Yapay zeka, otomasyon ve nesnelerin interneti gibi her alanda hayatı kolaylaştıran teknolojiler yaygınlaştıkça bilişim sektörüne gösterilen ilgi de giderek artıyor. Bunun bir sonucu olan bilişim vadisi adı verilen yerleşkeler de hem ülkemizde hem dünyada her geçen gün daha fazla popülerlik kazanıyor. Yeni bir kavram sayılabilecek bilişim vadileriyle ilgili tüm detayları içeriğin devamında bulabilirsiniz.
Bilişim Vadisi Nedir?
İlk örneği Amerika Birleşik Devletleri’nin San Francisco şehrindeki Silikon Vadisi olan bilişim vadileri, isminden de anlaşılabileceği gibi bilgi teknolojileriyle ilgili şirketleri, organizasyonları, araştırma ve geliştirme çalışmalarını bir araya getiren özel alanlar olarak kabul ediliyor. “Teknolojik üs” adıyla da anılan bu alanlar, farklı açılardan birçok avantajı beraberinde getiriyor.
Bilişim vadileri, günümüzde tamamen planlı bir şekilde inşa ediliyor olsalar da Silikon Vadisi’nin ortaya çıkış hikayesi aslında düşünüldüğü kadar tasarlanmış adımlardan meydana gelmiyor. 1800’lü yılların sonunda eski Kaliforniya valisi Leland Stanford tarafından kurulan Stanford Üniversitesi, günümüzde değeri 1 trilyon doları aşan Silikon Vadisi’nin başlangıcı sayılıyor.
Stanford mezunları Bill Hewlett ile David Packard, üniversitenin de desteğiyle aynı bölgedeki bir garajda Hewlett Packard (HP) firmasını kuruyorlar. Ardından üniversitenin dekanı, Stanford çevresindeki arazileri teknoloji firmalarına satarak bu bölgenin tam anlamıyla bir teknoloji üssü olmasını sağlıyor. Ardından gelen diğer ünlü şirketler, icatlar ve organizasyonlar bugünkü Silikon Vadisi’ni meydana getiriyor.
Amerika Birleşik Devletleri dışında bugün dünyada Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye gibi farklı ülkelerde de bulunan bilişim vadisi örnekleri, Ar-Ge çalışmaları başta olmak üzere onlarca farklı konuda teknoloji şirketleri için çok daha verimli bir ortam yaratmak ve çok daha verimli sonuçlar almalarını sağlamak amacıyla özel olarak inşa ediliyor.
Bilişim Vadisi Hangi İllerdedir?
Son yıllarda Vestel, Turkcell ve Togg gibi yerli teknoloji markalarının da desteğiyle gerçeğe dönüşen Bilişim Vadisi projesi, ilk olarak Kocaeli, Gebze’de hayata geçiyor. İlerleyen yıllarda Bilişim Vadisi Bursa ve Bilişim Vadisi İzmir olarak farklı şehirlere de açılması planlanan teknoloji üsleri, şimdilik sadece Kocaeli, Gebze’de faaliyet gösteriyor.
420 futbol sahası büyüklüğünde bir alana kurulan Bilişim Vadisi Gebze, yerli teknoloji firmalarının yanı sıra IBM, Samsung ve Oracle gibi teknoloji alanında dünyaca ünlü diğer markalarla da ev sahipliği yapıyor. Yalnızca firma ofislerinden oluşmayan Türkiye Bilişim Vadisi, aynı zamanda bu alan içerisinde yaşayanların tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde tasarlanıyor.
“Bilişim Vadisi nerede?” ya da “Bilişim Vadisi hangi ilde?” dışında cevabı en çok merak edilen sorulardan bir diğerini de “Bilişim Vadileri Ne Zaman Açılacak?” sorusu oluşturuyor. 150 bin Ar-Ge personeline istihdam sağlaması planlanan Bilişim Vadisi Kocaeli, projesinin 2023 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.
Bilişim Vadisi İş İlanları Nerede Yayınlanır?
Bilişim Vadisi Togg, Vestel, Turkcell, Siemens ve Samsung gibi hem yerli hem yabancı yüzlerce teknoloji firmasına ev sahipliği yapmayı hedeflediği için kariyer fırsatları açısından da yoğun ilgi görüyor. Gebze Bilişim Vadisi firmaları, iş ilanlarını tek bir kanal üzerinden yayınlamamakla beraber genellikle kariyer sitelerini, şirketlerinin web sitelerini ve İşkur’u tercih ediyor.
Bilişim Vadisi firmalar bakımından oldukça zengin bir alan sayıldığı için Ar-Ge çalışanları ile beraber farklı alanlarda görev yapanlar için de pek çok iş fırsatını beraberinde getiriyor. Örneğin; bölgede açılacak eğitim ve sağlık hizmetleri için kariyer sitelerine, firmaların internet sitelerine ve Bilişim Vadisi İşkur ilanlarına göz atabilirsiniz.
Tüm bu detaylar göz önüne alındığında Bilişim Vadisi kariyer fırsatları açısından yalnızca yazılım mühendisleri, dijital pazarlama ve bilgi yönetimi uzmanları için değil; aynı zamanda burada yaşayan ailelerin ihtiyaçlarıyla paralel şekilde okul öncesi öğretmenleri, branş öğretmenleri, banka çalışanları ve farklı pozisyonlardaki sağlık çalışanları için de cazip hale geliyor.
Kocaeli Bilişim Vadisi firmalarından herhangi birinde işe başlayabilmek için ilgili internet sitelerini ve İşkur’u takip edebilir, şartlarına uygun olduğunuzu düşündüğünüz ilanlara başvuru yapabilirsiniz. Bilişim Vadileri iş başvurusu sürecinde bazı şirketlerin yalnızca kendi çalışanlarının referanslarıyla personel alabildiğini de aklınızda bulundurmalısınız. Bu yüzden bazı durumlarda şartlara uygunluk da yeterli olmayabiliyor.
Bilişim Vadisi’nde Yer Almanın Avantajları Nedir?
Bilişim Vadisi’nde yer almanın hem firmalar hem çalışanlar açısından ayrı ayrı avantajları bulunuyor. Buradaki firmalar ve çalışanlar, oldukça cazip vergi muafiyetlerinden faydalanırken Gebze gibi stratejik bir noktada bulunmanın avantajlarını da kullanabiliyorlar. Diğer yandan mükemmel bir referans olan Bilişim Vadileri, ülke imajı açısından da olumlu bir etki yaratıyor.
Bilişim Vadisi’nde yer almanın firmalar açısından en önemli avantajını 12 yıl boyunca sunulan %100 KDV muafiyeti oluşturuyor. Benzer şekilde buradaki firmalar, damga vergisi ve atık su vergisi gibi diğer bazı vergilerden de muaf sayılıyor. Bilişim Vadilerinde görev alan personellere ait sigorta primlerinin %50’sini ise devlet karşılıyor.
Tıpkı firmalara olduğu gibi burada çalışan personellere de çeşitli avantajlar sağlanıyor. Örneğin; personellerin tümü gelir vergisinden muaf tutuluyor. Ek olarak özellikle Ar-Ge çalışanları, ihtiyaç duyabilecekleri tüm imkanlara sahip oluyorlar ve prestijli bir ortamda, saygın firmalarla çalışacakları için referans bakımından da bir adım öteye geçmeyi başarıyorlar.
Bilişim firmalarına ve çalışanlarına yönelik fazlasıyla cazip imkanlar sunan Bilişim Vadileri, zaman içinde giderek artacak destekleri sayesinde ülkemizdeki diğer bilişim vadilerinin oluşumuna ve gelişmesine katkı sağlayacak gibi görünüyor. Bu yüzden hükümetin en önemli politikaları arasında Kocaeli dışındaki farklı şehirlere de teknoloji üsleri kurmak yer alıyor.
Nerelerde Bilişim Vadileri Planlanmaktadır?
Kocaeli ile birlikte hem ortak hem bağımsız işler yapabilecek farklı bilişim vadilerinin de planlaması devam ediyor. Bu projelerden en dikkat çekenini ise Yazılım Vadisi veya Ulutek olarak da anılan Bursa’daki teknoloji üssü meydana getiriyor. Kocaeli için destek sağlaması düşünülen bu alanın aynı zamanda bağımsız çalışmalara da imza atması bekleniyor.
Bunlar dışında İzmir gibi birden fazla Teknokent’e sahip olan büyük şehirlerde de zaman içinde bu tarz teknoloji üsleri kurulması öngörülüyor. Artık gelişmiş bir ekonomiye sahip olmanın en önemli kriterleri arasında bulunan bilişim ve teknolojiye dair etkili bir adım sayılan teknolojik üsler, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yoğun ilgi görüyor.
Dünyada Bilişim Vadisi Örnekleri
Dünyadaki ilk teknolojik üs Silikon Vadisi olsa da benzerleri tüm dünyada giderek çoğalıyor. Örneğin; Güney Kore’nin başkenti Seul’de yer alan Samsung Town, ünlü teknoloji devinin başta IT ve elektronik olmak üzere birçok birimine ev sahipliği yapmakla beraber dünyanın dört bir yanından gelen Ar-Ge çalışanlarını da ağırlıyor.
Çin’in başkenti Pekin’de bulunan Zhongguancun da tıpkı Samsung Town gibi oldukça büyük bir teknoloji kenti olarak kabul ediliyor. İçerisinde yerel ve global dünyaca ünlü teknoloji markaları, üniversite kampüsleri ve liselerin yanı sıra büyük teknoloji mağazaları da bulunan Zhongguancun, aynı zamanda ülkenin en prestijli yerlerinden biri sayılıyor.
Bilişim vadilerine yatırım yapan diğer ülke ve kentler arasında ise Tel Aviv, İsrail; Berlin, Almanya; Lizbon, Portekiz; Bengaluru, Hindistan ve Stockholm, İsveç yer alıyor.