Kişilerin esnek çalışma saatleriyle farklı mekanlarda çalışmayı tercih etmeye başlamaları ile beraber freelance işlerin popülerliği de artmıştır. Freelancer çalışanlar, meslekleri ve yeteneklerine göre pek çok farklı alanda hizmet vererek esnek çalışma sistemi sayesinde zamanlarını daha verimli kullanabilir. İş verenler içinse tam zamanlı bir çalışanı işe almadan profesyonel bir hizmete ulaşma imkânı sunar.
Freelancer Ne Demektir?
Esnek çalışma sisteminin popülerleşmesi ile beraber “Freelancer iş nedir?” sorusu sıklıkla sorulmaya başlamıştır. Bağımsız çalışma anlamına gelen freelancer çalışma kişilerin kendi düzenlerinde diledikleri yer ve zamanda çalışmalarını ifade etmek için kullanılır. Bir kurumda işe girmek yerine kendi uzman oldukları alanlarda hizmet vermeyi tercih eden freelancer çalışanlar serbest olarak çalışır. Genellikle evden çalışma şeklinde sürdürülen çalışma sistemine başlamak için aracı kurum ve sitelerden faydalanabilirsiniz. Zaman içerisinde kendi müşteri portföyünüzü oluşturacağınızdan iş bulmak çok daha kolay hale gelir.Kimler Freelancer Olabilir?
“Freelance nedir?” öğrendikten sonra “Nasıl freelancer olabilirim? sorusu sorulmaya başlanır. Eğer reklamcılık, yazılım mühendisliği, grafik, öğretmenlik ya da web tasarım gibi mesleğiniz varsa freelancer olmanız oldukça kolaydır. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından freelancer ile iş verenleri bir araya getiren sitelere kaydolabilir iş almaya başlayabilirsiniz. Mesleğiniz freelancer çalışmaya uygun değilse kendinizi serbest çalışmaya uygun bir alanda geliştirmelisiniz. Yabancı dilinizi geliştirerek çeviri yapabilir, bir programlama dili öğrenebilir ya da görsel tasarımla ilgili programlara hâkim olmak için çalışabilirsiniz.En Çok Tercih Edilen Freelance Meslekler
En çok ihtiyaç duyulan freelancer çalışanların başında yazılımcılar gelir. Pek çok farklı yazılım dilinin bulunması da alanında uzmanlaşan freelancer yazılımcıların daha kolay iş bulmasını sağlar. Freelancer yazılım alanında iş bulmak için Php, Java, Phyton, Go gibi yazılım dillerinden en az bir tanesini bilmeniz gereklidir. Firmaların ve internet sitesi sahiplerinin birçoğu ihtiyaç duydukları içerikler için freelancer içerik yazarlarından yardım alır. Türkçenin yanı sıra yabancı dillerde de içerikler oluşturabilirsiniz. Eğer geçmişte bu alanda çalışmadıysanız kendiniz için bir portföy hazırlayarak daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz. Freelancer web tasarımcılar internet sitesi tasarlatmak isteyenlerin ihtiyaç duyduğu çalışanlardır. Freelancer web tasarım alanında iş bulabilmek için yaratıcılığınıza güvenmeniz oldukça önemlidir.
Ayrıca
PhotoShop kullanabilmeniz ve görsel tasarımı kodlara dökebiliyor olmanız tercih edilirliğinizi artırır. Freelancer grafik tasarım işleri oyun ve video geliştirme esnasında sıklıkla ihtiyaç duyulan çalışma alanlarındandır. Eğer başarılı bir portföyünüz bulunuyorsa freelancer grafik tasarımcı olarak kolayca iş bulabilirsiniz. Bu aşamada mümkün olduğunca farklı grafik programlarını kullanabiliyor olmanız avantajınızadır. Freelancer çeviri, en fazla çalışana ihtiyaç duyulan alanlardan birisidir. Yeminli tercüman olmanız tercih edilirliğinizi artıracak olmakla birlikte eğer yabancı dilinize güveniyorsanız rahatlıkla iş bulabilirsiniz. Eğer daha fazla iş almak istiyorsanız kendinizi teknik çeviri alanında geliştirebilirsiniz. Teknolojinin insan hayatındaki yerinin artması ile beraber sosyal medya yöneticiliği de en çok tercih edilen freelancer meslekler arasına girmiştir. Firmaların ve tanınmış kişilerin
Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarını profesyonel olarak yöneterek ciddi bir kazanç elde etmeniz mümkündür.
Freelancer Olarak Nasıl Para Kazanılır?
Hangi alanda freelance hizmet vereceğinize karar verdikten sonra nasıl bir platformda hizmet vereceğinize karar vermelisiniz. Birçok freelancer site ödeme yaparken vergilerini verir ve sizin ekstra bir şey yapmanıza gerek kalmaz. Eğer serbest olarak da çalışmak ve kendi müşterilerinizi bulmak istiyorsanız basit bir şahıs firması açmanız gereklidir. Freelancer için şahıs firması kurmak için bir muhasebeci ile anlaşmalısınız. Muhasebeciniz sizin yerinize şirketinizi kurar ve defterinizi tutmaya başlar. Ayrıca
eğer 29 yaşından küçükseniz gelir vergisinden muaf olmanız da mümkündür.Freelancer İş İlanı Nasıl Verilir, Nelere Dikkat Edilir?
Freelancer iş ilanı vereceğiniz sitedeki diğer iş imkanlarını inceleyerek işe başlayabilirsiniz. Bu sayede popüler freelancer çalışanların ilanlarında hangi noktaları ön plana çıkardıklarını gözlemleme şansınız bulunur. Ayrıca geçmiş çalışmalarınızı paylaşmanız son derece önemlidir. Bu sayede işverenler sizin alanınıza ne kadar hâkim olduğunuzu gösterme imkânı bulabilirsiniz. Eğer daha önce bir freelancer çalışma deneyiminiz bulunmuyorsa ilk etapta düşük bir ücretle ilan vermenizde fayda vardır. Tecrübeniz ve alıştığınız platformdaki bilinirliğiniz attığında daha yüksek fiyatlı teklifler vermeye başlayabilirsiniz.

En İyi Yerli Freelancer Sitesi
Türkiye ve dünyada hizmet veren çok sayıda freelancer sitesi bulunur. Her sitenin kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunmakla beraber kullanacağınız siteye karar verirken öncelikle yerli ya da yabancı platformlara yönelmek üzere bir yol haritası çizebilirsiniz. Türkiye’de hizmet veren freelancer iş sitelerinin başında
Uzmankirala yer alır. Uzun yıllardan beri hizmet veren site komisyon usulü ile çalışır. Ancak bu komisyon yalnızca freelancer çalışanlardan kesilir.
Freelancer arayanlar ekstra bir ücret ödemez. Freelancer iş ilanları verebileceğiniz sitelerden birisi olan
Bionluk’a ücret ödeyerek kaydolursunuz. Üyeliğinizi oluşturduktan sonra verdiğiniz hizmeti açıklayan bir ilan açarsınız. Bu aşamada kendinizi mümkün olduğunca ifade etmeniz ve yaptığınız işleri örneklendirmeniz potansiyel müşteri sayınızı artırır. Bir proje aldığınızda kazanacağınız tutar havuzda bekler, siz işi teslim ettikten sonra hesabınıza geçer.
R10 bir webmaster sitesi olmakla beraber freelancer iş bulabileceğiniz en aktif alternatiflerden birisidir. Verdiğiniz hizmetle ilgili bir konu açarak iş verenlerin sizi bulmasını bekleyebileceğiniz gibi ilanlara teklif de verebilirsiniz. R10 aldığınız işlerden bir komisyon kesmemekle beraber para alışverişine de karışmaz. Güvenliğinizi kendiniz sağlamalısınız. Türkiye’de çalışanların kullanabileceği sitelerden birisi Sadeceon, değişken komisyon oranlarına sahip bir sitedir. Siteye kaydolduktan sonra ilanınızı açabilir ve iş verenlerin projelerini size vermesini bekleyebilirsiniz. İşi tamamladığınızda para Sadeceon hesabınıza aktarılır. Banka hesabınıza çekim yapmak içinse %10 ile %50 arasında değişen komisyon kesintisi yapılır.
En İyi Uluslararası Siteler
İngilizce biliyorsanız kullanabileceğiniz freelancer sitelerinden birisi olan Fiverr geniş bir kitle tarafından kullanıldığından rekabet yüksektir. İlanınızı öne çıkarmak ve kazancınızı artırmak için sitenin freelancer akademi bölümünden faydalanabilirsiniz.
Popüler freelancer sitelerinden olan Upwork’ün 20 milyon civarında kullanıcısı vardır. Oldukça büyük işler alabileceğiniz bu sitede hemen her iş dalına ait projeler açılır. Dilerseniz kendi freelancer iş ilanınızı oluşturabilir dilerseniz de var olan projelere teklif verebilirsiniz. Kazandığınız tutarı çekerken %20 oranında kesinti yapıldığını aklınızda bulundurmanızda fayda var.
Designhill, tasarım alanında hizmet veren freelancerların kullanabileceği bir sitedir. Web tasarım, grafik tasarım gibi alanlarda iş bulabileceğiniz site dünyanın pek çok ülkesinde aktif olarak kullanılır. Bir tasarıma ihtiyaç duyuyorsanız iş ilanlarını inceleyerek iş verebilir ya da bir proje oluşturarak teklif gelmesini bekleyebilirsiniz. CloudPeeps yalnızca alanında profesyonel freelancer çalışanları ağına dahil eden bir sitedir. Bu nedenle kayıt esnasında daha önce yapmış olduğunuz işleri sunmanız beklenir. Eğer portföyünüz onay alırsa sitede kendi ilanınızı oluşturarak uzaktan çalışmaya başlayabilirsiniz. Ağırlıklı olarak içerik yazarlığı, sosyal medya pazarlaması alanında iş ilanlarını barındırır.
En çok kullanılan serbest çalışan iş arama sitelerinden olan Indeed, her ay yaklaşık 250 milyon tekil ziyaretçi tarafından ziyaret edilir. Oldukça geniş alanda hizmet sunmanızı mümkün kılan sitede ilanınızı oluşturabilir ve CV’nizi ekleyebilirsiniz. Firmalar hakkında araştırma da yapabileceğiniz sitenin komisyon oranı %10’dur.
En eski freelancer siteleri arasında yer alan freelancer.com oldukça büyük bir veri tabanına sahiptir. Dünyanın dört bir yanından serbest çalışan ve işverenlerin kullandığı siteye projenizi ya da ilanınızı ekleyebilirsiniz. Ayrıca işverenlerin açtığı yarışmalar keyifli bir rekabet ortamı yaratır.