Her gün gelişen teknoloji hayatımızın birçok alanında yeni kapılar açıyor. Bilgisayar ve internet kullanımının emekleme seviyesinde olduğu yıllarda veri yedekleme aracı olarak kullanılan disketler günümüzde çoktan yok olmuş durumda. Artık internet kullanıcıları bulutta dosya depolama yapabiliyor ve dokümanlarına diledikleri yerden anında ulaşabiliyor. Google tarafından oluşturulmuş Google Drive de kullanıcılara dosya yönetme ve senkronizasyon hizmeti sunuyor.

Google Drive Özellikleri
2012 yılında İnternet dünyasına giren Google Drive, bir çeşit dosya barındırma hizmeti olarak tanımlanıyor. Python ve Objective-C gibi programlama dilleri kullanılan Drive, bulut doküman saklama, dosyaları paylaşma ve izin verilen kişilerle dokümanları düzenleme olanağı sunuyor. Google depolama işlemi metin dosyaları, excel dosyaları, fotoğraflar, videolar, ses dosyaları ve çizimler için yapılabiliyor.
Yüklenen dosyalara masaüstü bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi farklı cihazlar üzerinden erişim sağlayabilir, bu dosyaları dilediğiniz kişilerin görüntülemesi ya da düzenlemesi için paylaşabilirsiniz. Ayrıca Google, Drive üzerindeki dosyalarınızı virüslere karşı da koruyor. Google Drive kullanmak için Google üzerinden bir gmail hesabı açmanız ve hesap açılışından sonra Drive özelliğini aktif etmeniz yeterli oluyor.

Google Drive Dosya Yükleme ve İndirme
Bilgisayar ve telefon arasında senkronizasyon sunan Google Drive hesabınıza dosya yüklemek için farklı yöntemler bulunuyor. Drive’a bilgisayarınızdan dosya yüklemek için öncelikle bilgisayarınızda drive.google.com adresine gitmeniz gerekiyor. Yükleme işlemi için Google Drive hesabında sol üstte yer alan yeni > dosya yükleme sekmesini tıklamanız ve yüklemek istediğiniz dosyayı seçmeniz yeterli oluyor.
Google Drive dosya yükleme fonksiyonu için dosya sürükleme işlemini de gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için ilk adım olarak drive.google.com adresine giderek bir klasör oluşturmalısınız. İkinci adım olarak masaüstünüzde bulunan ve yüklemek istediğiniz dosya ya da klasörleri, Drive hesabınızda açtığınız klasör içerisine sürükleyin ve yükleme işlemini pratik bir şekilde tamamlayın.
Android telefon ya da tabletinize Drive kullanarak dosya yükleyebilirsiniz. Bunun için cihazda Google Drive uygulamasını açın, uygulamada “ekle” simgesine dokunun ve “yükle”ye basın. Karşınıza gelen sekmede yüklemek istediğiniz dosyaları bulun ve bu dosyalara dokunarak ekleme işlemini başlatın. Yüklediğiniz dosyaları bir klasör altına taşıyana kadar Drive’ım kısmında görüntüleyebilirsiniz.
iPhone ve iPad’de Drive hesabına dosya yüklemek için uygulamayı açtıktan sonra “ekle” simgesine dokunmanız gerekiyor. Ekle’ye dokunduğunuzda karşınıza gelen “yükle” sekmesine basın ve daha sonra yüklemek istediğiniz dosyaları bulun. Eğer fotoğraf ya da video yüklemek istiyorsanız, önce istediğiniz fotoğraf ve videolara, ardından “yükle”ye dokunmanız yeterli oluyor.

Google Drive dosya yükleme işlemi yedekle ve senkronize et uygulaması ile de yapılabiliyor. Yedekle ve senkronize et seçeneğini kullanmak için uygulamayı bilgisayarınıza yüklemeniz gerekiyor. Uygulama bilgisayara yüklendiğinde, bilgisayarınızda Google Drive klasörünü görebilirsiniz. Dosyaları ya da klasörleri bu klasöre sürükleyerek dosya yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yüklediğiniz dosyalara drive.google.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Google Drive dosya indirme fonksiyonu, hesabınızdaki dosyaları bilgisayara ya da telefona kaydetmenize olanak tanıyor. İndirme işlemi için drive.google.com adresinde indirmek istediğiniz dosyanın üzerinde sağ tıklayın ve “indir”i seçin. Birden fazla dosyayı aynı anda indirmek istiyorsanız dosyaları Windows için CTRL, Mac için Command tuşu ile seçebilirsiniz.
İndirme işlemini bilgisayar yerine akıllı cihazlarınız üzerinden de yapabilirsiniz. Android bir cihaz kullanarak Google Drive download işlemini gerçekleştirmek için ilk önce Android telefon ya da tabletinizde Google Drive uygulamasını açmanız gerekiyor. Uygulamayı açtıktan sonra indirmek istediğiniz dosyanın adının yanında bulunan diğer simgesine tıklayarak “indir”e dokunmalısınız.
iPhone ve iPad kullanarak dosya indirme işlemlerinde Google Drive uygulamasını açmanız, indirmek istediğiniz dosyanın yanında bulunan diğer simgesine dokunmanız, çıkan sekmede “şu uygulamayla aç”a dokunmanız yeterli oluyor. Bu adımda indirme işleminde kullanmak istediğiniz uygulamayı seçebilirsiniz. Fotoğraf veya videoyu film rulosuna kaydetmek için diğer simgesine dokunduğunuzda gelen “kopyasını gönder”e dokunun ve “resmi kaydet” veya “videoyu kaydet”e basın.

Google Drive Masaüstü Uygulaması Var mı?
Google, 11 Aralık 2017 tarihi itibarıyla Google Driver uygulamasını bilgisayar ve Mac için desteklemeyeceğini açıkladı. Google Drive masaüstü uygulamasının PC ve Mac cihazlar için 12 Mart 2018 tamamen kapatılacağını duyuruldu. Google, Google Drive kullanıcılarını bireysel ve işletme kullanıcısı olarak iki farklı gruba ayırdı ve yeni alternatiflere yönlendirdi.
Yeni alternatifler, veri yedekleme, cloud depolama ya da buluttaki dosyalara erişebilmenizi sağlıyor. Yedekle ve Eşleştir (Backup and Sync), Drive ile aynı işlevleri sunuyor ve aynı şekilde çalışıyor. Yedekle ve Eşleştir hem Google Drive hem de Google Fotoğraflar uygulamalarının yerini tutuyor. Google, işletmeler için ise yerel sürücüde terden tasarruf sunan Drive File Streamer‘i geliştirdi.

Google Drive App İndirme ve Kullanımı
Google Drive, veri depolama hizmeti sayesinde hayatınızı kolaylaştırıyor. Drive kullanarak bilgisayar yedekleme, tablet ve telefon yedekleme, kamera ya da SD kartlarınızdaki dosyaları buluta depolama işlemlerini hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. iOS ya da Android cihazlarınıza Google Drive App indirerek, tüm dosyalarınıza dilediğiniz yerden rahatlıkla erişebilirsiniz.
Google Drive Kaç GB Alan Sağlar?
Bilgisayar yedek alma ve telefon yedek alma işlemlerini güvenle yapmanızı sağlayan Google Drive, kullanıcılar için 15 GB’a kadar ücretsiz veri yedekleme ve 15 GB’ın üzerindeki kullanımlar için depolama alanı satın alma imkanı sunuyor. “Google Drive kaç GB?” sorusunun yanıtı ise sizin depolama alanı gereksinimleriniz oluyor.

Aylık ya da yıllık ücretlendirme alternatiflerinden birini seçerek istediğiniz zaman depolama alanı planınızı değiştirebilirsiniz. Google One üyeliği oluşturarak Google’in özel avantajlarından ve aile planı paylaşımından da faydalanabilirsiniz. Google One üyesi olarak depolama alanınızı artırmak için Google One web sitesinden farklı bir depolama alanı planı seçebilirsiniz.
Google Drive Fiyatı Ne Kadar?
Verilerimi nasıl yedeklerim? sorusunun en güvenli ve en hızlı yanıtını veren Google Drive, depolama alanı büyüklüğüne göre farklı fiyatlandırılıyor. Google Drive hesabınız 15 GB’lık ücretsiz Google yedek alanı ile başlıyor. Hesabınızı daha yüksek depolama alanı planlarına yükselterek daha fazla saklama alanına sahip olabilirsiniz.
Google One web sitesinde 100 GB’lık depolama alanı fiyatı aylık ödeme planına göre 5.79 TL, yıllık ödeme planına göre 57.99 TL olarak belirtiliyor. 200 GB depolama alanı için belirtilen aylık ödeme tutarı 11.59 TL, yıllık ödeme tutarı 115.99 TL oluyor. 2 TB depolama alanına ise aylık 28.99 TL, yıllık 289.99 TL ödeme ile sahip olabilirsiniz.
Google, kullanıcılar için 10 TB, 20 TB ve 30 TB depolama alanı sunan planlar da sağlıyor. 10 TB saklama alanına aylık 289.99 TL ödeme ile sahip olabilirsiniz. 20 TB depolama alanı planı satın almak için öngörülen ücret aylık olarak 579.99 TL oluyor. 30 TB depolama alanını ise ayda 869.99 TL ödeyerek satın alabilirsiniz.

15 GB’lık ücretsiz depolama alanını yükseltmek için tercih edilen depolama alanı planlarında saklama alanı dışında farklı ek özellikler de yer alıyor. Depolama alanı planınızı yükseltmeniz halinde, gereksinim duyduğunuzda Google desteğe erişim, aile paylaşımı ve ek üyelik avantajlarından yararlanabilirsiniz. Ayarlarınızı değiştirmediğiniz sürece aboneliğiniz otomatik olarak yenileniyor.