İşletmelerde yer alan tüm birimleri tek çatı altında toplayan ERP, bilgisayar tabanlı yazılım olarak yönetim sürecine destek verir. Kurumların sahip oldukları kaynakları en etkin bir şekilde kullanabilmelerini sağlar. Stratejik açıdan müşterilerin isteklerini karşılamak, üretim ve dağıtım kaynaklarını organize etmek için geliştirilen ERP’ler, şirket içi verimliliğinizi artırmanıza yardımcı olur.
ERP Nedir?
Peki ERP nedir? Türkçesi “Kurumsal Kaynak Planlama” olan ERP açılımı Enterprise Resource Planning’dir. Kurum ve kuruluşların satın alma, risk yönetimi, muhasebe ve tedarik zinciri operasyonları gibi çeşitli iş faaliyetlerini yönetmek için kullandığı bir program türüdür. Bütünleşik bir veri tabanı kullanan ERP sistemleri, pek çok yazılım ve donanımlara ihtiyaç duyar.

Özellikle proje aşamasında hızlı ve büyük ölçekli faydalar sağlayan ERP programları, planlamadan bütçelemeye birçok alanda finansal öngörü kazanmanıza yardımcı olur. Şirketlerin fiziksel özelliklerini, maliyetlerini ve insan kaynaklarını etkili bir şekilde kullanabilmelerine imkânı tanıyan sistem, pek çok konuda karar mekanizmasını hızlandırır. Kurum içi faaliyetleri daha proaktif bir şekilde sürdürebilmenize yardımcı olur.
Kurumsal kaynak planlaması, işletme içinde yer alan tüm birimlerin tek bir yazılımla birleştirme esasına dayanır. Ulusal ya da uluslararası pek çok şirkete, tesise, departmana ve depolama alanına sahip olan bir kurumun tüm kaynaklarını verimli bir şekilde kullanabilmesini ve planlayabilmesini sağlayarak maliyet açısından zarar etmesinin önüne geçer.
ERP Nasıl Çalışır?
Peki ERP programı nedir? Nasıl çalışır? Kısaca ERP sistemi, veri tabanında yer alan bilgileri alt veya üst tüm birimlerle güncel bir şekilde paylaşarak projelerinizi daha geniş bir şekilde ele almanızı sağlar. Çeşitli raporlar sunarak hem gelir gider dengesini hem de personel yönetimini kolaylaştırarak daha doğru kararlar almanıza yardımcı olur.

İşletmenizin verimliliğini artırarak daha iyi sonuçlar elde edebilme imkânı veren birçok ERP programı, optimum kaynak kullanımıyla hızlı kararlar alabilmenizi sağlar. Tüm birimlerdeki bilgileri eş zamanlı olarak veri tabanına aktararak kurum içinde ortak hareket edebilmenize yardımcı olur. Birçok sektöre uyumlu altyapı seçenekleri sunan sistem, proje yönetimini kolaylaştırarak istediğiniz sonuca ulaşabilmenizi sağlar.
Çok yönlü planlamalar yapabilmenize yardımcı olan ERP sistemleri, yönetim sürecini hızlandırır. Bir müşteriye ait olan siparişin hangi dağıtım merkezinden temin edileceği, şirketlerin malzeme ve hizmet ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağını planlayabilmenizi sağlayan yazılımlar, bir tesiste yer alan makine, iş gücü ve enerji gibi birimleri kontrol edebilme imkânı sunar.
ERP’nin Önemi Nedir?
Teknolojik gelişmelerin yanı sıra moda ve benzeri kavramlar doğrultusunda değişen müşteri talebi, şirketleri bu tür kaynak planlama sistemlerini kullanmaya itmiştir. Çünkü ERP yazılımları, sunduğu çözümlerle şirket yöneticilerinin çeşitli stratejik çalışmalarla belirlemiş oldukları üretim ve dağıtım kaynaklarını işletme faaliyetlerindeki değişime en uygun hale getirebilme imkânı verir.

Kurumsal Kaynak Planlama yazılımlarının bir diğer önemli özelliği, tek bir şirket çatısı altında bulunan ve dünyanın farklı bölgelerinde yer alan işletmelerin tedarik veya dağıtım merkezi kaynaklarını daha kolay ve planlı bir şekilde yönetilmesini sağlamasıdır. Bu programlar çeşitli modüllerle kurumların kar oranını artırarak verimliliği en üst düzeye çıkartır.
İki birim arasındaki iletişimi en aza indirerek sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlayan ERP sistemleri, tek bir yazılım ile hem zamandan hem de gereksiz iş gücünden tasarruf etme imkânı sunar. Gerçek zamanlı olarak güncellenen verilerle çalışma olanağı tanıyarak pek çok sorunu kısa süre içinde çözebilmenize yardımcı olur.
En İyi ERP Yazılımları Nelerdir?
Sağladığı kolaylık açısından birçok ihtiyaca yönelik Kurumsal Kaynak Planlama yazılımları geliştirilmiştir. Birbirinden farklı özelliklere ve altyapılara sahip olan programlar, şirket içi işlerinizi hızlı, kolay ve daha az maliyetle yönetebilmenize yardımcı olur. Yazılımlar arasından daha iyi bir seçim yapabilmeniz için işletmenize uygun olabilecek en iyi 4 ERP sistemini sizin için listeledik.
CaniasERP
21 ülkede 11 dilde hizmet veren Canias ERP, Türkiye’de geliştirilen Kurumsal Kaynak Planlama yazılımıdır. Standart olarak muhasebe ve finans, insan kaynakları yönetimi, üretim ve kapasite kontrolü, doküman yönetimi ve lojistik gibi pek çok modülü altyapısında bulundurur. Hem kullanım özellikleri hem de altyapısı ERP eğitimi ve danışmanlık masrafını en aza indirir.
SAP ERP
Açılımı Systems, Applications and Products in Data Processing olan SAP ERP, eski IBM çalışanı tarafından kurulmuştur. Ticari işletmelerin yanı sıra hastane ve banka gibi birbirinden farklı birçok sektöre etkili çözümler sunan yazılım, ERP pazarında öncü şirketler arasında yer alır. Özel eklentilere de sahip olan SAP, altyapısında çok sayıda modül barındırır.
Bilişim ERP
Bilişim A.Ş. tarafından Türkiye’de kurulan Bilişim ERP programı, işletmelerin hem iş süreçlerini hem de kaynaklarını etkin bir şekilde yönetebilmelerine yardımcı olur. Web tabanlı bütünleşik yazılımıyla müşterilerine güvenli ve kalite odaklı bir hizmet veren sistem, mobil ortamda çalışan uygulamalarıyla kontrol işlemlerini kolaylaştırarak iyi bir deneyim sunar.
Microsoft Dynamics
Finansal, proje yönetimi, raporlama, tedarik zinciri gibi birçok modülü içerisinde barındıran Microsoft Dynamics, tüm kaynakları bir arada sunan ERP yazılımıdır. Güvenilir sistemiyle her sektöre uygun çözümler getiren bir altyapıya sahip olan program, tablet ve mobil desteğiyle yönetim işlemlerine hız katar. Microsoft Office entegrasyonlarıyla birlikte daha esnek çalışabilmenizi sağlar.
ERP Modülü Nedir?
Modüler bileşenlere sahip olan Kurumsal Kaynak Planlama sistemleri, ihtiyacınıza göre pek çok seçenek sunar. Ana modüller ve bu modüllerin alt fonksiyonları olarak sınıflandırılan bu yazılımlar, bütünleşik bir yapı içinde kaynak yönetiminizi kolaylaştırır. İş akış zinciri oluşturarak karar sürecinizi hızlandırır, işlevsel olarak daha doğru kararlar almanıza yardımcı olur.

Satın almadan üretime muhasebeden insan kaynaklarına kadar pek çok çeşide sahip olan ERP modülleri, sistemin bir parçası olarak birimler arasında bilgi akışını sağlar ve denetleme olanağı tanır. Kurumların kendi ihtiyaçlarına göre seçerek ERP altyapısına ekleyebileceği temel ve alt modüller, kişiselleştirilebilir özellikleriyle projelerinizi planlarken işinizi kolaylaştırır.
Temel ERP Modülleri
Muhasebe ve finans modülü, malzeme yönetimi modülü, pazarlama ve satış modülü, insan kaynakları modülü, satın alma modülü, üretim planlama ve kontrol modülü olmak üzere altı temel bileşene sahip olan ERP yazılımları, projelerinizi ihtiyacınız doğrultusunda daha işlevsel yönetebilmenize yardımcı olur. Peki bu modüllerin özellikleri nelerdir?
Muhasebe ve Finans Modülü
ERP sisteminin en önemli modüllerden olan muhasebe ve finans bileşeni, tahsil edilecek müşteri hesaplarından planlı ödeme hesaplarına kadar pek çok finansal işlemi kayıt altına alabilmenizi sağlar. Ayrıca bu hesapları izleyerek kontrol edebilme imkânı sunarak nakit yönetimini kolaylaştırır. Bir ana bileşen olarak karlılık analizi yapma olanağı tanır.
Malzeme Yönetimi Modülü
Şirketinizin malzeme planlamasını yapabilme imkânı tanıyan bu modül, satın almadan stok yönetimine kadar pek çok süreci daha kolay yönetebilmenizi sağlar. Ayrıca lojistik işlemlerinizi de kontrol edebilme fırsatı sunarak depolama alanları hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur. Tedarik ve malzeme maliyetlerini düşürerek ürünlerin giriş çıkışını kayıt altında tutabilmenizi sağlar.
Pazarlama ve Satış Modülü
Müşteriden gelen siparişin, üretimden teslimine kadar geçen süreci kontrol edebilme olanağı sunan bu modül, pazarlama kampanyaları hakkında da bilgi sahibi olmanızı sağlar. Şirketlerin iş alanları, coğrafi dağılımları ve kurum içi iş planlarını yöneterek satış faaliyetlerini kolaylaştırır. Ayrıca satış sonuçları ve görüşmeleri hakkında bilgi sahibi olabilmenizi sağlayarak analiz yapabilme imkânı tanır.
İnsan Kaynakları Modülü
Şirket içinde çalışanların kişisel bilgilerini, ödemelerini, işe alınmaları ve çıkarılmalarını kayıt altında tutan insan kaynakları modülü, personel gelişim planlamasından vardiya planlamasına kadar pek çok süreci yönetebilmenize yardımcı olur. Sıklıkla değişen şirket yapısını daha rahat kontrol edebilme imkânı sunarak çalışma yerleri ve pozisyonları ile ilgili çeşitli süreçleri sistem üzerinden paylaştırabilmenizi sağlar.
Satın Alma Modülü
Satın alma modülü ise şirketin çeşitli birimlerinden gelen ve ihtiyaç duyulan parça listesini ERP sistemine girmenizi sağlayarak sağlayıcı şirkete gönderir. Gönderilen liste doğrultusunda ürün kontrolü yapabilme imkânı sunan bu bileşen hem alt hem de üst yönetimin stok durumuna göre sipariş ve fiyat sınırının belirlenmesine yardımcı olur.
Üretim Planlama ve Kontrol Modülü
ERP’nin önemli modüllerinden biri olan bu bileşen, üretim sürecini daha kolay yönetebilmenizi sağlar. Kaynak planlamasının tüm yönlerini ele alan bu sistem, ürün ve hizmetleri koordine ederek müşteriye hızlı bir şekilde ulaştırabilmenize yardımcı olur. Ayrıca geleceğe yönelik bir planlama ve tahmin yapabilmenizi sağlayarak maliyet hesabı yapabilme olanağı tanır.
ERP Yazılımı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
ERP programları arasından seçim yaparken şirketinizin hedeflerini ve stratejilerini dikkate almanız gerekir. Bu süreçte işletmeniz eski bir kurumsal kaynak planlaması kullanıyorsa bu seçimin yapılacak değişikliklere uygun olması gelecekte sorun çıkmaması açısından önemlidir. Ayrıca tercih ettiğiniz yazılımın hızlı bir şekilde yapılandırma imkânı sunmasına ve kurumunuzun iş süreçlerine uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.

Çok yönlü planlama seçeneği sunan ERP yazılımlarını seçerek hem maliyet hem de yönetim sürecini daha hızlı yönetebilirsiniz. Bir üst sürüme geçerken kolaylık sağlayacak programları tercih ederek daha iyi bir performans elde edebilirsiniz. Ayrıca seçtiğiniz sistemi destekleyecek altyapıya sahip olmanız önemlidir. Bu süreçte bir ERP uzmanı ya da danışmanından tavsiye alabilirsiniz.