İnternet siteleriyle ilgili iseniz daha önce mutlaka CMS kelimesini ya da açılımı olan İçerik Yönetim Sistemi tabirini duymuş olmalısınız. Web sitesi bulunan hemen hemen herkesin sahip olmayı isteyeceği bu sistem ile içerikleri yönetmek için kodlara ihtiyaç duymadan işlemler pratik şekilde yapılabiliyor. Bu yönüyle içerik yönetim sistemleri, ticari işletmelerin hayatını kolaylaştıran sistemler olarak geçiyor.

CMS Nedir?
Açılımı Content Management System olan CMS, web sitelerine ait içeriklerin yönetilmesini sağlayan sistemlerin tümüne verilen isim oluyor. CMS’den yalnızca bir program ya da yazılım olarak bahsetmek mümkün değil. Çünkü CMS; PHP, JavaScript, CSS ve HTML gibi geleneksel programlama dillerinin beraber kodlanması ile hazırlanan bir yapı olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor.
CMS sayesinde web sitesinde yer alan içeriklerin kontrolü sağlanabiliyor, düzeltmeler yapılabiliyor ve update’ler gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca CMS ile içerikleri tamamen silmek de mümkün. CMS’nin en önemli özelliklerinden bir tanesi tüm alanları çoklu kullanıcı yapısıyla desteklemesi. Bu sayede içeriklere tek bir kişinin değil birden fazla kullanıcının erişim olanağı bulunuyor.

Bunlara ek olarak sistem bazı yetkilendirmeler de sağlıyor. CMS ile web sitelerine yeni sayfalar eklenebiliyor. Böylece HTML sayfaları ile uğraşıp zaman kaybetmenize gerek kalmıyor. CSS, JavaScript ve HTML gibi geleneksel yöntemlerle hazırlanmış bir sitede değişiklikler yapıldığında bunların her birinin sunucuya kaydedilmesi ve sürekli olarak güncellenmesi de gerekiyor.
Ancak bunlar genellikle fazla zaman kaybettiren işlemler oluyor. Benzer şekilde yükleme esnasında çeşitli hatalarla da karşılaşılabiliyor. Bu hatalar yalnızca zaman kaybettirmiyor aynı zamanda sitenin geriye düşmesine de sebep olabiliyor. Yani bir tek hata yüzünden tüm emekler boşa gidebiliyor. İşte CMS kullanmanın önemi bu noktada devreye giriyor. Çünkü CMS ile bu sorunların hiçbiri yaşanmıyor.

CMS ile web tarayıcısı gerçek zamanlı çalışıyor; buna bağlı olarak da yayınlama, hata düzeltme ve güncelleme gibi işlemler rahatça yapılabiliyor. Ayrıca dilerseniz web sitenizin eski halini de sisteme kayıt edebilirsiniz. Bu sayede yaptığınız değişikliklerde ve güncellemelerde bir hata olduğunu fark ederseniz siteyi hemen eski haline getirebilirsiniz.
CMS Çeşitleri Nelerdir?
CMS’in farklı çeşitleri de bulunuyor. Bu çeşitler arasında ECMS (Enterprise CMS), WCMS (Web CMS), DMS (Document Management Systems), MCMS (Mobile CMS), CCMS (Component CMS) ve MCMS (Media CMS) yer alıyor. Enterprise CMS, şirketler tarafından kullanılan sistemlere verilen genel adı ifade ediyor. Sistem; personel bilgileri, dökümanlar, çeşitli belgeler ve şirket kayıtlarını içeriyor.

Web CMS ise fazla detayı bulunmayan ve basit arayüzlere sahip olan sistemlere deniyor. DMS, genel olarak dosya içerik sistemi şeklinde isimlendiriliyor. Bu sistemlerle belge ve resim arşivi benzeri verilerin kontrolü kolayca sağlanıyor. Mobil telefonlardan içeriklere erişim sağlamak için mobil cihazlar ve akıllı telefonlar için yapılmış olan Mobile CMS kullanılıyor.
Bileşen içerikleri yönetebilmek için de CCMS adı verilen Component CMS kullanılıyor. Bunun yanı sıra film, resim ve müzik gibi çeşitli medya içerikli olan web sitelerinin yönetiminin gerçekleştirilmesi için Media CMS türündeki sistemler kullanılıyor. Dolayısıyla CMS türleri arasında ihtiyaçlarınıza ve beklentilerinize uygun olan çeşidi kolayca seçebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.
CMS’in Avantajları Nelerdir?
CMS, kurumsal firmaların internet siteleri için adeta bir pırlanta değerinde. CMS sistemleri kullanılarak hem zamandan kazanılıyor hem de içerikler çok kolay bir şekilde yönetilebiliyor. Elbette CMS sistemlerinin tek yararı bunlarla sınırlı kalmıyor. Kurumsal firmalar için çok değerli olan bir diğer fayda ise çoklu erişim imkanı. Böylece yetkisi olan çok sayıda kişi içerikleri düzenleyebiliyor.

Bilindiği üzere kurumsal firmalarda zaman kaybetmemek çok önemli. CMS sistemleri de bütün bu görevleri yerine getirirken hiçbir kullanıcıya vakit kaybettirmiyor. Dolayısıyla şirketlerdeki dinamik işleyiş ile kolayca uyum sağlayabiliyor. Aynı zamanda anahtar kelime aracı sayesinde hedef kitleye çok daha kolay erişim sağlanabiliyor. Çünkü bu anahtar kelimeler sizi direkt olarak hedef kitle ile buluşturuyor.
Üstelik içerik yönetim sistemi kullanırken güncellemeler için ekstra mesai harcamaya da gerek olmuyor. Çünkü sitelerdeki tüm bakımlar sistemler tarafından otomatik şekilde gerçekleştiriliyor. Elbette bu tip sistemlerde özellikle kurumsal şirketler için ilk akla gelen ihtiyaç güvenlik oluyor. CMS’te güvenlik daima ön planda ve üst seviyede tutuluyor. Dolayısıyla çökme durumlarına karşı da engellemeler bulunuyor.
CMS içerisinde karışık araçlar ya da işleyişi zorlaştıracak detaylar asla yer almıyor. Bu da bütün kullanıcıların rahatça çalışma yapabilmesine imkan tanıyor. Ayrıca içerikler çok pratik bir şekilde kategorize edilebiliyor, düzenlenebiliyor ve kullanımı kolaylaştırmak için çeşitli takvimler oluşturulabiliyor. Dolayısıyla her şey önceden planlanmış bir şekilde kullanıcının kontrolü dahilinde gerçekleşiyor.
Pek çoğuna göre rapor yazmak bir hayli vakit alan işler arasında yer alıyor. Özellikle kurumsal şirketler göz önünde bulundurulduğunda rapor hazırlamak için harcanan vakit, problem yaratabiliyor. Aynı zamanda rapor yazarken hiçbir şekilde hata yapmamak ve çok dikkatli olmak gerekiyor. CMS sayesinde raporlar da çok kolay bir şekilde ve sorunsuz biçimde yazılabiliyor.

CMS içerisinde hazır temalar yer aldığı için hem bu araçları oluşturmak için ekstra zaman harcanmıyor hem de temalar kolayca entegre edilerek hiç vakit kaybetmeden kullanılmaya başlanabiliyor. Bunun yanı sıra CMS kullanıcılara kolay bir kurulum da sunuyor. Üstelik CMS kuracak ve kullanacak kişilerin teknik bilgiye sahip olmaları gerekmiyor.
CMS’ler açık kaynaklı olduklarında çeşitli geliştirmeler için de açık bir yapı sergiliyor. Bu durumda kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanmış farklı eklentiler arasında seçim yapılarak içerim yönetim sistemi o kullanıcıya göre özelleştirilebiliyor. Dolayısıyla sistemden maksimum faydayı sağlamak ve işlere yardımcı olmak için kullanmak çok daha kolay bir hale geliyor.
En Çok Kullanılan İçerik Yönetim Sistemleri
Blog kullanan kişiler için tasarlanan WordPress, dünyada en fazla tercih edilen sistemlerin başında geliyor. Kullanıcılar WordPress’ten yalnızca blog için değil farklı türdeki web siteleri için de yararlanıyor. Web sitelerinin %25’i WordPress altyapısı ile kuruluyor.

E-ticaret yapmak isteyenler için geliştirilen PHP tabanlı, ücretsiz ve açık kaynaklı bir platform olan OpenCart, geliştirilebilir altyapı ve kullanıcı dostu arayüz sunuyor. Bu yönüyle en fazla tercih edilen hazır scriptlerden bir tanesi oluyor.
Açık kaynaklı olan Joomla’da WordPress’e göre daha çok ayrıntı yer alıyor. WordPress’in eklentilerinden farklılaşarak modül benzeri kavramlar barındırıyor. Ancak Joomla ile özel temalar hazırlamak ve eklenti geliştirmek daha uzun sürüyor.
İndirilebilen içerikler sunan çevrimiçi mağazalar ile içerik mağazalarının büyüyebilmesini hızlandırmak amacıyla kullanılabilen ve açık kaynaklı e-ticaret yazılımı olan Meganto’da geliştiriciler için esneklikler sunuluyor. Yazılım, işletme arka plan akışlarının optimize edilmesi için ideal özelliklere sahip.

Açık kaynaklı bir yazılım olan Drupal, içerik yönetim sistemlerinin en eskisi olarak geçiyor. Drupal’de dağıtım adı verilen farklı bir yapı bulunuyor. Eklenti, Drupal değişiklikleri ve modüllerden oluşan bu paketler web sitesinin amacına göre şekillenebiliyor.
Tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı, e-ticaret platformu olan PrestaShop; PayPal, Google Checkout, Pro DirecPay ve Skrill gibi farklı ödeme ağ geçitlerini destekliyor. Üstelik müşterilerine çok sayıda ödeme modülü dizisi sunuyor.