Kaynak kullanımını azaltarak web sitenizin yüklenme süresini optimize edebilmenizi sağlayan CDN, performans açısından sunduğu avantajlarıyla sunucunuzun yanıt verme süresini hızlandırır. CSS, JavaScript, resim ve video gibi içeriklerin ziyaretçilerinize daha kısa sürede ulaşmasını sağlar. Özellikle çok fazla miktarda içerik barındıran sitelerinizi farklı bölgelerde yaşayan daha geniş bir kitleye ulaştırabilmenize yardımcı olur.
CDN Nedir?
Peki CDN nedir? Content Delivery Network’ün kısaltması olan CDN’nin Türkçesi İçerik Dağıtım Ağı’dır. Bir dağıtım altyapısı olan sistem, web sitenizde bulunan ve çok sık talep edilen içeriklerin bir kopyasını önbelleğinde tutarak ziyaretçilerinize hızlıca ulaştırabilmenizi sağlar. Temel bant genişliği tüketimini azaltan sunucular topluluğu, sitenizin ziyaretçi trafiğini daha iyi yönetebilmenize yardımcı olur.

Dünya üzerindeki pek çok veri merkezinde yer alan dağınık ve geniş bir sunucu sistemi olan içerik dağıtım ağı, sayfa yüklenme sürelerini azaltarak çoklu kullanıcı isteklerini daha kısa sürede tamamlar. Amacı içeriği kullanıcılara kesintisiz bir şekilde sunmak olan CDN, web sitenizin performansını yükselterek network ile kullanıcı arasındaki gecikme süresini minimize eder.
HTML sayfaları, CSS ve javascript dosyaları dahil olmak üzere birçok içeriği yüklemek için gereken kodların hızlı bir şekilde aktarılmasına yardımcı olan CDN’ler, ana sunucunun dışında pek çok varlık noktasına sahiptir. Çeşitli sitelerden gelen web trafiği, içerik dağıtım ağları aracılığıyla sunulur. İçerikleri kendi veri tabanına kopyalayarak optimize eder ve ziyaretçilere iletir.
İyi yapılandırılmış ve optimize edilmiş bir CDN, sitelerinizi Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDOS) dahil pek çok kötü amaçlı saldırılara karşı korur. Ani trafik yükselmelerine karşı önlem alabilmenizi sağlayarak başlangıç hataları gibi çeşitli hata türlerinin önüne geçer. Web site sayfalarının hızlı bir şekilde açılmasına yardımcı olarak arama motorlarındaki sıralamanızı yükseltebilmenize imkân tanır.

CDN Nasıl Çalışır?
Birbirine bağlı bir sunucu sistemi olan CDN, temelde web sayfalarınızı hızlı ve güvenli bir şekilde kullanabilmenizi sağlar. Site içeriklerinin ön belleğe alınan bir versiyonunu çeşitli konumlarda bulunan sunucularda depolayarak ziyaretçiler ile siteniz arasındaki mesafeyi en aza indirir. CDN sunucuları, sitenizin bağlantı sistemini geliştirmek için farklı ağlar arasındaki değişim noktalarına yerleştirilir.
Bu değişim noktaları, internet sağlayıcılarının diğer ağlardan gelen trafiğe erişim sağlayabilmeleri için bağlandıkları birincil alanlardır. Bir CDN sistemi, çeşitli yerlere dağıtılan ve birbirine bağlı durumda olan sunucularla bağlantı kurarak hem yüksek hızlı veri dağıtım maliyetlerini hem de geçiş sürelerini düşürür. Web sitesi içeriği, CDN’nin sunabileceği tek bir içerik çeşidi değildir.
Statik ya da dinamik pek çok içerik çeşidini ziyaretçilerle buluşturan CDN hizmeti, farklı boyutlarda veya çözünürlük kalitesinde hazırlanan video, ses, oyun ve uygulamaları da kullanabilmenizi sağlar. Ayrıca finansal veriler gibi çeşitli kayıtlar için de tercih edilen içerik dağıtım sistemi, sayısallaştırılabilen birçok bilgiyi güvenli ve hızlı bir şekilde iletebilen bir ağdır.

CDN temel olarak birçok içeriği aynı anda farklı sunucularda barındırarak çalışır. Kullanıcılara geniş kapsama alanı sunarak, özellikle yüksek ziyaretçi sayılarına sahip web sayfalarında trafik yükünü dengeler. Veriyi tek bir sunucuda barındırmak yerine birden fazla ağa yayarak yavaşlama, çökme ve benzeri hataların önüne geçer. Bu nedenle CDN serverlarında her saniye önemlidir.
Örneğin, sitenizin sunucusu Türkiye’de bulunuyor ve Fransa’daki bir kişi sayfanızı ziyaret etmek istiyor. Kullanıcı ile server arasındaki mesafe uzadığı için bu durum site hızınızın düşmesine neden olur. Ancak CDN servisi kullandığınızda, site serverınız Türkiye’de yer alsa bile Fransa’dan web sayfanıza giren bir kullanıcıya içerikleriniz o bölgeye en yakın serverdan iletilir.

CDN Ne İşe Yarar?
CDN sunucularını kullanmaya başladığınız zaman web sitenizde gözle görülür bir şekilde hız artışı elde edebilirsiniz. Genel olarak pek çok fayda sağlayan sistem, web sayfalarınızı optimize ederek ziyaretçilerinize iyi bir kullanım deneyimi sunar. Ayrıca SEO performansınızı da artırarak arama motorlarında üst sıralara yerleşebilmenize yardımcı olur. Peki CDN ne işe yarar?
Çoğu kişi CDN’nin hız ile ilgili faydalarına odaklansa da bu sistemi kullanmak için geçerli birçok sebep vardır. Bunlardan biri bant genişliği maliyetidir. Web sitenizde yer alan içerik sayısı ve trafik dalgalanmaları doğrultusunda server sınırını aştığınız zaman bu maliyet daha da artabilir. CDN kullanımı bu tür problemleri engelleyerek maliyeti en aza indirir.
CDN sunucuları, sitenizin ve uygulamalarınızın çalışma süresi ile kullanılabilirliğini geliştirme imkânı sunar. Web sayfalarınızı ölçeklenebilirlik kazandırarak optimize edebilmenize yardımcı olur. Çeşitli coğrafi bölgelerde bulunan sunucular, farklı yerlerde yaşayan kişilerin sitenize hızlı bir şekilde ulaşabilmesine olanak tanır. Ayrıca CDN kullanımı tek bir bölgeden ziyaretçi alan web sitelerinize de faydalar sağlar.

Sitenizi çeşitli saldırılara karşı da koruyabilmenizi sağlayan CDN sistemi, bir tür güvenlik duvarı görevi görür. Özellikle bot ve benzeri kötü amaçlı ziyaretçilere karşı önlem alabilmenize yardımcı olur. İçerik dağıtım ağı kullanan sitelerde bu tarz saldırılar CDN’ler içinde kalacağı için trafik kaynaklarınızı gereksiz yere meşgul etmez, ana sunucunuza yük bindirmez.
En Çok Kullanılan CDN Servisleri Hangileri?
Sitenizin trafiğini yönetebilmenizi sağlarken, dönüşüm oranınızı artırarak kullanıcı deneyimini iyileştirmenize yardımcı olur. Web sayfanızı çeşitli yüklerden kurtararak daha hızlı yükler. Tüm bu işlemler CDN servisleri aracılığıyla gerçekleştirilir. Sitenizin performansını artırmanız için kolay entegrasyon ve geniş ağ serverlarına sahip pek çok dağıtım ağı, içeriklerinizi çeşitli bölgelerden ulaşılabilecek şekilde optimize eder.
CloudFlare
CloudFlare, en çok kullanılan CDN firmaları arasında yer alır. 75 farklı sunucu ve veri merkezine sahiptir. Ücretsiz sürümünü ömür boyu kullanabilme imkânı sunan servis sağlayıcısı, DDOS ve benzeri siber saldırılara karşı koruma sağlar. WordPress Cache eklentileri ile entegre olarak çalışılabilen sistem, ayrıca ücretsiz CDN kurulumu ve SSL hizmeti de sunar.

Microsoft Azure CDN
Geniş bir altyapıya sahip olan Microsoft Azure CDN, yüksek bant genişliğine sahiptir. Basit ve kullanışlı arayüzüyle web sitelerinden uygulamalara birçok statik içeriği önbelleğe alabilmenizi sağlar. Ayrıca gerçek zamanlı veri analizi sunan sistem, trafiğinizi daha yakından takip edebilmenize imkân tanır. Ani yoğunluklar ve ağır yüklere karşı önlem almanızı sağlar.
MaxCDN
En çok kullanılan CDN servisleri arasında bulunan MaxCDN, farklı lokasyonlarda bulunan sunucularıyla hız, güvenlik ve stabilite açısından iyi bir deneyim sunar. Fonksiyonel yönetim paneliyle kolaylıkla kullanabileceğiniz sistem, WordPress entegrasyonuyla birlikte web sitelerinizi optimize etme imkânı tanır. Ayrıca SSL desteği sunan platform sitenizin güvenliğini artırırken yüklenme hızını minimize etmenize yardımcı olur.
Amazon CloudFront
Amazon CloudFront, gelişmiş altyapısıyla çeşitli işletmelere ve geliştiricilere hizmet verir. 1 yıllık ücretsiz deneme hesabı veren CDN, farklı lokasyonlarda bulunan veri merkezleriyle sitenizde bulunan içerikleri ve kod satırlarını statik olarak bünyesinde barındırır. Önbellek kontrolü, coğrafik filtreleme ve özelleştirme kabiliyeti gibi seçeneklerle web sayfalarınızı ziyaretçiye en kısa sürede ulaştırabilmenize yardımcı olur.

CDN ile VPN Arasındaki Fark Nedir?
Web siteniz için CDN almak içeriğinizi çeşitli sunucularda barındırarak farklı bölgelerde bulunan ziyaretçilerinize ulaştırabilmenizi sağlar. Türkçesi Sanal Özel Ağ olan VPN ise kullanıcıların kimliğini koruyarak çeşitli nedenlerle kısıtlanan içeriklere ulaşabilmenize yardımcı olur. CDN’ler herhangi bir IP değişikliği yapmadan kullanıcılarınızın kendilerine en yakın serverdan sitelerinize erişmesini sağlarken VPN’ler IP adresinizi gizler.
Web sayfalarınız ile bot ve spam gibi saldırılar arasında güvenli bir ara bellek oluşturan CDN’ler kaynak kullanımınızı da düşürür. VPN ise sanal bir ağ uzantısı oluşturarak o ağ üzerinden veri alışverişinde bulunabilme imkânı tanır. Hem CDN hem de VPN sistemi web sitelerinizin güvenliğini artırır ancak amaçları farklıdır.