İnternet kullanıcılarının neredeyse tamamı günde en az bir kez arama motoru kullanır. İnternet içeriklerini oluşturan web sitelerindeki bilgilere ulaşmayı sağlayan arama motoruyla; kek yapımında kullanılan malzemelerden tutun da bir gazetenin internet sayfasındaki herhangi bir habere kadar her türlü bilgiye ulaşım sağlanabilir. Trilyonları bulan web sayfaları arasından dilediğiniz içeriği bulmak arama motorlarıyla mümkündür.

İnternet üzerinde web sayfası fazlalığı birçok avantaja sahiptir. Aynı zamanda beraberinde birçok dezavantajı da getirir. İstediğiniz bilgiyi hangi web sayfasının sahip olduğunu anlamanız zaman kaybına neden olabilir. Bilgiler İnternette arama motorları kullanılarak bulunur. Peki, İnternet’teki milyonlarca sayfayı sorgulamak için web robotlarını kullanan ve web sayfalarının bir dizinini oluşturan arama motoru nedir?
Arama Motoru Nedir?
Arama motoru, internet kullanıcısı tarafından gönderilen arama sorgusuna (anahtar kelime) dayanarak veritabanındaki sonuçları arayan çevrimiçi bir araçtır. Sonuçlar genellikle arama sorgusuyla anlamsal olarak eşleşen web siteleridir. Arama motorları, veritabanındaki sonuçları bulur, sıralar ve arama algoritmasına göre bu sonuçların sıralı bir listesini yapar. Bu listeye genellikle arama motoru sonuç sayfası (SERP) denir.
Arama motorlarının nasıl çalıştığı konusunda bazı farklılıklar olabilir, ancak temel bilgiler aynı kalır. Her bir arama motoru web crawling, arama indeksi ve sonuç oluşturma olmak üzere 3 bileşen içerir. Bu bileşenler sayesinde arama motorları, anahtar kelimeler yardımıyla veri taraması yapar ve ilgili sonuçları en hızlı biçimde listeler.

1. Web Crawling
Arama motorları kendi tarayıcılarına, dünya çapındaki web sitelerini tarayan küçük botlara sahiptir. Bu küçük botlar tüm bölümleri, klasörleri, alt sayfaları, içeriği ve web sitesinde bulabilecekleri her şeyi tarar. Web crawling diğer adıyla tarama, diğer web sitelerine atıfta bulunan köprü metni bağlantılarını bulmaya dayanır. Bağlantıları ayrıştıran botlar taranacak yeni kaynakları tekrar tekrar bulabilir.
2. Arama İndeksi
Botlar verileri taradıktan sonra anahtar kelime ile ilgili tüm web sayfası adreslerini dizine ekler. Dizin temel olarak çevrimiçi bir web sitesi kütüphanesi olarak tanımlanabilir. Arama sonuçları içinde yer almak için tasarlanan web sayfalarının dizine kaydedilmesi gerekir. Aksi halde arama motorunda görülmez ve kullanıcılar web sayfasının varlığından habersiz kalır.

3. Sonuç Oluşturma
Arama motorları, kullanıcı bir arama sorgusu gönderdiğinde sonuçları oluşturur. Sorguyu dizindeki tüm web sitesi kayıtlarına göre kontrol etme işlemidir. Algoritmaya dayanarak, arama motoru en iyi sonuçları alır ve sıralı bir liste oluşturur. Bir arama motoru algoritması, web sitelerinin arama motoru sonuçları sayfasında nasıl sıralanacağını belirleyen benzersiz bir formüldür.
Algoritmalar, her arama motorunun ticari markasıdır, bu nedenle gizli tutulur. Arama motorlarının temel amacı internet kullanıcısının aradığı şeyi bulmaktır. Genel olarak arama motorlarının başlıca sıralama faktörleri şunlardır:

- Web sitesi / içerik alaka düzeyi
- Geri bağlantıların gücü ve alaka düzeyi
- Mobil optimizasyon
- İçerik yapısı ve optimizasyon
- Kullanılabilirlik
- Ulaşılabilirlik
- Sayfa hızı
En Çok Kullanılan Arama Motorları Nelerdir?
Google sektördeki en iyi ve muhtemelen en gelişmiş algoritmaya sahiptir. Yapay zekâ, kullanıcının davranışları ve önceki sonuçların kalitesine göre sıralama faktörlerinin ağırlıklarını değiştirebilen başka bir algoritma olan RankBrain’i içerir. 1998’den bu yana dünya çapında %70’ten fazla İnternet kullanıcısı diledikleri her konuda bilgiye ulaşmak için Google’da arama yapar.

Baidu, 2000 yılında Çin menşeli ilk arama motorudur. Baidu, çeşitli AI projelerinde Microsoft, Qualcomm, Intel veya Daimler gibi şirketlerle işbirliği içindedir. Google’a benzer şekilde, bulut hizmetleri, haritalar, sosyal ağ, resim ve video arama ve diğerleri gibi birçok çözüm sunar. Çin’in Google’ı olarak kabul edilen Baidu, ülkede yaygın olarak kullanılır.
Microsoft, önceki arama motorları MSN Search ve Windows Live Search’den sonra 2009’da yeni bir proje olarak arama motorunu başlattı. Ana hedef Google için bir rakip geliştirmekti. ABD’de, Bing İnternet aramaları için Goggle’dan sonra en popüler ikinci araçtır. Başlangıçta adı “Kumo” olan arama motoru “alışkanlıkları değiştirme” sloganıyla yoluna devam etmiştir.
En çok kullanılan e-posta sağlayıcılarından ve arama motorlarından biri olan Yahoo, 1990’larda önemli ölçüde büyüdü, ancak 2000’den sonra bir şekilde yenilikten yoksun kaldı ve değer kaybetti. Jerry Yang ve David Filo adlı Stanford Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan Yahoo, güncel haberlere ulaşılabilen kaliteli bir içerik sitesi olarak da dikkat çeker.

Yandex en çok kullanılan Rus menşeli bir arama motorudur. Rusya’daki tüm aramaların% 50’sinden fazlasını oluşturur. Algoritması Google kadar sofistike olmasa da aramaları analiz eden ve onlardan öğrenen yapay zekâ ve makine öğrenmesini entegre ederek sürekli kendini geliştirir. Ayrıca e-ticaret, navigasyon, reklamcılık ve mobil uygulama gibi pek çok alanda hizmet sunan servis ağına sahiptir.

Arama Motoru Kaydı Nedir?
Arama motoru kaydı, web sitesi içeriğinin anahtar kelimeler aracılığı ile İnternet üzerinden kullanıcılarla buluşmasını sağlayan anahtar rolü üstlenir. Web sitesi kayıt işlemi, arama motorlarının site içeriğini tarama için dizine eklenmesini sağlar. Özellikle e-ticaret alanında hizmet veren şirketler için arama motoruna kayıt oldukça önemlidir. İşte, neden sitemi kayıt ettirmem gerekiyor sorusunun cevabı;
- Web sitesinin arama motorlarında görünmesi, potansiyel müşteriler tarafından keşfedilmesine yardımcı olur.
- Web sitenizi kaydettirmeden sitenizin arama motorları tarafından fark edilmesi uzun zaman alabilir, hatta bazen haftalarca sürebilir.
- Arama motorları, siteniz için organik trafik çekmenizi destekler.
- Sitenizi arama motorlarına kaydetmek, anahtar kelimelerinizi belirlemenize ve sonuçların gösterilmesine yardımcı olur.
Google Site Kaydı

Google site kaydı için ilk aşama Search Console ana sayfasına giriş yapmaktır. Web Master Tools olarak da bilinen giriş sayfasının ekranında kaydı yapılacak web sayfasının adresi istenir. Bu alana web sayfasının URL adresi eksiksiz olarak yazılmalıdır. Dikkatli bir şekilde web adresi yazıldıktan sonra “mülk ekle” butonuna tıklanır.
Google kayıt işlemi için sitenin doğrulanması istenir. Site doğrulama yöntemleri arasında en basiti ve en çok kullanılanı, meta etiketidir. Google tarafından verilen meta etiketi, site sayfasının </head> etiketi üzerine eklenir ve doğrulama işlemi bu şekilde tamamlanır. Doğrulama işleminden sonra web sitesi Google üzerinde kayıtlı bir site olarak kullanılmaya başlanır.

Yandex Site Kaydı
Yandex site kaydı için bir Yandex hesabına sahip olunması gerekir. Yandex hesabı yok ise Yandex Registration sayfasından hesap açılmalıdır. Webmaster Yandex sayfasına giriş yapıp sol üst köşede yer alan “+” işaretine basılır ve çıkan alana kaydı yapılmak istenen web sitesinin adresi eksiksiz bir şekilde yazılarak “add” butonuna basılır.

Yandex kayıt işleminin tam olarak yapılması için arama motoru, sitenin doğrulanmasını ister. Yandex’in çeşitli doğrulama yöntemlerinden biri kullanılabilir. Meta etiket, HTML dosyası, DNS kayıt ve WHOIS olmak üzere dört çeşit doğrulama yöntemi vardır. Bunlardan birini seçerek doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra web sitesi Yandex üzerinde kayıtlı bir site olarak kullanılabilir.
Bing Site Kaydı

Bing site kaydı için Bing arama motoru web yöneticisi sayfasına giriş yapılmalıdır. Outlook hesabı üzerinden de site yönetilebilir. Açılan sayfaya web sitesinin tam URL’si yazılır ve “ekle” butonuna basılır. Daha sonra site doğrulama işlemlerinin yapılması gerekir. Site doğrulama yöntemleri arasından istenen yöntem seçilerek doğrulama işlemi tamamlanır ve arama motoru kayıt tamamlanmış olur.