SEO Nedir?
Yeni bir web sitesi kurarken herkes mutlaka SEO terimi ile karşılaşır. Web dünyasında görünür olmak için yapılması gereken bir dizi çalışmalar silsilesi olan bu kavramın detaylarını hemen herkes merak eder ve ilk önce “SEO nedir?” sorusuna cevap ararlar. SEO aslında İngilizce “Search Engine Optimization” kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türkçe’ye “Arama Motoru Optimizasyonu” olarak geçer.

Kısa ve net bir şekilde tanımlamak gerekirse SEO, web sitelerinin arama motorlarında yükselmesi ve organik olarak trafik akışı sağlaması için yapılan çalışmalardır. Diğer bir deyişle, web sitesi için arama motoru sayfasında (SERP) daha iyi bir sıralama elde edilmesi için site altyapısında sürekli geliştirmeler yapma sürecidir.
SEO çalışması, siteye daha çok ziyaretçi çekmeyi hedefler. Arama motorları aracılığı ile siteye gelen trafik, organik trafik olarak adlandırılır. Organik trafik, web sitesinde sunulan şeyleri aktif olarak arayan ve daha sık dönüşüm yapma eğiliminde olan kişilerdir. Bu nedenle web sitesinin organik trafiğe hitap edebilmesi için birtakım SEO kriterleri ve stratejilerine uygun özelliklere sahip olması gerekir.
SEO İçin Hız Ne Kadar Önemlidir?
Bir web sitesinin sahip olduğu sayfa hızı, ziyaretçi sayısının artmasının yanı sıra SEO için de etkili bir kriterdir. Dolayısıyla bir siteye ait sayfalar ne kadar hızlı yükleniyorsa, siteye gelen ziyaretçiler diğer sayfaları da o oranda gezme eğiliminde olacaktır. Yani bir sayfadan diğer sayfaya geçiş istekleri oluşur. Dolayısıyla bu da ziyaretçinin site içerisinde kalma süresini artırır.

Web sitesinin hızlı yüklenme özelliği, arama motorlarına ait botların da site içerisinde daha kolay ve hızlı dolaşmasını sağlar. Bu sayede botlar siteye ait daha fazla sayfayı ziyaret edebilir ve sitenin daha hızlı indekslenmesini sağlar. Zira ziyaretçilerin ve arama motorlarının bir sitedeki en büyük beklentisi hızdır.
Özellikle Google’ın site hızına verdiği önem, yapılan istatistikler, algoritma açıklamaları ve arama sonuçlarında kendi hızını gösteren belirteçler kullanılmasından anlaşılabilir. Örneğin, Google’da bir arama yapıldığında, indekslenen sayfaların üst köşesinde yapılan sorgu sayısı ve Google’ın bu sorgulamayı hangi hızda yaptığı görülür. Örnek olarak Google arama çubuğuna SEO yazdığımızda şu şekilde bir gösterge ortaya çıkar: “Yaklaşık 732.000.000 sonuç bulundu (0,52 saniye)”
Hızlı Hosting’in SEO’ya Etkisi Nasıldır?
Google ve diğer arama motorları, internet dünyasındaki milyonlarca web sitesini örümcekleri aracılığı ile tarar. Tarama yapan bu örümcekler, web sitelerine ait kullanıcı deneyimleri ile kalitelerini inceler. Yazılımlarında bulunan algoritmalar sayesinde de sitelere belirli bir sıralama puanı verir. Bu puan arama motorunda var olmanın tek kriteri olmasa da en önemli kriteri olarak bilinir.
Arama motorlarında üst sıralarda olmanın diğer yolu da sitesinin kalitesidir. Tabii ki öncelikle kaliteli hosting seçimi yapılmalıdır. Bunun için her daim ulaşılabilir ve kesintisiz hosting içerisinde barınan siteler, örümceklerin taraması açısından da avantajlı olan tarafta bulunur. Buna karşın sürekli performans düşüklüğü yaşayan, kesintiler yaratan, güvenlik problemleri bulunan hostingler, sitenin SEO performansını olumsuz yönde etkiler.

Google gibi arama motorları yaptıkları güncellemelerde, hızlı web sitelerine sıralama önceliği verdiklerini bildirir. Bunun yanı sıra yavaş yüklenen bir web sitesini, kullanıcılar beklemez ve direkt olarak sayfayı kapatır. Bu nedenle kaliteli bir web hosting seçimi, kullanıcı deneyimi açısından da önemlidir. Çünkü kullanılan hosting özellikleri ile hostingin istemlere yanıt süresi web sitesi hızını etkileyen bir faktördür.
Hızlı Hosting Nasıl Alınır?
İnternete adım atmak isteyenlerin ilk ihtiyaç duyacağı şey sitelerini barındıracağı bir hosting seçimi yapmaktır. Ancak seçim yapmadan önce sitenin amacı, içerik yoğunluğu, veri tabanı ihtiyaçları, tahmini trafik seviyesi ve hangi içerik platformunu kullandığı gibi özellikler dikkate alınmalıdır. Bu kriterlere göre hosting alma süreci başlatılmalıdır ki ileride oluşabilecek performans düşüklüğü ve kesinti gibi sorunların önüne geçilebilsin.

Kullanılan hosting, sadece web sitelerini barındırma konusunda değil, diğer faktörler ile SEO etkisi konusunda da oldukça önemlidir. Kaliteli, sitenin yapısına göre ihtiyaçlara cevap verebilecek ve diğer siteleri barındırsa bile mevcut site bağlantısına etki etmeyecek bir hosting kullanılması esas olmalıdır. Bu nedenle web sitesinin ihtiyaçlarına göre şekillenen hosting seçimi yapılırken şunlara dikkat edilmesi tavsiye edilir:
1. Sunucu Alt Yapısının İncelenmesi
Seçilen hostinge ait sunucu alt yapısının çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Bu alanda kaç adet alan adı barındırıldığı bu değerlendirmenin ilk aşamasını oluşturur. Örneğin, seçilen hosting sadece bir adet alan adı barındırıyorsa, hosting hızı oldukça yüksek demektir. Bu da sitenin hızına yansır. Eğer altyapıda farklı siteler barındırılıyorsa, diğerlerinin trafik değerleri artarsa, sizin web sitenizin hızı düşebilir.

Seçilen hosting SEO çalışmalarında önemli olduğu için seçim yapılmadan önce web sitesine ait trafik değerleri de alt yapı değerlendirmesinde kriter olabilir. Özellikle sunucu alt yapısının SSD hard disk kapasitesi, RAM ve işlemci özellikleri mutlaka bilinmelidir. Özellikle SSD hard disklerin okuma ve yazma özelliklerinin hızlı olması, web sitesinin tepsi süresi üzerinde güçlendirici etkiye sahiptir.
2. Hosting Kaynaklarının Değerlendirilmesi
Hızlı hosting seçimi yapabilmek için farklı web sitelerinin ihtiyaçlarına yönelik gerekli kriterler değerlendirilmelidir. Bu kriterler arasında hosting lokasyonu ilk sırada yer alır. Bazı hosting firmaları Avrupa ve Kıbrıs gibi dış kaynaklı olabilirler. Ancak proje Türkiye için yapılacaksa, kesinlikle ülke için lokasyonda olmalıdır. Ayrıca yerel hosting firmasının Litespeed Cache eklentisi de barındırması istenir.
Kesintisiz performans, hosting seçiminde önemli ölçüde dikkat edilmesi gereken bir başka kriterdir. Web sitesinin devamlı kesintiye uğraması, ziyaretçilerin istedikleri zaman siteye girememelerine neden olur. Bu da SEO açısından hiç de iyi karşılanmaz. Trafik kaybı yaşatan bu durum, Google sıralamalarını da etkiler. Bu nedenle hosting kaynakları değerlendirilirken, 7/24 devamlı hizmet verecek firma seçilmelidir.
3. Proje İhtiyaçlarına Uygunluk
Hosting tercih edilirken, sitenin hangi projede yer aldığı değerlendirilmelidir. Örneğin, site sadece kişisel blog da olabilir, kurumsal bir firmanın yüksek trafikli sitesi de olabilir. Bunların dışında aylık yüksek ziyaretçi sayısına sahip olabilecek bir e-ticaret sitesi olup, internet üzerinden satış yapacak da olabilir. Dolayısıyla sitenin amacı ne ise, SEO açısından beklentilere karşılık verebilecek hosting firması seçilmelidir.

4. Firma Seçimi Yaparken Araştırma Yapılmalı
Yurtiçinde ve yurtdışında hosting hizmeti veren pek çok firma bulunur. Hepsinin hosting imkanları konusunda çeşitli vaatleri olabilir. Özellikle fiyat / performans açısından değerlendirilmelerinin yanı sıra 7/24 destek imkanı, veri tabanının hosting firması tarafından periyodik olarak yedeklenmesi, yönetim paneli, kurumsal e-posta sunma kapasitesi, IP adresi ve güvenlik sertifikası gibi kriterler hosting firmasının sunduğu hizmetler açısından değerlendirilmelidir.

Web siteniz için başlangıç aşaması bir hosting ile yayına başlayabilirsiniz. Ancak zamanla ziyaretçi sayınız artarsa, aynı hosting paketinde barınmanın mümkün olmayabilir. Bu nedenle hızlı hosting imkanının devam edebilmesi için daha yüksek kaynak kullanımları sunan, paylaşımsız hizmetle geçmeniz performans ve özellikle hız açısından sağlıklı bir seçim olur. Sonuç olarak mutlaka hosting hizmeti veren firma iyi araştırılmalıdır.