Bir internet sitesine gelen ziyaretçilerin davranışları, geçirdikleri süre, ilgilendikleri sayfalar, üyelik formu doldurmaları gibi metriklerin takip edilmesi şirketler için oldukça önemlidir. Çünkü internet siteleri potansiyel müşterilerle kolay ve hızlı temas kurmak konusunda değerli bir mecradır. Başarı için bu ilk temastan sonra müşterilerden beklenen form doldurma, satın alma veya iletişime geçme gibi dönüşümlerin de gerçekleşmesi gerekiyor.

Hotjar Nedir?
Hotjar, en basit tanımıyla mobil ve web site ziyaretçilerini gerçek manada anlamanın en kolay yöntemlerinden bir tanesidir. Çünkü Hotjar kurulu olan bir web sitesine gelen ziyaretçilerin burada oldukları süre boyunca sitedeki davranışları, geçirdikleri zaman, etkileşimleri vb. tüm davranışları kolayca takip edilebiliyor. Aynı zamanda ziyaretçilere doğduran soru sorarak düşünceleri de alınabiliyor.
Hotjar Kurulumu Nasıl Yapılır?
Google Tag Manager ile Hotjar kurmak oldukça kolay ve kurulum sonrasında hemen kullanılmaya başlanıyor. Ancak detaylı Hotjar site izleme verilerinin elde edilebilmesi için biraz süre geçmesi gerekiyor. Belirli bir zaman sonra oluşan bu veri yığını sayesinde oldukça etkili bilgiler elde ediliyor. Kullanıcılar, ziyaretçilerin ağırlıklı olarak yöneldikleri noktaları gözlemleyip çalışmalarını bu doğrultuda şekillendirebiliyor.

Ayrıca site sahipleri ziyaretçiler hakkında detaylı bilgiler edindiği için içeriklerini de bu yönde düzenleyebiliyorlar. Optimizasyon çalışmalarının bir parçası olan Hotjar, gelirlerin artmasına katkıda bulunuyor. Etkileşim oranı yüksek olan içerik üretilmeye başlandıkça reklamlardan elde edilen kazanç artıyor ya da bir e-ticaret sitesi için satın alma davranışları artış gösteriyor.
Hotjar Özellikleri Nelerdir?
Hotjar’da bir hesabın altında çok sayıda web sitesi ve organizasyon birlikte barınabiliyor. Sistemde kurulu olan her bir sitenin sahip olduğu Site ID ile Hotjar kodu ekleme işleminin ardından bu kodu doğrulamak gerekiyor. Oluşturulan her site, ilgili sayfadan kolayca takip edilebiliyor. Heatmaps, Recordings, Funnels, Forms ve Feedback başlıkları altında kullanıcılar siteleriyle ilgili detayları takip edebiliyor.

Heatmaps
Heatmap oluştururken, isim tanımlaması yaptıktan sonra Kayıt Edilecek Sayfa Sayısı girip Sayfa Hedefleme bölümünden de takip edilecek ya da hariç tutulacak sayfaları belirleyebilirsiniz. Örneğin; web sitenizdeki sayfaların URL’lerinin içinde yalnızca belirli bir kelime olanları takip edebilir ya da belirli bir kelime olanlarını hariç tutabilirsiniz.
Ayrıca Advances Options altında yer alan Exclude Elements From Heatmap seçeneğini kullanarak sayfa kaydında hariç tutacağınız alanlarını da belirtebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı heatmap kayıtları oluşturmak da mümkün. Üstelik kayıt tiplerinin belirlendiği sayfalardan kuralların tümüne erişebilirsiniz.

Recording
Sahip olduğunuz üyelik tipi kapsamında 100, 2000 ya da 5000 sayfa kaydı alabilirsiniz. Üstelik Plus üyeliğe sahipseniz kayıt edeceğiniz sayfalarla ilgili kurallar oluşturduktan sonra bunları JavaScript sayesinde kontrol edebilirsiniz. Kayıt işlemlerinde 30 saniyenin üzerindeki oturumlar ve eylemler kayıt altına alınıyor. Bu sürenin altındaki seçimlerin yapılabilmesi için çok daha isabetli ve spesifik kayıtlar oluşturmak gerekiyor.
Üyelik türünde tanımlı olan sayfa miktarında kayıt oluşturulduğu zaman, kayıt işlemi otomatik olarak sonlandırılıyor. Ancak izleme işlemlerinden sonra kayıtlar silinebiliyor ve yeni kayıtlar oluşturmak adına yer açılabiliyor. Bunların yanı sıra sistemin sağ bölümünde yer alan Filter alanından izlemek istenen sayfalarla alakalı detaylı filtrelemeler yapılabiliyor.

Funnels
Funnels özelliği sayesinde dönüşüm yolu tanımlayıp dönüşüm yollarını adımlara uygun şekilde detaylı olarak takip edebilirsiniz. Bunun üzerine oturum sayıları doğrultusunda ilgili adımlarda çeşitli optimizasyon işlemleri yapabilirsiniz. Ancak en temel üyelik türü olan basit hesaplarda yalnızca 3 adet funnel oluşturulabiliyor. Funnel içinde sayfa tanımlarken tıpkı diğer analytics özelliklerindeki gibi sayfa kuralları oluşturup sayfaları belirlemek gerekiyor.

Forms
Hotjar içerisinde yer alan form özelliği, üyelik türüne bağlı olarak çeşitli oturum sayıları üstünden kayıt oluşturabilmenize imkan tanıyor. Basic üyelikte 1000 oturum, Plus üyelikte 2000 oturum ve Business üyelikte 5000 oturum oluşturulabiliyor. İşlemler için belirtilmiş olan sayfadaki form, Hotjar tarafından analiz edilip otomatik bir biçimde sütunlar halinde kullanıcıya sunuluyor.
Kullanıcılar Forms başlığı altında oluşturulmuş olan ziyaretçi aksiyonlarını form elemanları sayesinde sütun şeklinde görüntüleyebiliyor. Böylece ziyaretçilerin form doldurma işlemlerine son verdikleri noktalar, form üzerinde geçirdikleri süre, boş bırakma oranları ya da tekrar doldurma oranları net bir şekilde gözlemlenebiliyor. Bu veriler ışığında formlar üzerinde çeşitli revizyonlar yapmak kolaylaşıyor.

Feedback
Feedback başlığı altında Polls, Surveys, Incoming ve Recruitrs bölümleri yer alıyor. Bu bölümleri kullanarak ziyaretçilerinizle etkileşime geçebilir ve geri bildirimler alabilirsiniz. Anketler yaparak hizmet kalitesini artıracak çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. Incoming; ziyaretçilerin web sitesindeki deneyimlerini paylaşmalarını sağlıyor. Duygu belirtme, ekran görüntüsü alma veya mesaj ile konuları detaylandırma gibi özellikleri bulunan Incoming, ürün iletimi konusunda ciddi faydalar sağlıyor.
Incoming özelliğinde çok sayıda dil desteği ve çeşitli özelleştirme imkanları bulunuyor. Üstelik sayfa kuralları ve iletilen bildirimlerin kime aktarılacağı gibi önemli ayarlar da yapılabiliyor. Polls ise sayfa kuralları ve cihaz türü gibi bazı sınırlandırmalar yaparak ziyaretçilerin hızlıca fikirlerini almayı kolaylaştırıyor. Anket aktifleştirirken de geçerlilik süresi ya da sayfa tanımı gibi belirlemeler yapılabiliyor.

Hotjar’ın içinde bulunan Surveys özelliği ise ziyaretçilere farklı dillerde ve detaylı sorular sormanızı ve onlara çeşitli açıklamalar yapmanızı sağlıyor. Bunların yanı sıra oylama yapabilir ve anketler oluşturabilirsiniz. Recruiters özelliği ise ziyaretçilerin direkt olarak etkileşime geçtikleri sayfalar üstünden gerçekleşen aksiyonların takip edilmesine yardımcı oluyor.
Burada oluşturmuş olduğunuz kayıtlar üzerinden ziyaretçileri direkt olarak canlı test ortamlarında görüntüleyebilir ve ekran paylaşımları yaparak aksiyonları değerlendirebilirsiniz. Farklı dillerde özelleştirerek kullanabileceğiniz bu özellik sayesinde belirtilen bazı aksiyonlara göre işlev kazanmış olan kayıt formları aracılığıyla ziyaretçilerden bazı kişisel bilgilerini isteyebilirsiniz. Bu tip bilgileri daha sonra verilerinizi analiz ederken kullanabilir ve ortaya koyduğunuz tespitleri detaylandırabilirsiniz.
Neden Hotjar Kullanılır?
Hotjar heatmap özelliği sayesinde son dönemlerde ortaya çıkan data değerlendirme araçlarının arasında oldukça başarılı sistemlerden bir tanesi. Sayısız avantajıyla işletmelere ciddi katkılarda bulunan bir web analiz aracı olan Hotjar sayesinde ziyaretçilerin sitenizde nasıl vakit geçirdiğini anlık olarak takip edebilirsiniz. Üstelik aracın kullanım fonksiyonları da bir hayli kolay.

Ayrıca anlık olarak ziyaretçileri takip etmenin dışında ziyaretçilerin sitenin hangi bölümünde vakit geçirmekten daha fazla hoşlandığını da anlamak için Hotjar kullanabilirsiniz. Hotjar’da bulunan farklı özelliklere sahip ısı haritaları sayesinde sitenin hangi alanlarının daha çok tıklama aldığını ve hangi sayfaların daha fazla ilgi gördüğünü anlayabilirsiniz.
Bunların yanı sıra Hotjar, belirlenen sayfalardaki mouse hareketlerini de kayıt altına alabiliyor. Böylece kullanıcı bazlı olarak takip etmek de kolaylaşıyor. Bu yönüyle tamamen akıllı bir tool olan Hotjar, ilgi çeken alanların yanı sıra ilgi çekmeyen alanları da gösterebildiği için iyileştirme çalışmaları yapmanızı çok daha kolay bir hale getiriyor.

Hotjar’ın kullanıcılarına sunduğu şaşırtıcı özelliklerden bir tanesi de form doldurulması için tasarlanmış olan sayfalarda, ziyaretçilerin hangi soruları doldurmak konusunda zorluk yaşadıklarını tespit edebilmesi. Bu sayede hazırladığınız sorularda bir iletişim problemi olup olmadığını ya da bir hata bulunup bulunmadığı görüp gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz. Belki de form doldurma oranlarını arttırmak için o soruyu tamamen kaldırmanız gerekecektir.