Projenizin altyapı ihtiyaçlarına en uygun hizmeti seçmek, uzun vadede tekrar tekrar aynı seçim aşamalarından geçmemek adına oldukça önemlidir.
Gerçekte hem bulut sunucular hem de dedicated (paylaşımsız fiziksel) sunucular herhangi bir uygulamayı veya projeyi çalıştırmak için uygun ortamı elbette sağlayabilmektedir. Fakat doğru ortamı seçmek proje beklentilerinin karşılanması için çok daha önemlidir.
Siz de bu aşamada uygulamanızı ya da web sitenizi internet kullanıcıları ile buluşturmak istiyor ancak projeniz için en uygun altyapıyı seçmekte zorlanıyorsanız, bulut sunucu ve dedicated sunucuların avantajları ve dezavantajlarını anlattığımız yazımız tam size göre.
Öncelikle bulut ve dedicated sunucuları ayrı ayrı ele alarak başlayalım.
Bulut Sunucu
Bulut (cloud) sunucular, işletim sistemlerinin çalışması için ihtiyaç duyulan compute (işlemci ve ram) kaynaklar ile verilerin bulunduğu storage kaynağının birbirinden ayrılarak, kurgulanmış donanımlar üzerinde sanallaştırma yazılımları kurulması ile oluşturulur. Dedicated sunucularda ise ram, işlemci ve disk hepsi aynı sunucuda beraber yer almaktadır. VPS ve VDS gibi artık geride kalmış teknolojiler ise dedicated sunucuyu parçalara bölerek farklı farklı kullanıcılara yer verdiği için bu yazının konusu olan bulut teknoloji standartlarında görülmemektedir.
Altyapı bileşenleri doğru seçildiğinde ve kaynak dağılımı düzgün bir şekilde yapıldığında bulut sunucular, yüksek fayda, verimli kaynak kullanımı, üstün performans ve maliyet avantajı sağlayacaktır.
Bulut Sunucuların Avantajları
- Bulut sunucularda doğaları gereği yedekli bir yapı (HA) söz konusudur. Bu altyapı sayesinde de iş sürekliliğini (business continuity) hemen sağlamaktadırlar.
- Dedicated serverlarda olduğu gibi local disk kullanmadığından, disk bozulmasından kaynaklı ile veri kaybı olasılığı sıfıra yakındır.
- Satın alınması gereken dedicated sunuculara oranla ilk yatırım maliyeti düşük, sipariş bekleme süresi olmayan ve kurulumu çok daha hızlı sunucu altyapısı sağladıklarından maliyet avantajı yaratmaktadırlar.
- İşlemci, ram, disk gibi kullanılan kaynaklar değişen ihtiyaçlar doğrultusunda, hızlı bir şekilde artırılabilmekte ve yeni sanal sunucular klonlanarak hızlı şekilde çoğaltılabilmektedir. Bu da cloud sunuculara büyük bir esneklik avantajı kazandırmaktadırlar.
- İmaj bazlı yedekleme ve yedekten hızlı bir şekilde geri dönme imkânı ile olası sorunlarda veri güvenliği açısından avantajlar sağlamaktadırlar.
Bulut Sunucuların Dezavantajları
- Bulut sunucular, disk ihtiyaçları için bir storage kullandığı ve bu storage’a SAN gibi network arayüzünden eriştiği için birim zamanda disk okuma yazma birimi olan IOPS, lokal disk kullanan dedicated sunuculara göre daha düşüktür. Bu da performans sorunlarına neden olmaktadır. (Bu durumu ortadan kaldıran Flash Storage’dan bahsetmeden geçemeyeceğiz.)
- Bulut sunucularda veriler üçüncü taraf bir servis sağlayıcıya aktarıldığı için güvenlik konusunda olumsuz bir algı oluşabilmektedir. Ancak bu noktada güvenilir bir servis sağlayıcı ile çalışmak olası riskleri ortadan kaldıracaktır.
Bulut sunucular, aynı anda hem daha maliyetli ya da daha ekonomik olabilirler nasıl mı?
- Bulut sunucular, yapısı gereği yedekli (HA) yapıda olduklarından görünen maliyet dedicated serverlara göre daha fazladır, bu şekilde de olmasını doğal olarak beklenmektedir. Ancak benzer şekilde, yedekli yapının dedicated sunucularda kurgulanması durumunda ise bulut sunucular daha az maliyetlidirler.
Dedicated Sunucu
Dedicated serverlar, projelerin gereksinimleri doğrultusunda tamamen satın alınan ya da kiralanan paylaşımsız fiziksel (bare metal) sunuculardır. Paylaşımsız sunucularda sunucu kaynaklarının tamamı kullanıcılara özel olarak tahsis edilir. Ancak bu noktada kaynakların (ram, cpu, disk) güncellenmesinde bulut sunucular kadar esnekliğe sahip olmadığından, dedicated server seçimlerinde kaynak ihtiyaçları iyi belirlenmeli ve en doğru sunucu seçilmelidir.
Dedicated sunucular genellikle veri tabanı sunucusu (iops sorunlarından dolayı) olarak, mobil veya web uygulaması sunucusu olarak ve e-ticaret siteleri gibi yüksek oranlarda trafiğe sahip web sitelerini barındırmak için kullanılırlar.
Dedicated Sunucuların Avantajları
- Donanımsal ve yazılımsal kaynak bağımsızlığı sayesinde yüksek performans sağlarlar.
- Tam bir sunucuya ihtiyaç duyulan durumlarda, cloud sunuculara oranla sanallaştırma, storage ve network maliyetlerinden tasarruf edilebileceği için daha uygun maliyetler ile sunucu altyapısı sağlayabilirler.
- Servis sağlayıcısına devredilmeyen sunucu yönetimlerinde veri güvenliği ve yazılımsal özelleştirme konularında avantajlar kazandırabilirler.
Dedicated Sunucuların Dezavantajları
- Tüm servisler aynı sunucu üzerinde çalışacağından, sunucuda yaşanacak olası problemlerden mevcut servislerin tamamı etkilenir. Bu özelliğiyle de dedicated serverlar, iş devamlılığı sağlamada bulut sunuculara göre daha zayıf kalmaktadır.
- Kaynak artırma ve azaltma işlemleri seri bir şekilde yapılamaz ya da sunucu üzerinde yeterli disk, cpu, ram slotu yer almadığından hiç yapılamayabilir.
- Tam imaj yedek alınması ve yedekten geri dönülmesi konusunda geçmişe oranla önemli geliştirmeler yaşansa da halen bulut sunucularda gerçekleştirilebilen kadar hızlı ve verimli yedekleme işlemleri gerçekleştirilememektedir.
Bu aşamada her iki sunucu türünün de avantajları ve dezavantajları ile özel faydaları vardır. Ancak önemli olan projenizin ihtiyacına en uygun sunucu altyapısını seçebilmektir. Vargonen olarak bizler projenizin ihtiyaçlarına en uygun olduğunu düşündüğünüz bulut sunucu ya da fiziksel sunucu altyapısını yüksek performans ve rakipsiz altyapı ile sunuyoruz. Projeniz için uygun sunucu altyapısını seçmekte zorlanıyorsanız 0850 660 00 99 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir, altyapınızı birlikte belirleyebiliriz.