İnternet ile bir anda milyonlara yayılabilen servislerin gündelik hayatımıza girmesi ile depolama çözümleri ile ilgili altyapı ihtiyaçları da önemli hale gelmiştir. Özellikle sanallaştırma teknolojilerinin kullanımı ile bulut bilişim teknolojisi için ihtiyaç duyulan compute (CPU ve RAM) kaynakların ortak kullanacağı depoloma ihtiyaçları, storage modüllerinin de gelişmesini zorunlu kılmıştır. Storage’lar içinse verinin depolanacağı disk türlerinin evrimi SATA, SAS, NSAS, SSD ve Enterprise Flash Drive ile devam etmiştir. Bu yazımızda şu an için bu disklerin tamamını geride bırakan ve devrim niteliğinde bir depolama sistemi diyebileceğimiz “Flash Storage”’ı sizlerle tanıştıracağız.
Öncelikle veri depolamanın tarihsel sürecinde önemli olan ve zamanla değişim gösteren kavramları kısaca hatırlayalım.
Veri depolamanın başlangıcında önemli olan temel özellik kapasiteydi.
Yani kullanılan diskin kaç byte alana sahip olduğu en önemli parametreydi.
Gİgabyte ile başlayan bu yolculuk, günümüzde yerini terabyte ve hatta petabyte’a bırakmış durumda. Kapasite sorunlarının aşılması ile önce bant genişliği, sonrasında da I/O performansı adına iyileştirme çalışmalarına başlandı.
Halen çoğu cloud (bulut) sunucunun yaşadığı performans sorunlar I/O kaynaklı dar boğazlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. I/O performans sorunlarının aşılmasıyla birlikte de veri depolamanın en önemli kavramı tepki süresi olacaktır.
Bu tarihsel süreci göz önünde bulundurmak ve tam da flash storage’ların bu sorunlara karşı tasarlandığını bilmek, flash sistemleri daha rahat kavramamızı sağlayacaktır.
Peki, flash storage nedir?
Flash storage, en basit tanımıyla flash memory prensibi ile çalışan storage sistemidir. Flash Storage’lar, herhangi bir hareketli parçadan oluşmadığı için çok hızlı tepki süresine (düşük latency değerlerine) sahip, SSD’ler gibi zamanla veri bütünlüğünü tehdit edecek bir etkenlerin söz konusu olmadığı, enerji tüketimi açısından daha verimli ve bu özelliğiyle daha çevreci, fiziksel sabit disk sürücü sistemlere oranla daha küçük hacimli alana ihtiyaç duyan sistemlerdir.
Bu gibi özellikleriyle flash storage sistemlerin yüksek I/O, mikro gecikme süresi ve veri bütünlüğünü konularında şu an için en uygun çözüm olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kısaca Flash Storage’ın Avantajları
- Düşük tepki süresi sayesinde yüksek hız ve sistem performansı sağlar.
- Elektriksiz veri saklama imkânı bulunur.
- Geleneksel depolama sistemlerine göre güç tüketimi 5’te 1 oranında daha düşüktür, bu özelliğiyle daha çevrecidir.
- Karmaşık veri kümeleri ve yoğun iş yükleri için idealdir.
- Standart disk yapısından farklı olarak hareketli herhangi bir parçaya sahip olmadığından daha dayanıklı, hızlı, güvenli ve verimlidir.
- ERP, veri tabanı, büyük veri analizi, sanallaştırma, e-ticaret, online oyun, adserver (reklam sunucuları), CDN edge ve bulut sunucu kiralama hizmetleri vb. her proje için uygundur.
IBM FlashSystem
Dünyanın en büyük ve köklü bilişim teknolojisi şirketlerinden birisi olan IBM’den bahsetmeye gerek olmadığını düşündüğümüzden, direkt flash storage sistemler özelinde Vargonen’in Enterprise Cloud altyapısının temelini oluşturan IBM FlashSystem V9000 ve FS900 serisi storage’lar için bazı temel verileri paylaşacağız. Özellikle latency (gecikme süresi) ve IOPS değerlerinin ne kadar etkileyici olduğunu bir kez daha belirtmek isteriz.
V9000 Maksimum Performans |
Gecikme Süresi (4K) | 180 μs |
IOPS (Input/Output Operation per Second) (4K) | 3.000.000 |
Bandwidth (256K) | 68 GB / s |
FS 900 Maksimum Performans |
Gecikme Süresi (4K) | 90 μs |
IOPS (Input/Output Operation per Second) (4K) | 1,100,000 |
Bandwidth (256K) | 10 GB/s |
IBM Flash teknolojisi, IBM’in gerçekleştirdiği gerçek zamanlı analiz verilerine göre enterprise seviye disk sistemlerine oranla 50 kat daha iyi performansa sahip olduğunu hesaplamıştır.
Sizler de 0850 660 00 99 numaralı telefondan teknik destek ve satış ekibimize ulaşarak, işiniz için en uygun özelliklerde yapılandırılmış bulut (cloud) sunucu altyapısına, Flash Storage sistemlerinin rakipsiz performansı ve Vargonen kalitesiyle sahip olabilirsiniz.