Günümüzde web sitelerinin hacmi arttıkça,ihtiyaçları da artmaktadır. Pek çok farklı siteye eş zamanlı olarak destek verebilen sunucular sayesinde, sunucu kiralama masraflarından ve yüksek erişimli internet teknolojisi, güvenlik gibi endişelerden kurtulmak da mümkün oluyor. Sanal sunucular, birden fazla web projesine aynı anda hizmet verebilecek donanıma sahip sunuculardır.
Giderek büyüyen bir web projeniz ve web siteniz varsa, hosting ve barındırma masraflarıyla karşı karşıya kalarak projenizin maliyetlerini arttırmak yerine co-location nimetlerinden faydalanmak isteyebilirsiniz. Co-Location hizmeti sağlayan firmalarla işbirliği gerçekleştirerek, projenizin büyümesini desteklerken maliyetlerinizi düşük tutabilir, güvenlik desteği gibi konularda da profesyonel hizmet alabilirsiniz.

Co-Location (Sunucu Barındırma), donanımları size ait olan bir sunucunun güvenle muhafaza edilmesi, kabini, ihtiyacı olan internet bağlantısı, elektrik enerjisi ve güvenlik ve desteğinin sunulduğu barındırma tipidir. Co-Location, diğer adıyla Sunucu Barındırma servisi, sunucunuzun gereksinimi olan enerji, güvenlik desteği gibi imkanları sağlayabilecek profeyonel altyapıya sahip firmalar tarafından sunulmaktadır.
Co-Location hizmeti sunan firmalar, internet sunucuları için gerekli tüm imkanlara sahiptirler. Bu sağlayıcı firmalar, kişisel kullanıcılar ve profesyonel kullanıcılar için uygun maliyetli çözümler sunarak sunucunuzun aktifliğini sağlar. Yüksek erişimli internet hattı, uygun ortam ve soğutma şartları, güç kaynağı gibi imkanlar her Co-Location servisi sağlayan şirketin temel özellikleridir.

Sizler için hazırladığımız Youtube videomuza buradan ulaşabilir, Dijital Pazarlama Yöneticimiz Selçuk Kara’nın sunumu, Ürün Geliştirme Uzmanımız Emre Ozan Memiş’in anlatımıyla Co – Location ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Kimler Co-Location Tercih Etmeli?
Eğer geliştirmekte olduğunuz, sürekli büyüyen bir internet girişiminiz varsa bir süre sonra Hosting ve barındırma masraflarınızın diğer masrafların önüne geçerek projenizle birlikte büyüdüğünü görebilrsiniz. Hosting paketleri, küçük ölçekli projelerde veya web sitelerinizde yeterli hizmet verebilecek servislerdir. Ancak artık büyük ölçekli bir internet projesi ile uğraşmaya başladığınızda, ihtiyaçlarınız ve kaynak kullanımlarınız artacağından, projenizin ihtiyaçlarını makul maliyetlerde ve doğru kaynaklarla devam ettirebilmenizi sağlayan servisleri tercih edebilirsiniz.

Bu büyüklüğe erişildiğinde tercih edilebilecek birkaç farklı seçenek söz konusu. Bunların ilki, sunucu kiralamaktır. Bir sunucu barındırma hizmeti alarak yükünüzü hafifletebilirsiniz. Ancak tamamıyla size ait olmayan bir sunucuya her ay ödemeniz gereken yüklü bir kiralama bedeliniz mevcuttur. Diğer seçenek ise kendi sunucuzu yapılandırarak projenizi kendinize ait bir sunucu üzerinden yürütmenizdir.
Kendi sunucuzu yapılandırmanız sizin için zorlayıcı bir iş olmasa bile sunucuzu ofisinizde veya belirlediğiniz bir lokasyonda barındırmanız gerekecektir. İşinizin en can alıcı noktası olan barındıma ise sandığınızdan daha zor, uğraşlı ve masraflı bir iştir. Sunucunuz güç kaynağı, jeneratör ve sunucu ihtiyacınıza göre bir soğutma sistemine sahip olmanız gerekir. Bu imkanlarla birlikte, soğutma sisteminizin aynı zamanda sunucunuzun bulunduğu ortamı uygun nem oranında tutmaya yeterli olmalıdır.

Son seçenek olarak kabul edilen Co-Location ise, size ait olan donanımın ve bu donanımı üzerinde taşıyan sunucunuzun belirli bir barındırma bedeli karşılığında bir veri merkezi içerisinde barındırılmasıdır. Co – Location hizmeti alarak sunucunuzu ihtiyaçlarınız doğrultusunda kendiniz oluştururken barındırma ortamı sağlama yükümlülüğünden kurtulmuş olacaksınız. Kısa süreli ve küçük ölçekli web projeleri için maliyet açısından pek avantajlı görünmese de sürekliliği olan ve büyüme potansiyeli taşıyan projeler için gider ve enerji tasarrufu açısından oldukça avantajlıdır.
Co – Location’a Uygun Olan Siteler Nelerdir?
- Küresel veya ulusal hizmet veren, kaynak tüketimi yüksek olan, büyük kurumsal şirketler
- Trafiği yüksek olan büyük ölçekli internet siteleri
- Operasyonel yükü ve trafiği çok fazla olan içerik siteleri video siteleri gibi içerik barındıran web siteleri.
Uzun süre yayında olması planlanan ve ihtiyaçları yüksek olan internet uygulamaları Co – Location hizmeti alarak projelerinin sürekliliğini ve büyümesini sağlarken yaşanacak teknik aksaklıklar ve kaynak sıkıntısı gibi olumsuzlukları en aza indirebilir.

Co-Location’un Avantajları Nelerdir?
Co – Location hizmetinin proje yöneticileri tarafından tercih edilmesine neden olan pek çok avantajı mevcut. Bu avantajlar, fiziksel avantajlar, güvenlik açısından sağladığı avantajlar ve ekonomik avantajlar şeklinde sıralanabilir.
Co Location’ın Fiziksel Avantajları Nelerdir?
Sunucunuzu evde veya ofiste barındırmak istediğinizde sağlamanız gereken fiziksel koşullardan bahsetmiştik. Kendi sunucunuzu kendi imkanlarınızla barındırmanız oldukça maliyetli bir iştir. Ancak, bununla birlikte veri merkezleri, fiziksel imkanlarıyla birlikte güvenlik açısından da sizin evinizde ya da ofisinizde sağlayamayacağınız imkanları size sunabilecek alanlardır.
Sunucunuzu Co – Location hizmeti ile bir veri merkezine yerleştirmek istediğinizde size ait bir alan belirlenir. Sunucunuz bu alanda yer alan kabine yerleştirilir. Bu kabinler kilitlerle korunur ve kabin odalarının içerisinde iklim kontrol sistemleri kullanılır.

Veri merkezleri içerisinde barınan verilerin yetkili kişiler dışında erişiminin ciddi sorunlara yol açması nedeniyle, tüm veri merkezi anlık güvenlik sistemiyle takip edilir. Bu sayede veri merkezinde ortaya çıkabilecek yangın ve diğer olumsuz koşullar söz konusu olduğunda, anında müdahale edilerek sunucunuzun çalışmasına devam etmesi sağlanır.
Co – Location hizmeti sunan pek çok şirket, kamerayla kontrol takibi ve parmak izi ile giriş sistemi gibi gelişmiş güvenlik yöntemleri kullanmaktadır.
Co – Location Hizmetinin Güvenlik Avantajları Nelerdir?
Veri merkezleri veri yedekleme işlemlerinin sorunsuz gerçekleşebilmesi için gelişmiş teknolojiler kullanmayı tercih eder. Bu sayede verilerinizin güvenliğinden emin olabilirsiniz. Elektrik kesintisi yaşamanız halinde ofisinizde veya evinizde barındırdığınız sunucunuz kapanacakken, veri merkezinde yer alan sunucular, jeneratörler sayesinde kesintiye uğramaksızın çalışmaya devam edebilirler. Sunucunuz bir veri merkezinde Co – Location hizmeti ile barınıyorsa, sunucunuzda meydana gelecek sorunlar için endişelenmenize gerek kalmaz. Bir sorun ortaya çıktığında, çözüm ekibinde yer alan mühendisler tarafından sunucunuzdaki sorunlar çözüme kavuşturulmaktadır.

Sunucular, evdeki bilgisayarlarınızın saniyeler içerisinde binlerce işlemi aynı anda gerçekleştiren karmaşık cihazlardır. Bu işlemlerin sürekliliğinin sağlanması, projenizin devamlılığı için oldukça önemlidir. Bunun dışında; sunucularda yer alan donanımlarda, bilgisayarlarınızda yer alan donanımlardan daha çok ısınma sorunları ortaya çıkar. Yüksek ısı nedeniyle donanımlarınızın çalışmasının durması, hatta yangın çıkma ihtimali söz konusudur.
Veri merkezleri bu gibi sorunların ortaya çıkmasını engellemek amacıyla özel olarak dizayn edilmiştir ve havayı en uygun şekilde ayarlayacak özel havalandırma sistemlerinden faydalanmaktadır.
Co – Location Hizmetinin Ekonomik Avantajları Nelerdir?

Kendi sunucularınızı kendi alanınızda barındırmak istediğinizde pek çok maliyetle karşı karşıya kalırsınız. Bu nedenle Co – Location çok daha ekonomik ve tercih edilesi bir seçenek olarak ortaya çıkmaktadır. Donanımlarınızı istedğiniz gibi şekillendirme konusunda tümüyle özgür olurken maliyetlerinizi düşürmüş olacaksınız. Bu da ciddi oranda tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
Co-Location Fiyatları Nelerdir?
Bir Co – Location hizmeti almaya karar verdiğinizde, kullandığınız hosting paketlerinin fiyatlandırılması gibi Co-Location servisinin de fiyatlandırılmasında göz önünde bulundurulan farklı kriterler olduğunu göreceksiniz. Bu kriterler dahilinde co location hizmetinin fiyatları hizmet alacağınız veri merkezlerine göre farklılık gösterir.
Bir Co-Location servisi için teklif sunulurken;
- Barındırmak istediğiniz sunucu sayısı
- Sunucunuzun kasa modeli ve kapladığı alan
- İhtiyaç duyulacak IP sayısı
- Talep ettiğiniz internet servisi hızı
- Sunulacak internet trafiği genişliği
gibi kriterler göz önünde bulundurulur. Bununla birlikte servis alacağınız firmaların fiyat politikaları arasında farklılıklar söz konusu olabilmektedir.