İnternet üzerinde gizli bir şekilde dolaşabilmenizi sağlayan gizli mod özelliği Google Chrome, Firefox ve Microsoft Edge dahil birçok tarayıcı üzerinde bulunur. Ziyaret ettiğiniz siteleri tarama geçmişinde tutmayan gizli pencereler, çerez ve benzeri üçüncü parti uygulamaların da sizi izlemesini engeller. Oturumu bitirdikten tüm bilgileri silerek internet deneyiminizi gizlilik içinde yürütebilmenizi sağlar.
Gizli Mod Nedir, Ne İşe Yarar?
Peki gizli mod ne demek? İnternette yaptığınız işlemlerin kaydedilmesini istemediğiniz durumlarda tercih edebileceğiniz gizli mod, web tarayıcınızı gizlilik içerisinde kullanabilmenizi sağlar. Özellikle size ait olmayan bilgisayarlarda işlem yaparken bilgilerinizi gizli tutarak internet üzerinde daha rahat dolaşabilmenize yardımcı olur. Gizli pencere olarak da adlandırılan bu özellik, fonksiyonellik açısından tarayıcıdan tarayıcıya farklılık gösterir.
Gizli mod ile internet üzerinde gezinirken tarayıcılar; formlara girdiğiniz bilgileri, web siteleri üzerinden verdiğiniz izinleri, tarama geçmişinizi ve site verilerinizi kaydetmez. Bu özellik önbellek dosyaları dahil birçok veriyi oturum kapandıktan sonra otomatik olarak siler. Ancak internet servis sağlayıcınız ve mail gibi bir web hizmetiyle oturum açtığınız etkinliklerden bazıları hala görülebilir.
Hem masaüstü hem de mobil tarayıcılarda kullanılabilen gizli mod özelliği, cihazdan bağımsız olarak özel bir gezinti alanı oluşturur. Bu mod sayesinde banka kartı ve benzeri verilerinizin çalınmasının önüne geçebilir, şifrelerinizin kayıt altına alınması endişesinden kurtulabilirsiniz. Gizli penceredeyken indirdiğiniz dosyalar ise tarayıcı üzerinde saklanmaz. Ancak bu dosyalar bilgisayarınızda durmaya devam eder.
Gizli mod, web tarayıcıları ile internette dolaşırken gerçekleştirdiğiniz etkinliklerin kaydedilmesini engelleyen bir özelliktir. Bu uygulama sizi tarayıcı üzerinde tamamen görünmez yapmaz. Gizli pencereler sadece web tarayıcınız üzerindeki etkinliklerinizi gizler. Bu nedenle sizden sonra cihazı kullanan diğer kişiler hareketlerinizi göremez ve tespit edemez.
Gerçekten Sizi Gizli Tutar mı?
Pek çok tarayıcı üzerinde yer alan gizli mod özelliği, çevrim içi kimliğinizi gizleme olanağı tanır. Ancak bu uygulamalar tam bir gizlilik sunmaz. IP adresi ve diğer bilgileriniz kayıt altına alınabilir ve ziyaret ettiğiniz web siteleri tarafından görülebilir. Gizli modu açtığınız zaman web uygulamaları sizi yeni bir ziyaretçi olarak görür.
Ayrıca indirdiklerinizi ve yer işaretlerinizi de kaydeden pek çok tarayıcı gizli sekme açtığınız zaman hangi bilgilerin kayıt altına alınıp alınmadığını ekran üzerinde belirtir. Gizli modu sadece bazı bilgilerin ve verilerin, kullandığınız cihaza yüklenmesinin önüne geçer. Yani bu modu kullanmak sizi internet üzerinde tamamen anonim yapmaz.
Örneğin bilgisayarınızda veri kullanımını takip eden eklentiler ve uygulamalar bulunuyorsa bu yazılımlar gizli modu kullanırken de işlevlerini yerine getirmeye devam eder. Arama motorları üzerinden gerçekleştirdiğiniz sorgulamaları da kayıt altında tutmayan özellik, reklam ve pop-up gibi içerikleri engellemez ancak hedefli reklamlara maruz kalmadan daha rahat dolaşabilmenizi sağlar.
Sonuç olarak gizli mod web ziyaretlerinizi ve sorgulamalarınızı cihazınız üzerinde tutmadan internette gezebilmenizi sağlar. Ancak tüm internet aktiviteleri gerçek IP adresiniz üzerinden yapıldığı için bu özellik tam bir gizlilik sunmaz. Çevrim içi kimliğinizi gizleme konusunda yetersiz kalsa da çerez ve tarayıcı geçmişi silme gibi işlemlerle uğraşmadan internette dolaşabilme imkânı tanır.
Gizli Mod Nerelerde Kullanılır?
Web tarayıcılarının yanı sıra birçok platformda kullanılabilen gizli mod Youtube gibi video izleme sitelerinde de yer alır. Gizli mod kullanarak Youtube uygulamasında gezindiğinizde arama ve izleme geçmişi gibi hesap etkinlikleri kaydedilmez. Yani bu özellik normal izleme deneyiminizi etkilemez. Youtube’da “gizli mod aç” seçeneğine tıkladığınızda alt kısmında hatırlatıcı bir çubuk görünür.
Youtube oturumunuz açıkken gizli mod kullanırsanız uygulama, hesabınızda oturum açmamışsınız gibi davranır. Gizli modu devre dışı bıraktığınızda ise tüm etkinlikleriniz otomatik olarak silinir. Gizli modu kullanabileceğiniz bir diğer alan ise Gmail e-posta servisidir. Akıllı cihaz uygulamaları üzerinde yer alan bu özellik, e-postalarınızı daha rahat kontrol edebilmenizi sağlar.
E-postalarınıza çeşitli kısıtlamalar getirebilmenizi de sağlayan Gmail gizli mod özelliği, gönderdiğiniz iletiler için son kullanma tarihi belirleme imkânı verir. Şifre koyabilme, kopyalama ve yazdırma engelleme gibi kısıtlamalarla e-postalarınızı koruma altına alabilme fırsatı tanır. Ayrıca gönderdiğiniz e-postalara erişimi iptal edebilme olanağı sunan özellik, hassas içeriklerinizi güvenli bir şekilde iletebilmenize yardımcı olur.
Modern Browser’larda Nasıl Açılır?
Hem mobil hem de masaüstü web tarayıcıları üzerinde bulunan gizli modu, farklı kullanım özelliklerine sahiptir. Birkaç adımda açıp kapatabileceğiniz bu uygulamanın etkinleştirme süreci tarayıcılara ve platformlara göre değişiklik gösterir. Bu etkinleştirme süreçlerini yanlış yaptığınız takdirde gizlilik hatası alabilirsiniz. Bu nedenle en popüler tarayıcıların gizlilik modlarını nasıl açabileceğinizi sizin için anlattık.
Chrome’da Gizli Mod Nasıl Açılır?
Google gizli mod özelliğini bilgisayar üzerinden etkinleştirirken ilk olarak Chrome tarayıcınızı açmanız gerekir. Ardından sağ üst tarafa yerleştirilen üç noktaya tıklamalısınız. Açılan menüde yer alan “Yeni Gizli Pencere” sekmesine tıklayarak Google gizli sekme özelliğini etkinleştirebilirsiniz. Ayrıca Ctrl + Üst Karakter + N klavye kısayolunu kullanarak da açabilirsiniz.
Android ve iOS işletim sistemine sahip olan cihazlarda gizli mod özelliğini açmak için adres çubuğunun sağında bulunan “Diğer” sekmesine tıklamanız gerekir. Çıkan menüden “Yeni Gizli Sekme” seçeneğine dokunarak açabilirsiniz. Peki gizli moddan nasıl çıkılır? Gizli moddan çıkarken tüm sekmeleri kapatabilir, tarayıcınızı normal bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.
Firefox’ta Gizli Mod Nasıl Açılır?
Firefox üzerinde gizli modu açabilmek için tarayıcının sağ üst köşesinde yer alan üç çizgiye tıklamalısınız. Daha sonra açılan menüden “Yeni Gizli Pencere” bölümüne tıklayarak gizli modu açabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir bağlantı üzerine gelip sağa tıklayabilir, açılan menüden “Yeni Gizli Pencerede Aç” seçeneğine basarak gizli bir şekilde internette dolaşmaya başlayabilirsiniz.
Android cihazlarda Firefox gizli modu özelliğini açarken ilk olarak menü düğmesine tıklamalısınız. Daha sonra “Yeni Gizli Sekme” seçeneğine dokunarak istediğiniz siteye gizli bir şekilde erişebilirsiniz. iOS üzerinden gizli pencere açarken alt bölümde yer alan sekme simgesine tıklamalısınız. Ardından üst kısımda bulunan maske düğmesine dokunabilir ve tarayıcınızı gizli gezinti moduna alabilirsiniz.
Internet Explorer’da Gizli Mod Nasıl Açılır?
Internet Explorer tarayıcısında gizli modu etkinleştirmek için ilk olarak ayarlar butonuna basmanız gerekir. Ardından “Güvenlik” seçeneğine tıklamalısınız. Güvenlik menüsünde yer alan “InPrivate Gözatma” sekmesine tıklayarak etkinleştirebilirsiniz. Gizli moddan çıkmak için sekmeyi kapatabilir, “bağlantınız gizli değil” ifadesini görünce tarayıcınızı normal bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Safari’de Gizli Mod Nasıl Açılır?
Safari ile gizli modda dolaşmak için tarayıcınızı açtıktan sonra sol üstte yer alan “Dosya” bölümüne tıklamalısınız. Açılan menüde “Yeni Gizli Pencere” seçeneğini seçerek web siteleri gizliliğinizi koruyarak ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca klavye üzerinden Command + Shift+ N tuşlarına basarak “gizli moda gir” seçeneğini açabilir, internet deneyiminizi gizlilik içinde yürütebilirsiniz.
Mobil cihazlarınızda Safari tarayıcınızı gizli moda almak için sağ alt köşede yer alan sekmeler butonuna tıklamalısınız. Daha sonra açılan pencerenin sol alt tarafında bulunan “Özel” seçeneğine dokunarak gizli pencere açabilir ve arama geçmişini kaydetmeden internette dolaşabilirsiniz. Aynı işlemleri tekrar uygulayarak normal gezinme penceresine geri dönebilirsiniz.