İnternet sitesinden satış yapan ya da internet sitesini para kazandıracak bir mecra olarak tasarlayan herkes için en önemli servislerden bir tanesi Google Analytics oluyor. Başarıya ulaşmak ve sorunları düzeltmek konusunda çok sayıda veri sunan bu servis ile internet sitenizde sürekli olarak çeşitli iyileştirmeler yapmanız ve çok daha hızlı yol almanız mümkün.

Google Analytics Nedir?
Google Analytics, web site analizi sayesinde geniş çaplı trafik ölçümü yapmaya ve trafikleri belirli zamanlarla karşılaştırmaya yarayan Google’ın sağladığı ücretsiz bir servistir. Bilindiği üzere elde veriler olmadan sağlıklı ve işe yarar SEO stratejileri oluşturmak mümkün olmuyor. İşte bu noktada da Google Analytics devreye giriyor ve ihtiyaç duyduğunuz çok sayıda veriyi size kolayca sunuyor.
Google Analytics Metrikleri Nelerdir?
Google Analytics sayesinde çok değerli verilere ulaşmak mümkün hale geliyor. Analytics verileri ile kullanıcıların web sitenize nasıl geldiğini, web sitenizle nasıl etkileşime girdiğini ve çok daha fazlasını site raporu sayesinde kolayca öğrenebilirsiniz. Örneğin; ihtiyaç duyacağınız sitenizi ziyaret eden kişi sayısı, sitede geçirdikleri vakit ve nerede yaşadıkları gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

Gerçek Zamanlı (Realtime)
Adından da anlaşılacağı üzere bu raporla gerçek zamanlı olarak web sitesi performans ve anlık verilerine ulaşmanız mümkün. Yani anlık ziyaretçi raporları, kullanıcıların kaç kişi olduğu ya da neler yaptıklarını kolayca görüntüleyebilirsiniz. Peki bu bilgilere özellikle “anlık” olarak ulaşmak ne gibi bir fayda sağlayabilir ki?
Diyelim ki oldukça emek vererek yeni bir içerik hazırladınız. Farklı mecralarda bu içeriği duyurdunuz ve paylaştınız. Bir etkileşim yaratmasını ve insanların reaksiyon vermesini umuyorsunuz. İşte bu noktada Google Analytics gerçek zamanlı raporları devreye giriyor ve kullanıcıların içeriğinize nasıl tepki verdiğini anbean izlemenizi sağlıyor.

Yani Realtime raporu sayesinde yayınladığınız bu içeriği kaç kişinin okuduğunu, ne kadar süre içeriğin bulunduğu sayfada yer aldığını ve bu içeriği nerede gördüğünü kolayca görüntüleyebilirsiniz. Google Analytics’teki gösterge tablosunda, sol barda “Raporlar” sekmesinin içinde “Gerçek Zamanlı” ismi verilen alandan bu verilere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda son 5 dakikadaki hareketleri de inceleyebilirsiniz.
Dönüşümler
Veri mevzubahis olduğunda en önemli konulardan bir tanesi dönüşüm oranları oluyor. Çünkü herkes çalışmalarının ve yatırımlarının işe yarayıp yaramadığını görmek istiyor. İşte dönüşümler sekmesi de verdiğiniz emeklerin ve harcadığınız paraların aksiyona dönüşüp dönüşmediğini gerçek zamanlı şekilde size sunuyor. Bu raporlar kullanıcıların hangi oranda dönüşüm sağladığını ve daha pek çok veriyi raporlaştırarak çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra e-mail listenize kaç kişinin abone olduğu ve kaç kullanıcının sitenizden alışveriş yaptığı gibi tamamlanmış aksiyonlara bu bölümden ulaşabilirsiniz. Bu tip veriler hem işletmenizin gelir-gider bazında devamlılığı için hem de SEO’daki başarı için oldukça önemli oluyor. Dolayısıyla dönüşümler sekmesini düzenli olarak takip etmek ve sunduğu raporları çalışmalara dahil etmek büyük önem taşıyor.
Kitle – Ziyaretçiler (Audience)
Kitle raporlarında kullanıcılar bazı parametreler içerisinde gruplara ayrılıyor ve sizlere bu grupların verileri gösteriliyor. Örneğin; son 1 sene içerisinde sitenizden ürün satın alan kişi sayısı ve bu kişilerin içinden son iki haftada satın alma gerçekleştirmeyen kişilerin oranını kolayca öğrenebilirsiniz. Yani kitle sekmesi siteniz ve işletmenizle ilgili oldukça keskin veriler sunuyor.
Aynı zamanda kitle raporunu oldukça detaylı bir şekilde inceleyebilir ve diğer analytics raporlarına da uygulayabilirsiniz. Yani, herhangi bir veriyi seçtikten sonra başka raporlarla etkileşime girerek sonuç sunmasını isteyebilirsiniz. Bu noktada Google Analytics 20 farklı kitle seçmenize imkan tanıyor. Dolayısıyla kitle sekmesinde ihtiyaç duyabileceğiniz çok sayıda farklı veri saklı duruyor; onları dışarı çıkarmalısınız.
Davranış (Behavior)
Davranış raporlarıyla insanların sitenize olan ilgisini net bir şekilde görebilirsiniz. Bu noktada sitenize ilk kez gelen kişilerin içeriklerinize ne kadar ilgi gösterdiğini, hangi içeriğinizi ilk görüntülediğini ya da sitenize yeniden gelip gelmediğini kolayca çözümleyebilirsiniz. Üstelik bu rapor altında yeniler, geri gelenler, sıklık ve yenilik, etkileşim ve kullanıcı kimliği kapsamı gibi alt kategoriler de bulunuyor.
Site içi aramalar, kullanıcılar görüntülediği içerikler ve hatta sayfaların yüklenme hızları dahi davranış raporları içerisinde kullanıcıların sitenizde gerçekleştirdiği aksiyonlara dair sunulan veriler arasında yer alıyor. Özellikle bu rapor, sitenizin performansıyla alakalı zayıf noktalar konusunda sizi uyardığı için de bir hayli işlevsel oluyor. Bu nedenle davranış sekmesinin en sık ziyaret ettikleriniz arasında yer alması gerekiyor.
Aynı zamanda davranış akışı bölümü de kullanıcıların mobil ya da masaüstü cihazda mı olduğu, ürünü satın alıp almadığı ya da siteye organik trafikten mi ulaştığı gibi konular hakkında veriler sunuyor. Bu rapor sayesinde de içeriğinizin ve sitenizin başarılı alanlarını net bir şekilde görüntüleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla başarısız alanları düzenlemeniz çok daha kolay oluyor.

Edinme (Acquisition)
Edinme raporuyla kullanıcıların web sitenizi nasıl keşfettiği gibi çok değerli bir bilgiye ulaşabilirsiniz. Böylece yaptığınız çalışmalar arasından hangilerinin daha değerli olduğunu belirleyebilir ve nerelere daha fazla yatırım yapmanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Aynı zamanda bu verilerle kullanıcıların sitenize giriş yaptıktan sonra ilk yaptıkları eylemleri de gruplandırılmış bir şekilde görebilirsiniz.
Analytics Kurulumu Nasıl Yapılır?
Analytics kurulumu her işletmenin özelliklerine göre farklı bir şekilde gerçekleşebiliyor. Yani belirli raporlara ulaşmak için belirli Analytics kodu eklemesi yapmanız gerekiyor. Çünkü her rapora ya da her veriye ihtiyaç duymayabilirsiniz. Bu nedenle öncelikle Analytics kaydı yaptıktan sonra bir izleme kimliği oluşturabilirsiniz. İkinci adımda mülk ayarlarını gerçekleştirip sonrasında görünüm ayarlarını tamamlayabilirsiniz.
Bunların ardından sizi yanlışlardan koruyacak filtre ekleme işlemini yapmalısınız. Bunun yanı sıra hedeflerinize de karar vermeli ve hedefler sekmesini biçimlendirmelisiniz. Bu noktada bir gösterge tablosu oluşturmak da aradığınız verilere çok daha kolay ulaşmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca belirli parametreler konusunda uyarılar da kurabilirsiniz. Son olarak bir Google Analytics kontrol listesi oluşturarak kurulum işlemini tamamlayabilirsiniz.
Google Analytics Avantajları Nelerdir?
Google Analytics site sahipleri için çok büyük avantajlar sunuyor. Çok sayıda metriği detaylı ve düzenli bir şekilde sunduğu için bu metriklerin her birinden farklı yararlar elde etmek mümkün oluyor. Ancak öncelikle hemen çıkma verileri, sitede geçirilen ortalama süre ve yeni ziyaretçi yüzdesi gibi raporlar, site sahipleri için en net ve en büyük faydayı sağlıyor.

Hemen çıkma oranını gerçek zamanlı olarak izleme imkanınız bulunuyor. Bunun yanı sıra bütün veriler hesaplanarak kayıt altına da alınıyor. Hemen çıkma oranı verilerine sahip olarak sitenizdeki hemen çıkma yüzdesinin %100’lere ulaşması halinde acil şekilde harekete geçmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Çünkü bu oranın %100’e ulaşması durumunda Google arama sonuçlarında düşüş gerçekleşiyor.
Elbette hemen çıkma oranının artması nedeniyle sitede ortalama geçirilen süre de etkileniyor. Bu verilerde de bir sorun olduğunu gözlemlediğinizde içeriklerinizde bir problem olup olmadığını kontrol etme yoluna gidebilirsiniz. Aynı zamanda sitenizin açılma hızında sorunlar olabilir veya yanlış planlanmış SEO uygulamaları nedeniyle sitenize yanlış ziyaretçiler geliyor olabilir. Bunları anlamak için bu aracı detaylı şekilde incelemeniz gerekiyor.
Sitenizin kazanmış olduğu yeni ziyaretçiler de işletmeniz ve sitenizin başarısı için çok önemli ve çeşitli faydalar sunan bir veri oluyor. Bu noktada, her ne kadar eski ziyaretçilerin sitenizi sürekli olarak ziyaret etmesinin değerli olduğu bilinse de sitenize yeni ziyaretçi gelme oranının düşük olmasının zararlı olduğunu bilmelisiniz. Dolayısıyla iyileştirme yapmanız gerektiği kanısına varabilirsiniz.