CSR kodu ile SSL sertifikası kurulumuna başlayabilirsiniz. CSR kodu nedir, CSR kodu nasıl alınır gibi merak edilen tüm işlemler için içeriğimize göz atabilirsiniz. CSR kodu, internet sitelerinin güvenli olmasının önemli bir ön koşulu görevi görüyor. Bu özel kod aracılığı ile alınan güvenlik sertifikaları sayesinde web siteleri çok daha korunaklı bir hal alıyor.

İnternet sitenizin güvenli olmasına ve böylece trafiğin artmasına katkı sağlayan SSL Sertifikaları, özel anahtarlar ve sertifika imza talepleri sayesinde kullanıcılarınızın üyelik bilgileri, kredi kartı numarası detayları ve oturum açma bilgileri standart bir metin olarak gönderilmek yerine şifreli bir dosya olarak iletiliyor. Bu da web sitenize giren kullanıcıların verilerinin koruma altın alındığı anlamına geliyor.
CSR Kodu Nedir?
CSR terimi internet kullanıcılarının karşına giderek daha fazla çıkıyor. Bu da CSR kodu nedir sorusunu gündeme getiriyor. Açılımı Certificate Signing Request olan terim kısaca CSR olarak kullanılıyor ve “Sertifika İmzalama Talebi” anlamına geliyor. Web sitesi tasarımını merak edenlerden optimizasyon ile ilgilenenlere değin geniş bir kesimin odağı olan CSR temel olarak özel bir kodu ifade ediyor.

SSL sertifikası kullanmak amacı ile üretilen CSR kodu, internet sunucusu tarafından oluşturuluyor ve CSR kodu içerisinde tamamı internet sitesine ait olan çeşitli veriler yer alıyor. Yani, özetlemek gerekirse SSL sertifikası oluşturmak için CSR kodu gerekiyor. Bu noktada, hem mantığı kavramak ve işlevi idrak etmek adına devreye SSL Sertifikası nedir sorusu giriyor.
SSL Sertifikası Nedir?
SSL sertifikası yani Türkçe açılımı ile “Güvenli Yuva Katmanı” dijital bir sertifika olma özelliği ile öne çıkıyor. Web sitesi tasarımcıları veya SEO çalışanlar dışında son kullanıcılar da SSL sertifikası ibaresi ile sıkça karşılaşıyor. SSL sertifikası teknolojisini halihazırda kullanan sunuculara gönderilen bilgileri şifreleyen, aynı zamanda internet sitelerinin kimlik doğrulamasını sağlayan bu sertifika elektronik bir şifre, şifreleme görevi görüyor.

SSL sertifikası, internet kullanıcıları erişim sağladıkları siteye gizli bilgilerini gönderirken onlara güvenli ve korunaklı bağlantı alanı yaratıyor. SSL sertifikası yüklemek için ilkin ise CSR kodu oluşturmak gerekiyor. SSL sertifikası başvurusunda internet sitenize ait olan bilgiler ise CSR kodu aracılığıyla tespit ediliyor. Başvurunun akabinde söz konusu güvenlik sertifikası ilgili firma tarafından imzalanıyor.

CSR kodu üretebilmek için hosting sağlayıcısının sunduğu özel bir kontrol paneline ya da yönetici erişim hakkına (admin girişi, root) sahip olmanız gerekiyor. Apache, Tomcat ve cPanel en sık tercih edilen kontrol panelleri arasında gösteriliyor. Erişim yetkisinin ve panelin mevcut olması sonrasında güvenliği sağlama aşamasının ön koşuluna yani CSR kod oluşturma sürecine geçilebiliyor.

CSR Kodu Ne İşe Yarar?
Günümüzde bilgi edinmekten alışveriş yapmaya ya da hizmet sağlamaya yönelik yüzlerce internet sitesi bulunuyor. Bunlara erişim kolay olmakla birlikte kullanıcı web sitesi tercihinde güvenliği önceliyor. İnternet mecrasında güvenlik ise sertifikalar yolu ile sağlanıyor. Bu da siteye yönelik trafiğin yüksek olması, üye sayısının fazla olması gibi konularda güvenlik sertifikası çeşitlerinin önemini gözler önüne seriyor.
Bir çeşit güvenlik sertifikası talebi anlamına gelen CSR kodu sizlere site sahibi olarak internet siteniz için güvenlik sertifikaları toplama olanağı sunarken okur olarak da korunaklı alan vadediyor. İçerisinde SSL sertifikasını kullanacağınız sunucuya, internet sitesine ait bilgiler bulunuyor. Bu bilgi verileri sayesinde doğrulama ve tespit işlemleri son derece hızlı ve etkili biçimde yapılıyor.
Ziyaretçi kitlesi farklılık gösterse de temel kullanıcılardan internet dehalarına kadar hemen her kesim için güvenlik önemlidir. Doğrulanmamış sertifika uyarısı ile karşılaşan kullanıcılar siteye girmek istemediği gibi markanın ürün, servis ve hizmetlerini kullanmaktan dahi vazgeçebiliyor. Ortada güvenli açığı yokken, risk ihtimali dolayısıyla dahi bu tür sonuçlarla karşılaşılması SSL sertifikasının ve CSR kodunun önemini gözler önüne seriyor.
CSR Kodu Nasıl Alınır?
CSR kodu nasıl alınır sorusu birkaç aşamalı açıklama gerektiriyor. Seçtiğiniz sunucuya yönelik çalışmaya başlarken ilk olarak panele giriş yapmalısınız. CSR oluşturma işlemlerinin sunucudan sunucuya değişkenlik göstereceğini bilmek ve kullanılan sunucuya uygun CSR hazırlama yöntemlerini uygulamak gerekiyor. Sıkça tercih edilen cPanel ile yaygın kullanımlı bir diğer panel olan Microsoft IIS 10 arasında minimal uygulama farklılıkları bulunuyor.

Örneğin cPanel için süreç şu şekilde işliyor. Kullanıcı önce sunucuda oturum açıyor ve yönetici girişi yapıyor. Ardından güvenlik bölümünden SSLTLS seçeneğine tıklayarak “sertifika imzalama talebi” kısmından SSL sertifika talebi oluşturmayı seçiyor. Bu da esasen CSR kodu oluştumak anlamına geliyor. SSL sertifika imzala talebi bölümünde gerekli alanları eksiksiz ve doğru biçimde doldurduktan sonra kaydı gönderiyor.
Son olarak, oluşturulan CSR üzerinden sertifika talebinde bulunuyor ve kod alım süreci tamamlanmış oluyor. Sunucular farklılık gösterse de hazırlama mantığı benzer ilerliyor. Bu noktada CSR kodu oluşturma aşamalarının hatasız ve tam olmasının son derece önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var. Görüleceği üzere sistemi edinip giriş yaptık ve yönergeleri takip ettikten sonra CSR kodu rahatlıkla oluşturulabiliyor.
CSR Oluşturma Adımları
Sertifika türüne ve işletim sistemine uygun CSR oluşturma yöntemlerini incelemek başlangıçtan itibaren emin adımlarla ilerlemenizi sağlıyor. SSL Sertifikası için sunucu türünüzü bilmeniz gerekiyor. Exchange Server, CentOS (Nginx), Google App Engine, Cisco, Excange Server gibi SSL Sertifikası sunucu türleri bulunuyor. İnternet sitesine SSL Sertifikası kurulumu yapmanın ilk adımı olan CSR oluşturma için ilk olarak panele giriş yapın.

Girişin ardından SSL sertifikası alanına ulaşın. Arama bölümüne SSL yazabilirsiniz. cPanel’de SSL altında yer alan SSL/TLS ikonuna tıklayın. SSL TLS alanı çeşitli imza istekleri ve özel anahtarlar oluşturmanıza, düzenlemenize ve silmenize imkan tanıyor. Devamında CSR yani sertifika imza talebini seçin. Karşınıza çıkan alanda istenen bilgileri eksiksiz doldurduktan sonra CSR oluşturma tamamlanıyor ve önünüze CSR kodu geliyor.

CSR Kodu İçin İstenen Bilgiler
CSR oluşturma size özel bilgilerin girilmesi ile sağlanıyor. Bu bilgi bölümünde yer alan isim ve soy isim / şirket adı bölümüne güvenlik alanı oluşturacağınız alan adını ya da URL’yi girmeniz gerekiyor. Organizasyon birimi ya da firma bölümü firmanın veya organizasyonun faaliyet alanını ekleyeceğiniz kısmı ifade ediyor. Bu isteğe bağlı bir alan olduğu için bu bilgi mevcutsa yazılıyor.
Şirket adı ve organizasyon olarak tanımlanan bölüme şirketin tam yasal adı giriliyor. Bireysel olarak yapılan kayıtlarda sertifika talep eden kişinin adını uygun biçimde eklemek gerekiyor. Yer, şehir, ülke ve eyalet bilgilerinin girileceği alana şirketin yahut organizasyonun bulunduğu ya da kayıtlı olduğu yer ekleniyor. Bu bilgilerde kısaltma kullanmamak da önem arz ediyor.

Ülke kodu ise şirketin resmi olarak kayıt edildiği ülkenin kodunu yazacağınız anlamına geliyor. Bunun için örneğin Tomcat’te organizasyonun kayıtlı olduğu ülkenin iki harften oluşan kodunu ISO yani Uluslararası Standartlar Organizasyonu uyumlu biçiminde yazmak gerekiyor. Oluşturulan CSR dosyasını açtıktan ve tüm metni kopyalayıp metnin tamamını online talep formuna kopyaladıktan sonra başvuru tamamlanıyor.
Türkçe karakter kullanım durumu gibi detaylar sunuculara göre değişkenlik gösterebiliyor. CSR kodunu aldıktan sonra SSL Sertifikası siparişi veriliyor ve sertifika dosyasını edindikten sonra SSL kurulumu yapılabiliyor. Tüm bunları önemsemek ve gereklilikleri yerine getirmek marka imajını, güvenilirliği, satışı olumlu etkiliyor mevcut kullanıcı sayısını artırmaya ve potansiyel müşterileri daha kısa sürede kazanmaya doğrudan katkı sağlıyor.