Web sitesi büyüdükçe, diğer bir deyişle sayfa sayısı artmaya başladıkça içeriklerin tekrarlanmasını önlemek zor olabilir. Böyle durumlarda “Duplicate Content” yani yinelenen içerik problemi ile karşılaşabilirsiniz. Eğer benzer sayfalarınız varsa ve genel sayfalar bazında belli bir anahtar kelime ile sıralama alıyorsanız, arama motoruna ait botlar trafiği hangi URL’ye göndereceğini bilemez.

Arama motorlarına ait botların benzer sayfalar arasında organik trafiği yönlendireceği sayfayı belirtmek için tercih edilen URL’yi bildirmek gereklidir. Böyle durumlarda Canonical URL etiketi kullanılır. Yani arama motorları botlarına otoriter sayfa bildirilir. Böylece web sitesine gelen trafik belirtilen URL’ye yönlendirilir. Böylece Canonical URL‘in kullanımı için ziyaretçilerin görmesini istediğiniz sayfayı bildirmek de denilebilir.
Canonical URL Neden Kullanılır?
Canonical tag olarak da bilinen kavram aslında web sayfaları içerisinde biricik olan ana sayfayı tanımlamak için kullanılır. Böylece benzer sayfalar arasından tek bir sayfa öne çıkarılır. Örnek vermek gerekirse, aşağıdaki belirtilen ve benzer görünen sayfaların her birinin aslında aynı sayfa olduğunu kanıtlamak adına Canonical etiketi kullanılır:

- www.vargonen.com
- vargonen.com
- www.vargonen.com/index.html
- http://www.vargonen.com
- https://www.vargonen.com
- vargonen.com/home.asp
Canonical URL, tekrarlayan içerik probleminin önüne geçmek için tercih edilen oldukça hızlı yöntemlerden biridir. Böylece web sitenizde bir ya da birden fazla benzer içerik varsa, sitenize en uygun olanı ana içerik olarak belirlemeli, diğer tüm içeriklerinizi Canonical URL kullanarak bu içeriğe yönlendirmeniz gereklidir. Bu sayede hem kopya içerik sorunu engellenir hem de sayfanızın değer artar.
Eğer web sitenizde WordPress alt yapısı kullanıyorsanız, Yoast Plug In eklentisi Canonical etiket kullanmanız gereken isteklerinizi otomatik olarak gerçekleştirir. Bunun için eklentiyi indirin ve kurun. Daha sonra belirli sayfa ya da içerik için Canonical URL oluşturun. Düzenle kısmına tıkladıktan sonra, eklentinin en alt kısmında bulunan Yoast ayarları sizi kolaylıkla yönlendirecektir.

Bunun yanı sıra Canonical URL etiketi kullanmanız gereken başka durumlar da vardır. Çünkü URL adreslerine ait en minik bir hata dahi yaptığınızda, arama motorları bunu ayrı bir sayfa olarak algılar. Tüm web siteleri için yinelenen ve dolayısıyla kopya muamelesi görülme ihtimali olan içeriklerin önüne geçmek için Canonical URL kullanmanız gereken diğer durumlar şunlardır:
- Web sayfalarının farklı farklı yazılmış varyasyonlarına sahip olmak.
- Bir sayfanın www olan ve olmayan varyasyonlarına sahip olmak.
- Site genelinde parametreli URL çeşitlerine sahip olmak.
- Web sitesi genelinde bir sayfanın AMP ve AMP dışı varyasyonlarına sahip olmak.
- URL’in default versiyonlarında aynı içeriğe sahip olmak.
- Aynı içeriğe ait URL’in sonunda / ve / olmayan varyasyonlarına sahip olmak.
- Aynı içeriği hem küçük hem de büyük harfler ile belirtmek.
- Web sitenize ait mobil arayüzün farklı subdomain ve URL’e sahip olması.
- Aynı içeriğe farklı etiket ve kategoriler üzerinden ulaşabilme imkânına sahip olmak.

Öte yandan tekrarlanan içerik problemleri, domainler arasında da sorun olabilir. Böyle durumlarda eğer içeriği paylaşacaksanız, içerik için referanslı bir Canoninal URL kullanmanız tavsiye edilir. Böylece domainler arasında içeriğin Canonical URL’e sahip standart versiyona sahip olduğunu belirtebilirsiniz. Bu tür bir kullanım içeriğin arama sonuçlarında görünmesini engellemez fakat orijinal içeriğin önüne geçme ihtimalini ortadan kaldırır.
Canonical URL Nasıl Kullanılır?
Canonical etiket daima belirli bir sayfanın HTML kodlarının olduğu alanda en üst sırada bulunur. Yani, meta description, başlık etiketi ile robot etiketlerinin bulunduğu yer ile Canonical etiketinin olduğu alan aynı bölümü kapsar. Hazırlanan canonical URL aynı sayfa için canonicalleştirilecek tüm alan adlarına yerleştirilmelidir. Yukarıda belirtilen vargonen.com örneği düşünüldüğünde, etiketin doğru kullanım şekli şu şekilde olmalıdır:

<link rel=”canonical” href=”http://www.vargonen.com/”/>
Tercih ettiğiniz URL’i ayarlamak için diğer yöntemleri de kullanabilirsiniz. Pratik kullanım sunan bu yöntemler şu şekildedir:
- Canonical olmayan URL’ler için 301 yönlendirmesi kullanmak.
- Aynı içerik sayfaları için belirlenen URL’i site haritasına eklemek.
- rel=”canonical” elementini kullanarak istenilen URL’i saptamak.
- Google Search Console’da tercih edilen URL’i belirtmek.
- Canonical link için HTTP yerine HTTPs kullanmak.
- HTTP başlık alanında kullanmak için bir canonical link belirlemek.
Canonical kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken diğer kurallar şunlardır:
- Çoklu Canonical URL kullanmak mantıksız olduğundan tek Canonical etiketi kullanılmalıdır.
- Canonical URL etiketleri <head> ile </head> arasında bulunmalıdır. Çünkü arama motoru botları bu iki etiket dışında kalan meta etiketlerini göremez.
- Canonical etiketi kullanılırken, indexlenmesine izin vermediğiniz sayfaların, site haritası (sitemap) içerisinde olmadığına dikkat etmelisiniz. Aksi durumda arama motoru botlarına önce sayfalarınızı tarama izni verip, sonra orijinalini belirttiğiniz sayfanın taranmasına izin vermemiş olursunuz.

Canonical URL Kullanmanın Temel Kuralları
Canonical URL belirlemek ve bu konuda da doğru adımlar atmak gerekir. Aksi halde arama motorları en iyi URL’yi tanımlamak için kendi yöntemlerini kullanılır. Bu da bazen doğru sonuçlar vermez ve web sitenize gelen trafik farklı bir sayfanıza yönlendirilebilir. Canonical URL kullanmanın temel kuralları uygulandığında, sorunsuz şekilde hazırlanabilir:
1. Tercih Edilen URL’ler Küçük Harf Olmalı
Arama motorları küçük ve büyük harfli alan adlarını farklı olarak algılayacağından, öncelikle server üzerinde küçük harfli URL’leri kullanmaya çalışmalısınız. Sonrasında Canonical URL için yine bu küçük harfleri tercih etmeniz önerilir.

2. Kesin URL’ler Tercih Edilmeli
Canonical URL için tercih edilecek bağlantı ögesi dolaylı yollar içermemeli ve direkt olarak verilmelidir. Bu konuyu yanlış ve doğru örnekle açıklamak gerekirse:
Yanlış: <link rel=”canonical” href=https://vargonen.com/ornek-sayfa/”/>
Doğru: <link rel=”canonical” href=”/ornek-sayfa/”/>
3. Sayfaya Özel Canonical URL Tercih Edilmeli
Web sayfası özelinde birden fazla Canonical URL bulunursa, arama motorları her iki URL’i de görmezden gelir. Böyle durumlarda birden fazla rel=”canonical” etiketi yerine doğrudan sayfaya özel bir Canonical URL kullanılmalıdır.

4. Doğru Domain Versiyonu Kullanılmalı (SSL)
Sitenizde SSL kullanmaya başladıktan sonra halen SSL olmayan URL’ler varsa düzeltilmelidir. Aksi halde arama motorları botları açısından karışıklık oluşacaktır. Sitenizde SSL kullanıyorsanız, URL’inizin şu şekilde olması gereklidir:
<link rel=”canonical” href=”https://vargonen.com/ornek-sayfa/”/>
Canonical URL Kullanımında Sık Yapılan Hatalar
Canonical URL için 404 durum kodu ayarlama: Canonical etiketi için 404 kodu ayarlaması yapmak, “noindex” ile aynı etkiyi sağlayan bir uygulamadır. Böylece arama motorları sayfanın default etkisini göremez ve tarayamaz.

Sayfalama yaparken tüm sayfaları kök sayfaya yönlendirme: Sayfalama sistemindeki tüm sayfalar, ilk sayfaya yönlendirilmemelidir. Bunun için kendinden referanslı etiketler kullanılabilir. Canonical etiketine ek olarak, next / prev komutları kullanmanız gerekir.
Birden fazla rel=canonical etiketi kullanmak: Belirli bir sayfa için birden fazla Canonical URL etiketini kullanılması asla tavsiye edilmez. Aksi halde arama motorları hiçbir etiketi dikkate almaz, tarama ve indeksleme yapmaz.
Canonical URL ile Hreflang etiketi kullanmamak: Site dilini ve lokasyon hedeflemesini belirtmek için “hreflang” etiketi kullanılır. Etiket kullanılırken Canonical’la birlikte aynı dil için yoksa dahi standart bir sayfa belirtmek gerekir.

Canonical etiketini <body> içerisine yerleştirmek: Sayfaya ait <body> alanında eklenen Canonical etiket, arama motorları botları tarafından incelenemediği için yok sayılır. Bunun için Canonical etiketi mutlaka <head> etiketleri arasında yer almalıdır.