E-satış; 1995’ten sonra dünya genelinde internet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan dijital ortamda çevrim içi ticaret yapma kavramıdır. E-ticaret, çeşitli web siteleriyle ticaret yapmanıza veya sipariş vermenize izin veren herhangi bir ürün veya hizmet için bir alışveriş yöntemidir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de e-satış üzerinden ticaret ve alışveriş gün geçtikçe artmaktadır.

E-Satış Nedir?
E-satış ya da daha çok bilinen haliyle e-ticaret, belirli bir malın veya hizmetin internet siteleri üzerinden online olarak satılmasıdır. İnternetin yaygınlaşması ve hemen her mecraya kolaylıkla nüfuz edebilmesi e-satış yöntemlerinin de önünün açılmasını sağlamıştır. Bunların dışında halihazırda fiziksel mağazası bulunan işletmeler de e-ticaret siteleri kurarak daha çok sayıda müşteriye ulaşma yoluna gitmektedirler.
E-Ticaretin Faydaları Nelerdir?
İnternet üzerinden bir alışveriş sitesi kurarak satış yapmanın pek çok faydası ve kolaylığı bulunmaktadır. Özellikle henüz fiziksel mağazası bulunmayan işletmelerin iş yükü ve gider kalemlerinin azalmasına yardımcı olurken; fiziksel mağazası bulunan işletmelerin de müşteri portföyünü genişletebilmesini sağlamaktadır. E-ticaretin diğer faydaları özet olarak şu şekilde sıralanabilir:

- Fiziksel mağazanın ulaşamadığı büyüklükte müşteriye çok daha kolay ve hızlı şekilde ulaşabilir.
- İşletmelerin 7 gün 24 saat açık olan bir şubesi gibi işlem görebilir.
- Müşteri için daha fazla sayıda ve daha hızlı şekilde ürün seçeneği sunulabilir.
- Stok sayımı ve azaltılması elektronik ortamda olacağı için daha kolay stok yenileme işlemi yapılabilir.
- Mağaza, iletişim ve personel masraflarında azalma ile birlikte kâr sağlayabilir.
- Yeni kurulan bir işletmenin bilinirliğini hızlı bir şekilde artırabilir.
Yukarıdakilerin haricinde satıcıya olduğu kadar müşteriye de e-satış işlemlerinin pek çok faydası vardır. Bunlar arasında; maliyetlerin azalması ile ürünlere daha ucuz sahip olabilme, indirim ve kampanyalara çok daha hızlı erişebilme ve istediği durum ve zamanda alışveriş yapabilme gibi faydalar müşteriler için de önem arz eder.

E-Satış Nasıl Yapılır?
Yasal olarak e-satış yapılabilmesi için öncelikle bir işletme sahibi olmak veya yeni bir işletme kurmak gerekmektedir. Yasal olarak kurulan veya var olan bir işletme gerekli prosedürleri tamamladığında kanunen e-ticaret üzerinden satış yapabilme hakkına sahip olmaktadır. Bununla birlikte verilen hizmetin veya satışı yapılan ürünün online olarak satışına mani olacak herhangi bir fiziki veya yasal engel bulunmamalıdır.
Yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından yapılması gereken ilk iş; müşterilerin online olarak alışveriş yapabileceği özelliklere sahip bir internet sitesi kurmak ve bu web sitesi üzerinde satışı yapılacak ürün veya hizmetlerin tanıtımını yapmaktır. Mobil cihazlar veya farklı platformlar için uygulama geliştirerek bu uygulamaları da e-ticaret yapılacak mecralara dönüştürmek mümkündür.

E-Satış Yapmak İçin Web Sitesi Nasıl Kurulur?
Online satış yapmak için kurulacak web sitesi, satış işleminin gerçekleştirilebileceği ve ödeme alınabilecek özelliklere sahip olmalıdır. İnternetten ticaret yapmak için web sitesi kurulması anlamında pek çok farklı yöntem, yazılım ve uygulama kullanılabilmektedir. Satıcı kendi iş yükü, pazar payı ve müşteri portföyüne göre bu alanda seçim yapmalıdır.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin online alışveriş için web sitesi kurarken göz önünde bulundurmaları gereken en önemli unsur maliyetle birlikte işlevselliktir. Fizibilitesi ve analizi iyi yapılmamış, gereklilikleri üzerinde yeterince düşünülmemiş bir elektronik işletme modelinin gerçekçi sonuçlar vermesi çoğunlukla mümkün olmamaktadır.

E-Satış için kurulacak web sitelerinin bir diğer önemli özelliği de kısaca SEO denilen arama motorlarına optimize olmasıdır. Böylece müşterilerin web sitesini ziyaret ederek aradıkları ürünler ile hizmetlere ulaşması ve alışveriş yapması kolaylaşırken, potansiyel müşterilerin de web sitesini keşfetmesi ve alışveriş yapmaları sağlanabilir.
Ücretsiz E-Satış Yazılımları
İnternet ortamında web sitesi kurarak ticari faaliyet yürütebilmek için ücretli olduğu kadar pek çok ücretsiz yazılım ve eklenti bulabilmek de mümkün. Bu yazılımlardan bazıları tamamen ücretsiz olmakla birlikte, daha üst düzey kullanım ve ihtiyaçlar için Premium hizmet alabileceğiniz ücretli versiyona sahip olan sürümleri de bulunabiliyor.
Ücretsiz e-ticaret yazılımları arasında başı WooCommerce, Magento, penCart ve Joomla gibi çok tercih edilen ve beğenilen açık kaynak kodlu platformlar çekiyor. Bunların yanı sıra yukarıdaki seçenekler kadar kullanılmasa da online satış yapabileceğiniz PrestaShop, nopCommerce ve Spree Commerce gibi pek çok farklı ücretsiz yazılım, platform ve eklenti de bulunuyor.

WooCommerce
15 milyondan fazla indirilmeye sahip olan bir WordPress eklentisi olan WooCommerce, WordPress tabanlı siteler üzerinden ücretsiz olarak indirilip kurulabiliyor. Web sitesi paneli üzerinden etkinleştirilerek kullanılabilen eklenti en popüler e-ticaret yazılımları arasında başı çekiyor.
Halihazırda var olan basit bir web sitesini çok kısa sürede kullanışlı bir e-ticaret sitesi haline getirebilen WooCommerce eklentisi, satış yaparken kullanılabilecek pek çok özellik ve seçeneği de içerisinde barındırarak gerekli ihtiyaçlara kolaylıkla cevap verebiliyor.

Magento
Sahibi Adobe’nin açık kaynak kodlu olarak ücretsiz sunduğu bu e-satış platformu, elektronik ortamda satış yapabilmesini sağlayan en kaliteli yazılımlardan birisi olarak göze çarpıyor. Tamamen e-ticaret üzerine geliştirilen yazılım bu anlamda WooCommerce’den bir adım öne çıkıyor.
Coca-Cola-Ford ve Samsung gibi büyük işletmelerin de tercih ettiği Magento, küçük ve orta ölçekli pek çok işletmenin de ihtiyaçlarına cevap verebilecek özellikleri bünyesinde barındırıyor. Magento platformunun çoklu mağaza ve çoklu dil desteği de bulunuyor.

OpenCart
Açık kaymaklı olmasının yanı sıra kullanıcı dostu olan bir PHP platformu üzerine inşa edilmiş OpenCart, birden çok e-ticaret mağazasını tek elden yönetebilmenize imkan tanıması ile muadillerinden ayrılıyor. Bu da ürünleri farklı mağazalarda farklı fiyat etiketi ile satabileceğiniz anlamına geliyor.
Yirminin üzerinde ödeme yöntemi ile sekiz farklı nakliye yöntemi sunması ve daha pek çok kullanışlı özelliği ile internetten satış yapmak isteyenlerin tercihleri arasında ilk sıralarda yer almayı başaran OpenCart, 15 binden fazla eklenti desteği ve kolay kullanımı ile de dikkat çekiyor.

Joomla
Esnek ve geliştirilebilir bir yapısı olan Joomla, zengin eklenti desteğiyle birlikte aradığınız pek çok özelliğe hızlı ve kolay şekilde ulaşabilirken, işlemlerinizi de en kısa ve basit yoldan halledebilmenize imkan tanıyor. Ayrıca 60’a yakın dili destekleyen yapısı ile Joomla sıklıkla tercih ediliyor.
8 binden fazla üçüncü parti yazılım ve eklentileri ile gelişmiş güvenlik özellikleri, platformun seçilmesinde önde gelen nedenler arasında bulunurken, güçlü SEO yönetimi ve arama motoru optimizasyonu özellikleri ile de Joomla çok daha fazla önem kazanıyor.

Bunların dışında ülkemizde çok fazla kullanılmasa da nopCommerce, Spree Commerce ve PrestaShop gibi pek çok alternatif açık kaynak kodlu ve ücretsiz web platformu bulunuyor. Ayrıca Wix, Blogger gibi diğer popüler web tabanlı site yazılımları aracılığıyla küçük ölçekli online e-ticaret siteleri kurabilmek ve işletebilmek de mümkün hale geliyor.
Sonuç olarak, e-satış sitesi kurarken dikkat edilmesi gereken unsurların başında; ihtiyaçlara yönelik çözümler sunan platformların tercih edilmesi, bu platformlarda bulunan yazılım ve eklenti desteğinin denetlenmesi ve arama motoru optimizasyonu ile müşterileri web sitesine çekecek çalışmaların yapılması gibi önemli adımlar bulunuyor. Bu adımların doğru analiz edilerek hayata geçirilmesi ise bir alışveriş sitesinin kaderini doğrudan etkiliyor.