Günümüzde akıllı cep telefonları ve tabletler sayesinde hem internete girebilmek hem de çok çeşitli uygulamalara ulaşabilmek hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Bu uygulamaları kullanarak hava durumuna bakabiliyor, bankacılık işlemlerini yapabiliyor ve buna benzer daha bir çok işi pratik şekilde halledebiliyoruz. Sık kullanılan bu mobil uygulamalarından biri de Google Maps. Peki Google Maps nedir? Nasıl kullanılır?

Haritadan Daha Fazlasını Sunan Bir Uygulama: Google Maps Nedir?
Hemen hemen herkesin cep telefonunda bulunan uygulamalardan biri olan Google Maps, en çok navigasyon amaçlı olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra dünyanın her tarafını 3 boyutlu görüntüleyebilme işlevi sayesinde kullanıcılar, sanki gerçekten oralarda geziyormuş gibi hissedebiliyor. Kullanıcılar ücretsiz olarak sunulan bu uygulama sayesinde seçtikleri bir şehirdeki caddeleri, sokakları ve diğer açık alanları adım adım görüntüleyip gezebiliyor.
Google Maps Özellikleri Nelerdir?
Google Maps uygulaması bilgisayarların yanı sıra cep telefonu ve tablet gibi mobil cihazlarda da kullanılabiliyor. Bilgisayarlarda herhangi bir internet tarayıcısına girerek www.google.com.tr/maps adresi üzerinden uygulamaya ulaşılabiliyor. Mobil cihazlarda ise işletim sisteminize göre Google Maps uygulamasını indirerek kullanmak mümkün. Uygulamayı açtıktan sonra bulunduğunuz konum belirleniyor ve ona göre gideceğiniz noktaya ulaşmanız için en uygun rota hesaplanabiliyor.

Google maps kullanma, kullanıcılardan gelen yorumlar ve eleştiriler dikkate alınarak yapılan değişiklikler sayesinde çok daha pratik hale geliyor. Yapılan değişikliklerden en önemlisi uygulama kullanılırken telefonun çalması durumunda yaşanan sıkıntı ile ilgili. Eskiden uygulamada yön tarifi alınırken telefon çalınca arka planda yön tarifi anlatımı devam ediyordu. Artık telefon çaldığında uygulamanın yön tarifini durdurması seçeneği tercih edilebiliyor.
Google Maps uygulaması sürekli geliştirilirken engelli kullanıcılar da unutulmuyor. Hedef nokta haritada yazıldıktan sonra yol tarifi simgesi seçiliyor. Sonrasında toplu taşıma seçeneği işaretleniyor. Seçenekler sekmesinde güzergahların altında “tekerlekli sandalye erişimine uygun” şeklinde bir alternatif görülüyor. Bu sekme tercih edildiğinde engelli kullanıcılar için en uygun rota belirleniyor. Bu uygulama henüz dünyada birkaç şehirde hizmete sunulmuş durumda.
https://youtu.be/ZG4JQX4BO9A
Sesli komut özelliği de uygulamayı pratik kılan bir diğer özellik olarak karşımıza çıkıyor. Uygulamayı genel olarak sürücülerin kullandığı göz önüne alındığında bu özellik ayrı bir önem kazanıyor. Sürüş sırasında eller direksiyondan kaldırılmadan ve gözü yoldan ayırmadan bu özellik kullanılabiliyor. “OK Google” denildiğinde sesli komut özelliği devreye giriyor ve istenilen yer sesli olarak söylenilerek bilgi alınabiliyor.
Google Maps Ne İşe Yarar?
Google Maps genel olarak şehirlerdeki toplu taşıma imkânları ve hatların birbiriyle olan bağlantıları, bisikletliler için kullanılabilecek uygun güzergahlar, uydu görüntüleri, arazi görüntüleri, özel araçla ulaşım için belirli bir rotayı hesaplama ve bunu yaparken trafik durumu hakkında bilgilendirme, hedefe ulaşma süresini hesaplama ve bunlara benzer bir çok imkân sağlıyor. Bu imkânların detaylarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Hedefe Ulaşmak İçin En Pratik Güzergahı Hesaplama
- Genellikle bir yere giderken yol tarifi alma amaçlı kullanılan uygulama, trafiğe göre hedefe en kısa sürede gidilebilecek rotayı ve bu sürenin ne kadar olduğunu hesaplıyor. Kullanıcılar alternatif güzergahlar arasından kendileri için uygun olanı tercih edebiliyor.
3 Boyutlu Gezinti
- Google Maps’in Street View özelliği ile dünyanın dört bir yanındaki noktalar görüntülenebiliyor. 3 boyutlu görsel üzerinde dolaşmak isteyen kullanıcılar parmağını ekranda sağa-sola, yukarı-aşağı sürükleyebiliyor veya pusulayı kullanabiliyor. Uygulama yatay modda daha geniş bir görüntü sunuyor.

Toplu Taşıma İle Güzergâh Belirleme
- Bir hedefe giderken toplu taşıma kullanmak istiyorsanız, Google Maps yine en pratik rotayı oluşturabilmeniz için size yardımcı oluyor. Tren, otobüs ve vapur seferlerinin saatleri, hangisine binip nereden aktarma yapmak gerektiği gibi bilgilere uygulama üzerinden ulaşılabiliyor.
Konum Paylaşma
- Uygulama, bulunulan noktayı başkaları ile paylaşma imkânı veriyor. Birileriyle buluşulacağı zaman son derece pratik olan bu özellik sayesinde anlık konum paylaşımı yapılabiliyor. Bağlantıya tıklayan kişiler belirlenen süre boyunca ya da süresiz olarak konumu görebiliyor.
İş Rotası Oluşturma
- Uygulama içinde bulunan iş rotası sekmesi sayesinde her gün işe gitmeden önce hangi saatte evden çıkılması ve işe giderken hangi rotanın kullanılması gerektiği görülebiliyor. Bunun için uygulama içerisinde ev ve iş adresini kaydetmek gerekiyor.

Zaman Çizelgesi Yaratma
- Gezmeyi sevenler için faydalı olabilecek bu özelliği ile Google Maps gün içinde hangi konumlara gidildiğini gösteriyor. Ne kadar süre yürüdüğünüzü ve hangi araç ile gittiğinizi görebileceğiniz bu özellik ile gün içinde gidip unuttuğunuz yerleri hatırlayabilirsiniz.
Mesafe Hesaplama
- Google Maps iki nokta arasındaki mesafeyi km olarak görme imkânı da sunuyor. Bunun için uygulama içerisinde bulunan ilgili yerlere her iki noktanın adı yazılıyor. Rota hesaplama istendiğinde otomatik olarak mesafenin ne kadar olduğu da sunuluyor.
Yakın Civardaki Yerleri Görme
- Uygulama içerisinde belirli bir noktanın yakınındaki kafeleri, restoranları, tarihi yerleri, parkları, müzeleri ve buna benzer popüler diğer yerleri görmek mümkün. Aynı zamanda bu yerlere ilişkin kullanıcıların verdikleri puanlar ve yaptıkları yorumlar da görülebiliyor.

Park Yeri Bulma
- Google Maps rota hesaplarken canlı trafik verilerini kullanıyor. Böylece hedef noktaya ulaşıldığında o bölgede park etme konusunda nasıl bir durumla karşılaşılabileceği konusunda kullanıcılara bilgi sunuyor. Park için ne kadar bir süre ayrılması gerektiği önceden bilinebiliyor.
Google Maps’e Firma Ekleme Nasıl Yapılır?
Son yıllarda özellikle kurumsal firmalar Google Maps üzerinde konumlarını işaretlemeyi tercih ediyor. Google Maps ekleme, müşterilere ve firmaya ulaşmak isteyecek herkese kolaylık sağlıyor. Ayrıca firmalar daha profesyonel bir görünüm elde ediyor. Her sektörde rekabetin çok arttığı düşünüldüğünde bu kolaylık firmaları bir adım öne taşıyor. Bu işlem 2 şekilde yapılabiliyor ve izlenmesi gereken adımlar bulunuyor:

Google Benim İşletmem Uygulaması İle Firma Ekleme
- Bu işlem için öncelikle Android işletim sistemli telefona veya tablete Google Benim İşletmem uygulaması yükleniyor. Google hesabı ile oturum açılıyor. Açılan ekranda belirtilen adımlar takip ediliyor. Firmanın adı ve bilgileri girilip hizmet şartları kabul ediliyor.
Google Haritalar İle Firma Ekleme
- Android telefonda veya tablette Google Maps uygulamasında firma aranarak doğru işletme seçiliyor. İşletme için hak talebinde bulunma düğmesine basılıyor. Bu işletmenin sahibi veya yöneticisiyim sekmesi işaretlendikten sonra doğrulama seçeneği belirleniyor. Ekranda çıkan adımlar takip ediliyor.
Google Maps Nasıl Kullanılır?
Uygulama esas olarak internet bağlantısı ile kullanılıyor olmakla birlikte çevrimdışı kullanma özelliği de bulunuyor. Bu özellik internet bağlantısının yavaş olması veya hiç olmaması gibi durumlarda oldukça faydalı oluyor. Ayrıca uygulamayı kullanırken mobil internet kotasının harcanmaması için de çevrimdışı kullanım önem arz ediyor. Çevrimdışı erişim imkânı ile hedeflenen noktanın haritası indirilip uygulama üzerinde kullanılabiliyor.

Google Maps yer ekleme imkânı da sunuyor. Çoğu kullanıcı tarafından bilinmeyen bu imkân tamamen ücretsiz olup bundan faydalanabilmek için uygulama üzerinden Google hesabını açmak gerekiyor. Harita üzerinde işaretçi ekle sekmesi seçiliyor. Yer eklenecek alan seçildikten sonra seçilen yere ad veriliyor. Sonrasında kaydet tuşuna basılarak işlem tamamlanıyor ve böylece ilgili yer harita üzerinde adıyla birlikte görülebiliyor.
Uygulamada firmaları ve iş yerlerini eklemenin yanı sıra Google Maps adres ekleme imkânı da sunuyor. Süreç genel olarak diğer yer ekleme işlemleri ile aynı şekilde işliyor. Evinizi ya da dilediğiniz başka bir konumu harita üzerinde işaretledikten sonra oraya gitmek istediğinizde adresi tekrar yazmanıza gerek kalmıyor. Listeden ilgili yerin adını seçip en uygun olan rotayı hesaplayabiliyorsunuz.