor. Böylece doğru pazarlama stratejisini uygulayan markalar, rakiplerinden kolayca müşteri çalabiliyor. Bir markanın tüketiciler tarafından sürekli ulaşılabilir olması da müşteri memnuniyeti ve sürekli müşteri olma açısından faydalar sağlıyor. Üstelik yapılan her çalışma çığ gibi büyüyerek kısa sürede daha fazla insana ulaşma potansiyeli taşıyor.
İşletmelerin elinde güçlü bir dijital varlık bulunması; yalnızca satışlar açısından değil kriz durumlarında da avantaj yaratıyor. İşletmenin açıklama yapması gereken ya da bir duruş sergilemesini gerektiren durumlarda; normal şartlarda bir krize dönüşebilecek olaylar dahi markanın yararına sonuçlanabiliyor. Bu nedenle işletmelerin tamamının sosyal medyadaki dijital varlıklarına yatırım yapması gerekiyor.