“Error” ifadesi, bilgisayar kullanıcılarının en çok karşılaştığı uyarılar arasında yer alıyor. Yapılan işlemin hatayla sonuçlandığı ve bilgisayarınızın verdiğiniz komutu daha fazla sürdüremeyeceği anlamlarına gelen error uyarısı, bilgisayarda gerçekleştirdiğiniz tüm çalışmalarda karşınıza çıkabiliyor. Peki error nedir, en çok maruz kalınan error hataları nelerdir, biliyor musunuz? İşte error sorunu ve düzeltme yöntemleri hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar…
Error Nedir?
İngilizce bir kelime olan “error“, esasen “hata” anlamına geliyor ve yapılan işlemde beklenmedik bir hatayla karşılaşıldığı durumlarda karşımıza çıkıyor. Günümüz bilgisayar terminolojisine bir terim olarak giren “error” ifadesi; girdiğiniz ya da tasarladığınız tüm internet sitelerinde, bilgisayarda çalıştıracağınız tüm programlarda ve kullanacağınız tüm işletim sistemlerinde her an karşılaşılabilecek uyarılar arasında başı çekiyor.

Kimi zaman kullanıcının kabusu haline gelebilen error sorunu, esasen ya yazılımsal bir problemden ya da kullanmak istediğiniz programın uygulamak istediğiniz işleme uygun olmamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle error hatası düzeltme işlemlerinden önce hataya sebep olan sorunu tespit etmeniz önem taşıyor. Error hatasının sebebini bulmanız için ise hata tipini ve bu hataya yol açabilecek ihtimalleri bilmeniz gerekiyor.
En Sık Karşılaşılan Error Uyarıları Nelerdir?
Error uyarı çeşitleri, farklı kodlarla ve isimlerle tanımlanıyor. Error yazısıyla birlikte bilgisayar ekranında beliren bu kodlar, hatanın ne olduğunu daha rahat bir şekilde anlayabilmeniz adına kullandığınız programların yazılımcıları tarafından belirleniyor. Peki bu kodlar nelerdir, en sık karşılaşılan hata çeşitleri hangileridir, biliyor musunuz? İşte bilgisayar kullanıcılarının çok kez karşılaştığı en önemli hata çeşitleri ve anlamları…
Http 404 Hatası
Http 404 hatası, internet kullanıcılarının defalarca karşılaştığı error çeşitleri arasında bulunuyor. “Page not found” ya da “File or directory not found” uyarılarıyla birlikte karşılaşılan 404 error hatası, ikaz yazısından da anlaşılacağı üzere hedeflenen sayfa ya da dosyanın bulunamadığını ifade ediyor. Hedefe ulaşılamaması ise istediğiniz hedefin kullanımdan kaldırıldığı ya da sunucu servisinde yanlış klasöre yerleştirildiği anlamına geliyor.

Eğer Http 404 hatasıyla kullanıcı olarak karşılaşırsanız, sorunun çözümü için yapabileceğiniz herhangi bir şey bulunmuyor. Ulaşmak istediğiniz bilgiyi ya da dosyayı farklı sayfa ve kaynaklarda aramaya devam edebilirsiniz. Uyarıyı yazılımcılığını yaptığınız internet sitesinde almanız durumunda ise sayfayı farklı kaynaklara yönlendirme ya da yanlış klasöre yerleştirilen dosyaları bulup düzeltme yollarını tercih edebilirsiniz.
502 Bad Gateway Hatası
502 Bad Gateway hatası da en sık karşılaşılan error türleri arasında bulunuyor. Yine internet sitelerinde karşılaşılan uyarılar arasında yer alan 502 hatası, İngilizce’de “Kötü geçiş yolu” anlamına gelen “Bad Gateway” ifadesinden de anlaşılacağı gibi server ve internet sitesi arasındaki iletişimin çok zayıf ya da tamamen kopuk olduğunu ve hedeflenen verilere ulaşılamadığını ifade ediyor.

Bu uyarıyla sayfa kullanıcısı olarak karşılaşıyorsanız, kısa bir süre sonra sayfaya tekrar girmeniz, sorunu çözmeniz için yeterli oluyor. Ancak kendi tasarladığınız sayfada 502 hatası almanız durumunda sunucu ve modem bağlantılarını kontrol etmeniz, sayfanızda aşırı bir trafik olup olmadığından emin olmanız tavsiye ediliyor. Eğer bağlantıların tamamı sorunsuz şekilde çalışıyorsa, kullandığınız scriptte yazılımsal bir sorunla karşılaşıyor olabilirsiniz.
Http 401 Hatası
En çok rastlanan error çeşitleri arasında, http 401 hatası da yer alıyor. “401 Erişim Engellendi“, “HTTP Error 401 – Unauthorised” gibi farklı uyarılarla birlikte karşımıza çıkan 401 hatası, temel olarak kimlik kontrolüyle gerçekleşen sistem girişlerinde kontrolün başarısız bir şekilde sonuçlandığı ve giriş yetkisi alamadığınız anlamlarına geliyor ve ağırlıklı olarak forum, sosyal medya sitesi ya da e-ticaret sistemlerinde karşımıza çıkıyor.

Yalnızca üyelere erişim izni verilen sayfalara üye girişi yapmadan erişmeye çalışıldığında karşılaşılan 401 hatası, kullanıcı açısından sisteme giriş yapıldığı an çözümlenebiliyor. Site tasarımcısı olarak bu hatayla karşılaşmanız durumunda ise sistem şifrenizin geçerliliğini halen koruyup korumadığı ve kullanıcı adınızın sistemde doğru şekilde kayıtlı olup olmadığı gibi bilgileri kontrol etmeniz tavsiye ediliyor.
Fatal Error:
Fatal error, internet ve akıllı cihaz kullananların sıklıkla karşılaştığı hata çeşitleri arasında bulunuyor. En sert hata çeşitleri arasında yer alan fatal error, karşılaşıldığı anda doğrudan işletim sistemine geri dönüş sağlıyor. Bu hatanın oluşmasına ise ağırlıklı olarak geçersiz verilere ya da erişim izninizin bulunmadığı kodlara ulaşmaya çalışmanız ya da sonsuzluk döngüsünün tetiklenmesi gibi problemler yol açıyor.

“Ölümcül hata” anlamına gelen ve yapmaya çalıştığınız işlemi hemen iptal eden fatal error, çoğunlukla bilgisayar sisteminizin mavi ekran vermesiyle sonuçlanıyor. Fatal error hatasını çözümlemek için ise öncelikli olarak hata mesajıyla birlikte ekranda beliren kodu incelemeniz ve hataya yol açan sorunu tespit etmeniz gerekiyor. Bulduğunuz nedenle ilgili bilinen çözüm yolları varsa, hatadan kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Az Bilinen Error Kodları Hangileridir?
Az karşılaşılan error kodları da bilgisayar sistemlerini doğru şekilde kullanmanızı sağlamaları açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle yaygın hata kodlarına hakim olmak, hem kullanıcılar hem de yazılımcı ve tasarımcılar için büyük avantajlar sağlıyor. Az bilinen ama işlevsellikleri sayesinde son derece önemli görevler üstlenen birbirinden önemli error kodlarından bazıları ise şu şekilde sıralanabiliyor:
- Http 400 durum kodu, söz diziminin yanlış şekilde dizilmesi nedeniyle sunucunun talebinizi gerçekleştiremediği durumları ifade ediyor. Özellikle yazılımcıların, web tasarımcılarının ve developer’ların sıklıkla karşılaştığı bu sorun, hatalı olan dizinin bulunup düzeltilmesi sonrasında kolayca çözüme kavuşuyor.
- Sunucunun isteğinizi tamamlayamadığı durumlarda karşılaşılan http 500 kodu, sisteminize yeniden göz atmanız ihtiyacını doğuruyor. Kimi durumlarda hata koduyla birlikte sorunun hangi noktada olduğuna dair bir uyarı mesajı da ekranda beliriyor ve sorunu çözmenize yardımcı oluyor.

Error Hatası Düzeltme Yolları Nelerdir?
Error uyarıları, genel olarak hataya sebep olan sorunu ortadan kaldırmanız ve hatayla yarım kalan işlemi tekrar denemenizle birlikte otomatik olarak çözülüyor. Kimi durumlarda ise hatanın kaynağı bulunamıyor ve bu nedenle hata uyarılarına son verecek nokta atışı bir çözüm gerçekleştirilemiyor. Bu gibi belirsiz durumlarda aşağıdaki adımları takip ederek sorunu çözebilir ve error uyarılarından kurtulabilirsiniz.
- Error uyarısını almaya devam ediyorsanız, işletim sistemini güncelleme ya da sıfırlama seçeneklerini deneyebilirsiniz. Hatalar, yetki alanınızın dışına çıkmaya çalışmanızdan da doğabilir. Böyle sorunlarla karşılaşıyorsanız administration işlemlerinizi eksiksiz şekilde yerine getirmeniz ve yetki alanınızı gözden geçirmeniz önerilir.

- Error uyarıları, kod yazarken yaptığınız klavye hatalarından kaynaklanabilir. Çözemediğiniz bir sorunla ya da tanımlayamadığınız bir uyarı bildirimiyle karşılaşmanız durumunda kodlarınızı gözden geçirerek yazım yanlışı olup olmadığını kontrol edebilir, hatalı dizin tespit ederseniz de dizini düzelterek sorunu tamamen çözebilirsiniz.
- Karşılaştığınız hataların bir bölümü, sizden ya da yaptığınız herhangi bir yanlışlıktan kaynaklamıyor olabilir. Bu gibi durumlarda sunucularınızın, modeminizin ve DNS sağlayıcınızın halen aktif şekilde çalışıp çalışmadığını inceleyebilir, bir bağlantı sorunu yoksa diğer çözüm önerilerini deneyebilirsiniz.

- Birbiriyle çakışan site eklentileri, bütün sayfanın hata vermesine yol açabiliyor. Bu gibi bir sorunla karşılaştığınızda problem yaratan asıl eklentiyi bulup devre dışı bırakarak sorunu çözebilir, yerine daha uyumlu bir eklenti bularak sayfanızı kusursuz hale getirebilirsiniz.
- Bazı çözülemeyen hatalar, işlem gerçekleştiren bilgisayarların yetersiz performansından kaynaklanıyor. Böyle bir sorunla karşı karşıya olup olmadığınızı anlamak için bilgisayarınızın aygıtlarına performans testi uygulayabilir, eğer eksik çalışan bir parça varsa yenisiyle değiştirerek hata almaktan kurtulabilirsiniz.