Google Assistan ; Amazon’un Alexa’sı, Apple’ın Siri’si ve Microsoft’un Cortana’sı gibi yapay zeka uygulamalarının Google versiyonudur. Google Asistan hem kendi donanımında hem farklı şirketlerle girdiği ortaklıklar sayesinde Google Asistan’ı gören kulaklıklardan hoparlörlere, buzdolaplarından otomobillere kadar çeşitli cihazlarda kontrol sağlamak amacıyla kullanılır.
Google Home Mini’den en yeni Pixel hatta iPhone telefonlara kadar çeşitli cihazlar tarafından desteklenen Google Asistan, 2016 lansmanından bu yana inanılmaz ilerleme kaydederek en gelişmiş ve dinamik özellikler taşıyan yapay zeka uygulamalarından birisi haline gelir.
Google Asistan Nedir?
Google Asistan, Google’ın Google üzerinden gerçekleştirdiği yeni nesil arama yöntemidir. Web sitelerine bağlantılar sağlamak yerine, üzerine aldığı görevi kullanıcıyla sohbet ederek yerine getirebilen tasarıma sahiptir.
Hemen her şeyi sorabileceğiniz Google Asistan sözlerinizi belirli bir bağlam içinde anlayıp ilgili sonuçları size sesli olarak sunar. Örneğin, bu yıl en iyi oyuncu Oscar’ını kimin kazandığını sorduğunuzda Siri, Oscars.com’u ziyaret etmenizi önerirken; Google, size doğru cevabı verir.
Google Asistan APK, benzer bir diğer uygulama Siri gibi alarm kurmak veya müzik çalmak gibi farklı görevleri yerine getirmek üzere Android telefonunuzla etkileşim kurabilir, bazı ev otomasyon cihazlarını idare edebilir.
Google Asistanı ile konuş fonksiyonu genel konularda soru sorabilmenize izin verir. Google’ın ürettiği yanıtlar Siri’den daha geniş bir çerçeveye sahiptir. Bunun nedeni, Google Asistan’ın her arama yaptığınızda Google’ın web genelindeki arama sonuçlarından yararlanarak yanıtlarını daha kapsamlı hale getirmesidir.
Örneğin, Stephen Hawking’in kaç yaşında öldüğünü sorduğunuzda asistan size Hawking’in öldüğü zamanki yaşını söyler. Bu cevabın ardından basitçe “Boyu ne kadar?” diye sorduğunuzda onun adını söylemeseniz dahi Hawking’in boyunu öğrenmek istediğinizi anlar.
Peki, Google Asistan’ı kim seslendiriyor? İngilizce sürümlerini ünlü Hollywood oyuncusu John Legend seslendirirken Türkçe sürümünü kimin seslendirdiği belirsizliğini korumaktadır.
Google Asistan Ne İşe Yarar?
Google Asistan, “Ok Google” veya “Hey, Google” başlatma kelimelerini söyledikten sonra bir dizi görevi tamamlamasını sağlayan sesli komutlar ve sesle etkinleştirilen cihaz kontrolü sağlar. Google Asistan konuşma yoluyla etkileşim sunar.
Google Asistan ile yapabilecekleriniz şöyledir:
- Cihazlarınızı ve evinizdeki akıllı cihazları kontrol edebilirsiniz.
- Kişisel bilgilerinize ve takvimlerinize erişim imkanı sağlarsınız.
- Restoran rezervasyonlarından yol tariflerine, hava durumuna ve haberlere kadar çevrim içi bilgilere ulaşabilirsiniz.
- Müzik çalmayı başlatıp çaldığınız müziği kontrol edebilirsiniz.
- Chromecast‘inizde veya diğer uyumlu cihazlarınızda içerik oynatabilirsiniz.
- Zamanlayıcıları ve hatırlatıcıları çalıştırabilirsiniz.
- Arama yapabilir, randevu alabilir veya mesaj gönderebilirsiniz.
- Telefonunuzdaki diğer uygulamaları açabilirsiniz.
- Dilediğinizde bildirimlerinizi okuyabilirsiniz.
- Gerçek zamanlı sözlü çeviriler yapabilirsiniz.
Google Asistan ile devam ettiğiniz konuşma boyunca devamlı olarak “Hey, Google” ifadesini kullanmanız gerekmez. Farklı kişiler için ses profillerini tanıyabilen Google Asistan, onunla kimin konuştuğunu bilir ve yanıtlarını buna göre uyarlayabilir. Aynı anda birden fazla görevi anlayabilir.
Google Home cihazlarındaki Google Asistan, akıllı ev kontrolünün temelini oluşturur. Çok çeşitli cihazlarla uyumludur, böylece ısıtmayı, aydınlatmayı ve daha fazlasını sesinizle kontrol edebilirsiniz.
Google Asistan Nasıl Açılır?
Google Asistan, çoğu Android telefon ve Google Home’a önceden yüklenmiş olarak gelir. Asistan, telefonunuzun ana düğmesi veya ev simgesini uzun süre basılı tutarak etkinleştirilir. Düğmeyi basılı tuttuğunuzda Google Asistan sizden talebinizi söylemenizi ister.
Cihazınıza tıkladığınızda, en üstte Google Asistan’ı görürsünüz. Etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için Google Asistanı aç veya kapat seçeneklerinden birini seçmeniz yeterlidir. Google Asistanı kapatma seçeneği onu devre dışı bırakırken, asistanı aç seçeneği ona sorularınızı yanıtlama ve görevleri yerine getirme izni verir.
Asistan’a erişmek için Pixel telefonların kenarlarını sıkıştırmanız ya da “Ok Google” demeniz yeterli olur. “Ok Google” veya “Hey Google” diyerek ve ardından sorgunuzu söyleyerek Google Asistan’ın başlamasını tetiklemeniz gerekir.
Ancak, telefonunuz kilitliyken asistana seslenmeniz işe yaramayabilir. Akıllı telefonunuza uygulamayı yüklediğinizde Google Asistan’ın ses algılama ve “Ok Google” özelliğini her zaman açık konumda ayarlamanız önerilir.
Asistan sekmesine dokunarak Google Asistan ayarlama menüsünü açıp aşağı kaydırarak Asistan cihazlarına gidebilir ve Google Asistan’ı kaldırmak veya eklemek istediğiniz cihaza dokunabilirsiniz. Uygulamayı iOS cihazlarda da kurmak için AppStore’da Google Asistan yükle butonunu kullanarak Google Asistanı açma seçeneğiyle aktifleştirebilirsiniz.
Google Asistan Nasıl Kişiselleştirilir?
Google Asistan, Google hesabınızdan beslenir. Asistanı, özellikle de fotoğraflarınız söz konusu olduğunda, bulunmasını isteyeceğiniz hesapla bağlı kurduğunuzdan emin olmalısınız. Örneğin, Asistan için belirlediğiniz hesapla Google Fotoğraflar için seçtiğiniz hesap farklıysa Asistanı kullanarak fotoğraflarınıza erişemezsiniz.
Asistan’ın Ayarlar menüsüne erişmek için izleyeceğiniz yol; Ayarlar > Google > Hesap Hizmetleri > Arama, Asistan ve Ses > Google Asistan’dır. Üstteki Asistan sekmesine dokunduğunuzda ayarlama seçeneklerinin yer aldığı birkaç alt menü bulunur.
Alternatif olarak, Google Asistan’ı açma amacıyla sağ üst köşedeki dairesel profil simgesine dokunarak Asistan sekmesine gidebilir, burada çeşitli alt menülere ulaşabilirsiniz.
Google Asistan Hizmetler menüsünden Haberler’e giderek haber listenizi özelleştirebilirsiniz. Bir haber kaynağı ekleyebilir, haber listenizdeki sıralamayı değiştirebilirsiniz. Bir haber kaynağının yanındaki X simgesine dokunarak, onu haber kaynaklarından kaldırabilirsiniz.
Google Asistan ayarlarında Rutinler menüsüne giderek günlük özetinizi özelleştirebilirsiniz. Telefonunuzu sessizden çıkarmak, uyumlu akıllı cihazları ayarlamak, hava durumunu öğrenmek, işe gidip gelmek, hatırlatıcılar, gününüzü bir haber özeti ile tamamlamayı isteyip istemediğiniz gibi bir dizi seçenek arasından seçim yapabilirsiniz.
Asistan’ın Ayarlar sekmesinden Diller menüsüne girerek Asistan’la konuşacağınız dili belirleyebilir veya yeni bir dil ekleyebilirsiniz. Her zaman “Ok Google” ses eşleme özelliğini etkinleştirebilir veya bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz.
Ekranınız kapalı olsa veya bir uygulama kullanıyor olsanız bile “Ok Google” dediğinizde Asistan’ın sesinizi tanımasına izin vermek için Google Asistanı’nı aç / kapat düğmesini kullanabilirsiniz.
“Ok Google” ses modelinizi silebilir veya yeniden oluşturabilirsiniz. Asistan’ın ifadeyi nasıl söylediğinizi hatırlaması ve tanıyabilmesi için birkaç kez “Ok Google” demeniz gerekir. Daha sonra ifadeyi bir başlatma kelimesi ve cihaz kilidi açma kelimesi olarak belirleyebilirsiniz.
Telefonunuz kilitliyken sesli mesaj gönderme ve e-posta, takvim, kişilere ve daha fazla erişime izin verme özelliklerini açabilirsiniz. Rahatsız edici kelimeleri gizleme özelliğini aktif hale getirebilirsiniz.
Ev ve iş konumu bilginizi kişisel bilgileriniz sekmesinden girebilirsiniz. Ev ve iş adreslerinizi ekleme seçeneğiyle farklı konum bilgileri de ekleyebilirsiniz. Bilgileriniz menüsünden kendinize bir takma ad ekleyebilirsiniz.
Hava durumu ölçü birimlerini değiştirebilirsiniz. Google Asistan ayarlarından bilgileriniz menüsü üzerinden hava durumu seçeneğine gidip Fahrenheit veya santigrat ölçü birimleri arasında seçim yapabilirsiniz.
Hizmetler menüsü üzerinden alışveriş listenize erişim sağlayabilirsiniz. Google Asistan ayarlarından ekran içeriğiyle ilgili bilgileri gösterme izni verebilir veya bu özelliği kapatabilirsiniz. Örneğin, size YouTube veya IMDB’de alakalı bağlantıları gösterebilir.
Bir cihaz, hoparlör grubu veya hizmet eklemek için “Ekle”ye basıp talimatları takip ederek uyumlu bir akıllı ev cihazı kurabilirsiniz. Cihaz kurulumunun ardından, onu Google Asistan ile kontrol edebilirsiniz.
Google Assistant’ın Kabiliyetleri Nelerdir?
Google Asistan, kişisel asistanınızdır. Sizin için müzik çalabilir, hatırlatıcılar ayarlayabilir, uçuşunuzu kontrol edebilir ve bundan çok daha fazlasını yapabilir. Google Asistan’ın yardımcı olabileceği görev sayısı ve istekler söz konusu olduğunda liste sonsuzdur. Sadece sesinizi kullanarak Asistan’la gerçekleştirebileceğiniz görevleri inceleyelim.
Cihazınızın kilidini açabilir. Google Asistan sesinizi tanıdığında “Ok Google” ve “Hey Google”ın telefonunuzun kilidini açmasına izin verebilirsiniz. Kısa mesaj uygulamalarını kullanarak mesaj gönderebilir. Sizin için önemli hatırlatıcıları ayarlayabilir.
Hava tahminini verebilir. Google Asistan’a “Bugün hava nasıl?” diye sorduğunuzda günün hava tahmin bilgisini aktarır. “Yarın yağmur yağacak mı?”, “Dışarısı ne kadar sıcak?”, “Hafta sonu için hava tahmini nedir?” gibi soruları sorabilirsiniz.
Önemli şeyleri hatırlatabilir. “Ok Google, araba anahtarlarımın vestiyerde olduğunu hatırlat” demeniz yeterli olur. Ardından, Google’a arabanızın anahtarlarını nerede bıraktığınızı sorun. “Bu gece süt almayı hatırlat”, “Annemi aramayı hatırlat” veya “Eve gittiğimde çamaşır yıkamayı hatırlat” gibi hatırlatıcılar oluşturabilirsiniz.
İlgi alanlarınızla ilgili günlük güncellemeler sunabilir. Google Assistant’dan size ilgi alanlarınızla ilgili günlük güncellemeler söylemesini isteyebilirsiniz.
Çoklu dil desteği sunar. Ev içinde iki farklı dil konuşuyorsanız çok dilli destek sunabilir. Google Asistan bu iki dil arasında geçiş yapmanıza izin verebilir ve konuştuğunuz dili tanıyıp sizi yanıtlar.
Telefonunuzu bulur. “Ok Google, telefonumu bul” demeniz yeterlidir. Sanal asistan, rahatsız etme moduna ayarlanmış olsa bile telefonunuzu size tam ses seviyesinde çalma veya arama imkanı sunar.
Hesaplamalar yapabilir. “Ok Google, bana 12 x 32’nin kaç olduğunu söyle” diyerek cevabı hemen öğrenebilirsiniz.
Müzik açar. Varsayılan müzik uygulamasını Google Asistan ayarlarının hizmetler sekmesinden ayarladığınızda, asistan o kaynaktan otomatik olarak müzik çalabilir.
Netflix’i çalıştırır. Netflix’te dilediğiniz yapımın ismini söyleyerek izlemeye başlayabilirsiniz.
Haberleri verir. Önceden seçtiğiniz kaynaklardan haberleri öğrenmek için “Ok Google, haberler neler?”, “Uluslararası haberler”, veya “Spor haberleri” diyerek dilediğiniz kategorideki haberleri dinleyebilirsiniz.
Akıllı cihaz kontrolü sağlar. Asistan’dan uyumlu akıllı cihazları kontrol etmesini istemek için önce o cihazları kurmanız gerekir. Kurulumun ardından “Ok Google” deyip ardından “Mutfağın ışıklarını kapat”, “iRobot’a temizlemeye başlamasını söyle”, “Yemek odası haritasını aç”, “Isıtmayı aç” gibi komutlarla akıllı cihazlarınızın kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Günlük özet verir. Asistan’dan günlük özetinizi istemek için “Ok Google” ardından “Günaydın”, “İyi günler” veya “İyi akşamlar” ifadesiyle hava durumunu, yaklaşan toplantıları, haber anlatımını alabilirsiniz.
Sizin için alarm kurabilir. “Ok Google alarmı sabah 6’ya kur”, “Beni sabah 9’da uyandır”, “Beni her gün 10’da uyandır” komutlarıyla alarmınızı kurabilirsiniz.
Yakınlarda arama yapar. Asistan yakınlarınızda bulunan mekanları veya etkinlikleri bulabilir. Bunun için “Ok Google, restoran bul”, “Yakınlardaki etkinlikler neler?”, “En yakın oteller hangileri?”, “Yakınlarda hangi barlar var?” veya “Hangi komedi filmleri oynuyor?” gibi sorular sorabilirsiniz.
Tatil rehberiniz olabilir. Seyahatleriniz sırasında Asistan’a “Ok Google, Antalya uçuşları”, “İstanbul’daki oteller”, “Barselona’daki restoranlar”, “Fransa’da nerede yürüyüş yapabilirim?” veya “Saat 16.00’daki aktarmalı uçuşlar hangileri?” gibi sorular sorarak yardım alabilirsiniz.
“Google Asistan ne yapıyorsun?” diye sorduğunuzda yapabildiklerinin kısa bir listesini sesli şekilde sıralayabilir. “Google Asistan nasılsın?” diye sorduğunuzda size “Süper!” cevabını verebilir.
Google Asistan ile konuş seçeneğini kullanarak onunla sohbet etmek istediğinizde Qsistan size cevaplar üretebilir. “Google Asistan konuş benimle” komutuyla başlattığınız sohbet, size gerçek biriyle konuştuğunuzu hissettirebilir.
En iyi 10 Google Assistant Komutu
- Arama yapın: Asistan’dan arama yapmasını istemek için “Ok Google” diyerek ardından “Ayşe’yi ara”, “Telefon araması yap”, “Pınar Demir’i ara” veya “Annemi evden ara” diyebilirsiniz.
- Mesaj gönderin: Asistan’dan sizin için bir mesaj göndermesini istemek için “Ok Google” diyerek ardından “Mesaj gönder”, “Fatih’e kısa mesaj gönder”, “WhatsApp mesajı gönder”, “Rüzgar’a saat 17’de evde olacağımı söyle”, “Aslı’ya 5 dakika geç kalacağımı söyle” diyerek mesaj gönderebilirsiniz.
- Zamanlayıcıları ayarlayın: Asistan’dan bir zamanlayıcı ayarlamasını istemek için “Ok Google” deyin ve ardından “Zamanlayıcı ayarla”, “1 dakika geri sayım”, “10 dakika zamanlayıcı başlat” veya “5 dakikalık zamanlayıcı ayarla” diyebilirsiniz.
- Uygulamaları açın: Asistan’dan sizin için bir uygulama açmasını istemek üzere “Ok Google” deyip ardından “YouTube’u aç”, “Takvimi aç” veya “Wi-Fi ayarlarını aç” diyebilirsiniz.
- Takviminizde neler olduğunu görüntüleyin: Asistan’dan takviminize bakmasını istemek için “Ok Google” deyip “Takvimimde ne var?” diye sorabilirsiniz.
- E-postaları görüntüleyin: Asistan’dan Gmail e-postalarınızı göstermesini istemek için “Ok Google” ve ardından “Bana e-postalarımı göster” diyebilirsiniz. Bu komut, bağlı hesabınızdaki e-postaları gösterir.
- Yol tarifi alın: Asistan’dan seyahetlerinize yardımcı olmasını istemek için “Ok Google” deyip ardından “Eve git”, “İşe git”, ” Ana caddeye yol tarifi”, “En yakın kafeye git” veya “Hastaneye git” gibi komutlarla rotanızı ayarlayarak Google Haritalar Navigasyon’u açar.
- Selfie çekin: Google Asistanı bu popüler görevde “Ok Google” ve ardından “Selfie çek” komutuyla size yardımcı olur. Kamerayı anında açar ve 3, 2, 1 geri sayımını başlatır.
- Gerçek zamanlı çeviriler yapın: Asistan’dan sizin için gerçek zamanlı çeviriler yapmasını istemek üzere “Ok Google” deyip ardından “İspanyolca merhaba”, “Japonca teşekkür ederiz”, “İtalyancada günaydın nedir?” veya “Havalimanını Fransızcaya çevir” diyebilirsiniz.
- Müzik çalın: Asistan’dan müzik çalmasını istemek için “OK Google” deyip ardından “Biraz müzik çal”, “Biraz caz çal”, “Egzersiz müziği çal”, “Daft Punk dinle” veya “Spotify’da Imagine dinle” diyerek müzik açabilirsiniz.
“El fenerini aç”, “Yazı-tura at”, “Oyun oyna”, “Bilgi yarışması yap”, “Bir şiir oku”, “Bir fıkra anlat”, “Rastgele bir sayı söyle” gibi komutlara da cevap veren Google Asistan, “Sıkıldım” dediğinizde dahi sizin için hemen bir eğlence başlatabilir.
“Google Asistan ile konuşmak istiyorum” diyerek “Hayatın anlamı nedir?”, “Cebimde ne var?”, “Kendimi şanslı hissediyorum” ifadelerini kullanarak da sohbete başlayabilirsiniz.