Dijital yaşamın büyük bir ivme kazandığı günümüzde her an ve her yerde çevrim içi olabilmek, en önemli gerekliliklerden biri. Dijital dünyanın sınırlarının ötesinde insan yaşamının demirbaşı hâline gelen internet de etkileşim ortamını yaratan temel altyapıyı temsil ediyor. Söz konusu altyapının türlerinden biri olan fiber internet de hız odaklı yaklaşıma sahip.
İnternetin gelişim seviyesi dikkate alındığında kullanıcıların yüksek bağlantı hızı talebi de giderek daha değerli hâle geliyor. Bu bağlamda üretilen en iyi çözümlerden biri olan fiber interneti detaylı şekilde incelemeden önce internetin genel işlevlerine kısaca göz atmak gerekiyor. Zira fiber internet ne demek sorusuna cevap bulmak biraz da bu şekilde mümkün.
Kısaca İnternet Nedir?
TCP/IP olarak isimlendirilen transfer kontrol protokolü aracılığıyla bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasını mümkün kılan internet, bir elektronik iletişim ağı şeklinde tanımlanıyor. Bir başka deyişle internet tüm kısıtlamalardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev sahibi olan ve bilgisayarların ortak bir ağ içerisinde bağlantıda olmasını sağlayan bir iletişim ağı anlamına geliyor.

Kendi içerisinde bağlantılı olan ağlar bütünü olarak tanımlanan internet, İngilizce “interconnected networks” kelime grubundan türetilmiştir. Enformasyon erişimini küresel hâle getirmeyi başaran internet, konumdan bağımsız bilgi paylaşımı, veri aktarımı ve iletişim süreçleri gibi konularda son derece işlevsel. İnternetin çalışma prensibiyse bir yönden kablolu telefon hatlarının kurduğu bağlantıya benziyor.
Ülkeler arasında örülü durumdaki karasal ağlar ve okyanus tabanında yer alan ve uydu altyapısıyla kontrol edilen fiber internet kablosu sistemin temel çalışma prensibini açıklamak için yeterli. Zira söz konusu hatlar sayesinde ülkeler birbiriyle bağlantı içerisinde olup iletişim olanağı elde ediyor.
İnternetin dünya toplumuna kattıklarını sadece teknik anlamda ele almak hatalı bir yaklaşım. İletişim süreçlerinde yenilikçi ve verimli olmanın öneminin inanılmaz bir noktaya geldiği bugünlerde internet hem yepyeni bir çağın hem de değişen toplum yapısının temel göstergelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Yeni kamusal alanlar yaratan internet, toplumlardaki değişimi de simgeliyor.
İnsanların yaşam biçimlerine oldukça büyük bir etkisi olan internet, toplum yapısına dair tüm alışkanlıkları da önemli ölçüde değiştiriyor. Örneğin bundan 20 yıl önce çevrim içi alışveriş yapmak ya da saniyesinde bir yerden başka bir yere para transfer etmek hayalken bugün ikisini de kısa sürede yapabilmek teknik bağlamdan fazlasını işaret ediyor.
İnternete Bağlantı Yöntemleri
İnternete bağlantı yöntemleri 2000’li yılların başına oranla şu an bir hayli çeşitlilik kazanmış durumda. Bu çeşitlilik de ister istemez bağlantı hızını ve ağlardaki veri aktarım kapasitesini olumlu etkiliyor. Öte yandan yazılım, oyun, video teknolojisi, e-ticaret ve eğlence sektörü gibi çevrim içi ortamda bulunan alanların ihtiyaçları da giderek artıyor.

Fiber optik bağlantı, ADSL internet, metro internet (diğer adıyla metro ethernet) ve uydu internet ağ toplumu tarafından en çok tercih edilen bağlantı yöntemleri arasında yer alıyor. Yine mobil internet bağlantısı, kablo internet ve radyolink de dünya çapındaki bu sistemin işlevsellik kazanmasında önemli rol oynayan unsurlardan birkaçı olarak ön plana çıkıyor.
Metro, ADSL ve fiber bağlantı arasındaki farkları detaylandırmadan önce diğer bağlantı yöntemlerini de incelemekte yarar var. Farklı hız ve ağ kapasitesi seçenekleriyle kullanıcılara hizmet veren bağlantı türleri kendi içerisinde kablolu ve kablosuz olarak ayrılıyor. Mobil internet, uydu internet ve radyolink kablosuz bağlantı sunarken kablo TV hizmetleri de kablolu bağlantı sağlıyor.
Mobil servis sağlayıcılarının kapsama alanlarındaki bölgelerde kullanılan mobil internet 3G, 4G veya LTE şeklinde bağlantı hizmeti sağlıyor. Üç seçenek arasındaki en hızlı opsiyon olan LTE ile 150 Mbps erişim hızına ulaşmak mümkün. Kurulum maliyeti ve gecikme süresi nedeniyle daha az tercih edilen uydu internet özel durumlarda kullanılıyor.
Belirli iki nokta arasındaki elektromanyetik dalgalarla iletişim kurulmasını sağlayan radyolink, bant genişliğinin çok iyi olması sayesinde güçlü bir bağlantı sunuyor. GSM operatörleri de iki santral arasında kurduğu bağlantılarda radyolink opsiyonunu tercih ediyor. Kablo internetse TV alıcılarındaki koaksiyel kablo üzerinden internet bağlantısı sağlanması anlamına geliyor. Kablo TV bu alanda öne çıkıyor.
Metro, ADSL, Fiber Bağlantı Farkları
Fiber internet nedir sorusunun yanıtı ışık hızında internet kavramının altında yatıyor. Zira daha yüksek hızda internet erişimine kavuşmanın yolu veriyi ışığa dönüştürmekten geçiyor. Saf camdan yapılmış fiber optik kablolar, fiber internet modem türleri aracılığıyla oldukça hızlı bir bağlantı imkânı sunuyor. Fiber internet hızı da bulunduğunuz bölgenin altyapısına göre değişiyor.

Bir DSL bağlantı türü olan ADSL ise telefon hatları aracılığıyla internet bağlantısına sahip olmanızı mümkün kılan bir teknoloji. İnternet bağlantısı varken telefon görüşmesi yapabilseniz de telefon hatlarının teknik yapısı itibarıyla çok yüksek hıza ulaşmanız olası değil. Metro ethernet bant genişliğinin en üst seviyede olduğu bağlantı türü olarak karşınıza çıkıyor.
Asimetrik bir DSL bağlantı türü olan ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) bant genişliğinin önemli bir bölümünü indirme işlemi için ayırıyor. Bu nedenle sistemin indirme ve yükleme hızı arasında ciddi fark bulunuyor. ADSL şifre değiştirme işlemi ise modemden kaynaklanan sorunlara çözüm getirmek ve güvenli bir kullanım için başvurulan yöntemlerden biri.
Maliyetli bir sistem olan metro ethernet, sınırsız download ve upload kapasitesiyle şirketler tarafından sıkça tercih ediliyor. Üç sistem arasındaki en temel fark bağlantı yöntemleri olarak dikkat çekerken fiber internet ve metro ethernet yüksek hızda, ADSL ise daha düşük hızda bağlantı opsiyonu yaratıyor. Bağlantı hızı arttıkça doğal olarak maliyet de artıyor.
Fiber İnternete Nasıl Bağlanılır?
Fiber internete bağlanmak için kullanıcıların önce “Yaşadığım yerde fiber internet var mı?” sorusuna yanıt verebilmesi gerekiyor. Zira gerekli altyapı yoksa bağlantı yapmak imkânsız. Altyapıya sahip olup olmadığınızı öğrenmek için de fiber internet sorgulama işlemi yapmanız öneriliyor. Şayet altyapı varsa fiber internet başvuru koşullarını yerine getirip bağlantınızın yapılmasını bekleyebilirsiniz.
İnternet sağlayıcınız altyapı olması durumunda sizin talebiniz üzerine fiber bağlantınızı bir fiber modem aracılığıyla aktif hâle getiriyor. Kablolarının çıkışının verildiği kutudan yaşadığınız binaya, oradan da evinizin içerisine aktarım sağlayan firma, ilgili kontrolleri yaptıktan sonra ışık hızındaki internet bağlantısına kavuşmanız saniyeler sürüyor. Bu noktada evdeki hat çıkışlarının çalışır durumda olması önemli.
Fiber İnternet Hızı Nasıl Ölçülür?
Fiber internet hız testi, mevcut bağlantınızın hızını ölçmek için en etkili yol. Temel ölçüm sitesi speedtest.net adresini ziyaret ederek bağlantı hızınızı tespit edebilirsiniz. Ayrıca fiber internet Turkcell gibi sağlayıcıların web sitelerine tıklayarak da fiber bağlantı hızınızı ölçmeniz mümkün. Hız ölçerken geçerli sekme ve uygulamalar dışındaki tüm unsurları kapatmanız öneriliyor.
Fiber Erişim Sahibi Olmak için 5 Neden
Firmaların yaptığı fiber internet kampanyaları ve bu kampanyaların maddi açıdan getirisini kenara koyarsak fiber erişim sahibi olmanın birçok artısı bulunuyor. Her an çevrim içi olabilme kabiliyetinin çok önemli olduğu dijital dünyada üst seviye bağlantı kalitesinin de iletişim süreçlerine katkısı çok büyük.
Fiber internetin kullanıcılara sağladığı 5 önemli avantajdan bahsetmek mümkün. Çok hızlı bağlantı, güvenli ve kesintisiz hizmet, telefon hattına duyulan gereksinimin ortadan kaldırılması, çevreye duyarlı yapı ve ışığın kablolardan geçişiyle çalışan kablo sistemi fiber internetin dikkat çeken 5 değerli avantajı arasında yer alıyor. Bunları tamamı kullanıcı deneyimini daha işlevsel hâle getiriyor.